Hostel nedir diye sorduğumda belki bir çoğunuz biliyordur, ancak ilk defa yurtdışı seyahatine çıkıyorsanız belki de şimdiye kadar hiç deneyimleme fırsatınız olmamıştır. Daha önce defalarca yurtdışı seyahati yapmış olmama rağmen, birkaç yıl öncesine kadar hostel nedir ben de bilmiyordum.

Hostel, konaklamanın en ucuz ve en sosyal yollarından birisi. Eğer düşük bütçeli seyahat etmeyi seviyorsanız veya zorundaysanız, uzun süre yolda olmak düşüncesindeyseniz hostel en doğru seçim. Samimi atmosfere sahip hostellerde tanıştığım çok kişi oldu ve bazıları hayatımı değiştirdi. Dünyanın farklı yerlerinden arkadaş edinmek için daha güzel bir yer olabilir mi?

hostel nedir

Hostel ücretlerinin destinasyona göre ne kadar olabileceklerine dair fikir edinmek istiyorsanız hostelword ve hostelbookers sayfalarına göz atmanız yeterli. Zaten bir seyahatteyseniz yukarıdaki sayfalardan rezervasyon yapabilirsiniz. Lonely Planet, Rough Guide gibi seyahat rehberi kitapları yanınızda varsa, kitaplardaki destinasyon rehberleri bölümünde tavsiye edilen hostellerin isimlerini görebilirsiniz.

Rehber kitapların önerdiği hostellerin yanında, yukarıdaki hostel sitelerindeki kullanıcı deneyimleri ve yorumlarına göz atmak daha akıllıca ve güncel olabilir.

Malta

Serbia

Hostel Nedir?

Hostel, düşük bütçe ile seyahat eden sırt çantalılar, gezginler, öğrenciler için ucuz konaklama fırsatı sağlayan, çoğunlukla mutfağı da olan küçük otellere deniyor. Bu küçük otellerde odaların bir kısmında, bazılarımızın öğrenci yurtlarından aşina olduğu ranzalar ve yataklar var. Farklı büyüklükte ve şekilde (!) olabilirler.

Örneğin UNESCO Dünya Mirası Georgetown (Malezya) şehrindeki gibi tarihi bir binada olabilir ya da Japonya’daki gibi kapsül şeklinde. Tazmanya’nın Launceston şehrinde kaldığım hostelin şöminesi vardı, Coral Cost, Fiji’de ise hem yüzme havuzu hem de Hindistan cevizi ağaçlarının gölgelediği nefis plaj vardı

Dünyanın farklı yerinde, farklı konsepte sahip hostellerde kalmış olanlar yorum kısmında bunu paylaşırlarsa harika olur. Mesela eski uçaklardan veya gemilerden hosteller? Phuket Old Town’da alt katı oyuncak müzesi olan bir yerin üst katında, perdelerle birbirinden ayrılmış yatakları olan, huzur verici bir yerde nerdeyse 10 gün kalmıştım.

Ortak özellikleri seyahat etmek, keşfetmek, sohbet etmek, eğlenmek olan sosyal kişiler hostellerde kalıyor. Aralarında benim gibi, hosteldeki ortak alandaki vaktinin çoğunlukla laptop başında yazarak ve web siteleri ile ilgilenerek geçiren asosyal tipler de olabilir tabi.

Aslında yanı başınızdaki yatakta veya üst ranzanızda uyuyanın bir yazar, dünyadaki az sayıda olan özel yazılımcılardan biri veya oldukça iyi kazanan bir pazarlamacı veya iş adamı olduğunu öğrenmek pek de şaşırtıcı olamayabilir.

Çoğunluğu 20-30 yaş grubu gençlerin kaldığı yerler olan hostelde, 70 yaşlarında sırt çantalı görürseniz hemen tanışıp sohbet etme fırsatını yakalamaya bakın, çok şey öğrenirsiniz!

Hostel konaklama fiyatları elbette destinasyona göre değişiyor. Örneğin Kamboçya’nın Siem Reap şehrinde kendime ait hostel odası için 3$ ödemiştim. Gezginlerin Bangkok’taki ünlü sokağı KhaoSan Road‘da etrafında perdeleri olan ranzalı yatağım için 150 Baht (9 TL) öderken, Sidney’deki stil sahibi YHA hosteline gecelik 32 AU$ (57 TL) ödediğim oldu.

Hosteller güvenli mi?

Genellikle güvenilirler. Şimdiye kadar yüzlerce hostelde kaldım ve herhangi bir güvenlik sorunu yaşamadım. Çoğu hostelde locker denilen kilitli dolaplar ücretsiz sağlanıyor. Bu dolaplara çoğunlukla 50-60 litrelik sırt çantası sığmaz, ancak 40LT’ye kadar olan çantalar, laptop, cüzdan, pasaport veya değerli eşyalar konabilir.

Yanınızda bu dolap kapıları için asma kilit taşıyın. Ayrıca sırt çantasının güvenliği konusunda hassas olanlar, sırt çantasının fermuarlarına da kilit takabilir. Yanınızdaki pahalı şeyler ortalığa saçmıyorsanız çok da endişelenecek bir şey yok. Doğrusu kaldığım bir çok hostelde dorm odasındaki ranzaların üzerinde pasaport, cüzdan, iPad veya laptop görmüşlüğüm çoktur. Endişeli olanlar seyahat sigortası yaptırabilir.

Nerede uyuyacağım?

Genellikle 2 türlü hostel odası vardır denebilir. Birincisi; odanın büyüklüğüne göre farklı sayıda tekli yatağın veya ranza şeklinde yatakların sıralandığı dormitory veya kısaca dorm denilen odalar. Sadece kızlara ayrılmış dorm odası Female, erkeklere ayrılmış olan Male, karışık kalınan odalar Mixed room olarak adlandırılıyor.

Odaların büyüklüğüne göre 4-20 arasında yatak olabiliyor. Çoğu hostel 4-8 kişilik yatağa sahip. Yatak sayısı arttıkça hostel konaklama ücreti düşüyor. Tazmanya’nın başkenti Hobart’ta kaldığım hostel odası 22 kişilik olmasına rağmen sadece 2 kişi konaklıyorduk. Ödediğim ücret 4-6 kişilik odalardan çok daha ucuza gelmişti.

İkinci tür hostel odalar ise bağımsız odalar (private room). 2 kişinin kalabileceği 2 ayrı yatağı olan odalar kalabalık ortamlardan rahatsız olanlar için uygun tercih olabilir. Tek kişilik dorm odası konaklamasının 2-3 katı civarında fiyata sahipler. Bu odaların bazılarında çiftlerin uyuyabileceği double yatak olabiliyor.

Mahremiyet açısından uygun olsalar da bu odaların çoğu oldukça küçük. Bazılarının penceresi yok (Bazen bu daha iyi anlamına gelebilir). Odanın durumuna göre yan yana sıralanmış tek veya ranza şeklinde yataklar, yastık ve çarşaf. Bazı soğuk iklimli yerlerde battaniye de veriliyor.

Hostellerde yastık kılıfı, nevresim ve battaniye sağlanıyor. Soğuk iklimli yerlerde battaniye yetersiz gelebildiğinde uyku tulumu kullanılabilir. Soğuk iklime sahip ülkelerin bazılarında, hosteller battaniye ve nevresim için ekstra ücret isteyebilir. Tropik iklimli yerlerde battaniye yerine nevresim veriliyor. Bazı hostellerde ücretsiz havlu verildiğini de gördüm.

Dorm odalarındaki elektrik soketleri çoğunlukla yetersiz olduğundan, bazı yerlerde çözüm için üçlü prizler var. Bulunmayan yerler için ortak alandaki prizler kullanılabilir.

Bazı hostellerde yatakların arasında bölmeler veya perde bulunabilir. Sıcak iklimli yerlerde dorm odaları fan room (vantilatörlü) veya aircon room (klimalı oda) olarak ayrı ücretlendiriliyor. Klimalı odalar bazen çok soğuk olduğundan verilen nevresim yetersiz gelebilir. Yanınızda sarong bulundurun.

Banyolar ortak mı?

Bu sorunun cevabı çoğunlukla evet. Hostellerin bir çoğunda banyolar paylaşımlı. Çok da endişelenmeye gerek yok. Birçok hostelin banyoları yeteri kadar temiz. Yanınıza havlunuzu, şampuan ve diğer temizlik malzemelerini almanızı unutmayın. Hosteller ucuz konaklama hizmeti veren yerler olduğunu aklımızda tutarsak lüks beklentisinde olmamıza gerek kalmaz. Yine de içlerinde butik tasarıma sahip dizayn hostellerle karşılaşınca şaşırabilirsiniz.

Otellerdeki gibi yatak ve çarşafların günlük değiştirilmesini beklemeyin. Hosteller genelde kısa süreli kalan gezginleri ağırlar. Benim gibi bazen gittiği yeri beğenip, 10-15 gün aynı hostelde kalanına rastlamanız zor. Bu yüzden siz söylemedikçe veya özel bir neden olmadıkça çarşaflar değiştirilmez.

Avrupa, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde hostele yerleşirken size verilen yastık kılıfı, çarşaf ve nevresimi ceck-out yaparken resepsiyona teslim etmeniz veya çamaşır sepetine atmanız gerekir. Böylece hangi yatağın boşaldığını daha kolay takip edip yeniden satış için sisteme girerler.

Hostelde yemeğimi pişirebilir miyim?

İşte hostelleri tercih etmemin en büyük sebeplerinden birisi. Tek başına bu, benim gibi düşük bütçe ile seyahat etmeyi tercih edenlerin hostelleri tercih etmesine yeter. Şimdi hayal edin; 6 ay süren bir dünya turundasınız ve her sabah kahvaltı için dışarı çıkmanız gerekiyor. Peki öğlen yemeği, peki akşam yemeği?

Her gün dışarıda yemek yemeye kalkarsanız seyahat bütçesi hızla erir. Hostellerin büyük bölümünde kendi yemeğinizi pişirebileceğiniz mutfak var. Eğer seyahat bütçeniz daha iyi yönetmek istiyorsanız kendi yemeğinizi hostel mutfağında kendiniz pişirseniz iyi olur. Hem mutfaklar yeni arkadaşlar edinmek için de oldukça sosyal ortamlar.

Basit bir menemen yemeğini hazırlarken bile meraklı ve heyecanlı tiplerle tanışmak, hoş sohbet etmek mümkün Sohbetler öğretici elbet. Gideceğiniz yeni rotaya bu sohbetler sonrası karar vermeniz içten bile değil.

Hostel mutfakları bazen basit bir pişirme ocağı, birkaç kararmış tencere ve tavadan oluşabilir, ya da Sydney YHA Hostel’deki gibi büyük restoranların mutfağını aratmayacak kadar çok kap kacak içerebilir. Avustralya, Yeni Zelanda gibi dışarıda yemenin pahalı olduğu ülkelerde her sırt çantalı gezgin yanında taşıdığı bir de mutfak çantası var.

Dışarıda 2 defa yemek yediğinizde ödeyeceğiniz parayla, 1 hafta kendi yemeğinizi hostelde pişirmeniz mümkün. Böylece eğlence ve aktivitelere daha çok para kalır.

Bazı hostellerin fiyatına basit kahvaltı da dahil olabiliyor. 2 dilim ekmek, fıstık ezmesi, margarin ve reçel/marmelat kahvaltıdan verilen şeyler. Ayrıca çay ve kahve ücretsiz. Yine bazı hosteller uygun fiyatlı yemek sundukları restoranlara da sahip olabiliyor.

Hostel giriş çıkış saatleri?

Hostelde 24 saat resepsiyon varsa çoğunlukla giriş ve çıkış için sorun yok anlamına gelir. Hostele giriş yaparken mutlaka bu konudaki kuralları da sorun. Son zamanlarda özellikle büyük kentlerdeki hosteller elektronik kart sistemine geçti. Bu hostele dönüş saati konusunda daha esnek olmayı sağlıyor. Kimisi ise şifre sistemiyle giriş sağlıyor. Sokakta uyumak istemiyorsanız şifreyi unutmamaya dikkat edin.

İnternet? Ben İnternetsiz yapamam!

Aynen, internetsiz yaşayamayanlardanım. Şunu itiraf edeyim; bir hostelde benim için en önemli şey üzerinde çalışabileceğim bir masasının olup olmadığı ve internet hızı.

Hostellerin neredeyse tamamına yakınında ücretsiz Wi-Fi var. Avustralya ve Yeni Zelanda gibi sırt çantalı gezgin kültürünün doğduğu ülkelerde her nedense çoğunluka Wi-Fi ücretliydi. Hem de saat ücretleri çoğunlukla 4$’dan başlar. Şimdilerde ücretsiz olduklarını umuyorum.

Bazı hosteller sadece ortak alanda Wi-Fi hizmeti verebiliyor. Dolayısı ile odada çalışmayı veya yatakta tweet atmayı hayal edenler mutlaka bunu resepsiyona sormalı. Annesine o gün ne yaptığını anlatmak isteyip de laptop veya akıllı telefonu olmayanlar (bu devirde!), resepsiyondaki internet terminallerini kullanabilirler, çoğunlukla ücretsiz (Avustralya, Yeni Zelanda hariç!).

Hosteller temiz mi? Tahta kurusu, bit, pire filan?

“Oh, hosteller çoook kirli, ben asla öylesi yerlerde kalamam” …gerçekten mi?

Hepsi böyle değil tabi. Aslına bakarsanız bazı hostellerin otellerden daha temiz olduğunu söyleyebilirim. Manila’da kaldığım henüz yeni açılmış hostel aynen de böyleydi, pırıl pırıl. Genelleme yaparsak, hostel yatak ücretleri ucuzladıkça hostel kalitesi düşer. Eğer odanın havası, yatak ve çarşaflar temizse çok da sorun edecek bir şey yok. Temizlik ile ilgili yüksek beklentileri bir tarafa bırakmak gerek. Hepimiz hijyen seviyor olabiliriz ama kaçımız dünya turu yapabildi? Ödün vermek gerek bazen.

Peki ya tahta kuruları! Eskiden sırt çantalı gezginlere bitli turist denirdi. Pek haksız bir tanımlama da değildi. Hippiler dünyada gezginliğin öncüleriydiler ve o dönemlerde tahtakuruları veya bitler hayatın bir parçasıydı. Günümüzde artık tahtakurularını hostellerde bulmak pek kolay olmuyor.

Seyahatim boyunca defalarca tahta kurusu ile yüzleştim ben. Hiç kimseye uğramadıkları halde inlerinden çıkıp, gelip benim kanımı emdikleri çok oldu. Bunun nerede ve ne zaman olacağı biraz sürpriz denebilir. Bu hostelden çok biraz da kişilerden kaynaklanan bir durum da olabilir. Örneğin pırıl pırıl bir hostel düşünün, tertemiz.

Bir gün yanı başınızdaki yatağa Hindistan’dan henüz gelmiş biri yerleşiyor ve ertesi gün siz kan emicilerle tanışabilirsiniz. Pattaya, Tayland’da 4 yıldızlı bir otelde de tahta kuruları ile tanışmıştım, Bangkok Ibis Hotel’in resepsiyonunda da…

Hostelde kalmak için ne gerekiyor?

Cebinizde biraz paranızın ve pasaportunuzun olması yeterli. Resepsiyonda pasaportunuzu uzatmanız ve kaç gün kalacağınızı söylemeniz yeterli. Eğer online rezervasyon yaptırdıysanız, rezervasyon e-mailini göstermeniz işlemleri hızlandırabilir.

Birçok hostel, ortak alan denilen, oturup kitabınızı okuyacağınız, internete girebileceğiniz veyahut TV izleyeceğiniz bir alana sahiptir. Bu alanlar diğer gezginlerle sohbet etmek için en uygun yerlerdir. Çekinmeden selam vermeniz yeterli, gerisi kendiliğinden gelir. Sonra bir bakmışsınız dün selam verdiğiniz gezgin ile ertesi gün bir başka şehirde aynı odayı paylaşıyorsunuz!

Bu tür ortak alanların çoğunda bir de kütüphane var. Okuduğunuz kitabı bu kütüphanelere bağışlayıp yerine yeni kitap almanız mümkün. Yada yenisine 30$ vereceğiniz bir Lonely Planet guidebook için birkaç dolar vermeniz yeterli.

Ortak alanlarda geniş ekran LCD TV, DVD filmler, internete girmek için desktop PC’ler, masa-sandalyeler, yer minderleri, koltuklar olabilir. Ayrıca şehre özgü yapılacak aktivite ve gezilecek yerleri anlatan broşür, harita ve kartvizitlere rastlamak mümkün.

Avustralya, Yeni Zelanda, Amerika ve Kanada gibi ülkelerin hostellerde yer alan duvar panolarında iş ilanları, birlikte seyahat etmek isteyenlerin bıraktıkları telefon numaraları, notlar görmek mümkün. Birkaç kişi bir araya gelip araba kiralayarak, benzer rotaları çok daha ucuza gezebilir.

Uzun süreli seyahat etmeyi arzulayanlar, harcadığı her kuruşun hesabını yapanlar için hosteller en iyi konaklama seçenekleridir. Aslında hosteller sadece para tasarrufu yapılan yerler değildir; hostel bir kültür ex-change ortamıdır. Burada kurulan yeni arkadaşlıklar, hoş sohbet ortamları, seyahat yerleri ve aktiviteleri ile ilgili alınan yeni bilgilerin değeri para ile ölçülemez. Dil bilmemek engel değildir, aksine yabancı dili geliştirmek için daha iyi bir ortam olamaz.

Benim gibi yalnız seyahat edenler için hostel, sosyalleşme ve yeni arkadaş edinme ve sohbet etme anlamına geliyor. Otellerde bunu bulmak pek de mümkün değil.

Hostel hakkında bilmeniz gereken ana detayları özetle ele almaya çalıştım. Eğer hosteller ile ilgili endişeleriniz ve sorularınız varsa yorum bırakın, deneyimlerinizi paylaşın.

Serbia

72 Yorumlar

    • Aynen dediğiniz gibi. Her hostelde kilitli dolaplar vardır. Yanınızda kilidinizi taşımanız gerekir veya hostelden satın alınabilir. Paramın bir kısmı şortumun veya pantolonumun cebine koyuyorum ve yatmadan önce de onu ya yastığımın altına veya ranzanın köşesine koyuyorum.

  1. Yakın bir zamanda Taksim çevresinde hostel açmayı planlıyorum. İç dekorasyon ve gelen misafirlerin konfor ve istekleri hakkında arastırma yaparken. Yazınız muhteşem bir kaynak oldu. Aayrıca yolculuk seven biri olarak sayfanızı şimdi görmüş olmamama da şaşırdım. 🙂

    Güzel blogunuz ve yazılarınız için teşekkürler. Yolunuz hep açık olsun. 🙂

  2. Merhaba,
    Çoktandır merak ettiğim bir konuydu bu hosteller ve CSler.
    Çok açıklayıcı bir yazı olmuş çok teşekkür ederim.
    Yalnız dikkat ettiğim bu yolculuğu yapanların hepsi gençler.
    Ben emekliyim.Ancak gezmek görmek konusunda hala çok cahil durumda olduğumun farkında olduğum için bütün gezi yazılarını okuyorum.
    Dezavantajım, çok iyi derecede almanca bilmeme rağmen ingilizcem çok yetersiz.
    Geçen yıl grupla İran’a gittim,fakat sadece koşturmaca oldu.Bu nedenle CS lere ilgi duyuyorum.Ancak anlattığım gibi ingilizcem yeterli değil.
    Tavsiyelerinize ihtiyacım var.
    Sevgiyle kalın.
    Recep Dalkır

    • Hostellerde hemen her yaştan gezginleri görebilirsiniz. Özellikle Avustralya’da yaşı 60 ve üstü olanları ve hatta çiftleri görmüştüm. Bunların çoğunun hali vakti yerinde ama hostelleri tercih ediyorlar, çünkü daha samimi ve eğlenceli bir atmosferi var hostellerin.

      Hosteller İngilizce pratik yapmak adına en iyi yerlerden birisi. Uzun süre seyahat eder ve hostellerin ortak alanlarında zaman geçirip, diğer misafirlerle sohbet ederseniz İngilizcenizi de geliştirirsiniz.

      yoldaolmak.com’daki seyahat rehberi sayfalarına göz atın. Seyahat ipuçlarını orada yazıyorum.
      https://yoldaolmak.com/seyahat-rehberi

    • Carsafi parali veren hosteller, bana Avrupa’da interrail sırasında denk gelmisti, ancak emin olun ki aynı ayarda başka bir yer bulmak da mümkündür. Normali nevresim/çarşafın fiyata dahil olması kesinlikle.

      Banyo için ek ücreti ise sadece Hindistan için duymuştum; o da sanırım nispeten küçük şehirlerinden birinde bir misafirhane idi. Selamlar.

  3. Guzel bır yazı olmus abi ellerine saglık. Bende seyehatlarımın neredeyse hepsınde hostellerı kullanmıstım. ABD de gezdiğim 14 eyaletteki hosteller hem ucuz hem de konforluydu. Önyargıları kırmak cok onemlı en basta. Hem gezen ınsan tecrubelere acık ınsandır, paylasmayı sever dolayısıyla hostel sosyallesmek ıcın mukemmel bır ortam saglar! 😉 Herkese iyi yollar.

    • Çok güzel tarif etmişsin Murat. Öncelikle hostellere karşı önyargıları kırmak gerekiyor. Pistir, ortak banyo kullanmam gibi şeyler bizimkileri soğutuyor. Oysa daha çok ve uzun süreli seyahat etmek istiyorsan hostel en iyi tercih. Konaklamaya verilen paradan tasarruf edip aktivite ve eğlenceye daha çok vakit harcayabiliriz.

      Yoksa uykuda olduktan sonra otelin konforu beni pek bağlamıyor. Hostelde edinilecek arkadaşları otellerde edinmek mümkün değil.

  4. Bu yazıyı gördüğüme öyle çok sevindim ki 🙂 Çok çok teşekkürler. Gerçekten bilmeye ihtiyacım vardı. Yazılarınızı okumaya devam ediyorum.

  5. Gerçekten çok detaylı, çok açıklayıcı bir yazı olmuş, teşekkürler. Ben de ekonomik turizm alternatifleri üzerine yazıyorum bakmak isterseniz. 🙂

  6. Hosteller gerek fiyat avantajı gerekse sahip oldukları atmosfer açısından oldukça popüler konaklama merkezleri oldular. Gittiğim şehirlerde hostellerde kalmayı hep tercih etmemin en büyük sebebi diğer gezginlerle tanışma fırsatı, ev konforu ve rahatlığını yaşamak ve güzel vakit geçirmek oldu.

    Zaman zaman fiyatları çok avantajlı olmasa da oldukça ilginç stil sahibi hostellerde konaklamak da fena olmaz.

    Dünya üzerinde çok ilginç hosteller de mevcut.
    http://drummerlizard.com/dunyanin-en-ilginc-hostelleri/

  7. Kemal bey çok teşekkür ederim. Bende gezmeyi çok seviyorum ama hayatım hep çalışmakla geçti. Yeni emekli oldum sizin gibi gezginlerden öğreneceğim çok şey var, memleketimizde emekli maaşı malum,onun için hostel tamda bana göre,Yurtiçi gezilerimi motosikletle yapmayı tercih ediyorum. Geçen yıl motorlarla Gürcistan Batum’a gittik konaklamayı hep öğretmen evlerinde yaptık genelde kişi başı 45/50 lira + sabah kahvaltısı 15 günlük 5000 km yol, 4000 lira harcama yaptık tabi biraz bütçeyi sarstı. soru cevap sayfasında bir kaç sorum olacak, görüşmek, tanışmak dileği ile hoşça kalın. 73

    • İlyas Bey;
      Belirtmiş olduğunuz rakama bir gezgin birden fazla ülkede Batum’dan çok daha fazlasını görebilir. bence planlı seyahat yapmanızda ve olağan dışı durum haricinde bu plana sadık kalmanızda fayda var.

    • İlyas bey öğretmen evleri çözüm değil. Bir arkadaşımla İrandan dönerken Van’da kaldığımız
      öğretmen evinden çıktıktan sonra merkeze daha yakın bir otele sorduğumuzda ayni fiyatı vermişti. Gözü kapalı direk öğretmen evine gitmektense araştırma yapmakta fayda var hele altınızda motorsiklet gibi kolay ulaşım sağlayan bir araç varsa…saygılarımla.

  8. Ben İspanya’nın Cordoba şehrinde Old Town’da Cordoba camisine yakın olduğu için o hosteli tercih ettim. Bacpackerlar için düzenlenmiş bir hosteldi. İlk hostel deneyimimdi ve harikaydı. Daha sonra Fas’ın Marrakech şehrinde Jam’al fana meydanına yakın bir Auberge Riad Douzi hostelde kaldım, muhteşemdi. Özellikle sıcak yaz geceleri terasta Abdullah’ın bize ikram ettiği naneli çayı hala unutamıyorum.

  9. Kaldığımız ilginç konseptteki hostellerden de bahsetmemizi istemişsiniz, aklıma Londra King’s Cross bölgesindeki Clink 78 geldi. Eski bir adliye binasını renove etmişler; mahkeme salonundan çevrilmiş ilginç bir bilgisayar odası var.

    King’s Cross Londra’da kalınacak yerler arasında ilk tercihim değildir ama hostel oldukça stil sahibi. Metro/otobüs ile ulaşıma da son derece müsait.

    The Clash ile Charles Dickens’i birbirine bağlayan bir geçmişleri var 🙂

  10. Seçerken belli başlı seylere dikkat edildiği sürece hostel’de kalmak otelde kalmaktan kat kat keyifli bence. Öğrencilik yıllarımda interrail ile tanıştığım hostel kültürüne öyle alıştım ki şimdi iş için bir yere seyahat edip de seyahatimi gitmişken şehri görmek adına bir iki gün ekstra izin ile uzattığım takdirde mutlaka bir hostelde yer ayırtıyorum o ekstra bir iki gün için.

    Sizin gibi seyahatsever insanlarla bir arada olmanın verdiği rahatlık, yeni insanlarla tanışıp onlarin tecrübelerinden de faydalanmak ve tabii ki bütçe açısından tercih sebebi hosteller. Özellikle de benim gibi sabah erken kalkıyor ve günün neredeyse tamamını dışarıda geçiriyorsanız. Hostelbookers veya Hostelworld gibi sitelerin ranking ve kullanıcı yorumlarına biraz göz atmak yeterli iyi bir seçim yapabilmek için.

      • Türkiye’de hostellerin birleştiği bir blog ya da komite de yok sanırım. Varsa da ben bulamadım, hostellerin ya da hosteli tercih edenleri ararken sadece burayı buldum. Eğer ola ki bulursanız bilgilendirirseniz sevinirim.

        Ayrıca sadece İstanbul’daki hostelleri bir arada bulunduran forum ya da komite gibi bir bulusma yeri yapmaya hazırlanıyorum. Umarım benden once biri yapmıstır ya da yapılınca cogalır. 🙂 Sevgilerimle.

  11. Genelde yolculuklarım uzun bir yol üzerine olmuştur ve bu yüzden benim için hostel demek, bir sonraki yolculuklar için düşünme, bilgi edinme, hatta yol arkadaşı edinme, internetini kullanıp da ailemle görüşme yeri olmuştur .Hostellerde edindiğinz arkadaşlar sizin rotanızı bile değiştirmeye sebep olabilir göstereceği birkaç harika fotoğraf ile. Hatta aşık bile olabilirsiniz, ben oldum ve çok mutluyuz.

    Benzer zevkleri taşıyan bir sürü insan aynı çatı altında aynı odayı paylaşıyorlar, bazı yerlerde otel daha ucuz olmasına rağmen hep bu sebeplerden hosteli tercih ettim ve edeceğim de. Sevgili Kemal, çok güzel yazı yazmışsın tebrik ederim. Umarım yeni yeni sırtçantalı arkadaşlar çıkar sayende.
    Sevgiyle

    Paşa

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz