Gürcistan, Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Türkiye ve Gürcistan vatandaşlarının iki ülke arasında 10 Aralık 2011’de yapılan anlaşmayla sadece nüfus cüzdanları ve TC Kimlik Kartıyla seyahat edebiliyorlar. Anlaşma neticesinde Gürcistan vizesi gerekmeden, her girişte 1 yıl Gürcistan’da vizesiz kalabiliyorsunuz. Bunun için sadece nüfus cüzdanı veya TC Kmlik kartı yahut pasaport yeterli.

Türk vatandaşları Gürcistan’a, Gürcistan vatandaşları da Türkiye’ye pasaportsuz, sadece kimlik kartlarıyla seyahat edebiliyor. Gürcistan vizesi almak için başvuru yapmanıza gerek yok. Gürcistan’da bir yıl vizesiz kalış hakkınız var ama daha uzun kalmak isterseniz ikamet tezkeresi almanız gerekiyor. Vizesiz kalış sürenizin 45 gün öncesine kadar önce uzun dönemli/göçmen vizesi, bilahare de oturum izni başvurusunda bulunabiliyorsunuz.

Batum, yeşil ve mavinin buluştuğu, kafkasların en ünlü tatil beldelerinden bir tanesi. Gürcistan’nın bir bölümü olan Acara Özerk Cumhuriyetinin başkenti Batum, etkileyici doğası, temiz denizi, yemyeşil parkaları ve ilginç mimarisi ile çok yoğun turist ziyareti alan bir şehir.

BATUM’DA NEREDE KALINIR
🏡 Batum otel konusunda oldukça gelişme gösterdi ve çok yeni oteller açıldı. Merkezi konumdaki yıldızlı oteller Sheraton Batumi Hotel, Intourist Palace Hotel, Radisson Blu Hotel Batumi ve Divan Suites Batumi en konforlu ve talep gören oteller olarak tavsiyem. Hotel Park, Hotel Varios, Mariinsky Boutique Hotel ise oldukça merkezi konuma sahip temiz oteller. Hostel Old Batumi, Iveria, Hostel California, Back2ME gibi hosteller ise sırt çantalılar için uygun.

Malta

Gürcistan Vizesi Nasıl Alınır

Gürcistan vizesiz bir ülke. Gürcistan’da 1 yıl kalabiliyorsunuz. Türk Vatandaşları, Gürcistan’da kalmak isterlerse yılda yalnızca 1 kez giriş çıkış yaparak ülke sınırları içerisinde uzun süre kalabiliyorsunuz. Sadece TC Kimlik Kartınızla, pasaportsuz ülkeye giriş yapabiliyorsunuz. Eski nüfus cüzdanınız varsa bunun 10 yıldan eski olmaması, yıpranmış, yırtılmış, solmuş olmaması kesinlikle şart!

Gürcistan vizesi uzun dönemli başvuru için Gürcistan’da Dışişleri Bakanlığına başvurmanız gerekiyor. Halen oturma izni bulunan vatandaşlarımızın bu izni uzatmak istemeleri halinde, izin süresinin bitimine 40 gün kalana kadar Adalet Bakanlığı Kamu Hizmetleri Geliştirme Ajansı’na başvurmaları gerekecek.

Gürcistan veya Batum’a gitmek istediğinizde havalimanından çıkarken görevlilerce ‘Giriş-Çıkış Formu’ veriliyor. Bu belgeyi Gürcistan veya Batum’da kalınan süre boyunca üzerinizde bulundurmanız gerekiyor. Ülkeye geri dönüşte nüfus cüzdanlarıyla birlikte hudut görevlilerine bu belgeyi ibraz etmek gerekiyor. Ülkemizden çıkış yaparken 150 TL yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.

Gürcistan veya Batum’a araçlarıyla gitmek isteyenler sınır kapısından rahatlıkla geçiş yapabilirler. Yoğun tatil dönemleri ve resmi tatillerde yaşanacak yoğunluk nedeniyle Sarp Sınır Kapısı‘nda hem yaya hem de araç kuyrukları oluşuyor. Bu dönemlere dikkat etmekte yarar var.

Sınır kapısındaki taksicilere ve sizi şehre götürmek isteyen kadınlardan uzak durun. Kendi adlarına kayıtlı olmayan bir araçla Gürcistan’a seyahat etmek isteyenlerin, yanlarında araç sahibi tarafından verilmiş araç kullanma vekaletnamesini ve vekaletnamenin Gürcistan’ın ülkemizdeki dış temsilciliklerince onaylanmış İngilizce veya Gürcüce tercümesini bulundurmaları gerekiyor.

Gürcistan’a seyahat edeceklerin pasaportlarında, Abhazya’ya ve Güney Osetya’ya deniz yoluyla ve/veya başka ülkeler üzerinden seyahat ettiklerini gösteren damga veya mühür olması durumunda Gürcistan girişinde hapis ve/veya para cezası ile karşı karşıya kalabilirler.

Gürcistan’a girişte yanlarında 30.000 Lari veya üzerindeki bir meblağa bulunanların, Gürcistan gümrük memurlarına önceden sözlü veya yazılı olarak bu parayı bildirmeleri gerekiyor. Beyanı yapılmayan paraya, Gürcistan mevzuatı uyarınca el konulabiliyor. 18 yaşından küçüklerin ise anne ve babalarının nezaretinde veya onların yazılı resmi izinleri ile ülkeden Gürcistan’a giriş yapabilirler.

Nüfus cüzdanını Gürcistan’da kaybedenlerin, Tiflis’de bulunan Türk Büyükelçiliğinden veya Batum Başkonsolosluğumuzdan ülkemize geri dönüşü sağlayacak geçici pasaport müracaatlarında bulunabilirler. Bunun için seyahat edenlerim yanlarında başka bir fotoğraflı belge (ehliyet, öğrenci kimliği v.s.) bulunması tavsiye ediliyor.

Faydalı olabilecek diğer blog yazıları:
Batum’a Araçla Giriş Şartları
Pasaport Nedir
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır
Vize Nedir Nasıl Alınır
Vize Ücretleri Ne Kadar
Schengen Vizesi Nedir
Vizesiz Gidilebilen Ülkeler
Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır

‼️ Gürcistan’a seyahat esnasında, ağrı kesici olsa dahi yanınızda hiç bir ilaç götürmeyin! Ağır para ve hapis cezası olduğu söyleniyor. Ayrıca Batum Gezi Rehberi ve Batum Gezilecek Yerler blog yazıma muhakkak gitmeden göz atın. Batum Gece Hayatı hakkında yazdığım detaylı yazıyı mutlaka ciddi ciddi okuyun!

‼️ Son yıllarda Batum gece klüplerindeki mafya vari davranışlar, hesap şişirmeler, kazıklamalar hakkında o kadar çok olay var ki kesinlikle gitmeden çok iyi araştırmanızı, her şeyin fiyatını önceden sormanızı, anlaşmanızı ve bilinçli davranmanızı öneriyorum. Batum yazılarımın altındaki yorum kısımlarını mutlaka okuyun! Gitmeden önce mutlaka araştırma yapmanız yararlı olur.

Vizesiz ülkeler arasında yer alan Gürcistan’da Batum turu yapmak isteyenler uçak bileti kampanyalarını takip etmelerini öneriyorum. Türk Hava Yolları Batum şehrine her gün seferler yapıyor. Uçak bileti fiyatları erken davranmazsanız çok da uygun fiyatlı olmayabiliyor.

111 Yorumlar

  1. Merhaba ben Irak vatandaşlıyım gürcistana viza almak istiyorum verilir mi?ücreti ne kadar?,kaç gün sürer alabilmek için?, benim Türkiyede ikametim bitti tekrar çıkış yapmam gerekir gürcistan için sıkıntı var mı? Teşekkürler

  2. Merhaba Kemal Bey,
    “Seyahatte 18 yaşından küçük çocukların aileleri ile olmaları gerekiyor. Aksi takdirde aile onaylı İngilizce veya Gürcüce vekaletname gerekiyor demissiniz” Ben 18 yasindan kucuk iki cocugumla Batum’a gitmeyi planliyorum. Esim gelemeyecek. Bu durumda da esimden bir vekaletname gerekiyor mu? Yoksa sadece benimle ve pasaportlari ile girebilirler mi?

  3. Merhaba, 18 yas altı çocuklar ıcın pasaport gereklı olduğuna daır bırsey duydum. 3 yasında oğlum var sınırdan gecıste pasaport olmadan gecırmezler dıyorlar. Dogru mudur?

  4. Arkadaslar benim kesilmiş cezam var 15 sene temyiz ettim o gelmeden basıp gitmek istiyorum yasanacak memleket mi kısacası onu söyleyin yani hapisten kaçmak için gidecem orda hapis olmayayım suçsuz yere bazı arkadaşlar yazmışlar ya hany

  5. Gürcistan’ın Batum şehrinde günlük, haftalık veya aylık olarak ev kiralamak isteyenler, ya da satılık konut arayanlar bize ulaşabilirler..

    • Batum’a işçi olarak gelmeyi düşünüyorum. Ev kirası ve normal bi çalısan ne ucret alır? Yazar mısınız? Şofor dıyelım.

  6. Uydurmayın arkadaşlar milleti yanıltmayın. Ben her yıl 3 veya 4 defa gidiyorum, hiçbir sıkıntı yaşamadım bu güne kadar. Bırak sıkıntı yaşamayı, Hopa Batum’dan daha tehlikeli.

  7. Yanınızda ilaç götürmeyin, yasaklandı. Çantanızın içine belki tane olarak atsanız görmezler, yada pantolonunuzun cebine koyun bavuldaki.

    • Ben yanımda tek bir plastik şişe içerisinde ilaç götürdüm, herhangi bir soran ve gören olmadı. Ancak havalimanından ayrılırken, önümde bir Avrupa’lının valizi açılmış ve tek tek içerisi karıştırılıyordu. Benim de çantama baksaydılar ve ilacları görseydiler sorun olabilirdi. Yine de dikkat etmek gerekiyor.

      Belki kıyafetlerin cebine tane olarak sadece seyahat sürei için gerekli tabletler konabilir. Tabi en iyi resmi reçete ile gitmek.

    • Gürcüstan’a gidenler dikkat edin. Gidip bi daha asla geri dönmeyebilirsiniz, neden mi? Batum’u geçtikten sonra başınız belada demektir. Bir çok Rizeli Artvinli şuan suçsuz yere hapis yatıyor. Gürcü polisi bavul çanta arama bahanesiyle çantaya bakıyor. O an içine eroin koyuyor. Sonra sana suçu atıyor. Sen dünya kadar savun kendini, sen den 50-30 bin gibi Euro verirsen cezyı paraya çevirelim diyor. Bunlar böyle insanlar, sözde kimlikle giriş çıkış yapılıyor. Gitmeyin kadın kızı yanıtlmasın sizi.

      • Öyle bır şey yok, yıllardır gürcistana gıdıp gelıyorum, herhangı bır sıkıntı yaşamadım. İnsan gıbı gidip gelıyorsan kımse kımseye karışmaz, sadece ilaç uzerınızde bulunmasın. Arabayla geçertikten sonra alkol aldınsa kesınlıkle arabaya bınıp Turkıye’ye donmeyın, çok aşırı ceza kesıyolar artı ehlıyetıde alıyolar. Eğer karşıda içkı içeceksenız yanınızda içkı içmeyen 1 arkadaş bulundurun yada bızım sınırda oto parkta bırakın arabanızı gerısı kolay karşıya geçtıkten sonra.

        Gece alemıne takılacaksanız orayı çok iyi bılen 1 arkadaşınız olması lazım. Gece hayatında çalışan çok yabancı uyruklu bayanlar var, çogu polısle anlaşmalı ama en tehlıkelılerı Özbekler. Sakın ola onlarla gecelık duşunmeyın, başınıza her turlu olay gelır. Onun için dıkkat edın arkadaşlar, ordakı yasalar çok katı.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz