Surabaya, Endonezya’nın en büyük ikinci şehri ve Doğu Cava bölgesinin başkenti. Jakarta’dan sonra Endonezya’nın en büyük ikinci şehri olmasına rağmen, turistlerin Surabaya’ya yola çıkmalarının pek çok nedeni yok. Adil olmak gerekirse kaldığım birkaç gün şehri değerlendirmeye yetmez ama Surabaya’da kalmak için daha fazla bir sebep de bulamadım.

Surabaya’da olma sebebim motosikletle çıktığımız Doğu Java turunda Madura Adası sonrası geçmek zorunda olduğumuz şehir olduğu içindi. Yolu bu şehre düşenlerin pek çoğu, Doğu Java’dan Endonezya‘nın en güzel doğal cazibe merkezlerinden birine 120 kilometrelik yolculuğun başlangıç noktası olmasından dolayı bu şehre geliyor. Aktif yanardağ Bromo Dağı’ndan bahsediyorum.

surabaya gezilecek yerler

Kimi gezgin Surabaya’nın bir şarap gibi olduğunu, onu tanıdıkça sevilebileceğini yazmış. Labirenti andıran sokaklarıyla Tarihi Arap Mahallesi ve Endonezya’nın en büyük Çin mahallelerinden biri, dökülmekte olan bazı ilginç Hollanda sömürge binalarına sahip olmasından dolayı bunu belirtseler de bunlar zamanı ve bütçesi kısıtlı olan bizler için pek de cazip değil.

Surabaya Gezi Rehberi

Surabaya, Singapur‘dan sadece 2,5 saatlik bir uçuş mesafesinde, Endonezya’nın Doğu Java bölgesinin başkentti. Endonezya’nın en büyük ikinci şehri. Kullandıkları ana dil Bahasa Endonezya. Endonezya’nın bağımsızlığına giden yolda birçok olaya tanıklık etme rolünden dolayı ‘Kahramanlar şehri’ olarak biliniyor.

Malta

Doğu Java’ya bir dizi pitoresk ve muhteşem volkanik tepe hakim. Bölgede en belirginleri Bromo Dağı ve Ijen Dağı olmak üzere 3.000 m’den yüksek dört volkanik tepe var. Surabaya’yı ziyaret etmenin en iyi yanlarından biri, işte heyecan verici ve macera dolu bu yerlere yakınlığı.

Şehir turistler arasında popüler olmasa da doğada olmayı seven biriyseniz, yanardağlar keşfine başlamak için uçmanız gereken en uygun şehirlerden biri Surabaya.

Surabaya’yı ziyaret etmek için en iyi zaman Mayıs’tan Eylül’e kadar olan aylar. Bu zaman aralığı, yoğun yağış ve yüksek sıcaklığın olduğu Ekim-Nisan aylarına kıyasla daha kurak mevsim.

Surabaya, Endonezya
Surabayalı mutlu çocuklar, Endonezya
Surabaya, Java
Solda evine misafir olduğumuz Surabayalı. Sağda yol arkadaşım Farid

Şehrin dışında Turizm Otelcilik Kurumuna ait eğitim oteli bulunca oraya yerleştik. Eşyalarımızı bırakıp, biraz dinlendikten sonra tekrar şehre indik. Bir aydır seyahat ettiğim Endonezya’da ilk defa sıcak su ile duş alma imkanı buldum

Surabaya sokakları inanılmaz kalabalık, her tarafta motosikletler var. Bir yandan camilerden yayılan sesler bir yandan yolların gürültüsü. Yol kenarında iseniz birbirinizi anlamanız gürültüden dolayı oldukça güç.

Birkaç büyük alışveriş merkezini gezdik, sokaklarda dolaşıp sonrasında bir park alanına gidip halkın arasına karıştık. Çoluk, çocuk, yaşlı, genç ve tabi ki yüzlerce satıcının olduğu alanda vaktimizi geçirdik.

Surabaya Gezilecek Yerler 📌

1. Surabaya Hayvanat Bahçesi

Surabaya Zoo
Surabaya Gezisi

Surabaya’da hayvanat bahçesinin karşısındaki warunglarda bir şeyler yedikten sonra, hazır önümüzdeyken ilk olarak hayvanat bahçesini gezelim dedik. Endonezya’da vahşi hayatı barındıran hayvanat bahçesinin durumu pek de iyi değil.

Çok sayıda hayvan, kuş, memeli ve balık türü var ancak eski, kirli, yıkık dökük ve pis. Çer çöp yollarda. Anons ve gürültünün olduğu bir yere vardığımızda anfi tiyatro olduğunu ve burada papağan, ayı, şempanzeler ve pelikanlarla gösteri yapıldığını gördük. Sanırım diğer birçok ülkede bu legal değil artık. Listeye yazdım ama gitmenizi tavsiye etmem.

2. Sampoerna Museum

House of Sampoerna Cigarette Factory

Sampoerna Museum (Sampoerna Sigara Fabrikası Evi), Surabaya’daki en ilgi çekici yerlerden biri. Fabrikanın yanı sıra bitişik bir müze ve hoş küçük bir kahve dükkanı var. Endonezya’da karanfil karışımından yapılan Sampoerna adlı sigara burada üretiliyor. Fabrikada, sigaraların nasıl yapıldığını, markanın tarihini ve Endonezya’da karanfillerin hangi tıbbi özelliklere sahip olduğu hakkıdan bilgileniyorsunuz.

3. Al-Akbar Camii

Al-Akbar Mosque (Masjid Nasional Al Akbar), Büyük Surabaya Camii olarak da bilinen, Surabaya’da bulunan ulusal bir cami. Güzel turkuaz çini kubbeleri ve çağdaş mimarisi ile Al Ekber Camii hemen herkesin dikkatini çekecek kadar güzel.

Endonezya’nın en büyük ikinci camisi olan Mescid, aynı zamanda güzel Surabaya şehir manzarasının kuşbakışı manzarasını sunan uzun bir minareye sahip. Endonezya’daki en etkileyici camilerden biri olan Masjid Al Ekber’in minaresi, Allah’ın 99 ismine atıfla 99m göğe yükselmiş.

4. Monumen Kapal Selam

Monumen Kapal Selam

Monumen Kapal Selam, beklenmedik bir şekilde Surabaya’da görebileceğiniz bir Rus denizaltısı. Denizaltı, 1990’da hizmet dışı bırakılıncaya kadar Endonezya donanması tarafından kullanılmış ve daha sonra şehirde bir müze olarak kurulup ziyarete açılmış. Endonezya donanmasının tarihinin bir kısmını denizaltıyı gezerek öğrenebiliyorsunuz.

5. Chinatown

Surabaya Chinatown

Chinatown (Çin Mahallesi), Surabaya’nın bu bölümü, bölgedeki Çinlilere ait restoran ve mağazaların en yoğun olduğu bölge. En zengin mimari Jalan Karet olan caddesinde. Surabaya’da yerel Endonezya nüfusunun yanı sıra günümüzde birçok Malezyalı, Çinli, Filipinli, Hintli, Arap ve Avrupalı ​​insan da yaşıyor.

6. Singosari Temple

Singosari Temple (Candi Singhasari), 13. yüzyılda Doğu Java’da güçlü bir krallık kurmuş Singosari’den geriye kalmış bir senkretik Hindu tapınağı. Surabay’dan Malang’a geçerseniz yol üstünde. Şehrinin yaklaşık 10 kilometre kuzeyinde, Candirenggo köyünde, iki dağ sırası arasındaki vadide yer alıyor. Bitmemiş bir tapınak ve bir zamanlar sarayın önünde nöbet tutan iki dev heykel, bu büyük krallıktan geriye kalan tek iz.

7. Bromo Yanardağı

Mount Bromo, Mount Semeru
Bromo Volkani Kemal Kaya

Bromo Yanardağı, Doğu Java’da yer alan aktif bir yanardağ. Boromonun yer aldığı Bromo Tengger Semeru National Park, ülkenin eşsiz bir hazinesi. Altındaki jeolojik aktiviteden binlerce yıl boyunca evrilmiş koca bir arazi parçası.

Vadi aslında bir kaldera. Büyük bir patlamadan sonra yerin çökmesiyle oluşan kazan benzeri devasa bir çukur. Kalderanın her yerinde geçmiş volkanik faaliyetinin izleri duruyor. Doğu Java’nın çorak toprakları, çağlar boyunca volkanlar tarafından zehirlenmiş ovalar, kükürtlü yalnızlığın tehlikeli bir gettosu.

Tek bitki örtüsü, kalderanın etrafındaki kayalıklarda, bu çorak manzarayı korkuyla seyrediyor. Geniş bir vadinin ortasında yer alan tepesi havaya uçtuğundan, dağdan çok krater gibi görünürken, içinden kokuşmuş kükürtlü gaz ve duman fışkırıyor.

Surabaya’dan kalkan ünlü Bromo Midnight Tour’a katılabilirsiniz. Adından da anlaşılacağı gibi, sabahın erken saatlerinde kraterin ağzından görkemli güneşin doğuşunu izleyebileceğiniz yanardağa ulaşmak için gece yarısı gibi ayrılacaksınız.

Güneşi doğurttuktan sonra da kalderanın ortasına geçiliyor. Yağan külün aldında birkaç km yürüyüp aktif yanardağın tüten krater ağzına kadar çıkıyorsunuz. Kraterin ağzındaki efsanevi duygularımı hiç unutmayacağım.

Surabaya’ya nasıl gidilir ✈️

Surabaya’nın uluslararası havalimanı Juanda Uluslararası Havalimanı (SUB), şehrin yaklaşık 20 kilometre güneydoğusunda yer alıyor. Surabaya merkeze ücretli bir yolla bağlı. Yoğun trafikte yolculuk bir saatten fazla sürebilir.

İç hat uçuşları Terminal 1’den ve Uluslararası uçuşlar Terminal 2’den yapılıyor. Direkt uçuşlar Endonezya’nın her yerindeki varış noktalarına bağlanıyor: Jakarta (1,5 saat); Bandung (1.5 saat); Yogyakarta (70 dakika); Semarang (1 saat); Banyuwangi (1 saat); Denpasar (1 saat); Lombok (1 saat); Makassar (1.5 saat); ve Medan (3 saat).

Bazı Gündey Doğu Asya şehirleriyle direkt uluslararası bağlantılar var: Singapur (2,25 saat); Kuala Lumpur (2,5 saat); Johor Bahru (2,5 saat); Penang (3 saat) ve Hong Kong (5 saat). Surabaya’ya uçan birçok ekonomik havayolu var.

Juanda Uluslararası Havalimanına uçan havayolu firmaları: Garuda, Lion Air, Citilink, AirAsia, Jetstar, Scoot, Singapore Airlines, Silk Air, Malaysia Airlines and Cathay Pacific.

Belediye otobüsleri, her iki terminalden (25.000 rupiah) saat başı kalkıp şehrin Purabaya Otobüs Terminaline transfer sağlıyor. Taksiler, kilometre bazında ön ödemeli bilet sisteminde hizmet veriyor. Surabaya’nın merkezine yolculuk yaklaşık 100.000 rupi tutuyor.

Surabaya’ya trenle gitme imkanınız da var. Surabaya’nın iki ana tren istasyonu var. Şehir merkezindeki Gubeng (SGU) destinasyonlara Java’nın güney hattı üzerinden doğu, güney ve batıya hizmet veriyor. Şehrin kuzeybatısındaki Pasar Turi (SBI), ise Java’nın kuzey hattı üzerinden Semarang ve Jakarta’ya hizmet veriyor.

Banjar (Pangandaran için): 8–10.5 saat; 94.000-460.000 rupi
Banyuwangi: 6-7 saat; 56.000–200.000 rupi
Bandung: 12–13,5 saat; 185.000-460.000 rupi
Cakarta: 11–14,5 saat; 104.000–495.000 rupi
Kalibaru: 5-6 saat; 56.000–200.000 rupi
Malang: 2-2,5 saat; 35.000–60.000 rupi
Probolinggo: 2 saat; 29.000–275.000 rupi
Semarang: 3.5–6.5 saat; 149.000–365.000 rupi
Yalnız: 3.5–4.5 saat; 74.000–355.000 rupi
Yogyakarta: 4,5–5.5 saat; 74.000–300.000 rupi



Halihazırda Bali’ye bir gezi planlıyorsanız, birkaç gün de Doğu Java’ya ayırın. Boromo Dağı, Kawah Ijen Yanardağı, Baluran Milli Parkı gibi efsane gezilecek yerlere sahip. Malang ve Yogyakarta inanılmaz zengin şehirler. Java Adası’nın pek çok köşesi macerasever gezginler için cennet zaten.

Day 375, ID:32 Surabaya, Java. 15 Ağustos 2011, Pazartesi

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz