Kafkaslar’ın güneyinde, Karadeniz’in doğusunda yer alan Gürcistan, doğal güzellikleri ile ziyaretçilerini büyüleyen bir ülke. Batum gibi deniz kenarı şehirleri, ılıman iklimin etkisi ile egzotik bir atmosfere sahipken, iç kesimlerinde bulunan Kakheti Bölgesi ise yemyeşil doğası ve iyi kalitedeki şarapları muhteşem. Bölgenin en eski yerleşim yerlerinden, kültürlerin buluşma noktası başkent Tiflis, Gürcistan’da en çok ziyaret edilen şehirler arasında.

Gürcistan, Türk vatandaşlarının kimlikle seyahat edebildiği, vizesiz bir ülke. İki ülke arasında kimlikle geçiş uygulamasının başlamasıyla birlikte birçok seyahat severin yurt dışı seyahat planlarında yer alan Gürcistan, zengin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra, doğal güzellikleri, renkli gece hayatı ve ekonomik tatil olanaklarıyla öne çıkan bir destinasyon.

gurcistan gezi rehberi

Avrupa, Asya, Rusya ve Orta Doğu’nun kesişme noktasındaki konumuyla, bu dört farklı kültürün renklerini taşıyan bir ülke Gürcistan. Dağların tepelerine yapılan manastırlardan vadilerdeki şarap mahzenlerine, Gürcü mutfağından muhteşem misafirperverliklerine kadar Kafkasların en özel ülkelerinden biri.

Yanı başımızdaki Gürcistan, sahip olduğu doğal ve kültürel zenginliklerine rağmen, yurtdışı seyahatlerde sadece Batum gece hayatı ve kumar olarak öne çıkması üzücü.

Malta

Gürcistan Gezi Rehberi

Gürcistan, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının negatif etkilerini yaşayan ülkelerden biri oldu. Yeni Gürcistan çok hızlı bir değişim yaşıyor. Son 5 yılda ülkeye gelen turist sayısında ciddi artış görüldü. 2008’de Gürcistan’a giden turist sayısı 1,3 milyon iken, 2012’de bu rakam 4,5 milyonu aşmış. Gürcistan’ı tercih eden yabancılar arasında en çok Türkler var.

Gürcü, Ermeni, Rus, Azeri, Acar, Osetyalı, Abhaz ve diğer etnik gruplarla birlikte milletler mozayiği oluşturan 5 milyon nüfuslu Gürcistan, idari açıdan 2 özerk cumhuriyetten (Abhazya ve Acara), başkent Tiflis ve 9 bölgeden oluşuyor. Gürcistan coğrafya olarak da çok farklı bölgelere sahip, Karadeniz kıyısında Batum’un da içinde bulunduğu Acara bölgesi yeşillik ve deniz kıyısında, Rusya sınırı çok yüksek dağlarla korunuyor.

Gürcü kültürü de aynı Gürcistan’ın doğası gibi çok çeşitli. Moğollar, Türkler, Yunanlar, Araplar, Persler ve Rusların bir dönem hâkim olduğu coğrafyada, ülkeye yadigâr kalan kültürler modern Gürcistan’ı, doğu ile batının müthiş sentezini ortaya çıkarıyor. Ülkenin Rusya, Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye ile sınırı bulunuyor.

2013 istatistiklerine göre, ülke nüfusunun sayı 4,5 milyon. Başkent Tiflis’in nüfusu 1 milyon 171 bin 200. Gürcistan nüfusunun büyük çoğunluğu Ortodoks Hıristiyan. Nüfusun %81,9’u Gürcistan Ortodoks Kilisesine bağlı; %9,9’nu Müslüman, %3,9’nu Ermeni Apostolikler, %2’sini Rus Ortodokslar oluşturuyor.

Gürcü kültürü, daha çok Avrupa’dan gelen kültürel yeniliklerden etkilenmiş. Gürcü dilini baskıda kullanan ilk matbaa 1620’de İtalya’da kurulmuş ve 1709’da Tiflis’e getirilmiş. Gürcistan’da özellikle tiyatronun tarihi çok eski. Ülkenin en eski tiyatro oyunu olarak bilinen Sakhioba, milattan önce 3.yüzyıldan milattan sonra 17.yüzyıla kadar var olmuş. Başkenti Tiflis (Tbilisi) olan Gürcistan’la Türkiye arasında 1 saatlik zaman farkı bulunuyor.

Geçmişte Sovyetler Birliğinin elit kesimi için bir tatil bölgesi olan Gürcistan, günümüzde sıklıkla gözden kaçırılan ancak bir kere ziyaret edildiğinde hakikaten kendine hayran bırakan güzelliklere sahip.

Gürcistan Gezilecek Yerler 📌

Gürcistan’ın gezilecek yerleri için önce ülkenin bölgelerini bilmekte fayda var. Gürcistan 9 bölge, 2 özerk cumhuriyet ve 1 şehre bölünmüş durumda. Güney Osetya bölgesi 2008’den beri özerk bir cumhuriyet ve Rusların elinde. Ziyaretçilerin ise bu bölgeye girmesi yasak. Coğrafi özellikler bakımından çok fazla çeşitliliğe sahip ülkede, Batum, Acara, Sokhumi gibi yazın gidilebilecek deniz kenarı şehirler bulunuyor.

Kuzey bölgeleri olabildiğince dağlık olmasından dolayı yüksek bölgelerde kar görülüyor. Kazbegi Dağı 5,000 m yüksekliği ile Gürcistan’ın en yüksek noktalarından biri. Ancak bu dağlık bölgelere ulaşım çoğu zaman güç olduğundan yerel bir rehber eşliğinde gitmeye çalışın. Gürcistan’ın bir diğer önemli bölgesi de muhteşem şarapların geldiği kuzeydoğu ve doğu bölgeleri. Özellikle Kakheti’de yetişen farklı üzüm türleri ile yapılan şaraplar inanılmaz lezzetli.

Mktvari Nehri boyunca uzanan başkent Tiflis, yeni ve eskinin iç içe geçtiği hoş bir şehir. Tütsülerin sislerinin yayıldığı kiliseler ve geleneksel hamamların yanı sıra geniş caddeler ve parıldayan yepyeni yapılar Tiflis’in siluetini oluşturuyor.

Gökyüzünü taçlandıran ise bir elinde düşmanları korkutmak için elinde tuttuğu kılıcı diğer elindeyse dostları karşılamak için tuttuğu şarap kadehiyle Gürcistan Ana Heykeli. Şehrin çalkantılı tarihinin en belirgin göstergelerinden biri olan bu şehir ayrıca şarabın doğum yeri olduğunu iddia ediyor, çünkü bağcılık Gürcistan’da 6 bin yıldır yapılan bir meslek.

Ülkede görülebilecek diğer yerler arasında Svaneti’nin uzak tepeleri, Batum’un sakin Karadeniz atmosferi, Tusheti’nin muhteşem yürüyüş yolları ve at safarileri ile ikinci büyük şehir olan Kutaisi’nin karmaşık tarihi yer alıyor. Karmaşıklık demişken Gürcü alfabesi birbirine geçmiş balık kancalarını andırıyor. Ziyaretçilerini ülkede olduğunda daha da yabancı hissettirse de oldukça farklı olan bu alfabe hayli dikkat çekiyor.

Gürcistan tam anlamıyla insanı içine çeken bir destinasyon. Muhteşem doğal güzellikleri olmasına rağmen çok göz ardı edilse de sınırsız misafirperverliği ve dost canlısı insanları ile sıradan bir ziyaretten çok daha fazlasını sunuyor.

1. Tiflis

gürcistan gezilecek yerler

Tiflis, hızla gelişen ülkenin, her yıl daha da fazla yabancı turist ağırlayan ticaret, eğitim, kültür ve bilim merkezi. Çok köklü bir tarihe sahip olan başkent Tiflis, ülkenin geçmişi ve modern kimliği arasında bağlantı kuruyor. Mtkvari Nehrinin kıyılarına uzanmış olan Tiflis’in kalbinde mistik Bizans kiliseleri, ahşap balkonlar ve modern sanatın çarpıcı eserleri bulunuyor.

Tiflis, oldukça da yeşil bir coğrafyaya sahip. “Ilık su” anlamına gelen Tiflis şehrinin hemen hemen her yerinde görmeye değer eserlerle bulunuyor. Kutsal Tepe, Selçuklu mimarisini andıran Çinili Hamam, Tiflis kalesi, köprüler, cami, kilise ve sinagoglar bunlardan sadece birkaçı. Tiflis’ten Metekhi Kilisesini, Sioni Katedralini ve 6 yüzyıldan kalmış olan Anchiskhati Kilisesini görmeden dönmeyin.

Şarabın anayurtlarından biri olan Gürcistan’da şarap tatmadan dönmeyin. Tiflis’te Khinkali House, 7/24 açık bir restoran. Burada yöresel Gürcü yemeklerini keşfedebilirsiniz. Yine Tamada, Gürcü müzikleri eşliğinde yerel yemekleri tadabileceğiniz bir yer. Tiflis’te, gençlerin trendy mekanı olan Bamba Rooms veya house müsik ağırlıklı DJ müzikleriyle Cubic Club eğlence mekanı olarak tavsiye edilir.

Batum’da ise Ajara Music Hall eğlenmek için ideal bir seçimdir. Başkent Tiflis’te bulunan Courtyard By Marriott Tbilisi ve Radisson Blu Iveria Tbilisi 5 yıldızlı konforuyla şehrin en iyi otellerinden. 15 Haziran’a kadar otel fiyatlarında %50’ye varan indirimler uygulanıyor. Şehir merkezindeki beş yıldızlı oteller, yenilenen SPA bölümleriyle sezona iddialı giriyor.

2. Batum

gürcistanda gezilecek yerler

Batum, komşumuz Gürcistan’ın en popüler şehri. Gürcistan’ın özerk cumhuriyeti Acara’nın başkenti olan Batum ise son zamanlarda ülkenin parlayan yıldızı konumunda. manolya ağaçlarının eşlik ettiği geniş bulvarları, heykellerin süslediği parkları, tertemiz sahilleri, ilginç mimarisiyle, eski ve yeninin yeşil ve mavi ile harmanlandığı bir şehir.

Karadeniz kıyısında, doğayla iç içe olan bu şehre, vize almadan ve hatta pasaportsuz, sadece nüfus cüzdanıyla girilebiliyor. Türkiye ve Gürcistan’ın kimlikle geçiş anlaşmasını imzalamasının ardından günübirlik ve konaklamalı geçişlerle Türk seyahat severlerin akınına uğrayan Batum, Artvin Sarp Sınır Kapısı’na 20 km uzaklıkta bulunuyor.

Türkiye ile dini ve kültürel yakınlığa sahip olan, çok sayıda Türk yatırımcının yaşadığı Batum, enfes sahilleri, Avrupai meydanları, renkli gece hayatı, beş yıldızlı otelleri, casinoları, müzeleri ve botanik bahçesi ile ülkeye gelen yabancı turistlerin uğrak noktası.

Batum’ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Avrupa Meydanı, Piazza Meydanı, Astronomik Saat, Alfabe Kulesi, Chacha Kulesi, Ali ve Nino Heykeli (Aşk Heykeli), Batum Botanik Bahçesi ve Meryem Kilisesi bulunuyor.

Neon ışıkları, hareketli kıyı şeridi, yüksek binalar ve modern yaklaşım Batum’u Gürcistan’ın geri kalan antik ve Orta çağ kentlerinden çok keskin bir şekilde ayırıyor. Ancak bu kadar modern görünmesine rağmen aslında Batum, ülkedeki en eski şehirlerden biri ve kökleri antik Yunan sömürgeciliği dönemine kadar uzanıyor.

🏡 Batum otel konusunda oldukça gelişme gösterdi ve çok yeni oteller açıldı. Merkezi konumdaki yıldızlı oteller Sheraton Batumi Hotel, Intourist Palace Hotel, Radisson Blu Hotel Batumi ve Divan Suites Batumi en konforlu ve talep gören oteller olarak tavsiyem. Hotel Park, Hotel Varios, Mariinsky Boutique Hotel ise oldukça merkezi konuma sahip temiz oteller. Hostel Old Batumi, Iveria, Hostel California, Back2ME gibi hosteller ise sırt çantalılar için uygun.

3. Kutaisi

gürcistanın gezilecek yerleri

Kutaisi, ülkenin batısında, başkent Tiflis’e 221 km uzaklıkta yer alıyor. Gürcistan’ın en büyük ikinci kenti olan Kutaisi, ülkenin batı bölümünde, İmereti Bölgesi’nin bir parçası. Kentin ismi Gürcüce’de 500 anlamına geliyor. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olarak kabul edilen Kutaisi, Rioni Irmağı’nın iki yakasında kurulu.

Sovyetler Birliği Dönemi’nde birliğin ağır metal sanayisinin üretim merkezi olan Kutaisi, zengin tarihi geçmişi ile bölge tarihine ışık tutuyor. Şehirde günümüze ulaşan en önemli yapı kalıntısı, Gürcistan Kralı III. Bagrat’ın 11. yüzyılın başlarında yaptırdığı Bagrati Katedrali. Bagrati Katedrali ve nispeten daha yeni olan Gelati Manastırı gibi UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunan yerlere ev sahipliği yapan şehir, Tiflis ve Batum’un gölgesinde kalsa da görmeye değer. Etrafı sık ormanlarla çevrili kentin doğal güzellikleri de oldukça etkileyici.

Kentin merkezindeki meydanı bronz hayvan heykelleri bulunan fıskiyeli bir havuz süslüyor. Çevresinde ise Lado Meskhishvili Devlet Tiyatrosu, opera binası, lüks kafe ve mağazalar yer alıyor. En eski köprüsünün tarihi 8’inci yüzyıla uzanıyor. Zincirli Köprü’nün çevresinde kafe ve restoranlar gecenin ışıltısında çok keyifli. Kuatisi’de ise Hotel Empire uygun bir seçenek.

4. Svaneti

gurcistan gezilecek yerler blog

Svateni, Ülkenin kuzeybatısında, Kafkas coğrafyasının el değmemiş güzelliklerine tanık olabileceğiniz, Gürcistan’ın bir başka etkileyici bölgesi. Avrupa’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bölge tarihine ışık tutan bir coğrafyada yer alıyor. Adını bölgede yaşayan yerli halk Svanlar’dan alan Svaneti, aynı zamanda ülkede nüfus yoğunluğunun en az olduğu bölge.



Svaneti’nin Kafkas Bölgesi göz alıcı dağ manzaraları ve orta çağ tarzı mimarisi ile UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor. Nefes kesen manzaralara sahip çok sayıda doğal güzelliğin bulunduğu şehrin çevresi, el değmemiş bir doğada keyifle zaman geçirmek isteyenler için ideal. Svaneti bölgesinin büyüleyici atmosferinde bulunan beş köyden biri olan Ushguli, Gürcistan gezilecek yerler listesinde yer alması gereken bir yer.

Karlız zirveye sahip dağlarla kaplı Svaneti’nin efsanevi topraklarının derinliklerindeki Mestia ve küçük köyleri Gürcistan’da görülecek yerler arasında. Svan kuleleri yüzyıllardır süregelen Gürcü tarihi ve kültürünün çok güçlü bir simgesi gibiler. Chalaadi Buzulu ve Ushba Dağına çıkmak yapılması gereken önemli aktiviteler.

5. Zugdidi

gurcistan-gorulecek-sehirleri

Svaneti çevresini daha fazla keşfetmek isteyenler için planlanacak rotada mutlaka yer alması gereken Zugdidi, Samegrelo Bölgesi’nde bulunuyor. Çok zarif mimari cephelere sahip evlerin bulunmasının yanı sıra büyüleyici mimari sergiler de şehrin tam kalbinde ziyaretçileri karşılıyor. Mimarisinin dışında Martvili Kanyonu‘nda macera severler için birçok aktivite, termal kaplıcalar da bulunuyor.

6. Borjomi

gürcistan görülecek yerler

Gürcistan’ın kaplıcaları ve maden suyuyla ünlü bölgesi Borjomi, sağlık turizmiyle öne çıkan bir tatil merkezi. Şehirde Sovyetlerin zarif mimarisi ve yemyeşil doğa göze çarpıyor. Eski çağlardan günümüze av kültürü ile tanınan Borjomi, Gürcistan’ın en önemli ihraç ürünlerinden biri olan zengin mineralli suyun büyük bölümünün de üretildiği bir şehir.

7. Gori

gurcistan gezi

Ülkenin sanayi kenti Gori, doğal güzellikler ve turistik bölgeler açısından çok zengin olmasa da tarihi geçmişi ile ülke ve bölge için büyük öneme sahip. Josef Stalin’in 1878’de doğduğu yer olan Gori, Stalin’in heykelinin halen bulunduğu dünyadaki az sayıda yerlerden bir tanesi. Şehirde mutlaka görülmesi gereken bir yer olan Stalin Müzesi, Sovyetler Dönemi’ne ilgi duyanlar için oldukça bilgilendirici. Gori’de tüm şehre tepeden bakan çok güzel bir kale de bulunuyor.

8. Şida Kartli

Ülkenin kuzeydoğusunda, Gori, Kaspi, Kareli, Cava ve Haşuri kentlerinden oluşan Şida Kartli, Rusya’nın desteğiyle Gürcistan’dan bağımsızlığını ilan eden, ülke sınırlarında olmasına rağmen Gürcistan yönetimi kontrolü dışında bulunan, Güney Osetya’yı da içine alan bir bölge. İdari merkezin Gori kenti olduğu bölge, el değmemiş zengin orman varlığı, termal kaynakları ve kayak merkezleri ile öne çıkıyor.

9. Gudauri

gurcistanda gezilecek en güzel yerler

Deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikte bulunan Gudauri, Gürcistan’ın kuzey köşesinde ve Kafkas Dağları’nın tam kalbinde yer alıyor. Gudauri yıllar içinde sürekli kendini geliştirerek ülkenin bir numaralı kış sporları bölgesi haline geldi ve Alp Dağları’nın kayak merkezlerine de bir alternatif olarak öne çıktı. Kayak tutkunları 22 kilometre uzunluğundaki mavi başlangıç pisti ile 10 kilometrelik siyah zorlu pisti gibi seçeneklere sahip.

10. Guria

Gürcistan’ın Karadeniz kıyısındaki tarihsel bölgesi Guria, ülkedeki kartpostallık karelere hayat veren yemyeşil bir dokuya sahip. Guria Bölgesi merkezdeki Ozurgeti şehrinin yanı sıra, Lançhuti ve Çohatauri kentlerinden oluşuyor. Temiz havası ve bakir doğasıyla bilinen bölgenin isminin kökeninin bol oksijenli havasından dolayı ‘uyumayan ülke’ anlamına geldiği düşünülüyor.

11. Mtskheta

gürcistan şehirleri

Gürcistan’ın en eski kentlerinden Mtskheta, Doğu Gürcistan’da tarihi Kartli Bölgesi’nde yer alıyor. Gürcistan’ın doğusunda zengin tarihi ve kültürel geçmişi ile tanınan bir bölge. Başkent Tiflis yakınlarında, Kura ve Aragvi nehirlerinin birleştiği yerde kurulu olan şehrin eski şehir merkezi ve tarihi kiliseleri UNESCO Listesinde.

Şehrin mimarisi Kafkasların en nefes kesen orta çağ görüntülerine sahip. Tarihi geçmişi orta çağa uzanan kiliseleri, trekking parkurları, göl, şelale ve ormanlarıyla bölge doğa severler için tam anlamıyla bir cennet. Samtavro, Jvari, Gergeti Trinity ve Shio-Mgvime kiliseleri, Gveleti Şelalesi ve Kazbek Dağı bölgenin turistik rotaları.



12. Abhazya (Özerk Cumhuriyet)

Abhazya Cumhuriyeti, 100 yıllık tarihi geçmişi ile ülkenin kuzeybatısındaki özerk bir cumhuriyet. 1992’de ülkeden bağımsızlığını ilan eden cumhuriyet, Gürcü Muhafız Birlikleri’nin saldırısının ardından siyasi çalkantıların yaşandığı bir bölge haline dönüştü. Abhazya, muhteşem UNESCO bölgelerine ve nefes kesen dağ manzaralarına ev sahipliği yapıyor.

13. Vardzia

gürcistanda nereye gidilir

Vardzia, 12. yüzyılın ortalarında bölgede yaşayan Bagrationi Krallığından miras kaldığı tahmin edilen kiliseler, mağaralar ve mimari yapılarıyla heyecan verici bir destinasyon. Erusheti Dağı’nın eteklerine kurulan şehirde kaçırılmaması gereken yer ise Dormition Kilisesi’nin kalıntıları. Taş içine oyularak yapılmış bu tapınakta büyüleyici mural çizimler ve oryantal Bizans ile Romanesk tarzı ikonostazlar yer alıyor.

14. Kaheti

Gürcistan’ın doğusunda Rusya ve Azerbaycan sınırı boyunca kuzeyden güneye uzanan Kaheti Bölgesi, ülkenin en ünlü ve eski şaraplarının üretildiği üzüm bağları, tarihi kiliseleri, kaleleri, konakları ve doğal güzellikleri ile biliniyor.

Zengin tarihi mirası ile Kafkasların en eski yerleşim yerlerinden birinde kurulu olan Kaheti’de Davit Gareja Manastırı, enfes manzaralı bir tepe üzerinde yer alan Sighnaghi kasabası, Telavi ve çevresindeki tarihi kiliseler ve kaleler görmeye değer.

15. Samtshe-Cavaheti

Samtshe-Cavaheti, Batum’un doğusunda, ülkenin güneybatısında yer alan yoğunlukla Ermenilerin yaşadığı bir bölge. Bölgenin idari merkezi Ahıska, Ardahan Türkgözü Sınır Kapısı’na 20 dakika uzaklıkta. Samtshe-Cavaheti, tarihi Cavahet, Samtshe ve Tori kentlerinin bir araya gelmesinden oluşuyor. Kaplıca ve termal kaynaklarıyla Borcomi bölgenin en önemli turizm merkezi.

Vizesiz ülkeler listesindeki Gürcistan’a Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının girebilmesi için pasaport ve Gürcistan vizesi gerekmiyor. Turistik amaçlı seyahatlerde 1 yıla kadar Turkiye Cumhuriyeti nüfus cüzdanı veya TC Kimlik Kartı ile giriş yapılabiliyor.

Gürcistan yeme ve içme

Gürcistan zengin bir mutfağa sahip. Çok acı veya baharatlı olmayan, Gürcistan yemekleri et, hamur işleri, köfte, sebzelerden oluşuyor. Haçapuri, Harço çorbası, Lobio ve Salguni peyniri, tadılmalı. Denenmesi gereken lezzetlerin başında Hinkal olarak adlandırılan, kıyma ile hazırlanan mantı benzeri yemek geliyor. Zengin meze tabakları ise unutulmamalı.

Bir Gürcü efsanesine göre Tanrı dünyadaki toprakları insanlara dağıtırken Gürcüler yemek ve içmekle o kadar meşgullermiş ki sıra onlara geldiğinde fark etmemişler ve topraksız kalmışlar. Topraksız kalıp Tanrı’yı sofralarına davet ettikten sonra işler değişmiş.

Sofradan memnun kalan Tanrı, kendisi için ayırdığı dünyadaki her güzellikten bir parçayı Gürcülere vermiş. Gürcüler, yaşamın tadını çıkartabilen kişileri olarak görülüyorlar ve mutfaklarının da topluca dağıtılan Sovyet yemeklerinden çok daha iyi olduğunun farkındalar.

Zengin bir yemek kültürüne sahip ülkede yemekler hamur işleri, et, sebze ve çorba ağırlıklı. Gürcistan’ın milli yemeği, pideye benzeyen Haçapuri, Salguni peyniri, Lobio ve Harço çorbası mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden. Hinkal bizim mantımızı andırıyor. Geleneksel içki, yüksek alkol oranıyla çaça (chacha) da aklınızda olsun.



Kahve kültürü de Batum’daki günlük yaşamın önemli bir parçası. Türk kahvesinden aromatik kahvelere kadar tat, koku ve sertlik derecelerine göre onlarca çeşit kahve bulunuyor.

Şarabın tarihine inildiğinde en altta Gürcistan’ı bulmak şaşırtıcı değil. Haliyle Avrupalı şarap uzmanlarının mahzen turları ve olağanüstü şarap lezzetlerinden tadabilmek için, sık sık turlar düzenlediği bir ülke burası. Bu kadar büyük bir üne sahip şaraplara ev sahipliği yapsa da Gürcistan artık ziyaretçilerine çok daha fazlasını vadediyor.

Dünyada şarap üretimiyle tanınan ve şarabın dünyaya yayıldığı ilk topraklardan olan Gürcistan’da yerel şaraplar oldukça kaliteli. Tiflis ve Batum gibi turistik şehirlerde, şehrin merkezi noktaları ve alışveriş merkezlerinde onlarca farklı çeşit şarabı çok uygun fiyata bulabiliyorsunuz.

Gürcistan’da alışveriş denildiğinde Gürcü seramiği, nakış işlemeleri ve mücevherleri belirgin şekilde kendini öne çıkarıyor. Bu ürünleri kent merkezlerindeki hediyelik eşya dükkânlarından satın almanız mümkün.

Gürcistan gece hayatı

Gürcistan’ın gece hayatı çoğunlukla uluslararası büyük otel zincirlerinde yaşansa da Tiflis ve Batum gibi büyük şehirlerde bar ve gece kulüpleri, Gürcü gece hayatının renkli dünyasının kapılarını aralıyor. Gece kulüplerinde eğlenirken yabancılarla iletişim konusunda dikkatli olmak, menü fiyatlarını iyi incelemek şart.

Çok sayıda Türk’ün Gürcistan eğlence sektöründe yatırımları var. Batum ağırlıklı olmak üzere Türk vatandaşlarının sıklıkla ziyaret ettiği şehirlerde Türk turist odaklı hizmet veren gece kulüplerinde zaman zaman fahiş fiyatlar konusunda sorunlar yaşandığı dile getiriliyor. Bu yüzden en güvenli gece kulüpleri zincir oteller bünyesinde olanlar.

Casino kültürünün yaygın olduğu ülkede çok sayıda casino zinciri bulunuyor. Casino tutkunlarının ulaşım kolaylığı ve gündelik hayatın ucuzluğu nedeniyle en çok Batum’u tercih ediyor.

Gürcistan’a nasıl gidilir

Gürcistan yıl boyunca güneşli bir ülke. Ocak-Mart arası yağışlı ve soğuk olabiliyor. Batum şehri sie subtropikal iklime sahip; yani kışları ılık, yazları ise serin. Türkiye’den Tiflis ve Batum’a direkt uçuşla ulaşabilirsiniz. Bir başka yöntem Trabzon’a uçakla gidip, Tiflis’e otobüsle devam etmek. Bu seçenek daha ucuz. Trabzon ya da Batum’dan otomobil de kiralayabilirsiniz.

Türkiye’den Gürcistan’a seyahat edenlerin büyük bölümü ülkeye Sarp Sınır Kapısı’nı kullanarak, Batum üzerinden ulaşıyor. Sarp Sınır Kapısı, Türkiye ile Gürcistan arasındaki yolcu trafiğinin çok büyük bir bölümünü tek başına karşılıyor.

Trabzon, Rize, Artvin gibi Doğu Karadeniz şehirlerinden Batum’a otobüs seferleri var. Artvin’in Hopa ilçesinden kalkan dolmuşlar Sarp Sınır Kapısı’na kadar yolcu taşıyor. Sınırdan yürüyerek Gürcistan’a geçiş yapabilir, sınırın öte yakasında bekleyen dolmuşlarla Batum şehir merkezine 30 dakika gibi bir sürede ulaşabilirsiniz.

Gürcistan’a kara yoluyla geçiş yapılabilen bir diğer sınır kapısı Ardahan’ın Posof ilçesindeki Türkgözü Sınır Kapısı. Bu sınır kapısı coğrafi olarak zorlu bir bölgede yer aldığından yol kalitesi açısından Sarp-Batum Karayolu ile karşılaştırılamayacak kadar kötü. El değmemiş doğası ile Ahıska’ya uzanan yol vakti olanlar ve keşfetmeyi sevenler için iyi bir rota.

İstanbul’dan Tiflis ve Batum’a Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları’nın direkt seferleri var. Dönemsel olarak Kutaisi’ye de uçak seferleri düzenleniyor. Batum Havalimanı, Hopa’ya yapılan yurt içi uçak seferlerinde de kullanılıyor.

Gürcistan’da yolların çok düzgün olmaması nedeniyle ziyaretçilerin araç kullanması çok tavsiye edilmiyor. Bazı yerler güzel ve sorunsuz olsa da ülkede asfaltsız ve aydınlatma olmayan çok fazla yol var. Ana güzergahlar dışında hareket etmediğiniz sürece sorun yaşama ihtimaliniz çok düşük. Ancak trafik kurallarına uygun hareket etmek şart.

Ülkede toplu taşıma sistemi sürprizlere açık. Mashrutkalar (minibüsler) genellikle tüm ana noktalara ulaşım sağlıyor. Ancak rezervasyon söz konusu değil, ilk gelen önceliklidir kuralı hâkim.

Tiflis’te otobüsler, troleybüsler, teleferikler ve ufak bir yeraltı ulaşım sistemi bulunuyor. En sık yapılacak şey taksi kullanmak ancak bunu yaparken fiyat konusunda mutlaka en baştan pazarlık yapıp anlaşın. Taksi kullanırken çoğunlukla güvenli olan resmi bir firmaya ait taksileri tercih edin.

Gürcistan toplamda 1,600 km uzunluğunda tren yoluna sahip ve Gürcistan Tren Yolları’nın yolcu hizmetlerine www.railway.ge web sitesinden ulaşabiliyorsunuz. Tüm trenler için rezervasyon gerekiyor. Koltukların rahatlık derecelerine göre iki sınıfı bulunuyor.

6 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz