Doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri, mavi bayraklı plajları ve el değmemiş koyları ile, Türkiye’nin en önemli tatil merkezi olan Antalya, Attalos Yurdu anlamına geliyor. Sırasıyla Likya, Lidya, Pamfilya, Bergama, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve son olarak da Türkiye Cumhuriyeti hakimiyetinde kalan Antalya, Türkiye’nin en çok antik kentini barındıran kenti.

Kilikya’nın batı kesimini, Pamfilya’nın güneydoğu ucunu ve doğu Likya’yı içine alan Antalya’da Kalkan’dan başlayarak Alanya’ya kadar uzanan bölgede, Anadolu’nun günümüzde dek bilinen en eski yerleşim yerleri bulunuyor. Deniz, ku, güneş turizminin yanı sıra kültür turizmiyle de öne çıkan Antalya’da gezilip görülebilecek çok sayıda antik kent, ziyaretçilerini zamanda yolculuğa davet ediyor.

Antalya’nın Antik Kentleri

1. Perge Antik Kenti

Antalya Antik Kentleri

Perge Antik Kenti, Antalya kent merkezine 17 km uzaklıkta, Aksu ilçesinde yer alıyor. Anadolu’nun en düzenli Roma Dönemi kentleri arasında gösterilen Perge, mimari özellikleriyle öne çıkıyor. Kent, heykeltıraş sanatı ile de antik dünyanın en ünlü yerlerinden.

Perge’de yapılan kazı ve araştırmalarla kentin farklı dönemlerde birbirinden bağımsız olarak parlak dönemler geçirdiğini ortaya koymuş. Helenistik dönemde görkemli kapıları ve kuleleriyle ön plana çıkan şehirde, Roma Barışı olarak bilinen dönemde barış ortamının getirdiği zenginlikle günümüze kadar ulaşmayı başaran tiyatro, stadyum, agora, hamamlar ve anıtsal çeşmeler inşa edilmiş. Kentte yapılan kazılardan elde edilen birçok eser günümüzde Antalya Müzesi‘nde sergileniyor. Antik kenti ziyaret ettikten sonra müzeye uğramayı unutmayın.

Malta

⏰ Perge Antik Kenti ziyaret saatleri 15 Nisan-2 Ekim tarihleri arasında 08.00-19.00, 3 Ekim-14 Nisan tarihleri arasında ise 08.00-17.00. 🔐 Perge Antik Kenti giriş ücreti 25TL, Müze Kart geçerli.

2. Termessos Antik Kenti

Termessos Antik Kenti

Termessos Antik Kenti, Türkiye’nin en iyi korunmuş antik şehirlerinden biri. Antik kent, Antalya şehir merkezinin 30 km kuzeybatısında, Korkuteli yolu üzerinde, 1.665 metredeki yükseklikteki Güllük Dağı eteklerinde yer alıyor. Huzur veren ve el değmemiş bir görünüme sahip Termessos’un içerisinde barındırdığı Termessos kaplıcaları nedeniyle, antik kent milli park kapsamında bulunuyor.

Antik kent, yıllar içerisinde çevresini saran doğal bitki örtüsü, sık çam ormanları ile saklı bir yere dönüşmüş durumda. Tarihte Termessos’tan bahsedilen ilk önemli olay MÖ 333’te Büyük İskender’in kenti kuşatma girişimi olarak biliniyor. Dağ eteklerinde kurulan ve coğrafi konumunun getirdiği özelliklerinden yararlanan şehir İskender’in kuşatmadan vazgeçmesini sağlamış.

Şehirde görülebilecek yapılar arasında Büyük İskender Dönemi’nin önemli komutanlarından Alcetas’ın mezarı, Hellenistik Devir suru, Hadrian Dönemi’nde inşa edilen tapınak, birçok oda ve salondan oluşan Gymnasium, antik tiyatro ve meclis binası yer alıyor.

⏰ Termessos Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Termessos Antik Kenti giriş ücreti 10TL, Müze Kart geçerli.

3. Phaselis Antik Kenti

Phaselis

Phaselis Antik Kenti, Antalya’nın batısında, Kemer’in Çamyuva Mahallesi’nde yer alıyor. MÖ 690 yılında Rodoslular tarafından bir koloni kenti olarak kurulan Phaselis, stratejik konumu ve sahip olduğu 3 limanı nedeniyle Likya’nın doğusundaki en önemli liman kentlerinden biri olarak kabul ediliyor. Antik kent, Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisinde.

Phaselis Antik Kenti, sahil kesiminde üç muhteşem koy ve yemyeşil orman içerisinde yer aldığından yaz aylarında denize girip piknik yapmak isteyen günübirlikçiler tarafından da sıklıkla ziyaret ediliyor. Limanları, agoraları ve şehir sikkelerinin üzerindeki gemi betimlemeleriyle ticari liman kimliğinin öne çıktığı antik kent, görülmeye değer tiyatrosu ve arkeoloji kalıntılarıyla doğayla iç içe.

⏰ Phaselis Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Phaselis Antik Kenti giriş ücreti 45TL, Müze Kart geçerli.

4. Aspendos Antik Kenti

aspendos tiyatrosu
Aspendos Tiyatrosu

Aspendos Antik Kenti, Antalya’nın Serik ilçe merkezine 8 km uzaklıkta, Belkıs Köyü’nde yer alıyor. Tiyatrosuyla meşhur, Pamfilya bölgesinin en zengin şehirlerinden Aspendos, Yunan efsanesine göre Truva Savaşından sonra Pamphylia’ya gelen kahraman Mopsos liderliğindeki Argive kolonicileri tarafından kurulmuş.

Bölgede adına para bastıran ilk şehir unvanını taşıyan Aspendos’ta günümüze kadar ulaşan en iyi yapı, muhteşem mimarisiyle Aspendos Antik Tiyatrosu. 12 bin kişi kapasiteli tiyatronun yanında bir de bazilika bulunuyor. Aspendos Antik Tiyatrosu’nda yaz aylarında çok sayıda konser ve etkinlik düzenleniyor.

⏰ Aspendos Tiyatrosu ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Aspendos Tiyatrosu giriş ücreti 50TL. Müze Kart geçerli.

5. Simena Antik Kenti

Simena

Simena Antik Kenti, Kekova Adasının tam karşısında yer alıyor. Tipik Bizans kalesi, kale içindeki tapınak kalıntısı, kaya mezarları, kayalara oyulmuş Likya bölgesinin en küçük tiyatrosu ve çok sayıda Likya lahdi ile bölgenin simgesi haline gelmiş. Kaleköy’deki antik evlerin duvarları halen ayakta. Lahitlerin arasında yüzebiliyorsunuz.

Antik kentte bulunan yazıtlardan şehrin tarihi geçmişinin MÖ 4. yüzyıla uzandığı biliniyor. Orta Çağ’da kullanılan kalesi, kale içerisinde yer alan doğal kayaya oyulmuş 7 oturma sırası ile 300 kişi kapasiteli antik tiyatrosu ve doğal limanıyla Simena, dünyada benzersiz yerleşimlerden. Kaş ve Demre arasında yer alan ve Likya Birliği’nin kentlerinden biri olan Simena’ya ulaşım yalnızca deniz yoluyla mümkün.

⏰ Simena Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Simena Antik Kenti giriş ücreti 14TL. Müze Kart geçerli.

6. Xanthos Antik Kenti

Ksantos Antik Kenti

Xanthos Antik Kenti, Antalya’nın Kaş ilçesinde, Eşen Çayı’nın kenarındaki ovaya hakim iki tepe üzerinde kurulu. Likya Birliği’nin merkezi olan ve UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan antik kentin tarihi MÖ 8. yüzyıla uzanıyor. 1838 yılında ilk kez Ch. Fellows tarafından keşfedilen antik kentin en önemli arkeolojik eserleri gemilerle Londra’daki British Museum’a taşınmış. British Museum‘daki Lykia salonunda Xanthos’un eserleri ziyaret edilebiliyor.

MÖ 2. yüzyılda başkent olmasının da etkisiyle altın çağını yaşayan Xanthos Antik Kenti’nde günümüze ulaşan en önemli eserler arasında Likya dönemi dikme mezar taşları ve kaya mezarları bulunuyor. Xanthos’ta 3 agora, büyük bir ana cadde, bir meclis binası, tiyatro, saray ve büyük bir rezidans ile çok sayıda Roma anıt mezarı var. Anadolu’da günümüze ulaşmayı başaran en iyi taş kaplamalı cadde Ksanthos’ta bulunuyor.

⏰ Xanthos Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Xanthos Antik Kenti giriş ücreti 14TL. Müze Kart geçerli.

Letoon Antik Kenti, Kaş-Fethiye Karayolu’nda, Kaş’a 50 km uzaklıktaki Bozoluk Köyü’nde yer alıyor. Tanrı Apollon ve Artemis’in annesi Leto adına kurulan şehirde kazılara 1962 yılında Prof. Dr. H. Metzger tarafından başlanmış. Yapılan kazılarda şehrin tarihinin MÖ 8. yüzyıla uzandığı tespit edilmiş. Şehir, Likya Birliği döneminde birliğin dini merkezi konumundaydı.

Letoon Antik Kenti’nin en önemli kalıntıları şehirde yer alan üç farklı tapınak. MS 7. yüzyıla kadar yaşamın devam ettiği şehir bu tarihten sonra terk edilmiş. Letoon Antik Kenti’nde çıkarılan birçok eser günümüzde Fethiye Müzesi’nde sergileniyor.

⏰ Letoon Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Letoon Antik Kenti giriş ücreti 12TL. Müze Kart geçerli.

7. Side Antik Kenti

Side Antik Kenti

Side Antik Kenti, Antalya Körfezi’nin doğusunda, Manavgat ilçesinin güneyine doğru uzanan bir toprak parçası üzerinde yer alıyor. Sırası ile Hitit, Lidya, Pers, Büyük İskender, Roma, Bizans ve Osmanlı egemenliğine giren kentte, anıtsal çeşme, tiyatro ve agora (Pazar yeri) ile Apollon Tapınağı görülmesi gereken en önemli antik yapılar arasında..

Tarih öncesi dönemlerde hakkında bilgiye ulaşılamayan Side’nin Sidece denilen ve kendine has bir alfabesi de olan bir dili konuştuğu biliniyor. Eski Anadolu tanrıçalarının kutsal meyvesi nar Side’nin sembolü. Side Antik Kenti’nde elde edilen birçok eser Side Müzesi’nde sergileniyor.

⏰ Side Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Side Antik Kenti giriş ücreti 45TL. Müze Kart geçerli.

8. Selge Antik Kenti

Selge

Selge Antik Kenti, Antalya’nın Manavgat ilçesi sınırlarında, Psidya döneminin en önemli kentlerinden biri. Aspendos’la kurduğu para birliği ile kısa sürede zenginleşen Selge, Bizans döneminde 20 bin nüfusa ulaşmış. Selge Antik Kenti’nde günümüze kadar ulaşan en önemli yapılar şehir surları ve akropolis.

Antik kentte görülebilecek eseler arasında Gymnasium, stoa, stadium ve bazilika kalıntıları bulunuyor. MS 3. yüzyılda inşa edilen antik tiyatro ise görmeye değer. Antik kentin Köprüçay Irmağı üzerinde devam eden bölümünde çok sayıda köprü, antik yol ve garnizon binaları bulunuyor.

⏰ Selge Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Selge Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.



9. Myra Antik Kenti

Myra Antik Kenti

Myra Antik Kenti, Antalya’nın Demre ilçesinde, deniz ve kara yollarının birleştiği Orta Likya bölgesinde yer alıyor. Her dönemde Likya sanat ve kültürünün en önemli temsilcisi olan Myra, kültür ve tarihinin yanı sıra muhteşem doğasıyla da biliniyor.

Batmış antik yerleşimleri kucaklayan masmavi Kekova sularının yanı başında yer alan Myra Antik Kentinde Likya’nın en güzel tapınağı olarak da bilinen Artemis Tapınağı, 11 bin 500 kişi kapasiteli tiyatrosu ve kaya mezarları ile görülmeye değer.

Andriake Antik Kenti, Demre’nin Çayağzı mevkiinde bulunan Myra Antik Kenti’nin liman kenti olarak bilinen doğal bir liman şehri. Liman yapıları, anıtları ve ticari yaşamını simgeleyen sivil yapılarıyla antik kent Likya uygarlığını tanımak için mutlaka uğranılması gereken bir durak.

⏰ Myra Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Myra Antik Kenti giriş ücreti 45TL, Müze Kart geçerli.

⏰ Andriake Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Andriake Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

10. Patara Antik Kenti

Patara, Antalya

Patara Antik Kenti, Fethiye ile Kalkan arasında Xanthos Vadisi’ndeki Ovagelmiş köyünde bulunuyor. Likya Birliğinin en önemli kentlerinden biri olan Patara, 18 km’lik uzunluğu ile Akdeniz Bölgesi’nin en uzun kumsalına sahip ve Likya Uygarlığından kalma antik kentiyle tarih, kültür ve deniz, kum, güneş turizmini bir arada sunan eşsiz bir bölge.

Likya Birliğinin başkenti olması nedeniyle büyük önem taşıyan şehirden Hitit metinlerinde Patara olarak bahsedilmiş. Ksanthos Vadisi’nde denize açılan tek nokta olduğundan yüzyıllar boyunca önemini koruyan Patara aynı zamanda Noel Baba olarak bilinen St. Nikolaos’un doğum yeri.

Patara Antik Kenti’nde görülmesi gereken Roma, Bizans ve Orta Çağ izlerini taşıyan yapılar arasında antik kentin giriş kapısı olan Modestus Zafer Takı, Büyük Kilise, Likya Birliği şehirlerinin temsilcilerinin buluştuğu dünyanın en eski meclis binası olan Patara Meclis Binası ve kentin güney ucundaki Kurşunlu Tepe’ye yaslanmış Tiyatro bulunuyor.

⏰ Patara Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Patara Antik Kenti giriş ücreti 30TL. Müze Kart geçerli.

11. Rhodiapolis Antik Kenti

Rhodiapolis

Rhodiapolis Antik Kenti, Antalya’nın Kumluca ilçesinin kuzeyindeki Sarıcasu Köyü’nde bulunuyor. Rakımı 300 metre olan tepe ve çevresinde kurulu olan antik kentte tepenin doğu ve güneyindeki yamaç antik dönem yapılarıyla bezeli.



Rhodiapolis’i diğer Likya kentlerinden ayıran en önemli özelliği şehircilik sistemi. Çok dar ve zor bir arazide başarılı bir şehirleşme örneği veren kentte cadde ve sokak boşlukları dışında hiçbir boşluk görülmüyor.

Eğimli arazide yer alan binaların tamamına yakını birbiriyle organik bağ içerisinde inşa edilmiş. Kentin doğusunda, yerleşim yerinin eteğinde bulunan hamamdan yukarıya çıkan ana cadde kentin yerleşimini anlamlandırmak için mutlaka görülmeli.

⏰ Rhodiapolis Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Rhodiapolis Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

12. Olympos Antik Kenti

Olympos, Antalya

Olimpos Antik Kenti, Beydağları-Olimpos Sahil Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan, Helenistik dönemde kurulan bir yerleşim yeri. Likya Birliğinin önde gelen ve üç oy hakkına sahip 6 şehrinden biri olan Olimpos, günümüzde daha çok kampçıların ve doğayla baş başa tail yapmak isteyen seyahat severlerin rotasında yer alıyor. Denizin kıyısında konumlanan antik kent, yemyeşil ormanlarla çevrili.

Bölgede kıyıya doğru uzanan dik yamaçların Akdeniz ile buluştuğu muhteşem bir vadi içerisinde konumlanan Olimpos, antik dönemde bölgenin önemli liman kentlerinden biriydi. Kentin ortasından geçen Olympos Çayı, çayın etrafındaki kalıntılar ve eşsiz plajıyla antik kent benzersiz bir atmosfere sahip.

⏰ Olympos Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Olympos Antik Kenti giriş ücreti 30TL. Müze Kart geçerli.

13. Selinus Antik Kenti

Selinus Antik Kenti

Selinus Antik Kenti, Antalya’nın doğusunda, Gazipaşa ilçesi sınırlarında yer alıyor. Selinus, antik çağlarda Dağlık Kilikya’nın liman kentlerinden biriydi. Tarih sahnesine Prindu Krallığı’nın batı sınırı olarak geçen şehir, Roma İmparatoru Traianus’un Pers seferinden Roma’ya dönerken 117 yılında hastalanarak öldüğü yer olması nedeniyle de Romalıların ilgisini çekmiş.

Yazılı kaynaklarda MÖ 500’lü yıllara kadar uzanan tarihi ile kent, Helenistik, Roma, Bizans ve Selçuklu dönemlerinden izler taşıyor. Antik kentte görülebilecek yapılar arasında akropol, büyük ve küçük hamamlar, su kemeleri, kilise, Şekerhane Köşkü, agora ve anıtsal mezarlar bulunuyor.

⏰ Selinus Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Selinus Antik Kenti giriş ücreti 12TL. Müze Kart geçerli.

14. Sillyon Antik Kenti

Sillyon Antik Kenti
Sillyon Antik Kenti

Sillyon Antik Kenti, Antalya’nın Serik ilçesine 15 km uzaklıkta bir tepenin üzerinde kurulu. Troya Savaşı’ndan sonra kurulan kent, Bizans Dönemi’nde önemli bir dini merkez görevindeydi. Surlarla çevrili Sillyon’da 8 bin kişilik tiyatro, Bizans Kilisesi, sarnıç ve Selçuklulardan kalan bir cami hala ayakta.



Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından herhangi bir düzenlemenin yapılmadığı antik kentin belirgin bir girişi de bulunmuyor. antik kentin yanı başında yer alan Silyon Cafe’nin arkasındaki patikayı takip ederek ya da özel bir mülkün bahçesindeki duvarıdan atlayarak antik kente girebilirsiniz.

⏰ Sillyon Antik Kenti ziyaret saatleri herhangi bir saat sınırlaması olmadan haftanın 7 günü dilediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz. 🔐 Sillyon Antik Kenti giriş ücreti alınmıyor.

15. Syedra Antik Kenti

Syedra Antik Kenti

Syedra Antik Kenti, Antalya’nın Alanya ilçe merkezinin 20 km güneydoğusunda , Seki Köyü’nde bulunuyor. Pamfilya ve Kilikya bölgelerini ayıran bir sınır kenti olan Syedra, kıyı şeridindeki geçiş güzergahının en stratejik noktasında konumlanıyor. Tarih boyunca Kıbrıs, Kuzey Afrika ve Doğu Akdeniz ile deniz ticareti ilişkileri kuran kent, Romalılar için de Doğu Akdeniz’deki en önemli liman kentlerinden biriydi.

Yapılan çalışmalarda antik kent tarihinin MÖ 7. yüzyıla uzandığı düşünülüyor. 13. yüzyıla kadar varlığını sürdüren kent, bu tarihten sonra terk edilmiş. Surlarla çevrili kentte hamam, mozaik kalıntıları, sütunlu cadde ve tiyatro ziyaretçilerin görebileceği yapılardan.

⏰ Syedra Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Syedra Antik Kenti giriş ücreti alınmıyor.

16. Lyrboton Kome Antik Kenti

Lyrboton Kome Antik Kenti, Antalya’nın Kepez ilçesi sınırlarında yer alan 2 bin 200 yıllık zeytinyağı üretim şehri. Kepez Belediyesi, Antalya Müzesi ve Akdeniz Üniversitesi işbirliği ile 4 yıl boyunca gerçekleştirilen kazıların ardından arkeopark olarak kent kültürüne kazandırılan şehirdeki en önemli kalıntı zeytinyağı koruma depolama kulesi.

Yazıtlardan elde edilen bilgilere göre en büyük zeytinyağı ihracatının yapıldığı merkezlerin başında Pamfilya gelirken, Lyrboton Kome de en kapsamlı üretim yerleşimi olarak tespit edilmiş. Çarşısıyla, tapınaklarıyla, evleriyle, zeytin işlikleriyle zytinyağı ticaretinin öncüsü olan kent görülmeye değer.

⏰ Lyrboton Kome Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Lyrboton Kome Antik Kenti giriş ücreti alınmıyor.

17. Pisidia (Antiokheia) Antik Kenti

Pisidia Antik Kenti

Pisidia Antik Kenti (Antiokheia), Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölgelerinin kesiştiği Göller Yöresinde, Isparta’nın Yalvaç ilçesinin 1 km kuzeyinde Sultan Dağları’nın kuzey yamaçlarında konumlanıyor. Çok verimli bir arazide yer alan bir Pisidia kenti olan Antiokheia, Büyük İskender’in ölümünden sonra General I. Seleukos ve oğlu Antiochos tarafından kuruldu.

Antiokheia Antik Kenti’nde görülmesi gereken yapılar arasında Helenistik dönemde yapılmış Tiyatro, Augustus ve Tiberius olmak üzere iki meydan, Su Kemerleri, Hamam, Nimfeium, St. Paul Kilisesi ve Augustus Tapınağı bulunuyor. Şehirde yapılan kazılarda şehrin tarihi geçmişinin MÖ 3 bin yıllarına uzandığı tespit edilmiş.

⏰ Pisidia Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Pisidia Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

18. Lyrbe Antik Kenti

Lyrbe Antik Kenti

Lyrbe Antik Kenti (Seleukeia Antik Kenti), Antalya’nın Manavgat ilçesinin Bucakşeyhler Mahallesi sınırlarında yer alıyor. Alanya bölgesinin en güzel antik yerleşimlerinden biri olan kentin üst tarafında Oymapınar Baraj Gölü’nün eşsiz manzarası görülebiliyor.

Lyrbe Antik Kenti’nde günümüze ulaşan kalıntılar Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait. Bu kalıntılar arasında sur duvarları, anıtsal kapı ve kuleleri, Pamphylia bölgesinin en iyi korunmuş agorası, hamam, tapınaklar, kütüphane, sarnıçlar, kilise ve mezar yapıları en önemlileri olarak kabul ediliyor. Antik kentte gerçekleştirilen kazılarda elde edilen heykeltıraşlık eserleri ve mozaikleri Antalya Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. Yedi Bilgeler Mozaiği bu eserlerin en önemlisi.

⏰ Lyrbe Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Lyrbe Antik Kenti giriş ücreti alınmıyor.

19. İotape Antik Kenti

Iotape Antik Kenti

İotape Antik Kenti, Antalya’nın doğusunda Alanya-Gazipaşa Karayolu üzerinde yer alıyor. Antik kent, ismini Kommagane Kralı IV. Antiochus’un karısı İotape’den alıyor. Roma ve Bizans dönemi özelliklerini taşıyan antik kentte görülmesi gereken kalıntıların birçoğu deniz tarafında yer alıyor. Denize doğru uzanan yüksek burun kentin akropol bölümünü oluşturuyor.

İmparator Traianus’tan Valerianus’a kadar kendi adına sikke bastıran şehirde denize doğru uzanan yüksekçe burun kentin akropolünü oluşturuyor. Şehrin surları ise kale görünümünü veriyor. Şehirdeki yapılar iklim koşulları, deniz etkisi gibi nedenlerden dolayı büyük ölçüde tahrip olmuş.

⏰ İotape Antik Kenti ziyaret saatleri konusunda herhangi bir sınırlama yok. Haftanın 7 günü 24 saat ziyaret edebilirsiniz. 🔐 İotape Antik Kenti giriş ücreti alınmıyor.

20. Arykanda Antik Kenti

Arykanda, Antalya

Arykanda Antik Kenti, Antalya’nın Finike ilçesi Arif köyünde yar alıyor. Likya dilinde yüksek kayalığın yanındaki yer anlamına geliyor. Bölgenin en eski yerleşim yerlerinden olan anti kentin tarihi MÖ 5. yüzyıla uzanıyor. Kent, Güneş Tanrısı Helios adına yapılan tapınakla ünlü.

Finike’ye 30 km uzaklıktaki antik kent, kat kat teraslara kurulu. Kentte görülmesi gereken yapılar arasında 3. yüzyıla uzanan kaya mezarları, alt teras üzerindeki gymnasium ve hamam ile yukarı terastaki tiyatro, odeon, stadion, agora ve küçük hamam bulunuyor. akropolde Traianus ve Helios tapınakları ile Nal Tepe’deki bazilika, doğu nekropolünde de kilise de görülebilecek yapılardan.

⏰ Arykanda Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Arykanda Antik Kenti giriş ücreti alınmıyor.



21. Limyra Antik Kenti

Limyra, Antalya

Limyra Antik Kenti, Antalya’nın Finike ilçesine bağlı Saklısu Mahallesi’nde yer alıyor. Likçede Zemuri ismiyle anılan şehir, en parlak dönemini Mö 4. yüzyılın ilk yarısında, Likya Kralı Perikle döneminde yaşamış. Doğu Roma döneminde piskoposluk merkezine dönüşen şehir, 8. ve 9. yüzyıllarda yaşanan Arap akınlarının sonrasında terk edilmiş.

Limyra Antik Kenti, akropol, iç kale ve aşağı kaleden oluşuyor. Aşağı kalede surlar, sarnıçlar kilise ve Kral Perikle’nin mezarı bulunuyor. Orijinali Hellenistik Döneme ait olan ve MS 141 yılında büyük bir onarım geçiren tiyatro binası, İmparator Augustus’un manevi oğlu Gaius Caesar adına MS 4 yılında yapılmış anıtsal mezar ve sayıları 400’ü aşan kaya mezarı görülmeye değer.

⏰ Limyra Antik Kenti ziyaret saatleri 1 Nisan – 1 Ekim 08.00-19.00; 1 Ekim – 1 Nisan 08.30-17.30. Ören yeri haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Limyra Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

Sahip olduğu antik kentleriyle Türkiye’nin en şanslı şehri olan Antalya, batıdan doğuya sayısız antik kent ve tarihi yerleşime ev sahipliği yapıyor. Antalya’nın antik kentleri şehri ziyaret eden birçok kişi için Anadolu tarihinde zamanda yolculuğa çıkma anlamı taşıyor.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz