Andriake Antik Kenti, Antalya‘nın Demre ilçesi sınırlarında, Çayağzı Mevkinde yer alıyor. Likya Birliğinde 3 oy hakkı bulunan 6 kentten biri olan Myra Antik Kentinin dış mahallesi ve liman kenti olan Andriake, MÖ 197 yılında Seleukos Hanedanı Kralı III. Antiokhos’un kenti Ptolemaioslar’dan ele geçirmesiyle tarih sahnesine çıkmış. Andriake Limanı, Kokarçay’ın (Andriakos) taşıdığı alüvyonlar nedeniyle bataklık haline dönüşmüş durumda.

Antik dönemde Likya Bölgesinin Patara ve Phaselis kentleri gibi önemli bir liman yerleşimi olan Andriake, bulunduğu koyun her iki yakasına yayılmış. Antik kent içerisinde yer alan Likya Uygarlıkları Müzesi, bölgede hüküm süren Likya uygarlığına ait çevredeki antik kentlerde yapılan kazılarda elde edilen eserlerin sergilendiği görkemli bir müze.

Andriake Antik Kenti

Andriake Antik Kenti, Demre

Andriake Antik Kenti, Antalya’nın Demre ilçesinin güneyinde, Çayağzı Mevkinde yer alıyor. Andriake, antik dönemde Mya’nın dış mahallesi ve limanı konumundaydı. Andriake, ilk olarak MÖ 197 yılında Seleukos Hanedanı Kralı III. Antiokhos’un daha önceleri Ptolemaioslar egemenliği altında bulunan kenti ele geçirmesiyle tarih sahnesine çıkmış.

Hristiyanlığın yayılmasında büyük bir etkiye sahip, Hristiyanlığın en önemli misyonerlerinden biri olan St. Paul, MS 60’ta Roma’ya giderken Myra’ya uğramış, Andriake’de gemi değiştirmiş. Hristiyan dünyasının sembol isimlerinden St. Paul’un Andriake’ye uğramış olması nedeniyle her yıl yüzlerce inanan antik kenti ziyaret ediyor.

Malta

Serbia

İmparatorluk döneminde Phaselis ve Patara kentleri kadar önemli bir merkeze dönüşen Andriake, Likya eyaletinin gümrük yasasını içeren gümrük yazıtıyla bu önemini kanıtlıyor.

Günümüzde Kokarçay’ın (Andriakos) taşıdığı alüvyonlar nedeniyle limanı kapanan ve bataklık halini alan Andriake kentinin kalıntıları küçük bir koyun her iki yakasına yayılmış durumda.

Andriake Kenti
Andriake Kenti İşlikler
Andriake Sinagog

Antik kentte yapılan kazılarda ortaya çıkarılan yapıların büyük bölümü ticaretle bağlantılı olsa da sürdürülen kazılarda liman ve ticaret bölgesinden biraz uzakta sosyal ve dini yapılar da keşfedilmiş.

Limanın tahıl ticaretindeki önemini kanıtlayan Likya Uygarlığı Müzesi binasına dönüştürülen tahıl ambarı granariumun yanı sıra agora, sarnıç, surlar, su kemerleri, anıtsal çeşmeler, Bizans döneminden kalma kilise, hamam ve gözetleme kuleleri görebileceğiniz yapılar arasında.

Likya coğrafyasının birçok noktasında karşılaşabileceğiniz Likya tipi mezarlar da kentin nekropol alanında görülebilir. Antik kentin en ilginç yapılarından biri de günümüzde boya fabrikası olarak tanımlanabilecek ‘mureks işlikleri’. Antik çağda çok nadir bulunduğundan sadece varlıklı kesim ve imparatorlar tarafından kullanılan mor renk boyanın elde edildiği mureks bir deniz kabuklusu türü.

Boya üretiminde kullanılan bu canlılardan geriye kalan kabuk artıkları kentteki yapıların harcında kullanılmış. Mureks harcı olarak kayıtlara geçen bu malzeme yalnızca yöreye özgü olması nedeniyle önem atfedilen bir teknik.

MS 5. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen sinagog ise Likya bölgesindeki Yahudi varlığına ilişkin en somut örnek. Sinagog kazılarında üzerinde Musevi sembollerinin bulunduğu ‘Menorah Levhası’ ve dini ifadelerin görüldüğü kitabeler gibi Yahudilikle bağlantılı bazı buluntular ortaya çıkarılmış.

Andriake Sarnıç
Andriake Sarnıç
Andriake Antik Kent

Andriake kentinden günümüze kadar korunabilmiş kalıntılar arasında en önemlisi ve en iyi korunmuş olanı ise İmparator Hadrianus’a adanmış olan tahıl deposu Granarium. Bu yapı günümüzde Likya Uygarlıkları Müzesi‘ne ev sahipliği yapıyor.

Likya Uygarlıkları Müzesi

Likya Uygarlıkları Müzesi, Andriake Antik Kentinin görkemli tahıl deposu yapısı olan granariumun içerisinde kurulu. MS 129 yılında tahıl ambarı olarak inşa edilen, restorasyonu tamamlandıktan sonra Haziran 2015’te ziyarete açılan müzede farklı Likya kentlerinde yapılan araştırma ve kazılarda keşfedilen, her biri Likya halkının dini inançları, ekonomik ve sosyal yaşamı hakkında ipuçları veren eserler sergileniyor.

Likya Uygarlıkları Müzesi
Likya Uygarlıkları Müzesi

Müzedeki Myra, Patara, Xanthos, Tilos, Pınara, Olympos, Arykanda ve Antiphellos salonları, isimlerini Likya Birliğini oluşturan kentlerden alıyor. Müzeyi gezmeden önce giriş bölümünde gösterilen 8 dakika uzunluğundaki Likya Uygarlığı hakkındaki bilgilendirme filmi hem bölge hem de uygarlık hakkındaki temel bilgileri öğrenmenizi sağlıyor.

Müzenin açık hava bölümünde yıllar süren kazılar ile ortaya çıkarılmış liman, çarşı, hamam, kilise gibi yapı kalıntıları sergileniyor. Bu bölümdeki en ilgi çekici obje ise aslına uygun olarak yapılmış bir Roma ticaret gemisi. Antik Çağ’da limana yüklerin nasıl getirildiğinin canlandırıldığı bu bölüm ziyaretçileri zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Andriake Antik Kenti giriş ücreti ve ziyaret saatleri

🗺 Adres: Büyükkum Mahallesi, Demre, Antalya
📲 andriake.muze.gov.tr ☎️ 0 (242) 8716002
🕘 Andriake Antik Kenti ziyaret saatleri: Andriake Antik Kenti, yaz dönemi (1 Nisan–1 Ekim) 10.00–19.00; kış dönemi (1 Ekim-1 Nisan) tarihlerinde 08.30–17.30 saatlerinde ziyarete açık. Örenyeri, haftanın 7 günü ziyarete açık.
💶 Andriake Antik Kenti giriş ücreti: Andriake Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli. Andriake Antik Kenti giriş bileti ile Likya Uygarlıkları Müzesini de ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.

Andriake Antik Kenti, Antalya’nın Demre ilçe merkezinin güneyinde, Büyükkum Mahallesi sınırlarında yer alıyor. Antalya’ya 147 km uzaklıkta yer alan Demre’ye, Antalya’nın yanı sıra batıdan Kaş yönünden de ulaşabilirsiniz.

Eğer özel araçla gidecekseniz Antalya Havalimanından şehir merkezine D400 karayolu üzerinden ulaşım sağlanıyor. Özel araçla havalimanı Demre yolculuğu 2.5 saat sürüyor.

Antalya Otogardan Demre’ye Batı Akdeniz firmasının her yarım saatte bir seferleri bulunuyor. Otobüs Antalya merkezden yola çıkıyor Kemer, Olimpos, Kumluca, Finike güzergahını takip edip Demre’den Kaş’a hareket ediyor.

Demre’ye en yakın havalimanı Demre’ye 155 km uzaklıktaki Antalya Havalimanı. Antalya’ya Türkiye ve dünyanın birçok şehrinden direkt uçak seferleri ile ulaşılabiliyor.

Andriake Antik Kenti’yi ziyaret etmişken Noel Baba Kilisesi, Kaleköy, Üçağız ve Kekova Adası, Demre Kuş Cenneti, Dolkisthe Antik Kenti ve Soura Antik Kenti de rotanıza ekleyebilirsiniz.

Andriake Antik Kenti, antik Likya Birliğinde üç oy hakkına sahip Myra Antik Kentini dünyaya bağlayan, önemli bir ticaret limanı. Türkiye’nin en yeni müzelerinden biri olan Likya Uygarlığı Müzesi ile bölge kültürü ve tarihine ışık tutan antik kent görülmeye değer.

Serbia

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz