Fethiye coğrafyası adını dahi pek duymadığınız çok sayıda antik mirasa ev sahipliği yapıyor. Muğla‘nın Fethiye ilçe merkezinden 45 km uzaklıkta, Minare köyündeki Pınara Antik Kenti de bunlardan biri. Yuvarlak bir tepeye kurulduğundan adını Likya dilinde yuvarlak anlamına gelen ‘Pinale’ veya ‘Pinara’ kelimelerinden alan antik kent, Likya Uygarlığı’nın üç oy hakkına sahip önemli kentlerinden biriydi.

Likya Birliği yönetim olarak günümüz demokratik sistemine ilham kaynağı olan ilk demokratik federasyon olarak tarihte önemli bir yere sahip. Geçirdiği büyük depremlerin ardından MS 8. yüzyıldan sonra önemini bütünüyle yitiren Pınara’da halen birçok kaya ve lahit mezarının yanı sıra hamam, tiyatro, agora ve odeon gibi görülmeye değer yapılar var.

Pınara Antik Kenti

Pınara Antik Kenti

Likya Yolu yürüyüş rotası üzerinde yer alan Pınara’da bulunan bir yazıta göre, kentin MÖ 340-334 arasında Karya Kralı Piksodaros’a bağlı olduğu düşünülüyor. Diğer antik kentler gibi MÖ 334’te Büyük İskender tarafından ele geçirilen kentin gümüş ve bronzdan birlik tipinde bastığı sikkeler MÖ 168-81 arasına tarihleniyor.

Büyük İskender’in ölümünden sonra, Bergama Krallığı tarafından ele geçirilip MÖ 133’te Bergama‘nın Roma‘ya bağlanmasının ardından da bir Roma yerleşimi haline gelen Pınara’nın en parlak dönemini Roma hakimiyetinde yaşadığı düşünülüyor. Devam eden yıllarda büyük depremlerle hasar görmesinin ardından kentin 8. yüzyılda tamamen terkedildiği biliniyor.

Malta

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan ve Xanthos’tan gelen kolonistler tarafından kurulduğu düşünülen Pınara’ya yaklaştıkça yukarı akropolün sarp yamacında kayaya oyulmuş yüzlerce kaya mezarı var. Xanthos’un nüfusu çok artınca yaşlılardan bir grubun ilk gelip buraya yerleştiği söyleniyor.

Ulaşımın daha kolay sağlandığı aşağı akropolde ise odeon, agora, tapınak gibi yapılar ile pilyeli mezarlar yer alıyor. Kaya mezarlarının büyük çoğunluğunun konut biçiminde olması Likya sivil mimarisi hakkında fikirler veriyor.

Pınara Antik Kenti hakkında bilgiler

Hamam, tiyatro, agora, odeon, kaya mezarları ve iki akropolden oluşan Pınara Antik Kenti’nin aşağı akropolünün geçit vermeyen sarp yamacında, sur duvarı ile desteklenen seyir terası bulunuyor. Surun güneyinde arkasını yamaca dayamış Odeon, önündeki düz alanda ise agora yer alıyor. Aşağı akropolün alt kısmındaki su kaynağı kente hayat vermiş.

Pınara’nın akropolüne, güney tarafından kayaya oyulmuş merdivenli patikadan çıkılıyor. Surlarla çevrili olan kısımda surlar ve Bizans çağı eserleri görülüyor. Pınara’nın resmi ve özel yapılarının da birçoğu burada toplanıyor.

Pınara Antik Tiyatro

Pınara Antik Kentine nasıl gidilir

Fethiye merkezinden 45 km uzaklıkta, Fethiye-Kaş karayolunun 5 km batısında yer alan Pınara Antik Kenti’ne Minare Köyü’nden 2 km’lik stabilize yolla ulaşılıyor.

Xanthos’tan sonra Fethiye yoluna devam edip Pinara tabelasından sola dönerek 5 km daha ilerlediğinizde Minare Köyü’nden antik kente yaya olarak devam edebilirsiniz.

Pınara Antik Kenti, Fethiye ve çevresinde yer alan Likya kentleri arasında, üç oy hakkına sahip önemli antik yerleşimlerden biri. Yolunuz düşerse Fethiye’de görmeniz gereken yerlerden biri.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz