Lombok Adası, Endonezya’nın doğu kesiminde, tam olarak Bali Adası’nın doğusunda bulunan küçük bir ada. Sasak halkının yaşadığı ve İslam dininin yaygın olduğu ada, Hindu olan komşularından daha farklı bir kültüre sahip. Lombok Adası, komşusu Bali’nin gölgesinde kalmış bir ada.
Çok güzel doğaya, etkileyici plajlara ve özgün Sasak kültürüne sahip olmasına rağmen turizm burada biraz geri kalmış. Aslında bu hali Lombok’u ziyaret etmek için iyi bir sebep. Henüz vahşi turizmin eline geçmemiş adada birçok geniş ve bakir kumsallar bulunuyor. Üstelik Bali’den çok daha da ucuz.
Lombok Gezi Rehberi
Lombok, Sasak dilinde ‘düz’ anlamına gelen ‘Lomboq’ anlamına geliyor. Lombok Adası, Majapahit krallığının zamanından beri ünlü. 17. yüzyılda, Karangasem Kralı Lombok’u işgal ederek Hindu – Baliness gücünün ve kültürünün önemli bir merkezine dönüştürmüş.
Lombok daha önce Hinduizm, Budizm ve Animizm gibi karışık inanç sistemlerini takip eden küçük, yönetici krallıklara bölünmüş feodal bir devlet varlığını sürdürmüş. 16. yüzyılda, Sasak’ın çoğunluğu İslam’a dönse de eski dini uygulamaları sürdürmüş.
Lombok’un yerli kabilesi Sasaklar, yüzlerce yıldır adada yaşıyor. Lombok nüfusunun yaklaşık %85’ini oluşturuyorlar. Köy yaşamı, dokumacılık ve çiftçilik üzerine kurulu yaşam tarzları var. Balililer ağırlıklı olarak Hindu iken Sasaklar ağırlıklı olarak Müslüman.
Lomboklular kültürel ritüellere güçlü bir şekilde bağlı kalarak geleneklerini sürdürmek için yoğun çaba sarf ediyor. Bazıları hem İslam hem de geçmiş dinleri animist inançların benzersiz, büyüleyici bir karışımını uyguluyor.
İslam önce Java’dan, 17. yüzyıla doğru Selaparang Krallığının olduğu Sulawesi’den Lombok’a gelmiş. 19. yüzyılın sonlarına doğru Hollandalılar, Lombok’a göz koymuşlar. Çatışmalar sonrası 250 kadar askerle 500 binden fazla insanın yaşadığı adayı kontrol altına almışlar.
Biraz çalkantılı dönemler geçirdikten sonra günümüzde yüzünü komşusu Bali gibi turizme çevirmiş. Bali’nin 35 km doğusunda bulunan Lombok, sık sık Bali ile kıyaslanıyor. Lombok aynı Bali’de olduğu gibi harika kumsallara ve volkanik görüntülere sahip.
Tek farkı daha az reklamı yapıldığından daha az turistin uğrak yeri olarak Endonezya’da görülebilecek en güzel yerlerden biri haline geliyor. Her yıl daha fazla insan Lombok’un bozulmamış doğası için Bali’ye daha kısa vakit ayırıp doğruca Lombok’a atlıyor.
Endonezya, kötü şöhretli ‘Ateş Çemberi‘ boyunca yer alıyor, bu nedenle depremlerin olması zorunlu. Denk gelirseniz önleminiz alın ama çok da tedirgin olmayın. Bu depremlerden sonra bazen ünlü Rinjani Dağı yürüyüşü kapatılabiliyor. Eğer yanardağa tırmanmayı düşünüyorsanız takip edin.
Lombok’ta kalacağınız otelleri plaja, mağazalara, restoranlara ve eğlence yerlerine yakın yerlerde seçmeye gayret edin. Hangi nedenle olursa olsun yerel hamalların çantalarınızı taşımasına izin vermeyin. Genellikle pahalı ve makul olmayan bir miktar talep etseler bile en fazla çanta başına 5.000 – 10.000IDR verin.
Plajlara ve şelalelere maceraya atılmaktan ve kırsal bölgeyi keşfetmekten keyif alın. Kendinizi yoğun ekvator güneşinden korumak için güneş kremi ve şapka kullanın. Sivrisineklerden korunmak için DEET içeren spreyleri yanınızdan ayırmayın.
Sokak veya plaj satıcıları genellikle satış yapmak için çok fazla baskı yapıyor ve bu bazen gerçekten dayanılmaz olabiliyor. Kulak tıkamak en iyisi. Sizin için ilginç olsa da satın almayı düşünmediğiniz hiçbir eşyaya iştahla bakmayın. Eğlenmek için pazarlığa girişecekseniz sorun yok tabi.
Sarong, sırt çantanızda olması gereken bir eşya olsun. Yoksa da hemen alın. Hem tapınaklara girerken lazım olacak hem de güneşlenirken kuma serebileceğiniz, kurulanabileceğiniz, gerektiğinde örtünmek veya yatak çarşafı olarak kullanım yerleri var.
Plajda yüzerken veya şnorkelle yüzerken değerli eşyalarınızı gözetimsiz bırakmayın. Yine denizde şnorkelle yüzerken mercanlara ve mercanların arasında olan zehirli balık stonefish’e dikkat edin. Gitmeden bir seyahat sağlık sigortası yaptırmanız iyi olur.
✶ Lombok Adasına Nasıl Gidilir
✈️ Lombok Adasına ulaşmanın en kolay yolu, Lombok Uluslararası Havalimanına uçmak. Cakarta ve Bali‘den direkt uçuşlar yapabilirsiniz ve yolculuk Jakarta’dan yaklaşık 2 saat, Bali’den ise 40 dakika sürüyor. Lombok’a uçuşların sınırlı sayıda olması nedeniyle, yoğun sezonda uçuş rezervasyonlarını çok önceden yapmanızı şiddetle tavsiye ederim.
⛴ Bali Padang Bai iskelesinden kalkan Lombok’a giden hızlı tekneler yaklaşık 2,5 saatte Lombok Adası Bangsal limanına varıyor. Yine Padang Bai’den Gili Trawangan’a giden hızlı tekneler de var.
Havaalanından Lombok’taki Kuta plajına ulaşmak yaklaşık 30 dakika, Senggigi plajına 1 saat sürüyor. Bali’den feribotla geliyorsanız Lombok’taki Lembar limanı her iki noktadan yaklaşık 1 saat uzaklıkta.
Lombok Adasını gezmek için en iyi seçenek motosiklet kullanmak. Karada ulaşım için toplu taşıma neredeyse hiç yok. Sağlam bir motosiklet kiraladığınızdan ve kaskınızın da iyi olduğundan emin olun. Günlük scooter kiralama fiyatları 50k-100k IDR arasında. Kendinize güvenmiyorsanız hemen her yere düzenlenen grup turlarına katılın.
✶ Lombok Adasına Ne Zaman Gidilir
🌤 Lombok’ta yıl boyunca, gündüz sıcaklıkları normalde 30°C civarında kalıyor. Kurak mevsimin sonunda ve yağışlı mevsim başlamadan önce Lombok’ta doğanın çok kuru olmasını bekleyebilirsiniz. Adada iki farklı mevsim var yağışlı sezon ve kuru sezon.
🌦 Ekim-Mart arası yağışlı sezon adada nem yükseldiğinden hem sıcak hem de nemli koşullara dayanmanız gerekiyor. Diğer yandan hem daha az kalabalık olur hem de daha ucuz. Doğanın tadını çıkarmak istiyorsanız Eylül, Ekim ve Kasım, Lombok’u ziyaret etmek için en iyi aylar değil.
☀️ Mayıs-Eylül arası ise kuru sezon Lombok’u ziyaret etmek için en iyi zaman. Kötü sıcaklar nisanda düşüp doğa yeşil bitki örtüsüyle gürleşiyor. Mayıs ve Haziran aylarında hava yağışsız ve güneşli, üstelik hava çok da sıcak olmuyor.
✶ Lombok Adası Bölgeleri
📍 West Lombok (Bangsal, Lembar, Mataram, Tanjung, Senggigi): İdari merkez, Gili Adaları ve Bali’ye açılan kapı Lembar Limanının olduğu yer.
📍 North Lombok (Mount Rinjani, Senaru): Ünlü Rinjani Dağı yürüyüş parkurunu ve olağanüstü şelaleleri burada bulabilirsiniz.
📍 Central and East Lombok (Praya, Labuhan Lombok, Selong, Tetebatu): Sakin köyler, el değmemiş kumsallar, Sumbawa ve Flores’e giden feribot.
📍 South Lombok (Kuta, Sekotong, Tanjung Aan): Beyaz kumlu plajlar, havalı kafeler, epik sörf rotaları, hareketli gece hayatı.
📍 Gili Islands (Gili Air, Gili Meno, Gili Trawangan): Muhteşem dalış ve şnorkelle yüzme noktaları, gece hayatı ile ünlü.
Lombok Gezilecek Yerler 📌
Mataram, adanın başkenti ama bir o kadar da en kötü şehri. Adanın kuzey bölümü devasa Gunung Rinjani volkanı tarafından kaplı durumda. Bu bölgede yürüyüş yapmak turistlerin buraya gelmelerinin tek nedeni denilebilir. Yanardağa tırmanmasanız bile muhteşem şelaleler için bu bölgeyi gezilecek yerler listenize alın.
Hemen kuzey batı kıyılarının ilerisinde bulunan Gili Adaları ise en popüler kumsal destinasyonu. Gili Adaları üç adadan oluşuyor. Gili Trawangan, en büyük ve en çok ziyaret edileni, parti adası olarak da biliniyor. Gili Air, Lombok’a en yakın olanı. Gili Meno ise diğer ikisinin arasında kalan ve huzur arayanların tercih ettiği bir ada.
Bunun dışında bu rehberin büyük bölümünü yazdığım; önceki gün tamamladığımız Mount Rinjani tırmanışı sonrası birkaç gün kaldığım Senggigi, nefis bir dinlenme yeri. Her bütçeye hitap eden konaklama tesisleri var.
Gili Adaları Trawangan, Meno ve Air’i sevdiyseniz ama size fazla turistik geldiyse motosikletle Lombok turu yapın. Sekotong‘a gidin. Sekotong’un toplam 13 gili adası var. En azından Gili Nanggu’yu ziyaret edin. Bütçeniz yetiyorsa Gili Nanggu, Gili Tangkong, Gili Kedis ve Gili Sudak henüz az bilinen adalara tekne turuna çıkın.
Plajlarda dinlenmek, her günü bir başka nefis plajda geçirmek, sörf yapmak ve hippilerin arasında dolaşmak istiyorsanız rotanıza Kuta kasabasını alın. Adanın en canlı ve eğlenceli yerlerinden.
1. Gili Adaları
Gili Adaları, Lombok adasının kuzeybatısında yer alıyor. Gili Adaları Endonezya’da çok ünlü. birçok insan adaları Bali’nin bir parçası sanıyor ama değil, Lombok’un bir parçası. Son dönemlerde özellikle sırt çantalılar tarafından sıkça ziyaret edilen bir yer haline geldi. Harika bir doğaya sahip olan adalarda Bali’nin en güzel plajlarına taş çıkartacak sahiller var.
Gili Adaları üç küçük adalardan oluşuyor. Gili Trawangan, Gili Meno ve Gili Air. Gili, Sasak dilinde küçük anlamına geliyor. Adalar çok rahat ve huzurlu bir atmosfere sahip. Sayısız kumsallar ve hemen yanlarında bulunan kafeler, reggae müzik sürekli kulaklarınızda ve huzurunuzu kaçıracak araba ya da motor sesi bulunmuyor.
Gili Trawangan, en fazla ziyaretçiyi çeken ve en gelişmiş olan ada. Adanın güneydoğusunda sıra sıra misafir evleri, restoranlar ve dalış dükkânları bulunuyor ve yüksek sezonda dahi fiyatlar çok fazla yükselmiyor. Daha sessiz bir çevre için adanın kuzeyine doğru gidebilirsiniz.
Gili Meno, bu takımadalar arasında en sessiz ve huzurlu olanı. Ada, düşük nüfus ve muhteşem sahilleri ile dünyanın en güzel ve en kafa dinlenilesi yerlerinden biri. Adayı yürüyerek gezmek sadece birkaç saatiniz alıyor.
Her bütçeye uygun ekonomik konaklama fırsatı sunan bu adalar, deniz, kum, güneş üçlüsünü sevenler için bundan daha fazlasını sunuyor. Denizi akvaryum gibi, sahilden birkaç metre ötede devasa kaplumbağaları görüyorsunuz. Biz tekne kiralayıp, en güzel yerlerinde şnorkelle daldık, enfesti.
Konaklama için tercihiniz Gili T olsun. Adada herkese uygun bir şeyler var. Şnorkelle yüzmek, dalış, tekne turu, diğer adaları ziyaret, adada yürüyüş, bisiklet gezisi, ata binme, gün batımları izleme, tembellik derken ada için en az 3 gün ayırın.
🏨 Gili Trawangan’ı ikinci ziyaretimde Vila Ombak otelde kaldım ✔️ Göz alıcı tropikal bahçeler içinde yer alan şık ve modern villalar geleneksel Endonezya sanatından ilham almış. Santorini Beach Resort, Hotel Lumi ve Kardia Resort kalabileceğiniz diğer nefis oteller ✔️
2. Senggigi
Senggigi, adada en çok konaklama tesislerinin olduğu tatil kasabası. Senggigi’nin ana merkezini, plaj ile ona paralel uzanan ana yol arasındaki boşluğu dolduran büyük tatil köyleri oluşturuyor. Uygun fiyatlı orta sınıf ve lüks tatil köyleri bol olduğundan sırt çantalı gezginler gözde yerlerinden biri olmuş.
Birkaç tane nefis plajı var. Harika sahil restoran ve barları uygun fiyatlı. Bali’deki turistik yerler kadar yoğun değil. Konaklama seçenekleri, restoranları, kafeleri ve plajları olan bir yer ama merkezde yapacak pek bir şey yok. Birçok gezgin Senggigi’yi daha çok şelalelere, Gili Adalarına ve yanardağa yapacakları geziler öncesi veya sonrasında ziyaret ediyor.
Daha fazla otel, restoran ve barı ama yine de güzel bir plaja sahip bir yerde kalmayı seven tatilcilerdenseniz Senggigi merkezde kalın. Sessiz bir yerde kalmak istiyorsanız Klui’deki en iyi oteller Diva Lombok Resort veya Jeeva Klui Resort‘ta kalmanızı tavsiye ederim ✔️
Gili Adaları gezisinden sonra ben Senggigi’ye geçip birkaç gün kaldıktan sonra Rinjani Yanardağına tırmandım. Zorlu tırmanış sonrasında tekrar Senggigi’ye dönüp birkaç gün daha dinlendim. Senggigi kasabası, seyahatimin 500. gününü kutladığım yer olduğundan birkaç gün burada kafa dinledim.
Kısıtlı zamanı olanlar için kalkıp da özellikle görülecek bir kasaba değil. Ancak uzun Asya seyahatine çıktıysanız kalınır. Lombok Uluslararası Havalimanından Senggigi’ye ulaşmak yaklaşık 1 saat 15 dakika sürüyor. Padang bai Bali iskelesinden kalkan Lombok’a giden hızlı tekneler yaklaşık 2,5 saatte Bangsal limanı Lombok’a varıyor.
🏨 Senggigi kasabasında kalabileceğiniz iyi oteller: Sheraton Senggigi Beach Resort, Qunci Villas Hotel, The Chandi Boutique Resort, Sudamala Resort ve Nipah Villas kalabileceğiniz diğer nefis oteller ✔️
3. Rinjani Yanardağı
Rinjani Yanardağı, 3726 m’lik yüksekliğiyle Endonezya’nın en yüksek üçüncü dağı. Gunung Rinjani National Park içerisinde yer alan Rinjani Yanardağı, yarı aktif bir volkan. Ancak 13. yüzyıldaki patlaması insanlık tarihinin gördüğü en büyük patlama olmuş.
Asya’nın en popüler dağ tırmanış rotalarından birine sahip. Lombok Adasında görülecek en önemli yer bana göre. Profesyonel kılavuz ve kamp gereçlerini ve yiyecek taşıyıcılarıyla birlikte 3726 metre yüksekliğindeki dağa tırmanılıyor.
Doğa olağanüstü güzellikler bir paket halinde sunmuş burada, sadece bunun için ter dökmeyi göze alanlara sergiliyor. Dağ, zirve, masmavi krater gölü, yarı aktif yanardağdan yükselen dumanlar, temizlenmek için soğuk su gölü, dinlenip rahatlamak için sıcak su kaplıcaları, olağanüstü güzellikte gün doğumu, gün batımı, vahşi yaşam, yağmur ormanları ve dahası.
Olur da gitmeye niyetlenirseniz ve dağda yürüyüş planınız varsa fiziksel olarak iyi durumda olmanız gerek! Ekipmanlarınız da tam olmalı çünkü çok zorlu etaplar var. Hem Sasak hem de Bali halkı Rinjani’nin zirvesine hac ziyaretine gidiyor. Dağa tırmanışımla ilgili tüm serüveni blogda yazdım.
💦 Benang Stokel ve Benang Kelambu Şelaleleri, Rinjani Dağına yakın. Lombok’un merkezindeki bu şelale şüphesiz şimdiye kadar gördüğünüz en iyi şelalelerden biri olmaya aday. Ormanın miss gibi serinliğinde güzel bir yürüyüşle ulaşılan şelalelerin ferahlatıcı suyunda serinlemek için yüzebileceğiniz havuzları var, mayolarınızı yanınıza alın.
💦 Sendang Gile ve Tiu Kelep Şelalesi, Lombok’un kuzeyindeki iki inanılmaz şelale. Çoğu gezginin yanardağa trekking yapmadan önce kaldığı yer olan Senaru kasabasında yer alan şelaleler, Lombok Adasının en ünlü ve fotojenik olanları. Günün erken saatlerinde ziyarete gidin. Mutlaka Lombok gezilecek yerler listenize alın!
4. Sekotong
Sekotong, Lombok Adasının güneybatı köşesinde yer alan bir yarımada. Lombok’ta alışılmışın dışında yerler görmek isteyen maceracı gezginler için Lombok’ta gezilecek en iyi yerlerden biri. Hem birbirinden güzel adalara sahip hem de daha otantik.
Güney Sekotong Adası Turu ile bölgedeki adalar keşfediliyor. Lombok Boğazı’ndan başlayan tekne yolculuğuyla izole tropik adaları ziyaret ediyorsunuz. Renkli mercan resiflerine sahip kristal berraklığındaki sularda şnorkel ile dalıyorsunuz.
Mataram, Kuta veya Sengiggi’den transferi sağlıyorlar. Eğer kendiniz bölgeyi gezecekseniz, Sekotong’da henüz sağlam turizm altyapısı kurulmadığı için ulaşımı kendiniz organize etmeniz gerekecek. Araç veya motor kiralamanız gerek. Biz motor kiraladık.
Mount Rinjani tırmanışı sonrası oldukça yorulmuş ve Senggigi’de dinlenmiştik. Lombok Adasının güzelliklerini keşfetmeye için motosiklet ile Lombok turu yapmaya karar verdik. Hollandalı arkadaşlar Heleena, Kirstin ve Farid ile kiraladığımız motosikletlerimize atlayıp, yönümüzü Lombok adasının güneyine, Sekotong’a doğru çevirdik.
Başkent Mataram’ın kirli, kalabalık ve egzoz kokan sokaklarından geçtik. Lombok ve Bali arasındaki feribot seferlerinin düzenlendiği liman kasabası olan Lembar kasabasına yöneldik.
Lembar’da ilginç bir şey gözümüze çarpmayınca, sahil kıyısından yolu takip edip pirinç tarlaları, muz ve kokonat ağaçlarının süslediği yemyeşil yol boyunca saatlerce motosikletlerimizi Sekotong yönünde sürmeye devam ettik. Beğendiğimiz sahillerde durup molalar verdik.
Sekotong Körfezi boyunca yerleşim yerleri çok dağınık, Bali gibi kalabalık bir yer değil. Sekotong Körfezi boyunca motosikletlerimizle gezdik. Sağ yanımızda deniz varken sol yanımız, hindistan cevizi ve muz ağaçlarıyla kaplı. Yer yer sebze veya tütün tarlalarına denk geliyorduk.
🏨 İlk önce Sekotong’un en iyi otellerinden Cocotinos Sekotong Hotel ve Krisna Bungalows & Restaurant‘ı geçtik. Bütçenize uygunsa harika seçenekler. Bütçemizin üzerinde seçenekler olduğundan biz yola devam ettik. Pelangi Homestay Bungalow yine uygun bir seçenek ✔️
Yön sorarken, bu yörede arazi alım satım işiyle uğraşan bir Avustralyalı ile tanıştım. Arazi fiyatlarını sorunca 1 hektar alanın fiyatının 20 milyon Rupiah (4.170 TL) olduğunu söyledi. İçerisine arzu ederseniz kocaman ev yaptığınızda dahi size yetecek kadar bahçesi olan arazinin fiyatı iştah kabartıcı.
Gittiğim, gezdiğim her yerde mümkün olduğu kadar bu tür bilgilere erişme arzum var. Bir gün (çok uzak bir gelecekte değil) beğendiğim bir yere yerleşebilirim. Yalnız olsam ilk işim gidip arazilere göz atmak olurdu ancak arkadaşlarla seyahat ettiğimden Avustralyalı arkadaşa teşekkür edip bize tavsiye ettiği bungalovu bulduk. Denize sıfır odalarımıza yerleştik, kişi başı 15 TL.
Denizinin güzel olduğunu da öğrenince köye inip şnorkel kiralayıp kendimizi denize attık. Sular alçalmış olduğundan yüzerken neredeyse mercanlara değiyorduk ve görüş de net değildi. 200 metre kadar açıldıktan sonra çokça balık gördük ama çok dalgadan dolayı geri döndük.
5. Gili Nangg, Gili Tangkong, Gili Kedis ve Gili Sudak
İnsanların çoğu Endonezya’daki Gili adalarını duyduğunda, muhtemelen Lombok’un kuzeybatısındaki üç ünlü Gili adası Gili Trawangan, Gili Meno ve Gili Air’i zannediyor. Oysa Lombok’ta daha bir çok gili var. Hatta toplamda 13 adet gili var.
Gili Nangg, güneybatı gilisin en güzel adası. Minik adanın ön tarafındaki plaj bölümü hala gerçek bir küçük cennet. Gili Nanggu’ya günübirlik bir gezi, tamamen farklı bir dünyaya ya da en azından farklı bir Endonezya’ya ışınlanmak gibi.
Herhangi bir yerleşim yok. Ne trafik var ne de kalabalık, ne satıcı var ne de gürültü. Sadece el değmemiş gibi duran bir doğa ve bol miktarda tropikal balık var bu minik adada. Muhteşem deniz yaşamı ve mercan resiflerini görmek için dalış yapma imkanı ile ünlü.
Gili Sudak, Gili Nanggu ile anakara arasında kalan, Sekotong’un doğusunun en ucunda bulunan ada. Su berrak ve kum iyi. Tekne turlarında bu adaya da uğranıyor. Adanın plajı çok güzel. Öğle yemeğinizi ağaçların gölgesinde Sekotong anakarasında harika bir manzara eşliğinde yiyebilirsiniz.
Gili Kedis, Gili Sudak’ın hemen dibinde süper küçük bir ada. Bazen Gili Bedis olarak da anılıyor. O kadar küçük ki 2-3 dakikada tüm adayı gezebilirsiniz. Issız adanın üzerinde hiçbir şey yok. Gelgit olmadığı sürece burası harika.
Gili adaları için tekne turları çoğunlukla Sekotong Barat’taki Tawun köyünün içinde veya yakınında bulabilirsiniz. Fiyatlar şirkete veya tekne sürücüsüne göre değişiyor, genel olarak Gili Nanggu, Gili Sudak ve Gili Kedis için 350.000 IDR’den başlıyor.
Gili Layar ve Gili Rengit ise daha uzakta olduğundan farklı bir tur oraya gidiyor. Fiyatlar yaklaşık 600.000 IDR’den başlıyor. Şnorkel yaklaşık 50.000 IDR’ye kiralamanız gerekebilir. Ben dalmadım ama Sekotong’un dalış için çok iyi bir yer olduğu söylendi.
6. Kuta Lombok
Kuta Lombok, rahat havasıyla tam bir hippi sahil kasabası. Lombok’un en güneyinde yer alan kasaba, sırt çantalı gezginler, balayı çiftleri ve yalnız gezginler için ana üs konumunda. Bali’nin 20 yıl önce nasıl göründüğünü merak ediyorsanız Kuta’ya gidin.
Kasabanın kendisinin çok cazibesi yok aslında. Mağazaların ve restoranların hemen hemen tamamı açık havada, bambularla yapılmış ve salaş. Birkaç ATM ve iki büyük 7/11 tarzı mini market var. Bali kadar bakımlı da değil. Yollarda ve Kuta Plajı’nda oldukça fazla çöp var.
Ancak Kuta kasabası özellikle Endonezya’da sörf yapmak için en popüler yerlerden biri! Havalı sörfçüler, reggae ezgileri duyacağınız cafeler, masaj salonları ve oteller dağınık şekilde serpilmiş. Ancak Kuta’yı çevreleyen muhteşem kumsallar, bozulmamış güzellik ve muhteşem manzaralar gelenleri mutlu etmeye yetiyor.
Son yıllarda yapılan yeni yatırımlarla hızla adanın ana turizm merkezi haline gelen Kuta’yı keşfetmek için motor kiralamanız şart. Bir scooter size adanın daha fazlasını görme özgürlüğü verir. 50.000 – 70.000 IDR aralığı için pazarlık yapın.
Günleriniz sörfle dolu değilse, üs olarak Kuta ile Lombok’un güney sahilini keşfetmek için 3-4 gün yeterli. Keşfetmenizi bekleyen çok güzel plajlar var!
Tanjung Aan Plajı, berrak mavi suyu ve yumuşak, saf beyaz yumuşak kum olan uzun bir plaj. Kuta, Lombok’un tartışmasız en popüler plajı. Şezlong kiralayıp, bronzluğunuza bronzluk katarken kokteylinizi yudumlayabileceğiniz nefis bir plaj.
Plaj aynı zamanda Instagram’dan tanıyacağınız plaj salıncakları ile de ünlü. Plajın yanındaki Merese Tepesi, inanılmaz manzaralara sahip bir gün batımı noktası. Öğle yemeği, içecek ve reggae ezgileri için Warung Kaplumbağa’ya uğrayın.
Mawun plajı, Kuta Plajı’nın 8 km batısında yer alan kristal berraklığında suyu ve el değmemiş kumu ile tenha bir koy. Plaj dinlenmek, yüzmek ve sörf yapmak için ideal. Şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz, iyi yemek bulabileceğiniz mekan var. Kuta’nın batısına arabayla 20 dakika uzaklıkta.
Selong Belanak Plajı, Lombok’taki en iyi plajlardan biri. Berrak, yumuşak kumlu büyük bir koyda yer alıyor. Dalgaları yeni başlayan sörfçüler için harika. Board kiralayabileceğiniz veya sörf dersi alabileceğiniz sörf kulübeleriyle çevrili.
Kuta’nın 30 dakika batısında yer ala plaj, diğer plajlara kıyasla daha fazla gezgini cezbetse de koy, hiçbir zaman aşırı kalabalık veya kaotik hissetmeyecek kadar büyük.
Mawi Plajı, Kuta, Lombok’tan yaklaşık 40 dakika uzaklıkta küçük bir koyda gizlenmiş muhteşem bir plaj. Uzaklığı nedeniyle oldukça sessiz ve çok az turist bulursunuz.
Kuta Plajı, kasabanın ana yolundan kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan bir plaj. Tüm plajların en yoğunu burası. Zamanınız kısıtlıysa yukarıda bahsettiğim diğer plajlara göz atın.
Lombok’ta yapılacak en iyi şeylerden biri sörf yapmak. Bunu yapabileceğiniz en iyi yer Selong Belanak. Sörf yapmayı öğrenmek için harika bir kumsal. İyi bir sörfçüyseniz Gerupuk veya Desert Point‘e göz atın.
Gerupuk, Kuta’nın 40 dakika doğusunda yer alan küçük bir balıkçı mekanı. Ben hayatımda hiç sörf yapmamış ve de iyi yüzücü değilken biriyken burda sörf yapma denemesine giriştim, az daha boğuluyordum.
Geleceği parlak küçük sahil kasabası Kuta, Lombok veya Bali’nin diğer bölgelerine göre nispeten daha ucuz. Aile yanında konaklamalar gecelik 100.000 IDR’den başlıyor ve 350.000 IDR’ye kadar çıkıyor.
🏨 Biraz lüksün tadını çıkarmak istiyorsanız Novotel Lombok Resort & Villas inanılmaz bir otel. Hani girip de asla çıkmak istemeyeceğiniz kadar muhteşem. Balayı tatili için nefis bir tercih olur ✔️ Hostel bakıyorsanız Mad Monkey nefis seçim.
7. Sasak Village
Sasak Village, ada halkının çoğunluğunu temsil eden Lombok nüfusunun yaklaşık %85’ini oluşturan Sasak halkının gelenek ve göreneklerini görebileceğiniz köyler. Lombok’ta yerel yerli halka ev sahipliği yapan birkaç ana Sasak Köyü var. Biri Rembitan, diğeri ise Sade ve Sukarara.
Lombok’un yerli köylerinden Sade Sasak Köyü, turistler için kurulmuş bir köy değil. Dokumacılığın yanı sıra tarımla geçinen 700 kişi yaşıyor. Sade Köyünde, sazlıklarla inşa edilmiş dağ şeklinde eşsiz çatılara sahip 150 civarında geleneksel ev var. Duvarlar ve zeminler pirinç kepeği ile karıştırılmış kilden yapılmış ilginç evler.
Ende Sasak Köyü, Sasak sakinlerinin nasıl yaşadığı hakkında bilgi edinmek isteyenler için diğer bir durak. Bu köy daha otantik ve daha az turistik.
Sukarara Village, Lombok’taki en popüler Sasak köylerinden biri. Burası, Sasak dokuma kumaş üretiminin de merkezi. Patuh Kooperatifinde satılan geleneksel Sasak dokumaları, eve dönmeden alabileceğiniz hediyelik eşyalardan biri olabilir.
✶ Lombok’ta Ne Yenir
Lombok’un sadece burada tadabileceğiniz kendine has lezzetleri var. Yöresel Lombok lezzetlerini warung denilen tezgahlarda da bulabilirsiniz.
🥘 Ayam Taliwang: Pirinç ve sebze ile servis edilen ızgara tavuk, genellikle su ıspanağı ile
🥘 Nasi Balap Puyung: Biber, soya fasulyesi veya karides ile pişirilmiş kıyılmış tavuk gibi çeşitli garnitürlerle servis edilen buharda pişirilmiş pirinç
🥘 Sate Bulayak: Fıstık sosu veya köri sos ile servis edilen dana eti
🥘 Bebalung: Biber, sarımsak, soğan, havlıcan ve zerdeçal gibi otlar ve sığır eti ile yapılan çorba
🥘 Sate Rembiga: Tatlı soya sosu, sarımsak ve esmer şekerle marine edilmiş dana eti
🥘 Sate Pusut: Rendelenmiş hindistan cevizi ile servis edilen baharatlı kıyılmış sığır eti
Lombok gezi rehberi listesine ekleyebileceğim çok bilgi ve çok fazla gezilecek yerler var. Burada paylaştığımı bilginin birkaç katını daha blog gezi yazısına ekleyebilirim. Bana kalırsa scooter kiralayıp biraz kendi keşfinizi kendiniz yapın.
Day 365: Enedonezya:22 Sekotong, Lombok, 5 Ağustos 2011
Merhaba, Ocak 2024 tarihinde 6 gün Bali sonrası beyaz kum palmiye girilebilir bir deniz tatili düşünüyorum (15 ve 4 yaşında çocuğum ve eşimle) Lombok da nereyi önerirsiniz?
Bir de çok yağış alır mı Ocak ayında?
Teşekkürler
Selam, yukarıdaki rehberde yer alan yerleri zaman ve bütçe planınıza göre planlayabilirsiniz. Gili Adaları deniz tatili için muhteşem. En az 2-3 gün kalın, tekne turlarına katılın. Zamanınız çok ve bütçe sorununuz yoksa Lombok Kuta bölgesindeki Novotel Lombok Resort & Villas şahaneydi. Otel ve gezilecek yer tavsiyelerim yukarda yer alıyor
Lombok’ta (Endonezya) yağmurlu mevsim de (Kasım ayı) motosiklet kiralamak akılcı bir davranış mı? Lombokluların trafikteki genel davranış nasıldır? Karanlığa kalmanın riski nedir? Yollarda aydınlatma var mı?
Motosiklet kullanırken özellikle akşam saatlerinde ağzına burnuna uçuşan sinekler girer mi? (Palawan’da başıma geldiği için bu soruyu sordum)
Lombok’u gezmenin en akılcı yolu motosiklet kiralama. Yollar güvenli ve düzgün. Gece sürüş için güvenli değil ama. Güvenli olmaması yolda süratli araç kullanan sürücüler, aydınlatması bozuk araçlar ve olası hayvan geçişleri. Ayrıca gece daha çok yağış görülebiliyor. Lomboklular Balililerden trafikte daha iyi olmalarına rağmen yine de kötü sürücüler.
Motosikletle yola çıktığınızda yapmanız gereken en önemli seçim kask. Ön camı aşağı inen korumalı kasklar kullanırsanız sineklerden korunmuş olursunuz. Aksi halde gözünüzde mutlaka gözlük ve ağzınızda maske olsun. Gece mümkün olduğu kadar yollardan uzak durun. Olası motor arızası ve yakıt sorunlarında yardım almak güç. Yağmurlu mevsimde motosiklet kullanmanızı tavsiye etmem. Genelde motor lastikleri kötü durumda, yol tutuşları kötü. Kiralarken iyi bakmak gerek.
Okudum bloglarda Lombok Adası hakkında net bir fikre varamadım. Belki de sürem kısıtlı olduğu için (15 gün). Gili adalarında 3-4 gün harcayıp, Bali’de mi vakti değerlendirmeliyim sizce? Haziran 24-Temmuz 11 arası biletim.
5 gün Bali, 3 gün Gili Adaları,sonrası Lombok ve tekrar Bali.
Bu takım adalarından birinde arsa alıp, oraya yerleşmeyi isterdim. Huzur başka türlü anlatılamaz.
Ben motosikletle Lombok’u gezerken bir Avustralyalı ile karşılaşıp, arazi fiyatları konusunda bilgi almıştım. 10,000 TL gibi bir parayla burada 1 dönüm arazi ve ev sahibi olmak mümkün. Hem de deniz kıyısında.
Merhaba, Temmuz ayında bir 13 gunluk seyahat planımız var. Bu sureyi Bali-Lombok olarak mı degerlendirmemizi tavsiye edersiniz, yoksa Bali-Malezya olarak mı gerçekleştirmeliyiz?
Çok teşekkürler.
aralarında kaybolmak ister.
Bali ilk görenleri şaşırtır, sıradan gelir, kaos bir trafik, nezih olmayan Kuta plajı… Ama Bali ve çevresinde gezecek, görecek çok yer, yapacak çok şey var. Sırf Ubud’da 1 hafta geçirilse -bana göre- değer.
Eğer çok yer görmeyi seven, bir yerde erken sıkılan bir tatilciyseniz Malezya-Bali yapmanızı öneririm. Deniz, plaj, doğa seviyor, dalış, şnorkelle dalış, tekne turları veya plajda tembel tembel yayılmayı seviyorsanız Bali ve Lombok olabilir. Bali de tapınaklar, Ubud, kültür vs keşfine çıkıp, Gili Adaları’nda da 3-5 gün tam anlamıyla tatil keyfi yaşayabilirsiniz.
Ya da aşağıdaki diğer sorularda belirttiğim gibi Malezya’nın öne çıkan destinasyonlarını gezip, kalan zamanı da Bali’ye ayırabilirsiniz.
Neden bu kadar az fotoğraf eklediğiniz merak etmiyor değilim.