Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kayseri, Tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde yer almasından dolayı tarih boyunca önemli bir ticaret merkezi oldu. Ülkemizin gözde kış sporları merkezlerinden Erciyes Dağı ile tanınan Kayseri, birbirinden etkileyici doğal güzellikleri ve sayısız medeniyetin izlerini taşıyan tarihi bölgeleri ve mimari yapılarıyla görmeye değer.
Kent merkezinde Selçuklu ve Osmanlı döneminin izlerini taşıyan Kayseri, kent merkezi dışındaki bölgelerinde de gezilecek, görülecek onlarca rotaya sahip. Kapuzbaşı Şelaleleri, Sultan Sazlığı Milli Parkı, Kültepe Antik Kenti ve Ağırnas gibi zenginlikleriyle şehri her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor.
Kayseri Çevresinde Gezilecek Yerler
İpek Yolu üzerinde bulunan ve dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Kayseri, Ankara ile Konya’dan sonra İç Anadolu’nun üçüncü büyük kenti ve sanayi merkezi. Turizm bölgeleri olan Kapadokya ve Erciyes Kayak Merkezi’ne yakınlığı ile bu bölgelere en yakın olan havalimanına ev sahipliği yapması onu gelişmiş konaklama imkanlarıyla oldukça tercih edilen bir kent haline getirmiş. Kayseri gezilecek yerler blog yazımda şehirde gezilecek ve görülecek yerler hakkındad geniş bir bilgi bulabilirsiniz.
1. Erciyes Dağı
Kayseri denildiğinde birçok kişinin aklına ilk gelen yer Erciyes Dağı oluyor. Şehrin sembolü Erciyes Dağı, kent merkezine 25 km uzaklıkta konumlanıyor. İlk çağlardan beri tapınılan ve kutsal bir merkez olarak görülen Erciyes, Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden biri. Püskürttüğü lavlarla Kapadokya’daki peri bacalarını oluşturan Erciyes’te hava açık olduğunda Kapadokya’dan Toroslar’a kadar uzanan bölgeyi izleyebiliyorsunuz. Türkiye’nin 5. büyük dağı olma unvanına sahip olan Erciyes Dağı hem kış turizmi, hem dağ tırmanışı, hem de yayla turizmi bakımından yılın her döneminde ziyaretçi akınına uğruyor.
Erciyes Kayak Merkezi, Türkiye’nin en iyi pistlerinden birine sahip. Kayseri şehir merkezine 25 km mesafede, 3 bin 916 m yüksekliğindeki Erciyes Dağı’nda kurulu olan Erciyes Kayak Merkezi, Türkiye’de dağcılık ve buzul tırmanışları için profesyonel sporcular tarafından en çok tercih edilen merkez. Erciyes’in sahip olduğu toz kar, zorlu tırmanış rotaları, zengin florası, faunası ve yayları ile kayak meraklıların, sporcuların, doğa aşıklarının ve macera tutkunlarının gözdesi. Erciyes, yüksek kar kalitesine sahip dünyada sayılı yerlerden biri olma özelliği ile de kayak merkeziyle Kayseri’nin simgesi.
Sönmüş genç bir volkan olan Erciyes Dağı’nın kuzeyinde, deniz seviyesinden 2 bin 215 metre yükseklikte yer alan Tekir Yaylası, Erciyes Dağı’na 700 metre uzunluğundaki dağ buzulu ile bağlanıyor. Yaz aylarında havaların ısınmasıyla birlikte yerel halkın serinlemek için gittiği yaylada bungalov evler ve kamp alanları bulunuyor. Trekking, tırmanma, dağ bisikleti ve fotoğrafçılık gibi aktivitelerin yapıldığı yayla muhteşem bir doğaya sahip.
2. Kapuzbaşı Şelaleleri
Kayseri’ye 2 saatlik mesafedeki Yahyalı ilçesinde yer alan Kapuzbaşı Şelaleleri, Aladağlar Milli Parkı sınırlarında. Tortum, Düden ve Manavgat şelalelerinden daha büyük olan Kapuzbaşı Şelaleleri, beşi büyük ikisi küçük olmak üzere yükseklikleri 40 ile 80 metre arasında değişen yükseklikten dökülüyor.
Aladağlar’ın zirvesindeki kar ve buzullardan beslenen şelaleler, Kapuzbaşı Köyü yakınındaki vadiden dökülerek Zamantı Nehri’ni besliyor. Aladağlar trekking parkurunun en güzel noktalarından biri olan Kapuzbaşı Şelaleleri, Adana-Kayseri arasındaki Aladağlar geçişini 5 günde tamamlayan grupların, dördüncü gününde çadır kurup konakladıkları yer. Diğer yandan 100’den fazla göl ve birçok şelale bulunduğu Aladağlar Milli Parkı’nın şelaleler bölgesi doğal sit alanı.
3. Ağırnas
Ağırnas, Mimar Sinan’ın Evi’ni barındırmasının yanı sıra, yüzyıllardır Kayseri ve çevresinin en iyi taş ustalarının yetiştiği, göz alıcı tarihi evlerin bulunduğu yer. Ağırnas, yerin üstü kadar altında da labirenti andıran adeta ikinci bir şehre ev sahipliği yapıyor.
Mimar Sinan, 3 km uzaklıktaki suyu künklerle Ağırnas’a getirerek kasabanın üç ayrı mahallesine üç ayrı çeşme yapmış. Bunlardan Ağa Pınarı ve Sinan Pınarı hala ayakta iken bir tanesi günümüze ulaşmayı başaramamış. 1911’de açılan Ağırnas Kültür Merkezi’nde Mimar Sinan’ın eserleri ile ilgili belge ve fotoğraflar sergileniyor. 1857 tarihinde inşa edilen Agias Prokopis Kilisesi de kasabada görülebilecek bir başka adres.
Mimar Sinan’ın doğum yeri olan Ağırnas kasabasında yer alan Mimar Sinan’ın Evi, Kayseri kent merkezine 27 kilometre uzaklıkta. Mimar Sinan’ın doğduğu ve gençlik yıllarını geçirdiği ev olarak yer olarak biliniyor. Kesme taş işçiliği ile yapılan evin, tek bir taştan üç kemere ayrılan ilginç bir mimarisi var.
Bazı bölümleri, Kapadokya’daki benzerleri gibi kayalara oyulmuş. Üstte ise Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde yapılmış katlar bulunuyor. Diğer yandan evin altında bir yeraltı şehrine ait labirentler bulunuyor.
Kasabanın Aşağı Pınar mevkiinde bulunan Ağırnas Yer Altı Şehri de ziyarete açık durumda. Yapılan ilavelerle MS 1 ile 13. yüzyıllar arasında kullanılmış. Günümüzden en az 3 bin yıl öncesinde yerleşik hayata rastlanan Ağırnas’ta pek çok mağara, dehliz ve yeraltı şehri bulunuyor.
4. Sultan Sazlığı Milli Parkı
Sultan Sazlığı Milli Parkı, Kayseri şehir merkezinin 70 km güneyindeki Develi Ovası’nın merkezinde yer alıyor. Mevsimlere göre ve yağış durumuna göre değişerek 8 ile 13 hektar alanı kaplayan sulak bir saha olan Sultan Sazlığı, Develi-Yeşilhisar-Yahyalı üçgeni içerisinde milli park alanını oluşturuyor.
Erciyes’in eteklerinde, büyük kısmı sazlarla kaplı bir tatlı su bataklığı olan Sultan Sazlığı, Su Kuşları Koruma ve Üretim Sahası olarak koruma altında bulunuyor. Tam anlamıyla bir kuş cenneti olan ve çevresi sazlarla kaplı Tuzlu Göl, Yay Göl, Çöl Göl ve Söbe Gölü’nün birleşmesiyle oluşan sazlık, denizden 1072 metre yüksekliğe sahip. 80’den fazlasının sahada kuluçkaya yattığı milli park, 251 kuş türünün yaşama alanı.
5. Gesi
Gesi Bağları türküsüyle ünlü Gesi, Kayseri kent merkezine yaklaşık 25 km uzaklıkta bulunuyor. Doğal güzelliği, tarihi yerleri, güvercinlikleri, tarihi taş yapıları ve mağaralarıyla Kayseri’nin güzel bir beldesi. Güvercinlikleriyle öne çıkan Gesi’de, kayalara oyulmuş sayısız yapının yer aldığı Değirmendere Vadisi boyunca, yaklaşık 150 güvercinlik bulunuyor. Farklı mimari üsluplarla inşa edilen güvercinliklerin dünyada bir başka eşi yok.
6. Aladağlar Milli Parkı
Aladağlar Milli Parkı Kayseri, Niğde ve Adana sınırları içerisinde yer alan ve 1995’ten bu yana milli park statüsünde bulunan bir doğa harikası. 55 hektarlık bir alanı kaplayan ve yarısından fazlası Kayseri şehir merkezine 2 saat uzaklıktaki Yahyalı İlçesi sınırları içerisinde yer alıyor.
Torosların en yüksek zirvelerine sahip olan Aladağlar, Türkiye içinden ve dışından, dağcıların en çok rağbet ettikleri bir yer bölge. Milli park içerisinde Demirkazık Tepesi, Yedi Göller, Hacer Ormanı, Kapuzbaşı Şelaleleri ve Acısu gibi doğal güzellikler bulunuyor.
7. Büyük Bürüngüz Yeraltı Şehri
Yeraltı şehirleri, Erciyes ve çevresindeki volkanik yapıların Kayseri’ye hediyesi. Yaygın olarak MS 5 ve 12. yüzyıllar arasında yapıldığı düşünülen bu şehirler ve kaya yerleşimleri, günümüzde halen Kayseri’nin çoğu yerinde, vadi duvarlarında, tepelerin yamaçlarında irili ufaklı olarak yüzlerce sayıda bulunuyor.
Kayseri’nin Büyük Bürüngüz Mahallesinin altında devasa bir yeraltı şehri var. Birbirlerine uzun tünellerle bağlı yeraltı şehrinin toplam uzunluğu 1273 metreyi buluyor. Yüzyıllar içinde giderek genişlemiş, tüneller ve odalardan oluşan dev sığınak, sahip olduğu ilklerle ve labirent yapısıyla araştırmacıları hayrete düşürüyor.
Yeraltı şehrinin bazı odalarında köyün diğer evlerine, veya üst katlara ulaştığı düşünülen bağlantılar var. Ancak bu bağlantıların birçoğu tıkalı. Başka girişler keşfedilmesi ve tıkanmış olanların temizlenip açılmasıyla Büyük Bürüngüz Yeraltı Şehrinin uzunluğunun bugünkünden çok daha fazla olma ihtimali var.
Tıpkı Kapadokya’da olduğu gibi, işlemesi kolay kayalara oyulmuş 11 yeraltı şehri ile 3 kaya yerleşiminin bulunduğu Kayseri’de, en eski yeraltı şehri Talas’ta bulunan Ali Dağı Yeraltı Şehri. Turizme açık bulunan Ali Dağı Yeraltı Şehri’nin dışında yine Talas’ın içinde bulunan, 19. yüzyılda inşa edilmiş bir evin içinden girilen Ali Saip Paşa Yeraltı Şehri’nin kazı çalışmaları ise devam ediyor.
8. Kültepe
Kültepe ya da bilinen diğer isimleriyle Kaniş ve Karum, Kayseri kent merkezine 24 km mesafedeki Kültepe Ören Yeri’nde bulunuyor. Kayseri tarihini 6 bin yıl önceye dayandıran belgelerin gün ışığına çıkarıldığı Kültepe, Hititlerin Anadolu’da kurduğu ilk kentin kalıntısı olan höyük ve etrafında onu saran Karum’dan oluşan bir ören yeri.
Kültepe’nin özelliği ise, Anadolu’daki ilk yazılı tabletlerin ve dünyanın ilk organize ticaret merkezinin burada bulunmuş olması. Asurların kurduğu büyük ticaret kolonilerine Karum adı veriliyordu. 4 bin yıl önce Asurluların Anadolu’da kurdukları uluslararası ticari ilişkilerinin gün yüzü ne çıkarıldığı Kültepe’deki Karum ise, diğerlerinin yönetildiği merkezdi.
Stratejik öneme sahip Kültepe bu özelliğini yüzlerce yıl sürdürmüş ve Selçuklu ve Osmanlı Döneminde İpek Yolu’nun bir parçası olan Kayseri’nin günümüzde de Türkiye’nin ticaret alanında en aktif şehirlerinden olmasını sağlamış. Kültepe Höyüğü’nden çıkarılan eserler Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
9. Kapadokya
Kapadokya, 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lavların yağmur ve rüzgâr tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan, doğanın bir sanat eseri gibi ince ince işlediği büyülü bir coğrafya. Kayseri’den bir saatlik mesafede yer alan Kapadokya, adını Kapadokya Krallığı’nın eski ismi olan Katpatuka’dan alıyor.
Eşsiz peri bacası oluşumlarıyla Türkiye’nin dünyaca ünlü turizm merkezi olan Kapadokya, Nevşehir, Uçhisar, Ortahisar, Göreme, Avanos, Ürgüp, Mustafapaşa, Çavuşin, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara ve çevresini içine alan bir bölge.
Hititlerden başlayarak Anadolu uygarlıkları boyunca geliştirilerek barınak, sığınak ve depo olarak kullanılan tüf ve kayaların oyulmasıyla yaratılan yerleşimler ve yeraltı şehirleri 3 ve 4. yüzyıllarda ise Hristiyanlığın yayıldığı merkez görevi görmüş.
Anadolu’nun sayısız medeniyetine ev sahipliği yapan Kayseri, antik çağlarda ‘gümüş dağ’ olarak da anılan Erciyes Dağı, kent merkezine bir saat uzaklıktaki Kapadokya bölgesi, görkemli Selçuklu eserleri, Mimar Sinan’ın evi ve eşsiz doğal güzellikleriyle görülmeye değer bir kent.