Kırkkaşık Bedesteni, tarih boyunca Akdeniz havzasının hareketli ticari ve siyasi merkezlerinden biri olan Tarsus‘un en önemli tarihi yapılarından biri. Osmanlı döneminde Tarsus’ta ticari hayatın kalbi durumunda olan Kırkkaşık Bedesteni, Tarsus ilçe merkezinde Ulu Camii‘nin de bulunduğu Şehitkerim Mahallesinde yer alıyor.

Ramazanoğulları Beyliğinden Piri Paşa’nın oğlu İbrahim Bey tarafından 1579’da yaptırılan Kırkkaşık Bedesteni, ilk dönemlerde aşevi ve medrese olarak kullanılmış. Bedesten, 1800’lü yılların sonundan itibaren kapalı çarşı olarak Tarsus’ta alışveriş denildiğinde ilk akla gelen yerlerden birine dönüşmüş.

Kırkkaşık Bedesteni Tarsus

Kendine has mimari yapıları ile ticaret amacı ile kullanılan bedestenler gezmekten keyif aldığım yerler. Tarihin her döneminde kültürlerin kesiştiği noktada yer alan Tarsus’un tarihi yapılarından biri olan Kırkkaşık Bedesteni, Tarsus gezimde ilk ziyaret ettiğim yerlerden biri oldu.

Kırkkaşık Bedesteni, Tarsus

Kırkkaşık Bedesteni‘nin tarihi geçmişi 1579 yılına kadar uzanıyor. Coğrafi konumu nedeniyle önemli bir ticari ve siyasi merkez olan Tarsus’ta, Ramazanoğulları Beyliği’nden İbrahim Bey tarafından yaptırılan bedesten, ilk dönemlerinde aşevi ve medrese olarak kullanılsa da 1800’lü yılların sonundan itibaren kapalı çarşıya dönüşmüş.

Malta

Bir dönem Beyaz Çarşı olarak anılan Kırkkaşık Bedesteni, ismini yapının dış cephesindeki kaşık süslemelerinden alıyor. Kesme taştan yapılan dikdörtgen planlı binaya doğu ve batı olmak üzere iki kapıdan giriliyor. 21 oda ve 7 kubbeden oluşan yapının dış cephesindeki 2 kule oda ve batı yönündeki 2 odayı da ekleyince toplam oda sayısı 25’e ulaşıyor.

Tarsus Belediyesi tarafından Vakıflar Bölge Müdürlüğünden kiralanarak 2004 senesinde restore ettirilen yapı, 2005’te Tarihi Kentler Birliği ‘Proje Yarışma Ödülünü’ alma başarısını göstermiş.

Bedestendeki dükkanları kiraya vererek, 7 Mart 2007 tarihinde resmi açılışı gerçekleştiren Tarsus Belediyesi, ilçenin turizm alanında gelişmesi hedefini sürdürüyor. Bu hedef doğrultusunda bedestenin ilçenin tanıtımında önemli bir yeri olduğunu söylemek mümkün.

kırkkaşık bedesteni
Ulu Cami, Yeni Hamam, Kubatpaşa Medresesi Külliyesi’nin bir parçasıydı

Bedesteni ziyaret edenler, bedesten içinde sıralanan şirin dükkanlarda başta yöresel el sanatlarına ait seramik, ahşap, bakır, gümüş, deri, dokuma turistik hediyelik ürünler olmak üzere, yerel lezzetlerin sunulduğu yiyecek ve içecekler buluyor, kent tarihine tanıklık edebiliyor. Tarsus kültüründe önemli bir yeri olan Şahmeran efsanesi ile ilgili hediyelik eşyaları da buradan almak mümkün.

Osmanlı zamanında ticarî açıdan çok önemli rol oynamış birçok bedesten günümüzde yok olmuş durumda ve çok azı hala ayakta. Tarsus’a yolunuz düştüğünde Kırkkaşık Bedestenine uğrayın, alışveriş yapın, yörenin meşhur içeceği kaynar için, eskiyi hayal edin.

Tarsus’a kadar gelmişken antik Mısır kraliçesinin geçtiği kapı olan Kleopatra Kapısı, eski Roma mezarlarına ev sahipliği yapan mesire alanı Tarsus Şelalesi ve Yedi Uyurlar inanışının Anadolu’daki en önemli temsilcisi Eshab-ı Kehf Mağarası‘nı ziyaret edin.

Eski Tarsus Evleri‘nin sarıp sarmaladığı Tarsus’un en eski mahallesi de Kırkkaşık Bedesteni’ne yürüme mesafesinde. Hristiyanlığın yayılmasında büyük katkısı olan ve Hz. İsa’nın havarileri arasında yer almamasına rağmen havari olarak anılan Tarsus doğumlu St. Paul’un Kilisesi ve St. Paul Kuyusu da aynı bölgede yer alıyor.

tarsus kırkkaşık bedesteni
Çay veya kahve içebileceğiniz mekan var

Kırkkaşık Bedesteni ziyaret bilgileri

🗺 Adres: Şehitkerim Mah., 3424 Sk. No:37, 33440 Tarsus, Mersin
Kırkkaşık Bedesteni ziyaret saatleri: Kırkkaşık Bedesteni, haftanın 7 günü 08.00-20.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
🔐 Kırkkaşık Bedesteni giriş ücreti: Kırkkaşık Bedestenini herhangi bir ücret ödemeden ziyaret edebilirsiniz.

Tarsus’ta gezilecek ve görülecek yerlerle ilgili daha detaylı bilgileri Tarsus Gezi Rehberi ve Tarsus’ta Gezilecek Yerler blog yazılarımda anlattım.

Kırkkaşık Bedesteni, tarih boyunca inanç ve kültürlerin kesiştiği Mersin‘in Tarsus ilçesinin zengin tarihi geçmişinden günümüze kalan en değerli miraslardan biri. Tarsus’un eski günlerini hissetmek ve zamanda yolculuğa çıkmak için bedesten en doğru adreslerden.

3 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz