Karadeniz Bölgesinin en gelişmiş şehri olan Samsun, Orta Karadeniz Bölümü’nün kalbinde yer alıyor. Atatürk’ün Millî Mücadele yolunda ilk adımı attığı kent olması nedeniyle Cumhuriyet tarihinde büyük öneme sahip olan şehir Ordu, Tokat, Amasya, Çorum ve Sinop ile komşu.

Tarihi ve doğal güzellikleriyle çok sayıda alternatife sahip olan Samsun’da özellikle Kızılmak Deltası Kuş Cenneti ve Şahinkaya Kanyonu eşsiz doğal güzellikler arasında. Samsun, Trabzon Uzungöl’e rakip konumdaki Ayvacık, antik kazı alanlarının da yer aldığı Tekkeköy Mağaraları, Kabaceviz Şelaleleri, Amisos Arkeolojik Kazı Alanı gibi birçok doğa harikasına ev sahipliği yapıyor.

Samsun, doğal güzellikleri, tarihi değerleri, efsaneleri ve lezzetli mutfağıyla Karadeniz gezisi rotanıza girebilecek bir şehir. Eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomik bakımdan Karadeniz Bölgesinin en gelişmiş şehri.

Benim ilk defa 1999’de askerlik için yolumun düştüğü Samsun o zamandan bu yana çok değişmiş, güzelleşmiş. Şehri denizle buluşmuş, daha bir yeşil olmuş.

Malta

Samsun Gezi Rehberi

Samsun, MÖ. 750-760 yıllarında İyon şehir devletlerinden Miletoslular tarafından Amisos ismiyle kurulmuş. Anadolu’da hemen her kentte olduğu gibi tarih boyunca pek çok Anadolu uygarlığının yerleşimi olmuş. Tarih boyunca Pers, Makedonya, Pontus, Roma, Bizans, Danişment, Selçuklu ve Osmanlı hakimiyetine giren kentte Eski Taş Çağına dek uzanan ilk yerleşim izleri MÖ 60 bin ile MÖ 15 bin yılları arasına tarihleniyor.

İlk Samsunluların Mert Irmağı ağzında küçük bir kent kuran Gaskalar olduğu biliniyor. Daha sonra Hitit egemenliğine girerek yok olmalarının ardından Hitit şehri olan Samsun, MÖ 1200 yıllarında Frigler tarafından yıkılmış.

Selçukluların Anadolu’ya girmesinin ardından Danişmentoğulları Amisos’a akınlar düzenlemesine rağmen Samsun’u almayı başaramamış. Amisos bu dönemde Anadolu Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan tarafından Selçuklu hakimiyetine girmiş.

Samsun ve çevresindeki Osmanlı hakimiyeti ise Yıldırım Bayezid devrinde başlamış. Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmasıyla Millî Mücadelenin başlangıç noktası olan kent, günümüzde de sahip çıkılan tarihi değerleriyle Anadolu’nun güzide kentlerinden biri.

Samsun, Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Millî Mücadeleyi başlatmak üzere ilk adımı attığı yer olarak tarihimizde de çok önemli bir yere sahip. Karayollarıyla Karadeniz Bölgesi’ni İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’ne bağlayan Samsun aynı zamanda liman şehri olarak geniş hinterlandı ile bir lojistik merkez konumunda.

Samsun Gezi Rehberi

Karadeniz Bölgesi’nin en kalabalık kenti olan Samsun’un nüfusu 1 milyon 335 bin, şehrin yüzölçümü ise 9.352 kilometre kare. Samsun’un trafik plaka kodu 55, telefon alan kodu ise 362. Büyükşehir statüsünde yönetilen kentin 17 ilçesi bulunuyor.

Samsun’un ilçeleri: Ayvacık, Bafra, Canik, Çarşamba, Havza, İlkadım, Kavak, Ladik, Salıpazarı, Tekkeköy, Terme, Vezirköprü, Yakakent, 19 Mayıs, Alaçam ve Atakum.

Samsun aynı zamanda Karadeniz Bölgesinin kültür, sanat ve spor gibi alanlarda en gelişmiş kenti olarak, birçok festival, uluslararası organizasyon ve sempozyuma da ev sahipliği yapıyor. Yemekleri ve yüzlerce çeşit otlarıyla da zengin bir mutfak kültürüne sahip olan kentte her yıl Ot Yemekleri Festivali düzenleniyor.

Samsun’un yeniden düzenlenen yürüyüş ve bisiklet parkurları, plajlar ve şirin kafelerle süslü Sahil Yolu, belediyenin çalışmaları ile Samsun’a kazandırılmış. Her yanında heykellerin, palmiyelerin ve rengârenk faytonların bulunduğu kordon boyunu turistler kadar Samsunlular da İzmir kordona benzetiyor.

1950’lerde yapılan liman nedeniyle sahille bağı kesilen Samsun’u denizle buluşturan sahil yolu, 8 kilometre uzunluğa ve 22 metre genişliğe sahip. Aynı bölgede denizden kopmayan 92 dönümlük alanda ise, paten pisti, konser alanı, hayvanat bahçesi ve Sevgi Gölü bulunuyor.

Kentin doğusunda, deniz kıyısı ile kara yolu arasında bulunan Doğu Park, içerisinde amfi tiyatro bisiklet ve koşu yolu bulunan geniş koruluk bir alan. Özellikle hafta sonları çimlerin üzerinde keyif yapan Samsunluların buluşma alanı.

Amatör balıkçıların da yoğun olarak tercih ettiği alanda Mert Irmağı girişinden Bandırma Vapuru’nun demirli olduğu alana kadar uzayan parkta Milli Mücadele Açık Hava Müzesi de yer alıyor.

Önceleri eski liman ile demiryolu arsındaki dar alana sıkışan Fuar Alanı, kıyı şeridi, araç ve yaya trafiğine açılmış. Sevgi Parkı Gölü ve rekreasyon alanı ile hayvanat bahçesi de bu bölgede bulunuyor.

Atakum ilçesi ise Samsun’un en güzel bölgelerinden biri. Karadeniz’in en büyük sahili olarak bilinen Atakum Sahil Yolu boyunca plajlar, kafe ve restoranlar, park ve dinlenme alanları, bisiklet ve yürüyüş parkurları ile iskeleler bulunuyor. Özellikle gün batımlarının tatlı bir kızıllığa büründüğü Samsun’da günü bitirmek için en güzel adreslerden biri.

Samsun Gezilecek Yerler

1. Onur Anıtı ve Atatürk Parkı

Samsun Gezi Rehberi Blog

Onur Anıtı, kente gelen turistlerin ilk ziyaret ettikleri ve mutlaka anıt ile fotoğraf aldıkları nokta. Kent merkezinde yer alan, Samsun’un ilk ve en eski parkı olan Atatürk Parkı içerisinde bulunan Onur Anıtı, büyüklük ve denge bakımından dünyanın ikinci heykeli. Heykel aynı zamanda Samsun’un da sembolü.

Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Milli Mücadele’yi başlatması anısına Avustralyalı heykeltıraş Heinz Kreppel tarafından 1928-1931 yılları arasında yapılmış. Kaidesinin dört yanında dönemin ruhunu yansıtan figür ve yazıların yer alıyor.

2. Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi

Bandirma Gemisi Samsun

Bandırma Vapuru, Samsun’da başlayan Milli Mücadele’nin en önemli simgesi. Atatürk’ü 9. Ordu Müfettişi olarak kurmaylarıyla birlikte 19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ulaştıran vapurun aslına uygun replikası Bandırma Gemi-Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesinde sergileniyor.

Atatürk’ün fotoğrafları ile şahsi eşyaları, kurmaylarının ve mürettebatının bal mumu heykelleri ve çeşitli belgeler sergileniyor. Türkiye’nin en uzun Seramik Rölyefleri, Samsunlu 1200 şehidin yer aldığı Şehitler Yazıtı, milli mücadeleyi anlatan 10 Bronz Rölyef ve Yedi Figürlü Milli Kurtuluş Anıtı açık hava müzesinde görülecek yerler arasında.

Bandırma Vapuru ve Millî Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi, pazartesi hariç haftanın 6 günü 08.30-16.45, pazartesi günleri ise 12.00-16.45 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Giriş ücreti yetişkinler için 2TL, öğrenciler için ise 1TL. Müze Kart geçerli değil.

3. Kurtuluş Yolu, İlk Adım Anıtı ve Tütün İskelesi

samsun ilk adım anıtı
Samsun İlk Adım Anıtı
Kurtuluş Yolu, Samsun
Kurtuluş Yolu

Atatürk ve 18 silah arkadaşlarının Samsun’a çıkışını temsil eden Kurtuluş Yolu, karaya ayak bastıkları Tütün İskelesi’nden (Reji İskelesi), Mıntıka Palas Oteli’ne kadar uzanan bir yol. Protokol Yolu adıyla 19 Mayıs 2009’da hizmete açılan yolda iskele ve temsili Bandırma Vapurunun inşa edilmesiyle bir açık hava müzesi oluşturulmuş.

Atatürk’ün ve mürettebatın balmumu heykellerinin yanı sıra, onları karşılayan dört Samsunlunun heykelinin de yer aldığı yolda, ulu önderin sözlerinden alıntılar yer alıyor. Samsun’un en güzel yapılarından biri olan Reji Sigara Fabrikası olarak da bilinen Tütün Fabrikası, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunuyor ve görülecek yerler arasında.

Samsun kent planının yeniden tasarlanması ile eskiden kıyı olan sınırı, günümüzde epey içerilerde bulunuyor. Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapurundan inerek kıyıya çıktığı iskelenin bulunduğu yer ise Samsun Limanı’nın yapımı sırasında 1959’da doldurulduğundan kıyıdan 250 metre içeride kalan bu iskelenin yerinin belli olması için bir anıt yerleştirilmiş.

1969 yılında açılan ve dayanışmayı simgeleyen anıtın tasarımını mimar Seçkin Viter tarafından yapılan yapılmış. Ancak günümüzdeki heykel, Hakkı Atamulu tarafından, Atatürk’ün doğumunun 100. Yılı olan 1981’de yapılmış.

Samsun halkı tarafından yaptırılan bu anıtın öndeki üçlü figürü, taş blok kaide üzerindeki İlkadım Anıtı dayanışmayı simgeliyor. Burada resmi üniforması ile Atatürk ve kumandanlar ile anıtın iki ucunda da gençliği simgeleyen heykeller bulunuyor.

4. Saat Kulesi ve Saathane Meydanı

Samsun Saat Kulesi

Tarihi bir meydan olan Saathane Meydanı, ticaretin kalbi konumunda. Samsun kent merkezine bağlı İlkadım İlçesi’nde bulunan Saathane Meydanı’na adını veren Saat Kulesi, II. Abdülhamit’in tahta çıkışının onuncu yıldönümü olan 1886’da bindirme taş örgü sistemiyle inşa edilmiş.

Fransız bir mühendis tarafından yapılan saat kulesinde malzeme olarak Ünye taşı kullanılmış. O dönemde evlerden yüksek inşa edildiği için gözcü kulesi olarak da kullanılmış. 2001 yılında aslına uygun olarak yeniden inşa edilen kule, günümüzde Mecidiye Çarşısı’na da çok yakın.



Samsun kent merkezindeki İlkadım Mahallesi’nde bulunan Mater Dolorosa Katolik Kilisesi, Sultan V. Murat’ın fermanı ile kurulan ve günümüzde birinci dereceden sit alanı olarak koruma altına alınan bir yapı.

5. Samsun Kalesi ve Hamam Kalıntıları

Samsun Kalesi

Günümüz Samsun kent merkezinin temelini oluşturan 1192’de Danişmentler tarafından yaptırılan Samsun Kalesi, sınırları günümüzde Saathane Meydanı’ndan bedestene, deniz kıyısından Büyük Camii’nin bulunduğu alana kadar uzanmakta olup 8 metrelik surlarıyla 1869’de büyük Samsun yangınına kadar sağlam bir şekilde ayakta kalmış.

Ancak yangın sonrası ne yazık ki, yapılan kent planında kalenin kara tarafında bulunan surlar ile V. Mehmet Reşat döneminde de mevcut tüm kalıntılar tamamen yıkılmış. Günümüzde Saathane Meydanı’nda çok azı görülebilir durumda.

6. Mecidiye ve Yabancılar Çarşıları

Mecidiye Çarşısı Samsun

İlkadım Anıtı’na giden geniş Fuar alanında sağ tarafta bulunan Yabancılar Çarşısı‘ndan içeri girdiğinizde sanki bir otogar çarşısına girmiş gibi hissediyorsunuz ancak tezgâhların arasında yürümeye devam edin, ürün çeşitliliğine ve uygun fiyatlara epey şaşıracaksınız. Eskilerin Rus pazarı dediği çarşı esnafı, geçmişte Samsun’da yoğun olarak yaşayan Ruslardan oluşuyormuş, ancak günümüzde çok azı kalmış.

Mecidiye Çarşısı ise Samsun’un en büyük ve en ünlü çarşısı. Günün her saati her an kalabalık olan çarşıda, aklınıza bile gelmeyecek her şey var. Cadde ve caddeye açılan sokaklar, bütünüyle irili ufaklı alışveriş yeri ve dükkânlarla dolu. Markalılardan ekonomik olanlarına kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip.

7. Büyük Cami

Samsun Büyük Camii

Samsun kent merkezindeki Kale Mahallesi’nde yer alan Büyük Cami, kentin en büyük camisi. Batumlu Hacı Ali Efendi tarafından 1884’de yaptırılan cami, Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valide Sultan tarafından onarılmış. Sarıya yakın renkte kesme taştan, kare planlı inşa edilen caminin üzeri tromplu merkezi bir kubbe ile örtülmüş. Dikdörtgen çerçeve içerisinde yuvarlak kemerli giriş kapısının önünde altı sütunun taşıdığı beş bölümlü beşik tonozlu bir son cemaat yeri bulunuyor.

8. Samsun Kent Müzesi

samsun kent müzesi
Samsun Kent Müzesi

Samsun Kent Müzesi, şehrin tarihine ışık tutan ve gerek tasarımı gerekse de ziyaretçileriyle kurduğu interaktif iletişim bakımından takdire şayan, Türkiye’nin en güzel müzelerinden birisi. Yansıttığı bilgi yoğunluğu, farklı tasarımı ve ziyaretçileriyle kurduğu interaktif iletişimiyle, şimdiye kadar ülkemizde gördüğüm en özenli ve en güzel müzelerden biri.

Demiryolu Lokali olarak kullanılan eski TCDD binalarının restore edilmesiyle 2013’te oluşturulmuş. Müze, 2015’te yapılan XX. Luigi Micheletti Ödüllerinde finale kalarak Avrupa’nın en prestijli altı müzesi içerisinde yer almış. Yapılmış olmak yapılmaktan çok uzak, hem iç tasarımı, hem verdiği bilgi yoğunluğu ile nefis.

Samsun’un dünü ve bugünü, panoramalar, fotoğraflar, bilgi ekranları ve panoları, balmumu heykeller ve çeşitli canlandırmalarla aktarılıyor. Müzede, balıkçılıktan tütüncülüğe, Samsun’da çocuk olmaktan yemek kültürü ve düğün geleneklerine, tarihi yapılarından demografik yapısına kadar Samsun’a dair aradığınız her şeyi, canlandırmalar ve bilgi panolarıyla sunuyor.

Heybetli ağaçların ve palmiyelerin süslediği bahçesinde bir de kafe bulunuyor, burada durup soluklanmayı da ihmal etmeyin. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin yönettiği Samsun Kent Müzesi, haftanın 7 günü 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Samsun Kent Müzesi giriş ücreti yetişkinler için 2TL, öğrenciler için ise 1TL. Müze Kart geçerli değil.



9. Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Samsun Arkeoloji Müzesi

Samsun’un en eski fuar alanı girişinde, şimdiki valilik binasının yanında bulunan Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, 1981’de ziyarete açılmış. Arkeolojik ve etnografik eserlerin sergilendiği iki bölüme ayrılan müzenin arkeoloji bölümünde Kalkolitik dönemden Roma dönemine uzanan eserler sergileniyor.

Etnografya bölümde ise etnografik nitelik taşıyan bindallılar, peşkirler, para ve saat keseleri, el yazması Kuran’lar, süs eşyaları, silahlar, mutfak eşyaları, halı ve kilimler sergileniyor. Ancak en önemli koleksiyonu elbette Amisos Antik Kenti buluntuları ve bu kentte yer alan bir mezar odasında bulunan Amisos hazinesi.

Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00 arası ziyaret edilebilir. Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli. Müze geçici olarak ziyarete kapalı.

10. Gazi Müzesi

Samsun Gazi Müzesi

Samsun kent merkezindeki Mecidiye Caddesi’nde bulunan Gazi Müzesi, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’da karaya çıktığında konakladığı yer olan Mantıka Palas Oteli’nin restore edilip 1940’ta ziyarete açılmış. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin ilanından sonra 16-18 Eylül 1928 ve 22-26 Kasım 1930 tarihlerinde yine bu otelde konaklamış.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin hemen yanında yer alan müzede, Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri ile döneme ait fotoğraflar bilgi ve belgeler sergileniyor. Müzede sergilenen önemli eserlerden bazıları Onuncu Yıl Nutku’nun aslı, Nutuk’un Osmanlıca aslının örneği ve Atatürk’ün ilk ziyareti sırasında yanında bulundurduğu gezi çantasından oluşuyor.

11. Amazon Köyü ve Amazon Adası

samsun amazon köyü
Amazon Köyü, Samsun

Amazon Köyü, Batı Park Sahası içerisinde, Amazon savaşçı kadın kabilelerinin balmumu heykellerinin ve yaşam alanlarının canlandırılmasıyla oluşturulmuş bir alan. Samsun başta olmak üzere Karadeniz bölgesinde yaşadığına inanılan ve Amazon savaşçı kadınların bal mumu heykelleri ile yaşamları canlandırılmış.

MÖ. 3000 ila 2000 yılları arasında yaşamış olan, şehirler ve kent devletleri kuran, anaerkil egemen toplum yapısı içerisinde efsanelere, destanlara, mitolojilere filmlere ve romanlara konu olmuş amazonların yaşamlarından kesitler sunuluyor.

Adada, devasa boyutlarda bir amazon kadın heykeli, iki yanındaki heybetli aslan heykelleriyle Samsun sahilinde arzı endam ediyor. Aslan heykellerinin içine girip amazonlarla ilgili dia gösterisi izlenebilir. Amazonların bayraklarının simgesi olan iki aslan ise, Batı Park Amazon Adası’nda iki tepeye seyir platformu olacak şekilde konumlandırılmış.

Bu dev Aslan Heykellerinin içinde amazonların yaşamıyla ilgili dia gösterisi sunuluyor. En güzel yanı ise, aslan heykelinin tepesine tırmanıp dişlerinin arasından devasa Amazon Heykeli’nin izlenebiliyor oluşu. Aynı zamanda buradan Amisos Tepesi’ne teleferikler hareket ediyor, manzarası ise şahane!

Amazon Köyü ve Amazon Adası, haftanın 7 günü 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Amazon Köyü ve Amazon Adası giriş ücreti yetişkinler için 2TL, öğrenciler için ise 1TL. Müze Kart geçerli değil.



12. Amisos Tepesi ve Kakanca Tümülüsleri

Samsun nasıl gidilir
Samsun Amisos Tepesi

Samsun’un en güzel manzarasının bulunduğu Amisos Tepesi, Samsun’un ilk yerleşim yeri olarak biliniyor. Amisos Tepesi olarak bilinen Baruthane Tepesi, Samsun’un ilk yerleşim yeri olarak biliniyor. Amisos Antik Kenti içerisinde yol genişletme çalışmaları sırasında bulunan ve MÖ 3. yüzyıla ait 2 tümülüsten oluşuyor.

Helenistik Döneme ait olan tümülüslerde, Pontus Krallığı’nın yönetici ailelerinden birine ait olduğu düşünülen bir mezar yapıları mevcut. Mezar odalarında yapılan kazılarda bulunan Amisos Hazinesi adı verilen gömütler de Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesinde sergileniyor.

Tepe, Samsun’un panoramik seyrine imkân veren konumu, şık çevre düzenlemesi, restoranı ve teleferiği ile Samsun kent merkezinin en şirin ve en turistik yeri.

13. Tekkeköy Mağaraları

Samsun Gezisi

Tekkeköy Mağaraları, sadece Karadeniz Bölgesinin değil Anadolu’nun da en eski yerleşim yerlerinden biri. Tekkeköy ilçesinde yer alan ve arkeolojik sit alanı olan vadi MÖ 15 bin ile MÖ 60 yılları arasına tarihlendiriliyor.

Fındıcak ve Çınarlı Dereleri’nin suladığı vadi boyunca yükselen kaya kitlelerinde küçüklü büyüklü oyuk ve mağaraların genel adı olan Tekkeköy Mağaraları, alt Paleolitik dönemde doğal yollarla meydana gelmiş oluşumlar. Yapılan kazı çalışmaları sırasında pek çok alet, takı ve av eşyalarına rastlanmış.

Bölgede ayrıca tarihi Rum evleri ile Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi yer alıyor. Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi Müze Evi, haftanın 7 günü 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Giriş ücreti yetişkinler için 2TL, öğrenciler için ise 1TL. Müze Kart geçerli değil.

14. Atatürk Evi Müzesi (Gazi Müzesi)

Samsun’da Millî Mücadelenin başlangıç noktasını oluşturan Tekkeköy’de yer alan Atatürk Evi Müzesi, Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin aslına uygun olarak yapılmış. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1881’de Selanik’te Kocakasım Mahallesi Islahhane Caddesinde doğduğu üç katlı pembe evin birebir aynısı olan yapı, 25 Haziran 2006’da açılarak halkın ziyaretine sunulmuş.

Samsun Gazi Müzesi yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00 arası ziyaret edilebilir. Samsun Gazi Müzesi girişi ücretsiz.

15. Kızılmak Deltası Kuş Cenneti

Kızılırmak Deltası
Kızılırmak Deltası

Kızılırmak Deltası, Samsun’un Bafra ilçesinde görmeye değer bir yer. Ders kitaplarından aklımda kalan bu yer 56.000 hektarlık alanıyla Türkiye’nin en büyük deltalarından biri. Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü yerde alüvyon biriktirmesiyle oluşan delta sabit ve hareketli kumullar, doğal kumul setleri ile ayrılmış küçük gölcükler ve bataklıklardan oluşuyor.

Deltada irili ufaklı çok sayıda gölün ve sazlık alanların yanı sıra, yaban hayatı geliştirme sahaları, tuzcul bataklıklar, ıslak çayırlar, karışık geniş yapraklı subasar ormanı, kıyı kumulları, kumul çalı toplulukları, tarım alanları ve yerleşim alanları bulunuyor.

Bu özelliği ile pek çok farklı kuş ve bitki türü ile yaban hayata ev sahipliği yapıyor. Zengin biyoçeşitliliğe sahip delta, nesli tehlike altında olan karaleylek, erguvani balıkçıl, boz ördek, bataklık kırlangıcı, turna ve sumru gibi kuşların da üreme alanı. Doğada koşturan yaban atlarının gören şanslılardansanız olabilirsiniz belki, fotoğraf makinenizi hazır bulundurun.

Tarım ve Orman Bakanlığı denetimindeki Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, haftanın 7 günü 08.30-17.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti giriş ücreti yetişkinler için 8TL, öğrenciler için 4TL. Müze Kart geçerli değil.

16. Sürmeli Köyü

Samsun Ot Festivali

Karadeniz Bölgesi’nin tek organik köyü olan Sürmeli Köyü, Bafra’ya 13 km uzaklıkta yer alıyor. 1924’te Yunanistan’dan gelenlerin yerleştiği bir mübadil köyü olan Sürmeli, Türkiye genelinde bir köy yerleşkesinde kurulan ilk ve tek ekolojik pazara sahip.

Sürmeli Köyü, ürettikleri organik ürünler ile Samsun’da yetişen otları ve bunlarla yapılan yemekleri tanıtmak amacıyla Yöresel Ot Yemekleri Festivali düzenliyor. Bir yandan bu yıl ikincisi düzenlenen festivalin gelenekselleşmesi için çalışan Sürmeli sakinlerinin sonraki hedefi ise köylerinde ekolojik turizm başlatmak.

17. Kabaceviz Şelaleleri

Tekkeköy ilçe merkezine 10 kilometre mesafede yer alan Kabaceviz Şelaleleri, 15, 35 ve 65 metre yükseklikten dökülen üç katmandan oluşuyor. Ağustos ayı sonuna kadar suyu bol olan şelalenin çevresi her türlü doğa sporu için gelen ziyaretçileri ağırlıyor. Şelalelerin Abdal Deresi’ne ulaştıkları noktada ise bir rafting parkuru var. Bölge ayrıca kamp kurmak için de tercih ediliyor. Özellikle gezginlerin ve kampçıların yoğun olarak ziyaret ettiği bölge, bozulmamış doğası ve sakinliği ile mutlaka görülesi.

18. Ayvacık

Samsun Ayvacık
Ayvacık Samsun Gezilecek Yerler

Ayvacık, Yeşilırmak üzerindeki Hasan Uğurlu-Suat Uğurlu baraj göllerinin bulunduğu ve etkileyici bir doğaya sahip küçük bir Samsun ilçesi. Böylesi bir coğrafyanın turizm adına değerlendirilmemiş olması üzücü. Samsun’a 62 km mesafede yer alan Ayvacık, bakir bir bölge ve tam bir saklı cennet burası.

Doğal güzellikleri ile göz kamaştıran ilçede belediyenin yaptığı rengarenk çatılı bungalovlar doğanın kucağında Karadeniz’in tertemiz havasını solumak ve yamaçlardaki fındık ağaçlarının eşliğinde tatil yapmak isteyenleri bekliyor.

Panoramik manzarasıyla görenleri kendisine hayran bırakan Ayvacık ayrıca, trekking, offroad, bisiklet, yamaç paraşütü gibi sporlar için de birebir. Ayvacık’ın Yeşilpınar Köyü’nde ise eşsiz bir güzellik olan Yeşilpınar Şelaleleri de bulunuyor, uğramadan geçmeyin.

19. Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu

Şahinkaya Kanyonu
Şahinkaya Kanyonu, Fotoğraf: Atlas Dergisi

Kızılırmak Nehri’nin, Sivas yakınlarındaki Kızıldağ’dan doğup Vezirköprü ilçesinde Samsun kent sınırları içerisine girerek Bafra Burnu’nda Karadeniz’e döküldüğü nokta olan Şahinkaya Kanyonu, heybetli kayaların arasında üç kilometre boyunca uzanıyor.

Doğa sporları severlerin ve fotoğrafçıların uğrak noktası olan kanyonun kaya duvarları üzerindeki antik merdivenleri ve mağara girişi oldukça etkileyici. ‘Uluslararası Turizm Bölgesi’ unvanına sahip olan bölge, trekking, dağcılık, balıkçılık ve kano gibi sporlar için Türkiye’nin en bakir bölgelerinden biri.



Tarım ve Orman Bakanlığı yönetimindeki Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı, kış döneminde (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30, yaz döneminde (1 Nisan – 1 Ekim) 08.30-19.00 saatleri arasında ziyarete açık. Şahinkaya Kanyonu Tabiat Parkı giriş ücreti yetişkinler için 4TL, öğrenciler için ise 2TL. Otomobil 12TL, bisiklet 4TL, otobüsten ise 108TL otopark ücreti alınıyor. Müze Kart geçerli değil.

20. Samsun plajları

Samsunda Gezilecek Yerler

Karadeniz kentlerinin aksine, Samsun şehir merkezi tertemiz ve incecik kumlu plajlar ve kumsallarla dolu. Öyle ki sahil yolu ve Atakum boyunca istediğiniz yerde denize girme imkânınız var. Bunlar arasında en çok tercih edilen plajlardan ilki olan Fener Plajı, şehir içinden Atakum yönüne giderken PTT binasını geçtikten 100 metre sonra sağ tarafta bulunuyor. Plajda, vitamin bar, restoran, spor alanları ve duş kabinleri mevcut.

5 bin kişi kapasiteli Mert Plajı, Mert Irmağı’nın batısında bulunuyor. İçerisinde aquapark, vitamin bar, çocuk havuzu, oturma ve güneşlenme grupları, soyunma odaları, kafeterya, duş, cankurtaran ve güvenlik elemanları ile güvenliği sağlanan plaj 2007’de hizmete açılmış.

Yine belediye tarafından işletilen Bandırma Plajı ise, Bandırma Vapuru Müzesi’nin hemen yanında bulunuyor. Yaklaşık 45 bin metrekarelik alanda karavan parkından duş kabinine kadar her türlü olanağın bulunmasının yanında, Karadeniz’in ilk su kayak tesisi olan Samsun SUKAY’ın da yapıldığı bölge.

Türkiye’nin deniz üzerine yapılan ilk kablolu su kayağı merkezi olan SUKAY, 2011’de faaliyete geçmiş. Burada plajın yanı sıra su kayağı eğitim parkuru, plaj voleybolu sahası ile kafe ve restoranlar bulunuyor.

Samsun yeme-içme ve alışveriş

samsun ne yenir

Samsun Karadeniz yemek kültürünün bir uzantısı olarak Karalahana Çorbası, Hamsili Ekmek ve Mısır Ekmeği, Hamsili Pilav, Keşkek, Mısır Çorbası ve Fındığın yanı sıra kaz, tavuk, ördek gibi kümes hayvanları tüketiliyor.

Samsun’a özgü yerel lezzetler ise lorgon, kırçan, kaldırayak, madımak, nünük gibi çok çeşitli ot yemekleri; Samsun ve Bafra Pideleri; Tirit; Kocakarı Gerdanı; Bafra Ovasında yetişen Bafra karpuzu ve Bafra Nokulu kente özgü lezzetler olarak tadılabilir.

Yine Bafra’nın manda kaymağı ve kaymaklı lokumu ile Terme’nin meşhur Osmancık pirinci de Samsun’a özgü ürünler. Samsun’da hamsi, barbun, istavrit, kefal, mezgit, çinekop, palamut ve kalkan gibi balıklar ile deniz ürünlerinin yanı sıra, sazan, yayın, levrek, alabalık ve turna gibi tatlı su balıkları da sıklıkla tüketiliyor.

Samsun kent merkezinde Sahil Yolu ve Amisos Tepesinde belediyenin işlettiği restoranlarda, her biri birbirinden lezzetli olan yemekleri tatmanız mümkün. Aynı şekilde merkezde kime sorsanız en iyi Samsun pidesini Dö-La-Pi’de yiyebileceğinizi söylüyor.

Alışveriş için kentin en eski ve en kalabalık çarşısı olan Mecidiye Çarşısı’na uğramadan geçmeyin. Eskiden Rus esnafların tezgâhlarının yoğun olmasından dolayı Yabancılar Çarşısı olarak bilinen çarşı ise İlkadım Mahallesi’nde yer alıyor. Burası ise hem çok çeşitli ürünlerin bulunduğu hem de büyük şehirlere göre oldukça uygun fiyatlı sunulduğu bir çarşı.



Samsun Ot Yemekleri Festivali
Samsun Ot Yemekleri Festivali

Samsun nerede kalınır

Samsun’da ulaşabileceğiniz tüm noktaların ortak güzergahında yer alan Samsun Serra Hotel, konforu, temizliği, güler yüzlü personeli, teknolojik donanımı, sosyal imkanları ve fitness, sauna ve masaj salonuyla dört dörtlük konaklayabileceğiniz bir adres.

Serra Otel kent merkezi, Kültür Sanat Merkezi, Kent Müzesi’ne 1 km, Çarşamba Havalimanı’na 25 km, Yusuf Ziya Yılmaz Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne 6 km, 19 Mayıs Üniversitesi’ne 15 km, Atakum plajlarına 7 km, Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu’na 110 km, Ladik Akdağ Kayak Merkezi’ne 85 km ve Organize Sanayi Bölgesi’ne ise 14 km mesafede yer alıyor.

Dünya, Anadolu ve Karadeniz’in yöresel mutfağından lezzetler sunan zengin menü çeşitleriyle Serra A’la Carte Restoran, Serra Cafe & Bar, Serra Cafe Bistro’da hem damak hem de gözünüze hitap edecek yüksek kalitede hizmet sunuyor.

Samsun’a nasıl gidilir

Samsun konumu itibarı ile Karadeniz Bölgesi’ni İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi’ne bağlayan kara yoluna sahip. Hava, kara, deniz ve demir yolu ile ulaşımın sağlandığı Samsun’a Türkiye’nin dört bir yanından ulaşım oldukça kolay.

Samsun’a karayolu ile ulaşım: Samsun, İstanbul’a 737 km, Ankara’ya 412 km, İzmir’e 998 km mesafede bulunuyor. Buna göre özel aracınızla İstanbul’dan 8 saat, Ankara’dan 4 saat ve İzmir’den de 11 saatlik bir seyahatle Samsun’a ulaşım mümkün.

Karadeniz Bölgesi’ndeki en büyük otogar unvanına da sahip olan Samsun Yusuf Ziya Yılmaz Şehirlerarası Otobüs Terminali Samsun’un güneyinde, Yeşilkent Belediyesi sınırları içinde İlkadım Mahallesi’nde yer alıyor. Ankara-Samsun karayolu ile çevre yolunun kavşağında bulunan otogara, şehir merkezinden Atatürk Bulvarı, Ankara-Samsun Karayolu, 100. Yıl Bulvarı ve Barış Bulvarı ile ulaşılıyor.

Otogardan Türkiye’nin hemen hemen her kentine otobüs seferleri bulunuyor. Ulusoy, Kamil Koç, Samsun Fındıkkale Turizm, Bafra Turizm, Lüks Karadeniz, Mavi Karadeniz, Kanberoğlu Turizm ve Metro otobüs firmalarının Samsun’a karayolu seferleri bulunuyor.

Samsun çarşı

Samsun nerede📍

Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde, Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Samsun, ülkemizin kuzeyinde Karadeniz kıyısında konumlanıyor. Kuzeyde Karadeniz’e kıyısı bulunan Samsun il merkezi de Karadeniz kıyısında.

Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerinin Karadeniz’e döküldüğü delta ovasında kurulu olan Samsun’un doğusunda Ordu, batısında Sinop, güneyinde Tokat ve Amasya, güneybatısında ise Çorum bulunuyor.

Coğrafya kitaplarından bildiğimiz Kızılırmak ve Yeşilırmak Deltaları’na ev sahipliği yapan, verimli Bafra ve Çarşamba Ovaları üzerinde kurulu olan Samsun, Atatürk’ün Anadolu’da milli mücadeleyi başlattığı nokta olması dolayısıyla da ayrı bir öneme sahip.

Anadolu’nun en yeşil ve bitki çeşitliliği bakımından en zengin bölgesi olan Karadeniz, yaylaları, fındığı, çayı ve kendine özgü değerleriyle kültür turlarının ve doğa tutkunlarının bir numaralı adresi. Orta Karadeniz’de yer alan Samsun, bölgenin en büyük ve en gelişmiş kenti.

ⓘ Samsun gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 22€ kazanırsınız. Otel rezervasyonu için Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak booking.com’a kaydolursanız 15$ indiriminiz olur ✔️

Samsun’a nasıl gidilir ✈️

Samsun’a hava yoluyla ulaşım: Samsun Çarşamba Havalimanı, kent merkezine 19 km uzaklıkta. Samsun Çarşamba Havalimanı’na Türkiye ve Avrupa’nın bazı kentlerinden direkt uçak seferleri ile ulaşılabiliyor.

Samsun’a direkt uçak seferi bulunan şehirler İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Elazığ, Kayseri, ve Malatya.

Samsun Çarşamba Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım: Samsun Çarşamba Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için HAVAŞ servisleri, araç kiralama, taksi ve transfer hizmeti seçeneği bulunuyor.

Toplu ulaşımda en ekonomik yöntem HAVAŞ servisleri. Havalimanının uçuş programına göre Bafra ve Samsun kent merkezinden havalimanına karşılıklı seferler düzenleniyor.

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Samsun’a kara yoluyla ulaşım: Karadeniz Bölgesi’nin merkezinde yer alan Samsun, diğer Karadeniz kentlerine göre daha az engebeli bir coğrafyada kurulu. Türkiye’nin birçok noktasından direkt otobüs seferleri ile Samsun’a ulaşım sağlanıyor.

Ankara’dan özel araçla Samsun’a ulaşım için Kırıkkale, Çorum ve Merzifon güzergahı izleniyor. Samsun, Ankara’ya 403 km (4 saat 40 dk) uzaklıkta. İstanbul’dan Samsun’a özel araçla ulaşım için Bolu, Tosya, Merzifon rotasını takip etmek gerekiyor. Samsun, İstanbul’a 737 km (8 saat) mesafede.

İzmir’den Samsun’a özel araçla ulaşım için iki ayrı alternatif var. Yeni açılan İzmir-İstanbul Otoyolu daha hızlı ve konforlu ulaşım için tercih edilebilir. Bu yolun uzunluğu 1090 km ve 11 saat sürüyor. İzmir, Ankara, Çorum güzergahı 1004 km olmasına rağmen, yolculuğu 11.5 saat sürüyor.

Samsun, Karadeniz’in en büyük kenti olmasına karşın doğası, denizi, yemekleri ve gezilecek yerleriyle hak ettiği ilgiyi henüz yakalayamamış bir kent.

12 Yorumlar

  1. Samsun Karadeniz’in başkenti. Hem gelişmiş bir şehir hem de turizm yönünden birçok olanak var. Ulaşım konusunda da son derece rahat. Samsun tramvay durakları ile şehirde istediğiniz hemen hemen her noktaya ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Sadece otogar ve havaalanında tramvay durağı yok.

  2. Kızılırmak üzerindeki en dar ve en uzun geçit Şahinkaya Kanyonu’dur. 2,5 km uzunluğunda ve 324 metre yüksekliğindedir. Son yıllarda Karadeniz’in gözde turizm merkezi olan bu doğa harikasını ziyaret etmelisiniz. Her mevsim ayrı güzelliğiyle büyüleyen kanyon turları hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.
    Öncelikle iletişim,ulaşım ve ücretler hakkında bilgi vereyim:

    Detaylı bilgi için Şahinkaya Kanyonu telefon numarası: 05058528896

    *Kanyona ulaşım 2 yerden sağlanıyor: Çeltek ve Türkmen bölgeleri

    Türkmen: Vezirköprü’den yaklaşık 17 Km uzaklıkta. Asfalt yolu güzel ancak kanyona yaklaşırken birkaç km virajlı. Manzarası harika.Tesisleşme yeni yapılıyor. Bu yüzden yemek yiyebileceğiniz bir lokanta mevcut değil. Kamelyalar kuruldu, piknik yapma imkanınız var. Tekne ücreti kişi başı 10 TL. Grup indirimleri uygulanıyor. Yaz aylarında haftasonu 11.00’den 17’ye kadar her saat tekne turu bulunuyor. Kış aylarında ise sayıya bağlı olarak tekneler hareket ediyor. Soğuk havalarda gitmeden önce telefonla bilgi almanızı tavsiye ederim.

    Çeltek: Vezirköprü’den yaklaşık 15 Km uzaklıkta. Balık lokantası mevcut. Tekne ücreti kişi başı 15 TL. Grup indirimi pek uygulanmıyor. Saat 13.00 ve 15.00’de hareket ediyor. Ancak kış aylarında tekne turları bu bölgede düzenlenmiyor.

    Vezirler diyarına gelmişken sadece kanyon gezisiyle yetinmeyin. Vezirköprü bir tarih şehri. Samsun’daki Osmanlı eserlerinin %80’i bu ilçede yer alıyor. Taşmedrese, Taşhan, Bedesten, Kurşunlu Cami gezilecek tarihi mekanların başında yer alıyor. Bunların dışında özellikle gitmeniz gereken bir yer ise “Abdullah Derici Konağı” olacaktır.İçerisinde Vezirköprü’ye ait yöresel eşyaları görebilirsiniz. Ücretsiz giriş sunuluyor. İmkanınız varsa bir rehber eşliğinde buraları ziyaret etmenizi kesinlikle tavsiye ederim.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz