Samsun‘a 62 kilometre mesafede yer alan, Yeşilırmak üzerinde yer alan Suat Uğurlu Baraj Gölü’nün ikiye ayırdığı Ayvacık ilçesi, yerleşim ve şehir planı bakımından İsviçre’de bulunan Landwasser Irmağı kenarındaki Davos’a benzetiliyor.

Sahip olduğu doğal güzellikleriyle saklı cennet olarak adlandırılan Ayvacık, yemyeşil dokusu, baraj gölleri, şelaleleri, yürüyüş rotaları ve tarihi yapıları ile son yıllarda doğa tutkunlarının Karadeniz’deki gözde yerlerden birine dönüştü. Özellikle Arap ülkelerinden çok sayıda yabancı ziyaretçi ağırlayan ilçe, huzurlu atmosferi ile tam anlamıyla kafa dinleme yeri.

ayvacık samsun

Ayvacık, Samsun

Samsun’un güneyinde, Tokat il sınırında yer alan Ayvacık, Yeşilırmak Nehri üzerinde yer alan Suat Uğurlu Barajı ile ikiye bölüme ayrılıyor. 20 Mayıs 1990’da Ayvacık Köyü ve Keskinoğlu Köyü’nün birleştirilmesiyle oluşturulan Ayvacık ilçesi, uzun yıllar ulaşım koşullarının olumsuzluğu ve merkeze olan uzak konumu nedeniyle Samsunluların bile bilmediği bir yerleşim yeriydi.

Tarihi geçmişi MÖ 8 binli yıllara uzanan ve bu yıllardan itibaren yerleşim izleri görülen Ayvacık çevresi, zengin kültür birikimi ve eşsiz doğal güzellikleri ile keşfedilmeye değer. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türkler, Rumlar ve Ermenilerin birlikte yaşadığı Ayvacık, köklü kültür yapısının yanı sıra zengin hoşgörü ortamıyla da biliniyor.

Malta

Serbia

Ayvacık Gezilecek Yerler

Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu baraj göllerinin arasında yer alan doğal güzelliği ile gelen yerli ve yabancı turistleri büyüleyen güzelliğe sahip Ayvacık, baraj gölleri arasındaki konumuyla su sporlarına uygun Türkiye’nin nadir bölgelerinden biri. Dragon bot, kano, yelken, kürek, su kayağı ve regatte gibi su sporları için elverişli olan Ayvacık’ta, Türkiye Kano Federasyonu tarafından 2012 yılında kano yarışları düzenlenmiş ve ilçede de Su Sporları Merkezi projesi hayata geçirilmiş.

Fotoğraf sanatçıları ve fotoğraf meraklıları için bakir bir bölge olan Ayvacık, doğal güzellikleri, dereleri, şelaleleri ve sayamayacağımız nice zenginlikleriyle fotoğrafçılar için de bulunmaz bir nimet. Yayın balığı, aynalı sazan, Japon levreği ve kefalin bulunduğu baraj gölünde ise olta balıkçılığı yapmak mümkün.

Doğa tutkunları için sayısız aktivite olanaklarının bulunduğu Ayvacık’ta, Örencik Mahallesi’nde bulunan yüksek alanlar yamaç paraşütü için oldukça elverişli. Muhteşem göl manzarasına değişik açılardan bakabileceğiniz yamaç paraşütünün haricinde, her yıl Yeşilpınar Şelalesi’ne doğa severler tarafından geniş katılımlı doğa yürüyüşleri ve oksijen yürüyüşleri adı altında etkinlikler düzenleniyor. 1 saatlik kara yolunun ardından dere yatağından 45 dakikalık orta zorluktaki parkurların geçilmesiyle ulaşılan şelaleye yürüyüş, halatlara tutunup otantik merdivenlere tırmanarak gerçekleşiyor.

Ayvacık’ta araçlarla veya araçsız eşsiz doğa eşliğinde, ziyaretçilerin toplu bir şekilde ava çıkarak vahşi hayatı yerinde görmelerini sağlayan safariler düzenleniyor. Doğa ile iç içe yolları bisiklet turlarını gerçekleştirmek için parkurlara da sahip olan ilçede her yıl bisiklet turları için etkinlikler düzenleniyor.

1. Ahşap Camiler

samsun ayvacık

Anadolu’da ahşap cami geleneğinin en yaygın görüldüğü bölgelerden birinde yer alan Ayvacık’ta günümüze ulaşmayı başaran 13 ahşap camii bulunuyor. Tamamı Ayvacık’a bağlı kırsal mahallelerde yer alan ahşap camilerin en önemlisi ise Çamalan Mahallesi’ndeki 200 yıllık Ulubelen Oyma Camii. Ahşap oyma işlemeleri ve kök boyası ile renklendirilen iç mekanı ile cami bölgenin en ünlü yapısı.

Ayvacık’ta yer alan diğer ahşap camiler ise Ardıç, Kazancılı, Tiryakioğlu, Yeniköy, Karşı Döngel, Çamalan, Terice, Karaağaç, Gülpınar, Balavur, Kabakalık-Keskinoğlu, Kaltuman, Gürçam, Kabaklık Abaşlar, Mutular, Kabaklık Lazlar mahallelerinde bulunuyor.

2. Kızlar Kalesi

Kadın savaşçı Amazonların yurdu olan Samsun ve çevresinde Amazonlardan günümüze çok sayıda eser ve anlatı bulunuyor. Ayvacık’ın Çamlıkale Mahallesi’nde yer alan Kızlar Kalesi de Amazonların eseri. Yeşilırmak’a hakim bir noktada yer alan ve kervan ve yayla yollarının güzergahında bulunan kalede efsaneye göre günümüzden 2 bin yıl önce 2 kız kardeş yaşıyormuş. Adını bu iki kız kardeşten alan kale, bakımsızlıktan dolayı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Herhangi bir saat sınırlaması olmadan ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

3. Suat Uğurlu Baraj Gölü

Suat Uğurlu Baraj Gölü

Suat Uğurlu Baraj Gölü, Ayvacık’ın en önemli turizm değerlerinden. Yeşilırmak üzerinde sulama ve elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1975-1982 yılları arasında inşa edilen baraj gölü ismini baraj inşaatının başlangıcında eşi ile birlikte trafik kazasında hayatını kaybeden DSİ Samsun 7. Bölge Müdürü Suat Uğurlu’dan alıyor. Baraj gölünde 100 kişi kapasiteli Samsunum 2 gemisi ile tekne turları düzenleniyor.

4. Kirazlık Adası

Eski adı Zevgar olan Kirazlık Adası, Suat Uğurlu Barajı’nın yapımından sonra baraj sularının kapladığı bölgede oluşan bir ada. Bölgede göller içerisinde yer alan tek ada unvanını taşıyan Kirazlık Adası’na Ayvacık ilçe merkezinden teknelerle ulaşılıyor. Adada köy yaşamını simgeleyen tesislerin yapımı planlanıyor.

5. Yeşilpınar Şelalesi

Ayvacık ilçe merkezine 15 km uzaklıkta yer alan Yeşilpınar Mahallesi’nde bulunan Yeşilpınar Şelalesi, 50 metre yükseklikten dökülüyor. Doğayla baş başa kalmak isteyenlerin ziyaret ettiği şelale çevresinde daha çok yaz aylarında yerel halk piknik yapıyor. Yeşilpınar Şelalesi’ne ağaçlarla çevrili 1,5 km’lik bir yürüyüş yolunun sonunda ulaşılıyor. Her yıl oksijen-doğa yürüyüşlerinin yapıldığı şelaleye giriş ücretsiz.

Yeşilpınar Şelalesi’nin yanı sıra Çamalan, Kikinin ve Çağlayan şelaleleri de Ayvacık’ta görebileceğiniz şelaleler arasında.

Ayvacık’ta nerede kalınır 🏨

Ayvacık’ın muhteşem manzarasına karşı Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından ilçe merkezinde şehre hâkim bir tepe üzerinde konumlanmış 7 Bungalov Evi, fındık ağaçlarıyla kaplı yamaçların ardından baraj gölüne nazır bir noktada. Tamamıyla doğayla iç içe kırsal bir alanda yer alan doğa evleri, rengârenk çatılarıyla doğanın yeşilini tamamlıyor.

Bir diğer alternatif ise, Ayvacık Belediyesi tarafından Orhangazi Sahil Parkı içerisine yapılan Karavan Parkı. Ayvacık’ı ziyarete gelen gezginler, doğa tutkunları ve turistleri muhteşem köprü ve göl manzarası ile baş başa bırakıyor. Çarşamba-Ayvacık yolu üzerinde 17. kilometrede yer alan Legend Otel ise Samsun’un ilk doğa oteli unvanını taşıyor.

ayvacık nerede kalınır
7 Bungalov Evi

Ayvacık nerede 📍

Yeşilırmak üzerine kurulu olan Ayvacık, Hasan ve Suat Uğurlu Barajı Gölleri ve şahane manzarasıyla doğa harikası bir Samsun ilçesi. Cennetten bir köşe olan ilçe, Samsun’a 62 kilometre mesafede yer alan Ayvacık, Tokat, Amasya ve Ordu ile Asarcık, Çarşamba ve Salıpazarı ilçeleriyle komşu.

Ayvacık’a nasıl gidilir ✈️

Ayvacık, Samsun kent merkezine 62 kilometre mesafede yer alıyor. Tokat kent merkezinden 172, Amasya’ya 189 ve Ordu’ya da 145 kilometre uzaklıkta. Samsun’dan Çarşamba’ya kadar Samsun-Ordu Karayolu ve Çarşamba’dan sonra 28 kilometrelik şehir yolu ile sağlanıyor.

Ayvacık’a uçakla nasıl gidilir: Ayvacık’a en yakın havalimanı Samsun’da. Samsun Çarşamba Havalimanı, Ayvacık’a 43 km uzaklıkta. Özel araçla havalimanından ilçe merkezine ulaşım 45 dakika sürüyor. Samsun Çarşamba Havalimanı’ndan Ayvacık’a toplu ulaşım imkanı bulunmuyor. HAVAŞ otobüsleri ile Samsun Otogarı’na ulaştıktan sonra otogardan Ayvacık minibüsleriyle ilçeye ulaşabilirsiniz.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz