İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük kenti ve batıya açılan modern yüzü. İnsanlık tarihinin yaklaşık 8 bin 500 yılına tanıklık eden şehir, bünyesinde birçok farklı din, dil ve kültür barındırıyor. Sıcak kanlı insanları ve her mevsim başka güzel olan iklimi ile kent, her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor. İzmir gezilecek çok sayıda doğal güzellik ve tarihi mirasa ev sahipliği yapıyor.

Konak, İzmir’in kalbinin attığı merkez ilçesi. Konak’ta gezilecek yerler arasında bulunan Saat Kulesi, Kemeraltı, Agora Ören Yeri, Tarihi Asansör ve Alsancak gibi yerler, en güzel duraklardan sadece birkaçı. Zengin tarihi ve kültür mirasıyla İzmir’e gelen birçok kişinin kentteki ilk uğrak noktası olan Konak’ta görmeniz gereken yerleri bri araya getirdim.

Konak Gezilecek Yerler 📌

1. Saat Kulesi

Konak

İzmir Saat Kulesi, İzmir’in en önemli sembolü. Hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem de Konak Belediyesinin logusunu süsleyen Saat Kulesi, 1901’de Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yıldönümü için yaptırılan yapılardan. Alman mimari özelliği taşıyan kule, dantel gibi görünen taş işçiliğiyle benzersiz bir yapı.

İzmir Saat Kulesi 25 metre yüksekliğe sahip. Yapının dört köşesinde bulunan çeşmeler, Saat Kulesi’nin güzelliğine güzellik atıyor. Konak Atatürk Meydanı’nda Tarihi Kemeraltı Çarşısı ve Konak Yalı Camii’nin yanı başında bulunan kule, şehrin en önemli buluşma noktalarından biri.

Malta

Yalı Camii, İzmir’in en zarif yapılarından biri. Konak Meydanı ile özdeşleşen Mehmet Paşa’nın kızı Ayşe Hatun tarafından yaptırılan cami, 18. yüzyıl klasik Osmanlı mimarisi izlerini taşıyan nadide eserlerden.

2. İzmir Müzeleri

konak gezilecek yerler

İzmir müzeleri, İstanbul’unkiler kadar havalı olmasa da vaktiniz varsa yine de Konak gezilecek yerler listenize eklenmeyi hak ediyor. Görmenizi istediğim 4 müze de yan yana zaten.

İzmir Arkeoloji Müzesi, Konak Bahri Baba Parkı içerisinde yer alan, arkeolojik açıdan zengin coğrafyada gerçekleştirilen kazılarda elde edilen eserler sergileniyor. Ege medeniyetine tanık olmak isteyenlerin görülecek yerler listesine ekleyebilir. Giriş ücreti 14TL.

Etnografya Müzesi, İzmir Arkeoloji Müzesi ile aynı bahçede, İzmir ve yöresinin 19. yüzyıldaki sosyal yaşamından kesitler sunuyor. Günümüzde yok olmaya yüz tutan el sanatları mankenlerle canlandırılıyor. Giriş ücreti 14TL.

Resim ve Heykel Müzesi, bünyesinde sanat ve sanat tarihine ait çok sayıda kitabın bulunduğu kütüphane, araştırmacılar ve öğrenciler için çok zengin bir kaynak oluşturuyor. Müze, 419 resim, 37 heykel, 25 seramik ve 49 baskı resimden oluşan koleksiyonu ile oldukça önemli sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapıyor. Pazartesi hariç her gün 09.00-18.00 arası ücretsiz ziyarete açık.

Oyun ve Oyuncak Müzesi, dünyaca ünlü seramik sanatçısı Ümran Baradan’ın dünyanın çeşitli yerlerinden edindiği oyuncakların yanı sıra, yetenekli çocukların ürettikleri oyuncakların sergilendiği bir müze. Çocukların ve içindeki çocuk ruhunu kaybetmemiş herkesin keyifle gezecekleri müzede güçlü bir eğitim aracı olan oyuncakların tarihi geçmişinden örnekleri sergileniyor. Varyant’ta bulunan müze, pazartesi hariç haftanın 6 günü ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

3. Kemeraltı

Kemeraltı
Kıazlarağası Hanı, Kemeraltı

Tarihi Kemeraltı Çarşısı, kentin en çok ziyaretçi ağırlayan noktalardan. Yüzyıllık tarihiyle, İzmir’in en eski alışveriş mekanı olan çarşı, dönercilerden kıyafet mağazalarına, bebek malzemelerinden nargile setlerine kadar içinde bulundurduğu envai çeşit ürünle gelenlere oldukça geniş bir yelpaze sunuyor.

İzmir’in en güzel Türk kahvesinin içilebileceği Kızlarağası Hanı, İzmir’in en eski ve hala ayakta olan oteli Yeni Şükran, kentin belleğinin saklı olduğu Milli Kütüphane, sanatseverlerin buluştuğu Devlet ve Opera Balesi, Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın içinde. Çarşı, Konak Meydanı’ndan İkiçeşmelik’e, Mezarlıkbaşı’ndan Hisarönü’ne kadar oldukça geniş bir alanda kurulu.

İzmir’in benzersiz camilerinden, dış duvarları mermer ve yeşil taşlardan yapılmış Salepçioğlu Camii ve yanındaki Salepçioğlu Çarşısını da gezin.

4. Agora Örenyeri

Agora

Agora, Tarihi Kemeraltı Çarşısının yanı başında, MÖ 4. yüzyılda Antik Smyrna kentinin taşındığı Kadifekale’nin (Pagos Dağı) kuzey yamacına kurulu. Yunancada ‘Kent Meydanı’, ‘Pazar Yeri’ anlamına gelen Agora, Helenistik dönemde Hippodamos şehir planına uygun olarak üç kat halinde inşa edilmiş. İyon agoralarının en büyük ve en iyi korunmuş olanlarından.

Günümüze ulaşmayı başaran yapıların çoğu MS 178’de yaşanan depremden sonra Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un desteğiyle inşa edilen kente ait. ⏰ Agora Ören Yeri, yaz döneminde (1 Nisan–1 Ekim) 10.00–19.00; kış döneminde (1 Ekim–1 Nisan) 08.30–17.30 saatlerinde ziyarete açık. 🔐 Agora Ören Yeri giriş ücreti 18TL.

5. Radyo ve Demokrasi Müzesi ve Kadın Müzesi

İzmir Radyo Müzesi
İzmir Radyo Müzesi

Radyo ve Demokrasi Müzesi, Basmane semtinde yer alan, radyonun teknolojik gelişimiyle birlikte, Türkiye’deki demokratik süreçlerinin sergilendiği bir müze. İki kattan oluşan müze koleksiyonunda yüzden fazla radyo var. 1921-1939, 1939-1945, 1945-1964, 1964-1980, 1980-2002 ve sonrası olarak devam yıl kategorilerinde plak ve pikapları da görmek mümkün.

Çok sayıda kişinin bağışladığı radyolar sergilenirken, çalışmayacak durumda olanlarsa tamir edilerek günümüze kazandırılıyor. ⏰ Radyo ve Demokrasi Müzesi ziyaret saatleri 09.00-17.00. Müze, pazar ve pazartesi hariç haftanın 5 günü ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

İzmir Kadın Müzesi, de oldukça yakın. Anadolu kadının unutulan geçmişini ve gücünü hatırlatmak, yaratıcılığını ortaya çıkararak kadınlara güven vermek amacıyla kurulan, İzmir’in en yeni müzelerinden. Geçmişten günümüze kadınlar, öncü kadınları, protesto ve kadınlar bu salonlardan yalnızca birkaçı. Müzede ayrıca, ‘Cumartesi Anneleri’, ‘Kürtaj Hakkımızdır’, ‘Bedenimiz Bizimdir’ ve ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ gibi kadın yürüyüşleri de hikayeleriyle birlikte sergileniyor.

6. Kadifekale

Kadifekale

Kadifekale, Büyük İskender’in isteğiyle, MÖ 334’te yaptırılan kentin ilk kurulduğu noktalardan biri. Günümüzde yalnızca 20-25 metre yükseliğindeki 5 kulesinin görülebildiği kale, Bizans dönemine ait sarnıçlara da sahip. Kadifekalenin kuzeyinden Karşıyaka, batısından İzmir körfezi ve Narlıdere, doğusunda Bornova, güneyinde ise Atatürk Maskı ve Buca görülebiliyor. Vaktiniz varsa çıkıp İzmir Körfezinin nefis manzarasını izleyin.

7. Konak Pier, Borsa ve Eski Osmanlı Bankası Binaları

Konak Pier

Konak Pier, farklı çelik yapısıyla İzmir’in sembol yapılarından biri. Mimarisi Gustave Eiffel’e ait olan bir dönem depo, bir dönem ise balık hali olarak kullanılan bina, restorasyonlar sonucu, şimdilerde alışveriş merkezi olarak hizmette. İçerisinde çok sayıda mağaza, bir sinema salonu, kitap evleri ve denizin üstünde birbirinden güzel kafeler bulunan merkez, soluk almak ve hoş vakit geçirmek isteyenlerin ilk tercihleri arasında bulunuyor.

İzmir Ticaret Borsası, Türkiye’nin ilk ticaret borsası unvanına sahip. İzmir Ticaret Borsası için inşa edilen Borsa Binası, 1928’den beri kullanılıyor. Yapının üzerinde, o günkü alfabeyle ‘Borsa Sarayı 1928’ yazılı bir kitabe de bulunuyor. Girişinde Mustafa Kemal’in mermerden bir büstü bulunan binanın açılışı, İkinci Meşrutiyet’in ilan tarihi olan 23 Temmuz 1928 olarak özellikle seçilmiş.

Osmanlı Bankası, Bank-i Osmani adıyla İngiliz sermayesiyle 1856’da kurulan ülkemizin en eski bankalarından. Kurulduğu dönem ülkenin en yaygın bankası olarak bilinen bankanın Fevzi Paşa Bulvarı girişinde, sol köşede yer alan binası, günümüzde hala ayakta. Banka, özgün görünümüyle, şehirdeki erken Cumhuriyet dönemi binalarının önde gelenlerinden.

8. Pasaport İskelesi

pasaport iskelesi

Pasaport İskelesi, İzmir’in en eski gümrük binalarından biri. Günümüzde körfez içi yolcu taşımacılığında kullanılan iskele, ilginç mimari üslubu ile kent belleğinde önemli bir yere sahip. Konak Pier’den başlayıp Alsancak İskele’ye kadar devam eden kordon boyunda yer alan Fransız yapımı iskele, 1884 yılından beri hizmet veriyor. Gün batımının en güzel izlenebilen yerlerinden biri olan iskele, Osmanlı ve Selçuk mimarisinden etkilenen I. Milli Mimari stilinin en güzel örneklerinden biri.

9. Ahmet Piriştina Kent Arşivi

Ahmet Piriştina Kent Arşivi

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi, İzmir Çankaya’da, eski itfaiye binasında kurulu. Müze, adını İzmir’in eski büyükşehir belediye başkanı Piriştina’dan alıyor. Arşiv ve müze olmak üzere 2 ana bölümden oluşan yapı, kentin belleği görevini sürdürüyor. Tüm kayıt, belge ve dökümanların online sisteme aktarıldığı bir sisteme de sahip bina araştırmacıların ilgisini çekiyor.

⏰ Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi ziyaret saatleri 09.00-18.00. Müze, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐 Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

10. St. Polikarp Kilisesi

St. Polikarp Kilisesi, İzmir’in en eski kutsal yapıları arasında bulunuyor. Kilisenin, 69-155 yılları arasında yaşayan ve dini inancı yüzünden öldürüldükten St. Polikarp’a ithaf edildiği biliniyor. Kilisenin içinde, ölümünden sonra Aziz ilan edilen İzmir Piskoposu St. Polikarp’ın yaşam hikayesinin yansıtıldığı freskler görenlerin beğenisini topluyor. Kilise, yalnızca özel izin alınarak ziyaret edilebiliyor.

Alsancak Sevgi Yolu, başta kitap olmak üzere çok sayıda farklı hediyelik eşyanın da bulunabileceği, eşsiz bir sokak. Öğrencilerin, eğitimcilerin, sanatçının ve her kesimden insanın her gün bir arada bulunabileceği palmiye ağaçlarıyla bezeli sokak, Alsancak’a yolu düşen birçok kişinin uğrak noktası.

11. İzmir Atatürk Müzesi

İzmir Atatürk Müzesi, Gündoğdu Meydanı’nda bulunan eski bir köşkte yer alıyor. Yapı, Atatürk’ün İzmir ziyaretlerinde kullandığı ve 1927’de İzmir Belediyesi tarafından kendisine hediye edilen evi olarak biliniyor. Ölümünden sonra, içindeki eşyalarla birlikte korunan iki katlı evin önce üst katı daha sonra alt katı müzeye dönüştürülmüş.

Kültür Bakanlığı tarafından yeniden düzenlenen evin alt katında etnografik eserler, üst katında ise Atatürk’e ait eşyalar görülebiliyor. ⏰ İzmir Atatürk Evi ve Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-17.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Müze, haftanın 7 günü ücretsiz ziyarete açık.

12. Alsancak

Alsancak

Kıbrıs Şehitleri Caddesi, İzmir’in gece ve eğlence hayatının nabzının attığı, birçok kişinin buluştuğu bir merkez. Alsancak’ta bulunan ve gündüzleri trafiğe kapalı olan cadde, çok sayıda restoran, kafe, bar, kitapçı ve alışveriş yerine sahip. Ayrıca, şehrin ünlü sokaklarından Gazi Kadınlar Sokağı, Muzaffer İzgü Sokağı, Dantel Sokağı ve Bornova Sokağı gibi yerler de burada bulunuyor. Gündüz ve gece ayrı bir güzelliğe sahip caddede hareket bir an bile durmuyor.



Gazi Kadınlar Sokağı, barlarıyla oldukça ünlü. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bulunan sokakta tarih kokan çok sayıda ev restore edilerek kafe ya da bar olarak kullanılıyor. Akşama kadar kafelerinin dopdolu olduğu sokak, geceleri parlak ışıkları ve yüksek müzikleriyle farklı bir havaya sahip. İzmir’deki herkesin gece eğlenmek deyince aklına gelen ilk yer olan bu sokağın Kordon’a çıkıyor olması, gecenin sonunda çimlere yayılıp deniz havası almayı da kolaylaştırıyor.

İzmir Mask Müzesi, Türkiye’nin ilk mask müzesi. Konak Belediyesinin ev sahipliğindeki müze, farklı ülkelerden 270 maska ev sahipliği yapıyor. Ancak, burası yalnızca bir sergi salonu değil. Ruh bilimi açısından önemli bir yer tutan mask yapımı için müze atölyeler de düzenliyor. Alsancak’ta bulunan müzeyi Pazartesi hariç her gün saat 10.00 – 19.00 arası ücretsiz ziyaret etmek mümkün.

Neşe ve Karikatür Müzesi, mizahın eleştirel gücü kadar barışçıl ve birleştirici gücünü de öne çıkarmayı amaçlayan, Konak Belediyesi öncülüğünde eski bir köşkün restore edilmesiyle kurulmuş. Mizahi birikimi değerlendirmek, en güzel örnekleri seçerek korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak için en güzel yolu seçmiş. Pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 arasız ücretsiz ziyarete açık.

Kordon, Yeşilçam’ın vazgeçilmez yürüyüş rotalarından, İzmir denildiğinde ilk akla gelen yerlerden. Cumhuriyet Meydanı’ndan İzmir Limanı’na kadar uzanan alan, çimlere uzanıp denize karşı birasını yudumlamak isteyen çok sayıda insanla doluyor. Deniz kenarındaki oturma yerleri, yan yana sıralanmış kafeleri ve yemyeşil çimleriyle Kordon Boyu, İzmirlilerin vazgeçilmez mekanları arasında yer alıyor.

13. Alsancak Garı ve TCDD Müzesi

Alsancak Garı, Türkiye’nin en eski ikinci tren istasyonu unvanına sahip. Gar, 1858 yılından bu yana hizmet veriyor. TCDD 3. Bölge Müdürlüğüne de ev sahipliği yapan binadan şehirlerarası güzergahta Ankara, Bandırma, Afyonkarahisar ve Uşak’a gidilebilirken, şehir içinde İZBAN aracılığıyla Aliağa ve Menderes yönündeki birçok yerleşim yerine ulaşmak mümkün.

TCDD Müze ve Sanat Galerisi, Alsancak Garı’nın tam karşısında, 1993’ten bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. Müzede, buharlı trenlere ait değişik objeler, eski yol yapım gereçleri, fenerler, haberleşme gereçleri, eski daktilolar ve yazışma gereçlerinden vagon restoranlarında kullanılan yemek takımlarına kadar çok sayıda farklı şey görmek mümkün. Pazar ve pazartesi hariç 09.00-17.30 arası ücretsiz ziyarete açık.

14. Tarihi Havagazı Fabrikası ve Kültürpark

Tarihi Havagazı Fabrikası, kömür tozlarının yarattığı yığılmayı engellemek amacıyla, Fransızlar tarafından 150 yıl önce inşa edilen İzmir’in en eski binalarından. Yaklaşık 18 bin metrekare alana kurulan fabrikanın ürettiği havagazının büyük bir bölümünün şehrin aydınlatılmasında kullanıldığı biliniyor.

Yaklaşık 100 yıllık hizmetinden sonra bina, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, orijinal karakteri muhafaza edilerek restore edildi. Günümüzde çok sayıda kültürel ve sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapan bina, sergiler, konserler ve açık hava sinemasıyla ziyaretçileriyle buluşmaya devam ediyor. Fabrika, İzmir Limanı ile Alsancak Stadı arasında konumlanıyor.

Kültürpark, İzmir’in en büyük dinlenme ve eğlence mekanı. 1936’dan beri sayısız etkinliğe ev sahipliği yapan Kültürpark, aynı zamanda İzmir Enternasyonal Fuarı’nı da ağırlayan bir merkez. Kültürpark, bünyesinde yer alan müzeler, sanat merkezleri, galeriler ve lunaparkın yanı sıra 8 binden fazla ağaç ve birçok farklı bitki türü ile kentin sosyal yaşamının daimi parçalarından.

15. Tarihi Asansör

Tarihi Asansör

Tarihi Asansör, İzmir’in en güzel kuşbakışı manzarasının izlenebildiği yerlerden. Burası, birbirinden farklı yükseltide bulunan iki cadde arasında işleyen asansörlerin kulesi olma özelliği taşıyor. Mithatpaşa Caddesi ile Halilrıfatpaşa Caddesi arasındaki 155 basamaklık yol, 1907’de Musevi iş adamı Nesmi Levi tarafından yaptırılan asansörlerle kısaltılmış. Asansör’de bulunan teras ve restoranda, manzaranın keyfi çıkarılırken bir şeyler yiyip içebilirsiniz.



Bet İsrael Sinagogu, İzmir’deki en büyük Musevi ibadethanesi. Sinagog, Konak’ın Karataş semtinde bulunuyor. Sultan II. Abdülhamit’in dönemin sadrazamı Kemal Paşa’ya yazdığı fermanla yaptırılan sinagog, 1907’den beri ibadete açık. 2007’de 100 yılı geride bırakan yerde bir de daimi sergi ziyarete açık bulunuyor. Sinagoga özel izin alınarak ziyaretçi kabul ediliyor.

Konak, gezilecek görülecek yerleriyle İzmir’in tarihi merkezini oluşturuyor. Ege’nin incisi İzmir’de gezilecek yerler oldukça fazla. Farklı kültürlerin buluşma noktası olan şehir, kendine özgü lezzetleri, tarihi, kültürel alanları ve sıcakkanlı insanlarıyla gelenlere yabancılık hissettirmiyor.

11 Yorumlar

  1. Bu yaz Konakdan aklımda kalanlar denizde ölü onlarca fareler, yeşil alanlarda etrafı çöp içinde bırakıp o kirlilkte rahatça oturup etrafı kesen magandalar oldu…

  2. Askerlik hizmetimi Izmir de yaptım
    Fakat bu güzel şehirin imar planı yerleşim bozukluğu ve hâlâ bir istanbul bursa ankara seviyelerine çıkamamış olması beni çok şaşırttı.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz