İzmir‘in en eski gümrük binalarından Pasaport İskelesi, Cumhuriyet Meydanı ile Konak Pier arasında yer alıyor. Şehrin önemli ulaşım noktalarından biri olması dışında, sahildeki pek çok cafe ve restoranıyla capcanlı bir yer burası. Demli çayın, bol köpüklü Türk kahvesinin yanında İzmir’in meşhur kumrusu, gevreği ve boyozunun da eksik olmadığı sahil şeridi, kentin değerli buluşma noktalarından biri.

Pasaport İskelesi bugün körfez içi yolcu taşımacılığında kullanılıyor. İzmir şehir merkezinde işi olanların daha çok keyifli ve rahat bir yolculuk yapmak için kullandığı iskelede günün her saati yoğunluğa rastlanıyor. Burası aynı zamanda gün batımının İzmir’de en güzel izlenebileceği yerler arasında.

pasaport iskelesi

Pasaport İskelesi, İzmir

Pasaport İskelesi, 1867 ile 1886 arasında tamamlanan rıhtım inşası döneminde şehirde yaşanan asayiş bozukluklarını ve kontrolsüzlükleri engellemek amacıyla yapılmış. Fransızlar tarafından yaptırılan iskele, Osmanlı ve Selçuk mimarisinden etkilenen 1. Milli Mimari stiliyle inşa edilmiş.

İzmir şehrinin Osmanlı Devleti’nin ticaretindeki öneminden dolayı iskele binasının içerisine liman idare binalarına da yer verilmiş. Yapıldığı tarihlerde pasaport kontrol bürosu olarak kullanılan bina, çevresinde çok sayıda otel ve eğlence mekanıyla dönemin en hareketli yerlerinden biriydi.

Malta

Serbia

1922’deki yangında gösterişli yapılarını kaybeden bölge, daha sonra limanın taşınmasıyla önemini yitirmiş, bu dönemden sonra kamusal birimleri ve iskele özelliğini devam ettirmiş.

İzmir gezilecek yerler listesindeki Pasaport İskelesi, şimdilerde kordon boyunun en sevilen duraklarından biri. Bünyesinde Kantar Karakolu, Deniz Liman Şube Müdürlüğü Sualtı Grup Amirliği ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın bazı birimlerini barındıran tarihi bina son yıllarda bakımsızlıktan dökülmeye başladı. Dalgaların dövdüğü duvarlarda oluşan tahribat ilerlemeden, umarım en kısa zamanda onarılır.

Alsancak Limanı’nın açılmasıyla birlikte eski hareketli zamanlarını kaybeden iskeleden Karşıyaka, Bostanlı, Göztepe, Bayraklı ve Alsancak’a vapur seferleri gerçekleştiriliyor. Buradan Karşıyaka ve Bostanlı’ya yapılan seferlerin bir kısmında vapurlar önce veya sonra Alsancak İskelesi’ne de uğruyor. Deniz yolculuğunu tercih eden yüzlerce İzmirli bu binanın içinden geçiyor.

izmir pasaport iskelesi
izmir gezilecek yerler pasaport
izmir pasaport

Kentin denizden simgesel kapısı olarak tasarlanan Cumhuriyet Meydanı, Pasaport İskelesi’nin hemen yakınında yer alıyor. 1932’de açılan yarım daire biçimli Cumhuriyet Meydanı’ndaki Gazi Heykeli P. Canonica’ya yaptırılmış. Meydan’ın karşısında da eskiden Büyük Efes Oteli olarak kullanılan Swiss Otel yer alıyor.

İskelenin müdavimlerinden sokak kedileri ve köpekleri gelen geçen kalabalığa rağmen yerlerinden kıpırdamazken, hayvanseverler onların her gün aynı yerde beklediğinden emin. İzmir’de gezilecek tarihi yerler arasında yer alan Pasaport Vapur İskelesi, deniz kenti kimliğini en uygun yansıtan mekanlardan.

Tarihi iskele, günün her saati ayrı güzellikte olan deniziyle etrafı gezmek için en güzel başlangıç noktalarından biri. İzmir gezilecek yerler listenize Pasaport İskelesi’ni de dahil edin.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz