İzmir, uygarlıklar zincirine kesintisiz olarak katılmış, görkemli geçmişini yaşayan ve yaşatan dünyadaki çok az sayıdaki kentlerden birisi. Türkiye‘nin Batı’ya açılan penceresi ve bölgenin en önemli liman kenti İzmir’de 8 bin 500 yıllık bir yolculuk sizi bekliyor. Şehrin dört bir yanında medeniyetler tarihine tanık olan antik kentler ve tarihi kalıntılar bulunuyor.

Modern yaşam biçimi, her din ve milletten insanın bir arada yaşadığı hoşgörülü ortamı ve İzmir Körfezi kıyısındaki coğrafi konumuyla İzmir, hem gelenekleri ve zengin kültürel dokusu hem de tarihi ve mimari dokusuyla binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini günümüze taşıyor.

İzmir’in En Güzel Antik Kentleri

1. Efes Antik Kenti

izmir antik kentleri

Efes Antik Kenti, İzmir denildiğinde ilk akla gelen açık hava müzelerinden biri. İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alıyor. Akdeniz dünyasının en büyük antik kentlerinden Efes, bütünüyle benzersiz bir kent. Farklı dönemlerden en rafine ve iyileştirilmiş mimarlık ve kentsel planlama örneklerine sahip. Döneminde Efes, dünyadaki kültür, bilim, sanat ve uygarlık tarihine büyük katkı sağladı.

Anadolu’nun eski anatanrıça (Kybele) geleneğine dayalı Artemis kültünün en büyük tapınağı Efes’te olduğundan, dönemin hem dini hem ticari merkezlerinden biriydi. Hellenistik ve Roma çağlarında en görkemli dönemlerini yaşayan şehrin nüfusu 200 bin kişiyi aşmış.

Malta

Serbia

Bugün gördüğümüz kalıntıların çoğu Roma döneminden kalma eserler. Antik dönemin 7 harikasından biri olarak kabul edilen Artemis Tapınağı, Celcus Kütüphanesi, Antik Tiyatro, Kral Yolu, Yamaç Evler antik kente gelenlerin görmesi gereken yerlerden. İzmir’de gezilecek yerler listesi içindeki en değerli antik kent Efes’i gezmek için en az 3 saatinizi ayırmanız gerekiyor.

⏰ Efes Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-18.00. Antik kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Efes Antik Kenti giriş ücreti 100TL. Müze Kart geçerli.

2. Bergama Antik Kenti

izmir antik kentler

Bergama Antik Kenti, dünya uygarlık tarihinde ismi sıkça duyulan merkezlerden. Antik dönemde Pergamon ya da Pergamos ismiyle anılan, UNESCO Listesindeki antik kent İzmir’in Bergama ilçesinde yer alıyor. Hitit, Helen, Pergamon Krallığı, Roma, Bizans ve Osmanlı izlerini taşıyan Bergama Antik Kenti’nin tarihi ise MÖ 3 binli yıllara dek uzanıyor.

Bergama Antik Kenti, MÖ 281–133 tarihleri arasında yaklaşık 150 yıl boyunca hüküm süren Pergamon Krallığının da başkentiydi. Bergama Krallığının da başkenti olan yer, kuruluşundan bugüne kadar bilim ve kültür tarihi alanında pek çok olaya ev sahipliği yaptı. Çeşitli bilimlerin doğuşuna tanıklık etmiş olan Bergama, Anadolu’da gelişen tıp biliminin ilk örneklerinin görüldüğü bir bilim şehri.

Mısır İskenderiye Kütüphanesi’nden sonra, dünyada ikinci açılan kütüphane Pergamon Antik Kentindeydi. Asya’nın ilk kütüphanesi olan Bergama Kütüphanesi’nde 200 bin ciltlik bir arşiv bulunuyordu. Müzik, tiyatro, spor, güneş, çamur gibi doğal tedavi yöntemlerinin ilk defa kullanıldığı, tıp ve eczacılık bilimlerinin simgesi olan yılanın bulunduğu, tarihteki ilk büyük hastane olan Asklepion’un kurulduğu bir şehirdi.

Parşömenin ve tıbbın simgesi çift başlı yılanın bulunduğu yer olarak bilinen Bergama ilçesinin en önemli tarihi yerlerinden olan bu antik kenti görmek için İzmir şehir merkezinin yaklaşık 100 kilometre kuzeyine gitmeniz gerekiyor.

⏰ Bergama Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Bergama Antik Kenti giriş ücreti 50TL. Müze Kart geçerli.

3. Agora

izmirin antik kentleri

Agora, dünyada kalıntıları şehir merkezinde yer alan nadir antik kentlerden biri. Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Basmane semti ve Kadifekale arasında bulunan Agora’nın günümüze ulaşmayı başaran kalıntılarının Roma İmparatoru Marcus Aurelius tarafından yaptırıldığı düşünülüyor.

Helenistik Dönemde, Pagos Dağı’nın kuzey yamacına kurulan, Roma Devleti’nin agorası olarak kullanılan bu etkileyici yerde bazilika, mahkeme salonları ve 28 dükkan hala görülebiliyor. Günümüzde kazı çalışmalarının hala devam ettiği Agora, şehrin tarihi hakkında daha fazla şey öğrenmek isteyenler için İzmir kent merkezinde uğranması gereken duraklardan.

⏰Agora Örenyeri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Agora Örenyeri giriş ücreti 18TL. Müze Kart geçerli.

4. Erythrai Antik Kenti

izmir antik kentleri

Erythrai Antik Kenti‘nin ismi, Yunancada kırmızı anlamını taşıyan erythros kelimesinden geliyor; çünkü bölgeyi kaplayan toprağın rengi de kırmızıyı andırıyor. Son yıllarda bölgede çekilen dizi ve filmlerin etkisiyle popüler hale gelen Erythrai Antik Kenti, Çeşme’nin Ildır mahallesinde yer alıyor.

Erythrai isminin kaynağı hakkında öne sürülen bir diğer rivayet ise kentin ismini Erythrai Antik Kenti’nin ilk kurucusu olan Giritli Rhadamanthes’in oğlu Erythro’tan aldığı yönünde. 1963’ten bu yana gerçekleştirilen kazılarla ortaya çıkarılan antik tiyatro ve Athena Tapınağının kalıntıları heyecan uyandırırken, Mısır kökenli eserler ise kentin eskiden önemli bir ticaret merkezi olduğunu kanıtlıyor.

Alaçatı veya Çeşme ziyaretinizde vakit bulursanız burayı da ziyaret edin. Antik kentin kendisinden çok, şahane Ege denizi manzarası için gidilmeli. Günbatımı saatlerine yakın gitmek en güzeli.

⏰ Erythrai Antik Kenti ziyaret saati konusunda herhangi bir sınırlama yok. Haftanın 7 günü dilediğiniz saatte ziyaret edebilirsiniz. 🔐 Erythrai Antik Kenti giriş ücreti: Ücretsiz.

5. Teos Antik Kenti

izmirin antik kentleri

Teos Antik Kenti, Seferihisar Sığacık yakınlarında bulunuyor. Şehir, MÖ 2 binli yıllarda kurulmuş. Yunan mitolojisinde şarap tanrısı Dionysos’un kenti olarak tanınan Teos, antik dünyanın en büyük Dionysos tapınağına sahip. Antik Mısır Naukratis kentinin de kuruluşuna katkı sağlayan Teos, deniz ticaretinden dolayı çok hızlı gelişerek büyük ticari önem kazanmış.

Tarihteki ilk oyuncular birliğinin kurulduğu kent olarak da ünlenen ve bu özelliği ile sanatçılar kenti olarak da anılan Teos, 17 bin kişilik tiyatrosu, agora, sur ve liman kalıntılarının yanı sıra 16. yüzyıldan kalma Osmanlı Kalesi’yle görülmeye değer güzellikler saklıyor.

Sanatçıların kenti olarak anılan Teos Antik Kenti’nde Dionysos Tapınağı, Antik Liman, Arkaik Tapınak (Hekatompedon), Arkaik Dönem Akropolü’nün eteğindeki antik tiyatro ve tiyatronun güneydoğusunda yer alan agora, Agora Tapınağı, Bouleuterion, sarnıç ve antik yollar gezilecek yerler arasında.

⏰Teos Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Teos Antik Kenti giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.

6. Metropolis, Torbalı

Metropolis Antik Kenti, İzmir’in Torbalı ilçesinde yer alıyor. Antik kent, günümüzden beş bin yıl öncesine dek uzanan bir geçmişe sahip. İsminin anlamı ‘Ana Tanrıça Kenti’ olan Metropolis şehrindeki ilk kazılar 1989’da başladı.

Hala devam eden kazılarda, topraktan yapılan çok sayıda ana tanrıça heykelciği, kutsal mağaralar, tiyatro, meclis binası olarak bilinen bouleuterion, üstü kapalı gezinti yolu olan stoa, mozaikli salon, hamamlar ve evler ortaya çıkarıldı. Metropolis’te tiyatronun yan tarafında bulunan alanda, teraslar halinde inşa edilen mozaikli salonlar bulunuyor.

Arkaik dönem ve Erken Tunç Çağında bile yerleşimin olduğu Akropolis‘in antik kentin koruyucusu sanılan Tanrı Ares onuruna yapıldığı düşünülüyor. Metropolis’in Helenistik dönemde yapılan tiyatroların en eski örnekleri arasında bulunan antik tiyatrosunun tamamı ana kayaya oyularak inşa edilmiş. 

⏰ Metropolis Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-19.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.30-17.30. Antik kent, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Metropolis Antik Kenti giriş ücreti: Ücretsiz.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz