Kayseri, 6 bin yıl öncesine dayanan köklü geçmişiyle Türkiye‘nin tarihi yapılar bakımından en zengin ve korunmuş yerleşim yerlerinden biri. Anadolu’nun kuzeyden güneye, doğudan batıya tam ortasında yer alan şehir, antik çağdan beri ticaret yollarının uğrak yeri olunca kültürel doku olarak oldukça zenginleşmiş. Turistik açıdan doğru düzgün tanıtılmadığından çoğumuzun haberi dahi olmadığı tarihi ve doğal zenginliklere sahip. Selçuklu’dan kalan çok önemli tarihi yapılar var.
Anadolu’nun en önemli kavşak noktalarından biri olan Kayseri, savaşlar, doğa olayları ve çevresel faktörlere rağmen ayakta kalmayı başaran müze gibi bir kent aslında. Kültürü, tarihi çok zengin. Şehrin yüzü çok çekici olmasa da Kayseri’de gezilip görülecek çok şey var. Biraz bilgiyle şehrin gezilmesi şart, yoksa çok katlı binaları, geniş bulvarlarıyla Kayseri sıradan bir şehir gibi gelir size.
Anadolu’nun tarihi, sanatı, kültürüyle örnek şehirlerinden Kayseri’nin bilinen tarihi MÖ 4500’lere kadar uzanıyor. En az 1500 yıldır yerleşimin olduğu köklü bir şehir. Helenistik dönemde Kapadokya‘ya başkentlik yapan Kayseri’nin o zamanki adı Mazaka.
Efes ile Orta Asya’yı birbirine bağlayan kervan yoluyla Pontus ile Kilikya’yı birbirine bağlayan yollar bu coğrafyada kesiştiğinden uzun yıllar Anadolu’da ticaretin kalbi olmuş. MS 250’de 400 bin nüfusa ulaşmış. Çok kültürlülüğün olduğu yerde gezilecek yerler de çoktur genellikle.
Evliya Çelebi Seyahatnamesi‘nde Kayseri’den şöyle söz etmiş; “Kayseri’nin pastırması ve sucuğu padişahlara hediye gider. Erciyes Dağı eteğinde olduğundan havası soğukçadır. Bütün halkı zinde ve yiğittir. Şehrin Zarifleri Farsça ve Arapça konuşurlar ama halkın dili Etrak (Türkçe) dilidir. Genellikle reayalarıyla Ermeni dilini konuşurlar ama Kürt ve Rum lisanını konuşmazlar. Boyacıoğlu kapısında zımmi Karakaş Ermeni gayet usta cerrahtır. Cerrahlık ilmini tamamlamak için Frengistan’ın İspanya ülkesine gitmiştir. Hatta bir adamın dişi ağrısa mavi su sürer dişinin ağrısı diner, eğer o dişi çıkartmak istersen kırmızı renkli su sürer kerpetene muhtaç eylemeyip elinle çıkartırsın.”
Kayseri Gezilecek Yerler 📌
Erciyes’ten kopup gelen soğuk rüzgarların olduğu bir mevsimde gitmediyseniz, hemen her köşesinde tarihi bir mekânla karşılaşabileceğiniz Kayseri’yi yürüyerek gezmek en güzeli. Şehri keşfetmek için uzun ve kısa olmak üzere iki yürüyüş turu rotası var.
Kayseri Büyükşehir Belediyesinin hazırladığı ‘Kısa Tur’ bir kültür rotası olarak kale surları etrafında yer alan, daha çok Selçuklu ve Osmanlı miraslarını göreceğiniz tarihi yapıları içerisine alıyor. Vakti olanların ise 6 km uzunluğundaki ‘Uzun Tur’ rotasını tercih etmeleri tavsiyem.
1. Kayseri Cumhuriyet Meydanı
Kayseri Cumhuriyet Meydanı, şehri keşfetmeye başlamak için iyi bir başlangıç noktası. Şehrin kalbi Cumhuriyet Meydanı’nda durup da çepeçevre etrafınızı incelediğinizde 5 bin yılın izlerini görebiliyorsunuz. Romalılardan kalma kaleden Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyeti dönemi tarihi miraslarını olduğunuz yerden görebiliyorsunuz. Eski Kayseri ile yeni Kayseri bu meydanda iç içe geçmiş durumda karşınızda.
Kayseri Kalesi: Kayseri’deki tarihi yapılar arasında en haşmetlisi. Tarihi milattan önce 3. yüzyıla kadar gidiyor. Bizans, Selçuklu, Osmanlı dönemlerinde kullanılmış. Kalenin 2 kapısı ve 18 burcu var, daha sonraları 1 kapı daha açılmış. Genelde kaleler tepelere, yüksek noktalara yapılırken, Kayseri Kalesi düz bir alana kurulmuş nadir örneklerden. Ben oradayken restorasyonu yapıldığından gezemedim. Kültür ve sanat merkezi olarak hizmet vermek üzere düzenleniyordu.
Kayseri Saat Kulesi: Sultan II. Abdülhamit zamanında tüm büyük şehirlerde birer saat kulesi ve muvakkithane (Camilerin yanına kurulan ve güneşin hareketlerine göre namaz saatlerini ayarlamak işiyle uğraşılan yerler) yapılması için ferman yayınlanmış. 10 metre yüksekliğindeki Kayseri Saat Kulesi de bu fermanın sonucu olarak 1906’da kesme taştan inşa edilmiş.
Bürüngüz Camii: Refik Bürüngüz tarafından 1977’de klasik Osmanlı mimari tarzında inşa ettirilmiş bir cami. Cumhuriyet Meydanına hakim bir nokta da yer alıyor. Cami 6. yüzyılda yapılmış, tek kubbeli, tek minareli.
Kurşunlu Camii: Kayseri Kapalı Çarşı ile Hilton Kayseri arasında yer alıyor. Mimar Sinan tarafından Kayseri’de inşa edilen iki camiden biri olduğu rivayet ediliyor. Mimar Sinan o dönemde 97 yaşında olduğundan iddia hakkında şüpheler var. Kalem nakışları ve süslemeleri görmeye değer.
2. Hunat Hatun Camii ve Külliyesi
Selçuklu Hükümdarı I. Alaeddin Keykubat’ın eşi ve II. Gıyaseddin Keyhüsrev’in annesi Mahperi Hatun tarafından inşa ettirilen Hunat Hatun Külliyesi, cami, kümbet, hamam ve medrese gibi bölümlere sahip.
Hunat Hatun Alanya’nın Rum Kralı Kir Fard’ın kızı aslında. Alaeddin Keykubad, 1220’de Alanya Kalesi’ne kuşatınca Kral Fard Alaeddin Keykubad’a barış teklif eder ve 2 şart sunar. Ömrünün kalanını Kırşehir’de emir olarak devam etmeyi ve kızı Prenses Destina’yı da eş olarak kabul etmesini ister. Alaeddin Keykubad da bu teklifi kabul eder.
1238’de yapılan külliye, taş oymaları ve heybetli görünümü ile Selçuklu mimarisinin en iyi örneklerinden. 800 yıllık bina çürümeye yüz tutmuşken Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilerek hayata kavuşturulmuş. İçeride Türk-İslam Sanatlarını icra eden 22 adet atölye var. Külliye, haftanın 7 günü 08.30-18.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor.
3. Alaca Kümbet
Şehrin simgelerinden biri. Hunat Medresesinin 300 metre kadar ilerisinde yolun ortasında yer alıyor. Kitabesindeki bilgiye göre 1280’de Emir Cemaleddin bin Muhammed tarafından kesme taştan yaptırılmış. Kümbetin üzerinde piramit şeklinde bir külah bulunuyor. Alaca Kümbet ziyarete kapalı, yalnızca dışarıdan görülebiliyor.
4. Zeynel Abidin Türbesi
Kayseri’de İmam Sultan adı ile anılan Zeynel Abidin, 1414’te Kayseri’de vefat etmiş ve mezarı üzerine bugünkü yerde mütevazı bir türbe yapılmış. Şimdiki türbe Sultan II. Abdülhamit zamanında yapılmış. Türbenin ortasında Zeynel Abidin’in sandukası var.
Türbenin girişinde ll. Abdülhamit’in tuğrası yer alıyor. Hemen karşısında yer alan Türbedar Evi ise Zeynel Abidin Türbesi’nin bakımı ve korunmasından sorumlu türbe görevlisi için yaptırılmış. Şimdilerde Turizm Danışma Merkezi olarak kullanılıyor.
Zeynel Abidin Türbesi’nin yakınında da Ok Burcu var. Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı I. Alâeddin Keykubad tarafından 1224’te inşa ettirilmiş. Restore edildikten sonra günümüzde Kayseri Büyükşehir Belediyesince kültür amaçlı kullanılıyor. Yorulduysanız oturun çayınızı için, dinlenin. Zeynel Abidin Türbesi 08.30-17.30 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebiliyor.
5. Gevher Nesibe Hatun Medresesi ve Şifahane
Mimar Sinan Parkı içinde yer alan ve Anadolu’nun ilk Türk tıp merkezlerinden Gevher Nesibe Hatun Medresesi ve Şifahanesi üstü açık avlulu, dörder eyvanlı mimariye sahip. Medrese Selçuklu hükümdarlarından II. Kılıçarslan’ın kızı, Gevher Nesibe Sultan’ın vasiyeti üzerine, kardeşi I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1205-1206 yıllarında yaptırılmış.
Medrese günümüzde Selçuklu Uygarlığı Müzesi olarak kullanılıyor. Anadolu’daki Türk tarihinin başlangıcından Selçuklu’nun yıkılışına kadarki dönem teknoloji kullanılarak interaktif olarak sunulmuş. Selçuklu mimarisi, sanatı, bilimi, giysileri ile ilgili bilgiler sunuluyor.
Çifte Medrese olarak da adlandırılan yer 800 yıl önce sağlık arayanların uğradığı yermiş. Akıl hastalarının su ve müzikle tedavi edildiği Şifahiye ile ilgili bölümde ise o dönemde hastalıklar ve uygulanan tedavi yöntemleri ve aletleri ile ilgili bilgiler paylaşılmış. Medresede Gevher Nesibe’nin türbesi yer alıyor. Hemen yanındaki Gevher Nesibe Sultan Çeşmesi ve Avgunlu Medresesi de görülebilir.
Selçuklu Uygarlığı Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (Haziran – Eylül) 09.00-19.00, kış dönemi (Ekim – Mayıs) 09.00-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Selçuklu Uygarlığı Müzesi giriş ücreti 2TL, öğrenci bileti 1TL. Müze Kart geçerli değil.
6. Kapalıçarşı ve Kazancılar Çarşısı
Kayseri demek ticaret demek. Osmanlı zamanından kalan çarşı İstanbul Kapalıçarşıdan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci kapalı çarşısı konumunda. Kuyumculardan baharatçılara, urgancılardan giyim eşyası satan dükkanlara kadar çarşıda yok yok. Bugün Kayseri kapalı çarşısında 500 esnaf bulunuyor.
Hitap ettiği kesimin sadece Kayseri değil bölge şehirleri olmasından dolayı komşu illerden gelen müşteriler de var. Çevresinde yer alan Pastırmacılar Çarşısı ve kuyumcuların mesken tuttuğu Kazancılar Çarşısı‘yla da ilgi gören bir yer. Alışveriş meraklısı olmasanız dahi havasını solumak için gidilebilir.
1252’de yapılan Gön Han, 1723’te Sadrazım Nevşehirli İbrahim Paşa’nın yaptırdığı Vezir Han Kayseri gezilecek yerler arasında. Yine o civardaki Ulu Camii ve Çeşmesi, Pamuk Han ile Bedesten‘i de görülecek yerler listenize ekleyin.
7. Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi
Kayseri’nin ilk modern eğitim yapısı Tarihi Kayseri Lisesi, 1904’te Abdülhamid dönemi Neoklasik mimarlık üslubuna uygun olarak yapılmış kesme taştan etkileyici bir bina. Günümüzde Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi ismiyle anılıyor.
Kayseri Lisesi, Milli Mücadele tarihi açısından önemli bir yere sahip. Kurtuluş Savaşı döneminde Ankara’nın işgal edilme riski olduğundan bir dönem Millet Meclisi Kayseri’ye taşınmış. “İkinci Başşehir” ünvanını taşıdığı bu kısa dönemde tarihi bina bir süre Millet Meclisi olarak kullanılmış. Sakarya Meydan Muhaberesine Kayseri Lisesi son sınıf öğrencisi 62 genç gönüllü olarak katılmış ve hepsi cephede şehit düşmüş.
Lise aynı zamanda Atatürk’ün harf devrimi ile özdeşleşmiş resminin de çekildiği yer. Okul 2 Cumhurbaşkanı çıkarmış. Turgut Özal ve Abdullah Gül buradan mezun.
Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (Haziran – Eylül) 09.00-19.00, kış dönemi (Ekim-Mayıs) 09.00-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi giriş ücreti 2TL, öğrenci bileti 1TL. Müze Kart geçerli değil.
8. Meryem Ana Kilisesi
Surp Astvadzadzin (Meryem Ana) Kilisesi 19. yüzyılda yapılmış, Cumhuriyet Dönemine kadar kilise, 1961’e kadar da değşik amaçlarla kullanılmış ve sonra beden terbiyesine devredilip spor salonu olarak kullanılmış. Sakarya Savaşı öncesi, Türk Ordusunun galip gelmesi için ayinler yapılmış. Meryem Ana Kilisesi ziyarete kapalı.
9. Kayseri Atatürk Evi
Günümüze gelebilmiş klasik Kayseri evlerinin birkaç tanesinden biri. 19. yüzyılda inşa edilmiş İmamzade Raşit Ağa Konağı, dışı kesme taşlarla kaplı, ahşap malzemeden inşa edilmiş. Konak günümüzde Atatürk Evi ve Müzesi olarak hizmet veriyor. Sivas Kongresinin ardından 19 Aralık 1919’da Kayseri’ye gelen Atatürk burada kalmış.
Atatürk’ün kentte çekilmiş fotoğrafları ve Kayseri’de yayınladığı beyannameyi içeren 41 eser sergileniyor. Kayseri Atatürk Evi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Pazartesi günleri ziyarete kapalı. Kayseri Atatürk Evi giriş ücreti: Ücretsiz.
10. Talas
Talas, doku ve atmosfer olarak Kayseri’nin en güzel yeri galiba. Tarih kokan sokakları, taş binaları, eski evleri, cami ve kilisesiyle görülesi bir yer. Erciyes Dağının eteklerindeki Talas, eski kültürel dokusunu halen koruyan önemli bir yerleşim yeri. Tarihi MÖ 1500’lere kadar uzanan Talas’ta zaman içerisinde Mazaklar, Kapadokyalılar, Romalılar yaşamış.
Aşağı Talas ve Yukarı Talas olarak iki ayrı bölümden oluşuyor. Yukarı Talas’ta ağırlıklı olarak Gayri Müslimler (Ermeniler ve Rumlar), Aşağı Talas’ta ise Müslümanlar yaşamış. Bağlar, bahçeler, meyvelikler arasına gömülü malikaneleri göre Avrupalı gezginlerden biri hatıratında Talas’tan ‘Kapadokya’nın Versailles’i’ olarak bahsetmiş.
Gayrimüslimlerin yaşadığı dönemde Kayseri’nin ticaret merkezi olan Talas, Ermenilerin ve Rumların kentten ayrılması sonucu ticari önemini yitirmiş mütevazı bir yerleşim birimine dönüşmüş. Benim ziyaret ettiğim dönemde Eski Talas binalarını kent yaşamına dâhil etmeye yönelik çalışmalar sürüyordu.
Harman Meydanında yer alan Harman Camii, Ali Saip Paşa Camii, Yukarı Talas’ta yer alan Amerikan Koleji görülmesi gereken yerlerden. Talas’ın en güzel yapılarından 1886’da inşa edilmiş Andronike Kilisesi 1925’te camiye çevrilmiş. Çok şirin mekanlar var.
11. Tarihi Kayseri Mahallesi
Setenönü’nde, Kayseri geleneklerinin ve eski yaşam tarzının yansıtıldığı cezbedici bölge Tarihi Kayseri Mahallesi, restore edilerek turizme kazandırılan tarihi konakları ve yapılarıyla ünlü. 88 dönüm arazi üzerine kurulan bu eski Ermeni mahallesi; bakkal, berber, fırın gibi küçük esnafın yeniden canlandırılmaya çalışıldığı, özel bir turistik adres. Şimdilik biraz teha olsa da zaman içerisinde cazip bir yere dönüşeceğini düşünüyorum.
12. Erciyes Dağı
Kayseri’nin neresinden bakarsanız bakın, zirvesi her zaman karlı yüce Erciyes Dağı mutlaka karşınıza çıkıyor. Bazen kalın bir sis perdesinin arkasına saklandığı da oluyor. Bozkır düzlüğünde yükselen 3916 metrelik Erciyes Dağı, şehir merkezine 25 kilometre uzaklıkta, görkemli görünümü ile pek bir güzel.
Kayseri Erciyes aynı zamanda memleketimizin önemli kayak merkezlerinden biri. 275 milyon Euro’luk projeyle son 5 yılda hızlı bir değişim geçiren, İç Anadolu Bölgesinin iki önemli kayak yeri Erciyes Kayak Merkezi artan pist ve mekanik tesis sayısıyla Mini Davos olma yolunda ilerliyor.
13. Mimar Sinan Evi
Mimarideki eşsiz yeteneği ülke sınırlarını aşan Mimar Sinan, kentin yetiştirdiği en önemli isimlerden. Kayseri’nin Ağırnas kasabasında doğan ve 22 yaşına kadar burada yaşayan Mimar Sinan’ın doğup büyüdüğü ev, günümüzde müzeye dönüştürülerek ziyarete açılmış.
Kesme taştan yapılan Mimar Sinan Evi, içerisindeki taş oymalar, kemerler ve nişlerin yanı sıra tüf zeminin oyulması ile oluşturulan alt bölümüyle de göz alıyor. Mimar Sinan Evi ziyaret saatleri 08.00-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Mimar Sinan Evi giriş ücreti: Ücretsiz.
14. Ağırnas Yeraltı Şehirleri
Nevşehir’de olduğu gibi, Kayseri civarında da kazılmış, kayaların içine meskenler, kiliseler ve korunma amaçlı yeraltı şehirleri çok. Kayseri’de yirmiden fazla yeraltı şehri var. Bölgedeki kaya ve yeraltı yerleşimlerinin büyük bir kısmı mimari açıdan Kapadokya’nın diğer kısımlarıyla rekabet edebilecek güzellikte. Ağırnas’ın altında, köyün tümünü kapsayan çok büyük bir yeraltı şehri var.
Ağırnas kasabasının girişinde, Aşağı Pınar mevkiinde bulunan Ağırnas Yeraltı Şehri, milattan önceki yıllara uzanan geçmişe sahip. Kayseri’nin gezilecek önemli yerlerinden biri. Ağırnas Yeraltı Şehri’nin tam uzunluğu tam bilinmiyor. Kapadokya’ya kadar uzadığını söyleyenler dahi var. Ağırnas Yeraltı Şehri, güvenlik nedeniyle ziyarete kapalı.
15. Kapuzbaşı Şelalesi
Yahyalı ilçesi sınırlarındaki Kapuzbaşı Şelalesi, Kayseri merkeze 165 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Kayseri ve Niğde arasında uzanan Aladağlar’daki kar sularının Zamantı Irmağı’na döküldüğü noktadaki Kapuzbaşı Şelalesi gerçekten görülmeye değer bir manzara.
Yörede 5 tanesi büyük, iki tanesi küçük olmak üzere yükseklikleri 30 ile 76 metre arasında değişen, kayalar arasından fışkıran 7 şelale var. Özellikle yaz aylarında turistlerin ve yerel halkın uğrak adreslerinden biri haline gelen bu doğa harikası, piknik ve doğa yürüyüşleri için de oldukça uygun.
Şehrin cennet köşelerinden biri olan bu şelalelere arabayla iki buçuk saatte gidiliyor. Zamantı Irmağı’nda yetiştirilen alabalıklar da ünlü. Bahar sonunda yolunuz düşerse Yahyalı kirazının da tadına bakın. Kapuzbaşı Şelalesi ziyaret saatleri haftanın 7 günü 24 saat. Kapuzbaşı Şelalesi giriş ücreti araç başına 15TL.
16. Sultansazlığı
Develi ve Yeşilhisar ilçeleri sınırlarında yer alan Sultansazlığı, Kayseri gezilecek yerler arasında. Osmanlı döneminde sultanların avlak yeri olmasından dolayı böyle adlandırılmış. Bir dönem yanlış ıslah politikalarıyla kurutulan sazlık yağan yağmurlar ve Erciyes’in eriyen kar suları sayesinde yavaş yavaş hayata dönmüş.
Sazlıkların arkasında görülen başı karlı Erciyes Dağı manzarası fotoğrafçılar için enfes kareler sunuyor. Göç yollarının kesiştiği noktada olduğundan göçmen kuşlar için bir yaşam alanı. Burada şimdiye kadar 300’den fazla kuş türü tespit edilmiş.
17. Soğanlı Vadisi
Kayseri gezilecek yerler listesinde üst sıralarda yer alması gereken bir yer. Peri bacaları ve doğal güzelliği ile görmeye değer. 4. yüzyılda Hıristiyanlar için bir kaçış noktası olmuş ve burada onlarca farklı kilise inşa edilmiş.
850 yıllarında vadide 200 kadar kilise ve manastırın bulunduğu söyleniyor. Halen bazı kiliseler içerisinde Hıristiyanlığın ilk yıllarından kalma freskler var. Kapadokya’nın ünü dünyaya yayılmış otantik bez bebeklerinin kaynağı da Soğanlı.
Yeşilhisar Soğanlı Örenyeri ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 08.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Yeşilhisar Soğanlı Örenyeri giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.
18. Mix Kayseri Yaşam Merkezi
Kayseri’nin yerel lezzetlerini ve dünya mutfaklarından enfes tatları bulabileceğiniz restoranları, tasarım ürünler satan mağazaları, atölye çalışmaları ve fitness merkeziyle şehrin buluşma noktası haline gelen Mix Kayseri Yaşam Merkezi, şehrin en hareketli ve kalabalık noktalarından. Kayseri gezisine kısa bir mola vermek isteyenler için Mix yaşam merkezi kesinlikle nefis bir adres.
Çemen’s Mutfak: Kayseri yemekleri geleneksel pişirme yöntemleriyle kaliteli ve hijyenik ortamlarda hazırlanıyor. Klasik mantı, yağ mantısı, yağlama mantı, tepsi mantısı, patatesli mantı ve pekmez, ceviz, un, tereyağıyla yapılan aside tatlısı ve dahası… Hepsi de mis gibi. önümüzdeki yıllarda İstanbul, İzmir, Ankara gibi illerde şube açmayı planlıyorlar. İzmir’e bekliyoruz.
Çemen’s Gurme: Mağazada yerel ve yöresel ürünler satılıyor. Hepsi markalı ve ambalajlı, standardize edilmiş. 1953’te bu yana, 35 yıllık ustalarıyla geleneksel Kayseri lezzetinin korunmasına titizlik göstererek çalışıyorlar.
Vanilin Chocolate: Mix Kayseri Yaşam Merkezi’nde yer alan Vanilin Chocolate dükkanında “Büyük markalar küçük hayallerden doğar” sloganıyla Hasan Ayata, İbrahim Özlütürk ve Tolga Gözüpek el yapımı, artizan çikolatalar üretiyor.
Lunch Box: Fransız, İtalyan, Amerikan ve Meksika mutfaklarının kendine özgü lezzetlerini Türk damak tadına uyarlayan LunchBox’ın Mix Kayseri Yaşam Merkezinde de yeri var. Mekan çok ferah ve rahat. Çorba, pizza, sandviç, burger, salata, makarna ve fajita deneyebileceğiniz bazı seçenekler.
Şehirde Kayseri Arkeoloji Müzesi, Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi, Ahi Evran Sanatkârlar Müzesi ve Kadir Has Kent ve Mimar Sinan Müzesi gibi birçok müze var. Meşhur ‘Gesi bağları’ türküsüne konu olan Kayseri Gesi beldesi ve Erkilet Bağları görülecek yerler arasında.
Kayseri’yi keşfetmek isteyenler için en cazip konaklama seçeneği Radisson Blu Kayseri. Kayseri’nin muhteşem şehir ve Erciyes Dağı manzarası ile konforlu bir konaklama deneyimi sunuyor.
Kayseri şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunan Kayseri Havalimanına İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları, İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Diyarbakır Havalimanı, Samsun Havalimanı ve Antalya Havalimanından Kayseri’ye ulaşım mümkün.
Sezona göre bazı dönemlerde ise Trabzon, Bodrum, Dalaman ve Van’dan da direkt seferler düzenleniyor. Havalimanından şehir merkezine gitmek için Havaş, taksi, araç kiralama ve otobüs seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Uygun uçak bileti için fırsatı yakaladığınızda Kayseri’yi seyahat planlarınıza ekleyin. Kapadokya ile birlikte nefis bir tatil olur, hem de her mevsim.
Kayseri de maceraya cağırıyoruz
Mükemmel bir blog olmuş.Emeğinize sağlık.
Kayseri Kalesi neden yok ayrıca çok güzel anlatmışsınız ayrıca Kayseri Gaziantep’ten daha büyük
Güzel KAYSERİ BE NE VARMIŞ BE MERKEZLERİ EVLER 🥰.
Gerçekten çok güzel, şimdi ayrı bir sevdim güzel Kayserimi…
Çok eksik olmuş bünyan yakınında yeni restore edilen sultanhanı kervansarayı , şahruh köpsürü, ali dağa çıkarken ki talas yer altı şehri, hürmetçi köyü yılkı atlatı, erciyes teleferik eklenebilir
Koramaz vadisinide ekleyin muhteşem bir vadi.Tuzhisarida unutmayalım küçük çapta tuz gölü tadında bir yer.
Paylaştığınız mekanların bir çoğunu gezdim, elinize sağlık.