Tarihin en eski dönemlerinden beri pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Kayseri, her köşesinde ayrı kalıntıların birbiriyle kucaklaştığı Anadolu’nun en köklü ve en eski yerleşimlerinden biri. Bu sayede zengin bir mutfak kültürüne sahip olan kent, ağırlıklı olarak unlu ve etli besinlerden oluşan mutfağıyla tam bir gurme cenneti.

Kayseri mutfağının mantı ve pastırmadan ibaret olduğu düşünülse de aslında durum bunun tam tersi. Damak tatlarına düşkün Kayserililer geleneksel yemeklerini ve yeme içme kültürlerini koruyarak, gelecek nesillere aktarma konusunda hassaslar. Yalnızca mantısının bile onlarca çeşit olduğu Kayseri mutfağı bu çabayı sonuna kadar hak ediyor.

kayseri yemekleri

Kayseri Gezilecek Yerler blog yazımda, şehrin gezilip görülmesi gereken değerli yerleri hakkında bilgiler paylaştım. Bir haftasonu gezisinde hemen hepsini görme imkanınız var. Kayseri, diğer şehirler Hatay, Adana ve Gaziantep gibi hem gurme hem tarihi turu yapılabilecek nadide şehirlerimizde.

Kayseri’de nerede yenir

Oldukça zengin bir yöresel yemek kültürüne sahip olan Kayseri, lezzet tutkunları için nefis bir şehir. Yalnızca mantı ve pastırmasıyla bildiğimiz bu kadim Anadolu kenti, harikalar yaratan mutfağıyla Türkiye’nin gurme turu destinasyonlarından biri olarak adını daha iyi duyurmaya başladı.

Malta

Serbia

Kayseri’de faaliyete geçen ve kent merkezinde yer alan Mix Kayseri Yaşam Merkezi’nde yer alan Çemen’s Gurme, Çemen’s Mutfak, Lunchbox ve Vanilin Chocolate yöresel Kayseri lezzetlerini ve çok daha fazlasını bulabileceğiniz bir yer.

Hacı Steakhouse ise 2 yıldır faaliyet göstermesine rağmen şimdiden Türkiye’nin her yerinden ziyaretçi ağırlıyor. Ünlü Kelleci, yalnızca Kayseri’de tadabileceğiniz en özel lezzetlerden olan pöç için tercih edebileceğiniz bir adres.

Bu mekânların yanı sıra, Kayseri’nin ilk 5 yıldızlı oteli ve Kayseri kent siluetinin bir parçası olan Hilton Kayseri’nin en üst katında yer alan Kervansaray Restaurant da enfes tatlar sunuyor.

Kayseri’de ne yenir

1. Mix Kayseri Yaşam Merkezi

kayseri mix

Kayseri’de nerede ne yemeli diye düşünüyorsanız, rotanız net bir şekilde Mix kayseri Yaşam Merkezi olsun. Burada hepsi bir arada sunuluyor.

Mix Kayseri’de nefis yöresel Kayseri lezzetlerine doyup, üzerine damağınızı el yapımı çikolatalar ile taçlandırabilir, Kayseri manzarasına karşı sakin ve huzurlu bir ortamda kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Ardından hemen alt kata inerek Kayseri’den yanınızda götüreceğiniz yöresel ürün alışverişinizi yapabilirsiniz.

Mix Kayseri Yaşam Merkezi: Melikgazi Mahallesi Aşık Veysel Bl. No:22 Melikgazi, Kayseri, mixkayseri.com

Çemen’s Gurme

Çemen's Gurme

Mix Kayseri’de yer alan Çemen’s Gurme, Kayseri’de yaygın olan geleneksel mağazaların dışına çıkarak, tamamen doğal, kimyasal katkısız et ve et ürünleri, tüm Türkiye ve dünyadan getirtilen peynir çeşitleri, şeker ilavesiz ve katkısız 25 çeşit reçel ve marmelatı, doğal bal, zeytin ve zeytinyağı; Kayseri’nin ünlü lezzetleri sucuk, pastırma ve çemen; köy yoğurdu, kaymak ve köy tereyağı gibi ürünleri Kayserililerle buluşturan sıra dışı bir doğal ürün yelpazesine sahip. Kayseri alışverişi için en ideal yer.

Çemen’s Gurme’de ayrıca, ev kadınlarının maharetli elleriyle hazırladıkları, içli köfte, mantı, yaprak sarma, çorbalık, erişte gibi daha onlarca yöresel tarifi pişirilmeye hazır bir şekilde, üstelik ambalajlı olarak alabiliyorsunuz.

Çemen’s Gurme’de Kayseri’ye özgü birçok lezzeti orijinal tarifi ile içinde barındıran hamur işlerinden erişte, mantı, katmer, şebit, bazlamanın yanı sıra, tamamen organik üretilmiş ve hazırlanmış sos, kuru gıda ve sirke de bulmanız mümkün.

Pastirma Kayseri

Pastırma, ismi Kayseri ile özdeş bir yiyecek. Coğrafi konumundan dolayı çok rüzgâr alan ve besicilikte de oldukça iddialı Kayseri’nin dünyaca ünlü lezzeti pastırmanın en güzelini burada yiyeceğinize emin olun. Pastırma ana vatanı Orta Asya’dan batıya akın eden Türk Hun süvarileriyle batıya, oradan da Anadolu’ya gelen, tuzlu, kuru ve dumanlı et konservesi.

Genellikle büyükbaş hayvanların etleri kesimden sonra tuzlanıp bol suda yıkanıp çengellere asılıyor. 10-15 gün kurumaya bırakılan etler çemene yatırılır ve çemenlenen et 4-5 gün içinde kuruyarak pastırma halini alır.

Çemen’s Mutfak

kayseri yemek

Çemen’s Gurme’nin hemen üst katındaki Çemen’s Mutfak’ta ise, geniş menüsüyle buradaki ürünlerin yemeğe dönüştüğü restoran ve kafe yer alıyor. Kayseri yöresinin yemek, tatlı, şerbet ve salata çeşitlerinin en özgün, en lezzetli, en otantik örneklerini tadabilirsiniz. Yöresel Kayseri yemeği konusunda en iddialı adreslerde Çemen’s Mutfak, tüm övgüleri sonuna dek hak ediyor.

Geleneksel Kayseri Mantısı

geleneksel kayseri mantisi

Geleneksel Kayseri Mantısı, aslında bildiğimiz mantıdan, daha doğrusu Kayseri mantısı olarak bildiğimiz mantıdan oldukça farklı. Salçalı sulu bir çorba gibi küçücük yapılmış tanelerden oluşan mantının üzerine bir veya iki kaşık kıvamlı yoğurt ekleniyor.

Üzerine de kuru nane ile sumak serpilerek servis ediliyor. Sumak inanılmaz hoş bir lezzet katıyor, mis kokulu nane de cabası! Leziz!

Yağ Mantısı

kayseri yemekleri nasıl

Yağ Mantısı, şekli itibarı ile oldukça hoş bir sunuma sahip. Büyükçe ancak geleneksel mantıya oranla daha kalınca açılan ve kabartma tozu eklenen hamur, kare kare kesilerek ortasına kıyma konup, kenarlarından katlanarak ortasından birleştiriliyor. Ve ortaya böyle zarif, çiçek gibi bir şekil çıkıyor.

Daha sonra yağda kızartılıp üzerine yine yoğurt, nane ve susam dökülerek servis ediliyor. Börek gibi, mantı gibi farklı bir lezzete sahip olan yağ mantısı, gerek görüntüsü ve gerekse de lezzetiyle ayrı güzel bir mantı çeşidi.

Yağlama

kayseride ne yenir

Kayserililerin kente gelenlere tattırmak için ilk sıraya aldığı bu enfes yemeğin lezzetini tarif etmeye hakikaten sözcükler yetersiz kalıyor. Yağlama, orta boy servis tabağı genişliğinde, ince açılmış hamurun arasına kat kat serpilen kıymadan oluşan muazzam bir yemek! Aslında böyle anlatıldığında basit gibi görünse de artık nasıl hünerli ellerde yapılıyorsa, siz de parmaklarınızı yememek için kendinizi zor tutuyorsunuz!

Tepsi Mantısı

kayseri tepsi mantısı

Tepsi Mantısı, tam bir çıtır çerez! Zira mini minicik taneleri yan yana orta boy bir tepsi içine dizilerek fırınlanmasıyla yapılan bu şahane mantı çeşidi, çekirdek çitlercesine yenmeye müsait. Üzerine yine yoğurt dökülerek servis edilen tepsi mantısının görüntüsü ise gece rüyalarınıza girecek kadar güzel.

Nevzine

Nevzine Kayseri Yemekleri

Nevzine, Kayseri mutfağının en meşhur tatlılarından biri. Düğünlerde, bayramlarda ve önemli günlerde yapılan yöresel bir tatlı olan nevzine, çok sık yapılmadığı gibi önemli misafirlere ikram ediliyor. Öyle ki bu ünlüler arasında 2009’da Çankaya Köşkü’ndeki yemek yiyen ABD Başkanı Barack Obama da bulunuyor.

Elde Kesme Kadayıf

elde kesme kadayıf

Elde Kesme Kadayıf, Kayseri’nin yine özel tatlılarından biri. Bildiğimiz kadayıftan farklı olarak elde açılan ve incecik şeritler halinde kesilen hamur, tepsiye dizilerek ceviz içiyle kaplanıp fırında nar gibi kızarana kadar pişiriliyor. Daha sonra da üzerine şerbeti dökülüyor. Çok leziz bir şerbetli tatlı olan elde kesme kadayıf bir o kadar da hafif.

Lunchbox

kayseri lunchbox

Mix Kayseri içerisindeki bir diğer adres, İstanbul’daki nezih alışveriş merkezlerinin vazgeçilmez duraklarından Lunchbox. Modern çizgilerle buluşan enfes lezzetlerin yer aldığı Lunchbox’ın sakin ve huzurlu atmosferi, sabah kahvaltılarından, akşam yemeklerine, beş çaylarından gün içerisindeki keyifli sohbet aralarına dek günün her saatinde tercih edebileceğiniz bir mekân yaratıyor.

Vanilin Chocolate

Vanilin Chocolate Kayseri
Kayseri Vanilin Chocolate

Vanilin Chocolate ise, %100 doğal ve katkısız el yapımı çikolatalarıyla olduğu kadar, yine özel reçetelerden yapılan günlük taptaze mono pastalarıyla da Mix Kayseri’nin, henüz tatmadan bile görsel şölen yaratan adresi. Çikolatayı sanata dönüştüren Vanilin Chocolate’ta çikolata yapımı ile ilgili düzenlenen workshop’lara katılabilirsiniz.

2. Hacı Steakhouse

Hacı Steakhouse

Hacı Steakhouse, Talas ilçesinde ünü Kayseri dışına taşmış, Türkiye’nin dört bir yanından sırf burada et yemek için gelen ziyaretçilerle dolup taşan bir mekân. Kayseri’de akşam yemeklerinin tartışmasız en iyi restoranı olan Hacı Steakhouse, yaklaşık 2 seneden bu yana geleneksel Kayseri yemeklerinin yanı sıra dünya mutfağından lezzetleri ve kendi özel tariflerini misafirleriyle buluşturuyor.

Etinden peynirine, tatlı malzemelerinden tuzuna ve zeytinyağına dek tüm ürünleri özel olarak yetiştiren, bulan veya alan Hacı, Kayseri’nin modern, kaliteli ve vizyoner yüzü. Zira sade ancak şık tasarımlı mekânda tattığınız her lezzet bir o kadar benzersiz!

Hacı Steakhouse’un sahibi ve şefi Duran Bey’in masanıza gelip sihirli elleriyle yarattığı ana yemekleri yerken mutluluktan dört köşe oluyorsunuz. Dikkat edin, parmaklarınız yemeyin!

Hacı Steakhouse
Adres:
Bahçelievler Mahallesi, Mevlana Cd. No:21, 38280 Talas/Kayseri, hacisteak.com. Tel: 0 (352) 333 87 77

Burrata

kayseride nerede ne yenir

Hacı Steakhouse’da başlangıçlardan mutlaka denemeniz gereken lezzetler bulunuyor ki bunların ilki, peynirleri tamamen özel olarak üretilen ve Napoli’den getirtilen Burrata. Burrata, içi straçella dışı mozerella peyniri ile yapılan peynir bohçasına benzeyen bir başlangıç.

Türkiye’de yalnızca çok iyi İtalyan restoranlarında bulunan ve aynı gün yapılarak taze şekilde servis edilen bir peynir türü. İtalya’da bile marketlerde fazla satılmayan, çoğunlukla restoranlarda yiyebileceğiniz Burrata’yı Hacı Steakhouse’da keyifle tadabilirsiniz. İçi krema kıvamında, dışı ise sert olan Burrata’yı mutlaka deneyin, nefis!

Ermeni Usulü Pastırma

kayseride pastirma nerede yenir

Kayseri’de pek çok pastırma çeşidi bulunuyor. Ermeni usulü pastırma ise Hacı Steakhouse’un, Kayseri’de yüzyıllardır Ermenilerin kendi yöntemleriyle yaptığı bir pastırma çeşidi, zira günümüzün unutulan lezzetlerinden.

Yapımı oldukça zahmetli olan bu pastırma, hiçbir kimyasal kullanılmadan, tamamen rüzgârda kurutularak “slow-food” yöntemi ile yapılıyor. Evet pastırmanın hası Kayseri’de ona şüphe yok, ancak bu pastırmanın lezzeti de Hacı’dan başka yerde yok.

Tulum Peynirli Yeşil Salata

kayseride yemek yenecek yerler

Tulum peynirli yeşil salata, Hacı Steakhouse’un en güzel salatalarından biri. Yeşil lolorosso, endivyen, bol yeşillik, mini roka ya da rakula ile Kars’tan gelen organik tulum peyniri, şefin özel sosu ile servis ediliyor.

Dana Carpaccio

Klasik Dana Carpaccio, çiğ sığır etinin çok ince dilimlenmesiyle yapılan bir İtalyan yemeği. Hacı Steakhouse’da ise çok ince dilimlenen bonfile, zeytinyağı ve balsamik sirke ile marine edilerek servise sunulan şahane bir lezzet. Menüdeki başlangıçlardan başınız dönerse mutlaka bunu seçin, memnun kalacaksınız.

Sıcak Füme

Ana yemeklerden biri olan Sıcak Füme, zaten masanızın hemen yanında gözünüzün önünde yapılıyor. Ancak hakikaten insan yapılırken, yediğinde bu kadar lezzetli olabileceğini düşünmüyor. Füme et, 5 gün iri tuzda bekletilen antrikot batonlarının 1 gün tuzdan arındırılmasından sonra, odun tütsüsünde 1 gün bekletilmesiyle elde ediliyor. Ortaya müthiş bir yemek çıkıyor.

Şato Fille

Hacı’nın özel tariflerinden biri olan Şato Fille, Fransa orijinli bir yemek. Fransa’da hem madalyon, hem bonfileden yapılsa da, Hacı Steakhouse yalnızca özenle seçmiş olduğu bonfileleri kullanıyor. Blok halde mühürlenen bonfile kızgın tabakta tereyağı ile ikinci bir ısıl işlemden geçirilerek masanızda roka, ekmek ve limon eşliğinde servis ediliyor. Sanırım Hacı Steakhouse’un en özel lezzeti.

Kuzu Kafes

Kayseri Hacı Steakhouse

Kuzu Kafes, yine Hacı Steakhouse’un özel tarifiyle sunulan bir lezzet. Kuzunun kaburgası ve kıvırcık kuzuya has oluşan yatak kısmı, blok halde ızgarada mühürlenerek suyunu kaybetmemesi için tütsüleme yöntemi ile pişiriliyor. Fırınlanmış ananas ile masanızda şefler tarafından dilimlenerek servis ediliyor. 4 kişilik bir porsiyon olan kuzu kafes, kemiklerden dökülen nefis bir lezzet.

Antep Katmeri, öyle böyle değil yemelere doyulamayan bir tatlı. Tereyağı ve bol Antep fıstığı ile yapılan bu şahane tatlı, has Maraş dondurması ile servis ediliyor.

Mandalina Tatlısı, oldukça ilginç bir Hacı Steakhouse tatlısı. Bodrum’dan özel olarak getirtilen mandalinalarla yapılan tatlı, acısının tamamen alınması için günlerce üst üste kaynatılarak yapılıyor.

Kabak Grater, rendelenen kabak ve tahin ile yapılan ve oldukça farklı lezzete sahip bir tatlı. Değişik lezzetler tatmaktan hoşlananlar için birebir, üstelik tahinli olmasına rağmen oldukça hafif!

3. Kervansaray Restaurant

kayseride nerede ne yenir

Hilton Kayseri roof’ta yer alan Kervansaray Restaurant, muazzam Kayseri manzarasına karşı, keyifli kahvaltılar ve akşam yemekleri için çok güzel bir adres. Sunumları ve zengin menüsüyle Hilton kalitesinden ödün vermeyen Kervansaray Restaurant’ta mutlaka tatmanız gereken lezzet ise, hafif mayhoş tadıyla etli bamya çorbası.

4. Ünlü Kelleci

kayseri pöç

Ünlü Kelleci, Talas ilçesinde yer alan, salaş bir mekân. Ancak Kayseri’nin en iyi pöçünü tadabileceğiniz, şirin bir aile işletmesi. Dana kuyruğu anlamına gelen pöç, yalnızca Kayseri’de tadabileceğiniz bir et yemeği. Yıkanıp temizlenen pöç, parçalara ayrılıp tuz ve karabiber ile tatlandırılıyor.

Daha sonra unlanıp, kızgın tavada mühürleniyor. Mühürlenen pöçler, güveçte yaklaşık 2-2.5 saat kadar pişiriliyor. Garnitür olarak patates veya üzerlerine kaşar rendesi konup baharat serpilerek fırınlanıyor. Ortaya ise farklı ve eşsiz bir lezzet çıkıyor, afiyet olsun!

Ünlü Kelleci: Bahçelievler, Atatürk Bulvarı No: 46, Talas, Kayseri Tel: 0 (352) 437 64 04

Kayseri’de ne yenir sorusunun öncelikli yanıtı elbette mantı. Bir kaşığa 40 tane sığan geleneksel salçalı soslu mantısından, dillere destan güzellikteki tepsi mantısına, elde kesme kadayıfından bir çeşit helva olan enfes nevzinesine, etli yapılan ekşili bamya çorbasından Kayseri’den başka bir yerde bulamayacağınız pöç yemeğine dek Kayseri’de sofralar tam bir şölene dönüşüyor.

Serbia

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz