Safranbolu, Batı Karadeniz’de Karabük’e bağlı bir ilçe. Türkiye‘de kültür turizminin en önemli merkezlerinden biri olan, Anadolu’nun kuzeybatısında yer alan Safranbolu, coğrafyanın insan ile bütünleştiği, mimarinin yaşama biçimi ile şekillendiği örnek bir kent. Birer sanat şaheseri sayılabilecek ahşap mimarisiyle de tam bir müze kent.

Geleneksel kent kültürü, ince bir sanat zevkinin ürünü olan ahşap evleri, yaşam tarzı, yöresel lezzetleri ve doğal güzellikleri ile Safranbolu Türkiye’de dokusunu korumayı başaran az sayıdaki yerlerden. Sahip olduğu bu değerleriyle 1994’ten bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alıyor.

safranbolu nasıl gidilir

Safranbolu hakkında kısa bilgiler 🇹🇷

Safranbolu, yüzlerce yıllık Anadolu mirasını hissettiren, tarihi değerleri ve gelenek görenekleriyle özgün bir şehir. Şehir, birkaç mahalleden oluşan küçük bir yerleşke olsa da her sokağı ilgi çekici.

Eski çağlarda Homeros’un İlyada Destanında geçen Paflagonya bölgesinde yer alan Safranbolu’nun bilinen tarihi geçmişi MÖ 3 binli yıllara uzanıyor. Flaviopolis, Theodoropolis, Hadrianopolis, Germia ve Dadibra (Dadybra) gibi kasabalarla birlikte değerlendirilen Safranbolu’nun ilk sakinleri ise Hititlerin komşusu olan Gaspalar ve Zalpalar.

Malta

Serbia

Safranbolu’nun sırasıyla Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Helenistik Krallıklar, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar’a ev sahipliği yapmış. Kasaba 17. yüzyılda İstanbul-Sinop kervan yolu üzerinde önemli bir konaklama merkezi olduğu olduğundan canlılığını hep korumuş. En üstün ekonomik ve kültürel düzeyine ise Osmanlı döneminde ulaşmış.

III. Selim ve II. Mahmud dönemlerinde Osmanlı sarayında önemli mevkilere ulaşan Safranbolulular, İstanbul’da daha çok fırıncılık ve denizcilik gibi işlerde çalışmış. Xavier de Planhol’a göre 1860’tan başlayarak Safranbolulular İstanbul’da fırıncılık konusunda tekel kurmuşlardı ve fırınlarda çalışan yaklaşık her beş kişiden üçü Safranbolu bölgesinden gelmekteydi.

Cumhuriyet döneminde 1939 yılında açılan Karabük Demir Çelik Fabrikası ile Karabük’e çevreden göç artınca Safranbolu da yeniden bir cazibe merkezine dönüşmüş. Karabük’ün hızla şehirleşmesine rağmen özgün dokusunu korumayı başaran ilçe Dünya Miras Şehirleri Organizasyonunun (OWHC) da aktif üyesi.

Safranbolu Gezilecek yerler blog yazımda Safranbolu hakkında detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Ayrıca Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım da daha keyifli bir Safranbolu tatili için yol gösterici olabilir.

Safranbolu nerede 📍

Safranbolu, Karabük’e bağlı bir ilçe. Safranbolu, Karadeniz’in batısında, Orta ve Batı Karadeniz’in tam merkezinde konumlanıyor. Karabük şehir merkezine 8 km mesafede yer alan Safranbolu’nun kuzeyinde Bartın, doğusunda Kastamonu, batısında Yenice, güneyinde ise Karabük bulunuyor.

Anadolu’da sıkça görülen yamaç yerleşiminin en güzel örneklerinden olan Safranbolu, Karabük ili sınırlarında, kuzeybatıdan doğuya doğru yükseklikleri yaklaşık 1.000–1.500 metre arasında değişen dağlarla çevrelenmiş. Kentin içine kadar uzanan derelerin oluşturduğu vadilerin arasında kurulmuş.

ⓘ Safranbolu gezinizde, uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Ben sıklıkla kullanıyorum. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak güvenle rezervasyon yapabilirsiniz ✔️

Safranbolu’ya nasıl gidilir ✈️

Safranbolu, konumu nedeniyle birçok kentten kolaylıkla ulaşılabilen bir merkez. İstanbul ve Ankara’ya oldukça yakın bir konumda yer alan ilçe Doğu Marmara ile Orta Karadeniz’in geçiş güzergahında yer alıyor.

Safranbolu’ya uçakla nasıl gidilir: Safranbolu’ya en yakın havalimanı Kastamonu Havalimanı (136 km). Kastamonu Havalimanı’nda tarifeli seferlerin düzenli olmaması nedeniyle Safranbolu’ya uçakla gelmek isteyenler Ankara Esenboğa Havalimanını kullanıyor.

Kastamonu Havalimanından Safranbolu’ya nasıl gidilir: Kastamonu Havalimanı, Safranbolu’ya 136 km uzaklıkta. Kastamonu Havalimanı’ndan Safranbolu’ya direkt ulaşım sağlayan toplu taşıma aracı yok. Şehir içi otobüsleriyle Kastamonu Otogar’a geçip, otogardan Safranbolu’ya otobüsle geçebilirsiniz. Kastamonu-Safranbolu arasında Efe Tur ve Metro Turizmin seferleri var.

Ankara Esenboğa Havalimanı, Safranbolu’ya 240 km uzaklıkta. Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan özel araçla Safranbolu’ya ulaşım yaklaşık 3 saat sürüyor. Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminalinden (AŞTİ) Safranbolu’ya düzenli otobüs var. Ankara-Safranbolu arasında Efe Tur ve Metro turizmin seferleri bulunuyor.-

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Safranbolu’ya otobüsle nasıl gidilir: Türkiye’nin birçok büyük şehrinden Safranbolu’ya direkt otobüs seferleri bulunuyor. Safkar Safran Turizm, bölgenin yerel otobüs firması. Safranbolu’ya Metro Turizm ve Efe Tur birçok şehirden direkt sefer düzenliyor.

İstanbul’dan Safranbolu’ya nasıl gidilir: İstanbul-Safranbolu arasındaki uzaklık 410 km. Özel araçla bu mesafe 4 saat 40 dakika sürüyor. TEM Otoyolu ve Bolu üzerinden Gerede gişelerinden çıktıktan sonra Karabük ve Safranbolu’ya ulaşılıyor.

Ankara’dan Safranbolu’ya nasıl gidilir: Ankara-Safranbolu arası 227 km. Özel araçla bu yolculuk 2 saat 45 dakika sürüyor. TEM Otoyolu Gerede bağlantısı kullanılarak Karabük üzerinden Safranbolu’ya ulaşılıyor.

İzmir’den Safranbolu’ya nasıl gidilir: İzmir-Safranbolu arasındaki uzaklık 775 km. İzmir’den Safranbolu’ya özel araçla en hızlı ulaşım güzergahı İzmir-İstanbul Otoyolunu kullanarak Akhisar, Balıkesir, Bursa, Gebze üzerinden TEM Otoyolunu takip ederek Gerede ve Karabük yolunu izlemek. İki nokta arasındaki yolculuk 7 saat 30 dakika sürüyor.

safranbolu nerede

Safranbolu gezilecek yerler 📌

Safranbolu, hem tarihi dokusuyla hem de doğal güzellikleriyle Karadeniz’in en güzel turizm rotalarından. Safranbolu Kent Tarihi Müzesi, Kaymakamlar Gezi Evi, Cinci Hanı ve Hamamı, Yörük Köyü, Safranbolu Evleri ve Hıdırlık Tepesi Safranbolu’da görülmesi gereken yerlerden.

Derin kanyonların oluşturduğu vadide kurulmuş kentin sadece görkemli konakları değil doğası da çok özel. Tokatlı Kanyonu, Kristal Teras, İncekaya Su Kemeri, Bulak Mencilis Mağarası görmeniz gereken özel yerler. Kentin hemen yanı başında bulunan muhteşem manzaralara sahip Yenice Ormanları ile birleştireceğiniz kısa bir tatil için en güzel zaman sonbahar.

Serbia

4 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz