Estonya, muhteşem doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla büyüleyici bir destinasyon. Kuzeyin masalsı ülkesi Kuzey Avrupa‘da, Baltık coğrafyasında yer alıyor. Son yıllarda eğitim ve teknoloji alanında adından sıkça söz ettiren Estonya, tarihi dokusunun ve masalsı çekiciliğe sahip doğal güzelliklerinin etkisiyle turizm alanında da Avrupa’nın en çok ilgi çeken ülkelerinden biri. Estonya, bölgenin en yeşil ve çevreci ülkelerinden.
Zengin tarihi geçmişini yansıtan şehirleri, muhteşem doğal güzellikleri, sayısız adası, bakir köyleri ve etkileyici manzaralarıyla Estonya, alışılagelen Avrupa atmosferinden çok daha fazlasını sunuyor. Baltık ülkeleri arasında en küçük yüzölçümüne sahip olan ülke, bölgedeki Sovyet işgal döneminden en az etkilenen ve kültürel dokusunu korumayı başaran yer olarak biliniyor.
Kuzey Avrupa’da bulunan Estonya, Orta çağ şehirleri, doğal kıyı şeridi ve büyüleyici tarihi geçmişi ile muhteşem bir turizm destinasyonu. Estonya’da gezilecek en iyi yerler arasında kaleler, milli parklar ve kültürel cazibe merkezleri bulunuyor. Tallinn ülkenin en büyük ve en etkileyici şehri ancak Estonya’da Tallinn’den çok daha fazlası var.
Avrupa Birliğine 2004’te üye olan ülke, son 5 yılda yüzde 40 oranında yaşanan artışla yılda 10 milyon turist tarafından ziyaret ediliyor. Estonya, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan ve 2011 Avrupa Kültür Başkenti seçilen Tallin şehri ile Orta çağ atmosferi ve modern mimariyi bir arada deneyimlemek isteyenler için mükemmel bir rota sunuyor.
Estonya Gezi Rehberi 🇪🇪
Estonya, batısında ve kuzeyinde Finlandiya Körfezi, doğusunda Rusya ve güneyinde Letonya ile çevrili. Resmi adı Estonya Cumhuriyeti (Estonca: Eesti Vabariik) olan Estonya bir Kuzey Avrupa ülkesi. Başkenti Tallinn olan Estonya, ana karanın yanı sıra Baltık Denizindeki 2 bin 222 adadan oluşuyor.
İlk insan yerleşiminin MÖ 6,500’lü yıllara dayandığı Estonya, tarih boyunca Almanya, Danimarka, İsveç ve Rusya egemenliği altında yaşadı. I. Dünya Savaşının ardından bağımsızlığına kavuşan ülke II. Dünya Savaşında Sovyetlerin işgaline uğradı. Baltık komşuları gibi Estonya’nın tarihi de başta Rusya olmak üzere güçlü komşularından bağımsız olmaya adandı.
1940’da Stalin tarafından eklenen Estonya, 1991’de yeniden bağımsız bir ülke oldu. Hiçbir zaman tam olarak Sovyet cumhuriyetinin bir parçası haline gelmediği için dil ve kültürü SSCB’nin diğer üyelerinden çok daha güçlü bir şekilde korundu. Bu cesur ve bağımsız ruh bugün de Estonya’da varlığını sürdürüyor.
Baltıklarda Letonya ve Litvanya ile benzer bir coğrafya ve tarihi geçmişi paylaşan Estonya, kültürel olarak çok farklı bir görünüme sahip. Estonya’nın en yakın etnik ve dilsel komşusu Finlandiya olmasına rağmen bu birliktelik Estonya’daki 50 yıllık Sovyet egemenliğinin ardından kayboldu.
Estonya’nın başkenti Tallinn, ülkenin en büyük şehri ve aynı zamanda ekonomi, eğitim ve kültür merkezi. Çekingen Sovyet eyaletinden Avrupa Birliğinin en parlak ve genç yıldızlarından birine doğru Estonya son on yılda büyük bir dönüşüm geçirdi ve nihayet dünya birçok cazibesine vakıf oldu.
Estonya’nın resmi dili Estonca. Rusça ve İngilizce de yaygın olarak konuşulan diller arasında. Estonya para birimi Euro. Türkiye ile aynı saat diliminde yer alıyor. Estonya nüfusu 1.4 milyon. Ülke nüfusunun yüzde 75’i herhangi bir dine inanmıyor. Nüfusun kalan kısmı ise Hristiyanlığın Luteryen mezhebine mensup.
Çoğu maceracı gezgin kentten kaçıyor ve kırsal Estonya’nın ilkel ormanları ile göllerini keşfediyor. Bu alanlar çoğunlukla Avrupa’nın çoğunda unutulan manzaraları ve ekosistemleri sunuyor. Estonya kırsalında binden fazla göl parıldarken geniş sazlıklar ve bataklıklar ülkenin beşte birini kaplıyor. Bu alanlar kuşlar ve kuş gözlemcileri için tam anlamıyla birer cennet.
Estonya’nın en büyük parkı olmasının yanı sıra Avrupa’nın da en geniş parklarından biri olan Lahamaa Ulusal Parkı, bitki severlere flora açısından zengin bir seçenek sunuyor. Haziran-Ağustos ayları arası yaşanan kuzey ülkelerine özgü ‘beyaz geceler’ ile gündüzlerin yaklaşık gece saat 23.00’e kadar uzaması, gezginlere farklı bir deneyim yaşatıyor.
ⓘ Estonya’ya gitmek için ya Yeşil Pasaport sahibi olmanız ya da Schengen vizesi almanız gerekiyor. Henüz hiç vize deneyiminiz olmadıysa Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarım size yol gösterir.
ⓘ Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Vize almakta zorlanacağınızı düşünüyorsanız vize istemeyen Vizesiz Avrupa Ülkeleri tavsiyelerimi inceleyin. Detaylı hazırladığım Vizesiz Ülkeler Listesi blog yazıma göz atın.
ⓘ Daha uygun bir Estonya tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.
Estonya Gezilecek Yerler
Estonya‘nın başlıca turistik mekanı Arnavut kaldırımı sokaklarıyla tamamlanan 14. yüzyıldan kalma bir topluluğun yaşadığı başkenti Tallinn. Şehirde tarih meraklıları için antik kiliseler ve tarihi kalıntılar, sanat meraklıları için de galeri ve müzeler bulunuyor.
Estonya’nın doğal güzellikleri etkileyici ulusal parklarında sergileniyor. Ülkenin kalbinde yer alan Soomaa ile 1.200 km uzunluğunda İsveç’ten Rusya’ya kadar uzanan kireçtaşı uçurumları olan etkileyici Baltık Klint manzaraları sunan Lahemaa bunlardan bazıları.
Estonya’nın batısındaki en büyük ada olan Saaremaa sınırları içinde yer alan Karia, Triigi, Karia ve Tuhkana kasabaları görülmeye değer. Bu kasabalarda 19. yüzyılda inşa edilen deniz fenerleri, yel değirmenleri ve bozulmamış plajlar ile orta çağ döneminden kalma yapı kalıntıları bulunuyor.
1. Tallinn
Avrupa’nın en yeni başkentlerinden biri olan Tallinn, küçük bir coğrafyada zengin bir mimari ve kültür karışımına sahip. Estonya’nın en popüler şehri, orta çağ mimarisinin merkezi olan başkent Tallinn. Kentin kalbi Arnavut kaldırımlı sokakları ve 15. yüzyıl binalarıyla tarihi bir atmosfere sahip. Eski şehre hakim bir noktada yer alan Toompea Tepesi, kente gelenlerin uğradığı ilk noktalardan.
Modern mimari ve ortaçağ görünümünün iç içe olduğu ve Sovyet dönemi etkilerini de barındıran başkent Tallin; Barok sarayları, camdan gökdelenleri, sahilleri ve ormanlarıyla tarih ve doğa kokan büyüleyici bir şehir. Rus İmparatorluğu döneminden kalan, Estonya’nın bağımsızlığı sonrası yeniden restore edilen Alexander Nevsky Katedrali ve Kadriorg Sarayı şehrin en görkemli simgelerini oluşturuyor.
Tallinn eski kent merkezinde görülebilecek yerler arasında şehrin kalbi olarak kabul edilen Viru Caddesi, 14. yüzyıl yapısı Belediye Sarayı ve 19. yüzyılda inşa edilen Alexander Nevsky Katedrali bulunuyor.
2. Tartu
Tartu, Estonya’nın köklü üniversitelerinden Tartu Üniversitesi nedeniyle ülkenin entelektüel merkezi olarak kabul ediliyor. Ülkenin en büyük ikinci şehri olan Tartu’nun tarihi atmosfere sahip şehir merkezi 18. yüzyıldan kalma binalarla bezeli. Tartu’nun en ilginç yerlerinden biri Çorba Mahallesi. Bu mahalledeki her cadde patates, fasulye ve bezelye gibi çorba malzemelerinin adlarını taşıyor.
Tartu’da ziyaret edilmesi gereken yerler arasında Estonya’nın bağımsızlığı sırasında ülke bayrağını tasarlayan üniversite öğrencilerinin okulu Tartu Üniversitesi, Estonya Ulusal Müzesi, Tarbatu Kalesi, St. John Kilisesi, Tartu Katedrali, Alam Pedja Tabiat Koruma Alanı yer alıyor. Şehir, başkent Tallinn’in 180 km güneyinde konumlanıyor.
3. Viljandi
Viljandi, Estonya’nın güneyinde, başkent Tallinn’e 160 km mesafede bulunuyor. Şehrin yaklaşık 2 bin 600 yıllık zengin bir geçmişi var. Viljandi Kalesinin 16. yüzyıldan kalma kalıntıları önemli bir cazibe merkezi. Bununla birlikte Viljandi’yi ziyaret etmek için en büyük neden her yıl düzenlenen halk müziği festivali. Temmuz ayında düzenlenen festival 20 binden fazla konuğu ağırlıyor.
Şehirde görülmesi gereken yerler arasında Viljandi Müzesi, şehrin soluklandığı en büyük açık hava noktalarından Olustvere Manor Parkı ve St. John Kilisesi bulunuyor. Güney Estonya ormanlarının derinliklerine gizlenmiş bu sevimli kasaba yanı başındaki göl ve ahşap malzeme ile inşa edilen sivil mimari yapılarıyla hem doğa hem de kültür severler için unutulmaz bir durak.
4. Soomaa Ulusal Parkı
Günümüzden 10 bin yıl önce buzulların erimesi sonucu oluşan bir bataklık olan Soomaa Milli Parkı, birkaç güzel nehir tarafından bölünüyor. Soomaa’yı keşfetmenin en iyi yolu bir kano turu. Bireysel ya da rehberli olarak kano kiralayıp kürek çekerken geyik, yaban domuzu, kunduz, kartal gibi hayvanları görebiliyorsunuz.
İlkbahar aylarında karların erimesiyle birlikte taşkınların meydana geldiği milli parkta bu dönemde Tõramaa ve Triisa yakınlarındaki ana yollar bile sular altında kalıyor. Herhangi bir tesisin olmadığı milli parkının birçok noktasını görebilmek için özel araçla seyahat öneriliyor.
Soomaa Milli Parkı ziyaret saatleri 15 Mayıs – 15 Eylül pazartesiden cumaya 09.00-17.00, cumartesi ve pazar günleri 10.00-18.00; 16 Eylül – 14 Mayıs pazartesiden cumaya 10.00-16.00, cumartesi ve pazar günleri kapalı. Soomaa Milli Parkı giriş ücreti: Ücretsiz.
5. Rakvere Kalesi
Kuzey Estonya, bin 500 yıldır yerleşimin olduğu Rakvere şehrine ev sahipliği yapıyor. Şehrin en büyük eğlence merkezi 16. yüzyılda inşa edilen Rakvere Kalesi. Kale bir çeşit orta çağ tema parkına dönüştürüldü. Kalede, şövalyeleri zırhlarını parlatırken izliyor, bir simyagerin atölye çalışmasına bakıyor ve eski şarap mahzenini gezebiliyorsunuz.
16. yüzyılın günlük yaşamını temsil eden tema parkı şeklindeki kalede orta çağdaki insanların yaşamı ve erken modern dönem hakkında bilgi sahibi olma şansını yakalıyorsunuz. Tema parkında ayrıca, şarap mahzeni, işkence odası, ölüm odası ve cehennem, Red Lanterns Caddesi, ortaçağ genelevi, berber dükkanı ve simyacı atölyesi var. Kalede bulunan Shenkenberg Tavern, orta çağ tariflerinden yapılan yemekler sunuyor. Rakvere Kalesi, Tallinn’in 102 km doğusunda yer alıyor.
Rakvere Kalesi ziyaret saatleri 1 Mart – 30 Nisan çarşambadan cumaya 10.00-16.00, pazartesi ve salı kapalı; 1 Mayıs – 31 Ağustos 10.00-18.00; 1 Eylül – 30 Ekim çarşambadan pazara 10.00-16.00, pazartesi ve salı günleri kapalı; 1 Kasım – 29 Şubat döneminde ise yalnızca rezervasyonla ziyaretçi kabul ediliyor. Rakvere Kalesi giriş ücreti 11€, öğrenci 9€, aile bileti 22€.
6. Hiiumaa
Hiiumaa, Estonya’nın Baltık Denizi kıyılarındaki adalarından biri. Hiiumaa’ya ulaşmak için Tallinn’den uçak veya ana karadaki kıyı kentlerinden bir feribot kullanılıyor. Sörfçüler, yelkenciler ve yürüyüş meraklıları tarafından çok sevilen Hiiumaa, huzur ve sessizlik arayanlar için harika bir yer. Adada ayrıca birçok ilginç deniz feneri bulunuyor. 19. yüzyıldan kalma dökme demir Tahkuna Deniz Feneri ülkenin en uzun feneri.
7. Narva Kalesi
Narva, ülkenin en doğusunda yer alıyor. II. Dünya Savaşı sırasında bombalanan şehirde büyük yıkım olmasına rağmen tarihi Narva Kalesi ayakta. Hermann Kalesi olarak da bilinen kale 13. yüzyılda Danimarka Krallık vekili Regent’in ikametgahı olarak inşa edilmiş. Kalenin içinde Narva Müzesi ve orta çağda kullanılan el aletlerini inceleyebileceğiniz bir el sanatları atölyesi koleksiyonu var.
Narva, başkent Tallinn’in 212 km doğusunda konumlanıyor. Narva Kalesi ziyaret saatleri yılın her dönemi 10.00-18.00. Kale haftanın 7 günü ziyaret edilebiliyor. Narva Kalesi giriş ücreti 19 Mayıs –26 Ağustos 8€, indirimli bilet 4€; 27 Ağustos – 18 Mayıs döneminde ise 4€, indirimli bilet ise 2€.
8. Parnu
Parnu Nehri’nin Riga Körfezi ile buluştuğu noktada yer alan Parnu, Estonya’nın tatil beldelerinden. Parnu yaz başkenti olarak biliniyor, çünkü pek çok Estonyalı yaz tatilini burada geçirmeyi tercih ediyor. Parnu’nun bu kadar popüler olmasının en büyük nedeni ince, beyaz kumlu muhteşem kumsallara sahip plajı.
858,07 km2’lik yüzölçümü ile Estonya’nın en büyük yüzölçümüne sahip kenti unvanını taşıyan Parnu, neredeyse Berlin’le aynı büyüklükte. Aqua parklardan termal kaynaklara, yürüyüş, bisiklet ve paten parkurları ile yaz aylarında cıvıl cıvıl olan kentte su kayağı, yatçılık ya da Pärnu Nehri’nde kürek etkinlikleri yapılıyor. Parnu, Tallinn’in 127 km güneyinde yer alıyor.
9. Saaremaa
Estonya’nın en büyük adası Saaremaa, Baltık Denizi’nde bulunuyor. Adanın 8 bin yıllık bir geçmişi var. Tarihi geçmişi boyunca Danimarkalılar, İsveçliler, Almanlar ve Ruslar tarafından yönetilen adanın başkenti Kuressaare en popüler şehir. Yürüyüş, gezi, kuş gözlemciliği veya fotoğrafçılıkla ilgileniyorsanız Saaremaa’nın Sõrve Yarımadası keşfetmek için muhteşem bir doğal cennet.
10. Lahemaa Ulusal Parkı
Estonya’nın en popüler ulusal parklarından biri Lahemaa. Başkentten arabayla sadece bir saatlik mesafede olduğu için ideal bir günlük gezi seçeneği. Parkın ortasında yer alan Sagadi Köyü, Sagadi Malikanesini gezebileceğiniz ve bölgenin kültürü ve tarihi hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz büyüleyici bir yer. Ülkenin kuzey kıyısında yer alan milli park doğa yürüyüşü için huzurlu atmosfere sahip.
Milli parkta taşlı ve kumlu sahiller, pitoresk bataklıklar, çam ve uçurum ormanları, kireçtaşı uçurumunu kesen nehirler ve son Buz Devri’nden kalan düzensiz kayalar görülmeye değer. Lahemaa, birçok büyük memelinin yaşadığı Avrupa’nın en önemli orman koruma alanlarından biri. Milli parkın güneyinde yer alan büyük ormanlık Kõrvemaa bölgesi geyik, yaban domuzu, kahverengi ayı, vaşak, tilki gibi diğer vahşi hayvanlara ev sahipliği yapıyor.
Lahemaa Milli Parkı ziyaret saatleri 15 Mayıs – 15 Eylül döneminde haftanın 7 günü 09.00-17.00, 16 Eylül – 14 Mayıs döneminde cumartesi ve pazar günleri hariç haftanın 5 günü 09.00-17.00. Lahemaa Milli Parkı giriş ücreti: Ücretsiz.
Estonya nerede 📍
Estonya, Avrupa kıtasında yer alıyor. Baltık Denizi’nin kıyısında yer alan Letonya ve Litvanya ile birlikte üç Baltık ülkesinden biri olan Estonya, Kuzey Avrupa’da konumlanıyor. Finlandiya Körfezi, Letonya, Rusya ve Baltık Denizi ile çevrelenen ülke, Baltık ülkeleri arasında en küçük yüzölçümüne sahip devlet.
Kuzey ve batısında Baltık Denizi, doğusunda Rusya Federasyonu ve güneyinde Letonya ile komşu olan Estonya üç Baltık cumhuriyetinin en kuzeyindeki ülke. Ülke pek çok orman, 1.400 göl ve 1.500 adadan oluşan muhteşem doğal güzelliklerden birine sahip. Litvanya ve Letonya’dan daha küçük olmasına rağmen, tüm Baltık Ülkelerinin en uzun sahili burada.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Estonya’ya nasıl gidilir ✈️
Estonya’nın başkenti Tallinn’e Türkiye’den direkt ve aktarmalı uçuşlarla gidilebiliyor. Türk Hava Yolları’nın İstanbul Havalimanı’ndan haftanın 7 günü Tallinn’e direkt uçuşu var. 14.30’da havalanan uçak 17.45’te Tallinn’e ulaşıyor. Estonya ile Türkiye’nin yerel saatleri aynı. İstanbul-Tallinn uçuş süresi 3 saat 15 dakika.
İstanbul’dan Belavia ile Minsk’ten, Aeroflot ile Moskova’dan ve LOT ile Varşova’dan aktarmalı uçuşlarla Estonya’nın başkenti Tallinn’e ulaşılabiliyor. Aktarmalı uçuş süresi hava yolu şirketine ve beklemeye göre 6-8 saat arasında değişiyor. Alternatif uçuşlar için Helsinki ve Riga kentlerine de bakabilirsiniz. Helsinki’den feribotla, Riga’dan ise karayoluyla Tallinn’e geçilebiliyor.
Tallinn Havalimanından şehir merkezine ulaşım: Tallinn Havalimanı, şehir merkezine 4 km uzaklıkta. Havalimanından şehir merkezine ulaşım için tramvay, otobüs, taksi ve araç kiralama seçenekleri bulunuyor.
2 ve 65 numaralı otobüsler Tallinn Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım sağlayan en ekonomik toplu taşıma araçları. Haftanın 7 günü 08.00-18.00 saatleri arasında her yarım saatte bir seferleri bulunan otobüs ile 20 dakikada şehir merkezine ulaşılıyor.
4 nolu tramvay hattı pazar hariç her gün 05.25-00.45, pazar günleri ise 05.45-00.45 saatleri arasında 15 dakikada bir havalimanından şehir merkezine yolcu taşıyor. Tramvayla 25 dakikada şehir merkezine ulaşım sağlanıyor.