Bursa, Anadolu Yarımadasının kuzeybatısında yer alan, Uludağ eteklerine kurulu Türkiye’nin en büyük dördüncü kenti. Marmara ve Ege bölgeleri arasında bir geçiş konumuna sahip kent, tarihi İpek Yolu üzerinde Asya’nın batıya açılan kapısı. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Bursa, 2000’in üzerinde korunması gereken kültürel, tarihi ve anıtsal yapı barındıran eşsiz dokulara sahip bir yerleşim.

Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinin izlerini taşıyan Bursa, Osmanlı’nın kuruluş dönemi ve Türk İslam mimarisine ait eserleriyle önemli bir kültürel durak. Türkiye’nin en büyük kayak merkezi olan Uludağ, kolay ulaşımı, kar kalınlığı ve kalitesiyle, modern pistlere sahip Türkiye’nin en önemli kış sporları merkezi.

bursa gezilecek yerler
Bursa Ulucamii

Bursa Gezi Rehberi

Bursa, MÖ 700’lü yıllara uzanan köklü tarihi, doğal güzellikleri ve sanayi alanındaki dev firmaları ile Türkiye’nin en büyük ve en önemli şehirlerinden biri. Hafta sonu kaçamağı yapmak isteyenlerin yanı sıra kültür turizmi meraklıları için de oldukça etkileyici bir coğrafya olan Bursa, gürül gürül akan şelaleleri, şifa dağıtan kaplıcaları ve mimarisiyle büyüleyen köyleri ile gezginlerin ve turistlerin seyahat planları arasında yer almayı fazlasıyla hak ediyor.

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olan ve sahip olduğu yemyeşil doğasıyla ‘Yeşil Bursa’ olarak da anılan kent, Osmanlı Dönemi’nden kalan zengin tarihi yapıları, kent çevresinde her biri turizm alanında öne çıkan destinasyonları ile muhteşem bir seyahat rotası.

Malta

İstanbul-İzmir Otoyolu’nun açılmasıyla birlikte büyük şehirlerden ulaşımın daha da kolaylaştığı Bursa çevresinde gezilecek yerleri hakkını vererek keşfedebilmek için bir hafta sonundan daha fazla zaman ayırmak gerekiyor.

Bursa’nın doğallığı ile göz dolduran noktalarını keşfederek seyahatinizi renkli bir hale dönüştürürken, doğayla iç içe kalıp, huzurun ve sakinliğin tadını çıkarabilirsiniz.

Yıldırım, Osmangazi ve Nilüfer ilçeleri Bursa’nın merkez ilçelerini oluşturuyor. Orhan Gazi ve Osman Gazi türbeleri başta olmak üzere Bursa’da padişah ve şehzadelerin dışında çok sayıda İslam büyüğünün de türbesi bulunuyor.

Bursa’nın ekonomik canlılığını yansıtan ve kent merkezinde bulunan Hanlar Bölgesinde ise hepsi önemli birer tarihi yapı olan hanlar ve kapalı çarşılar mevcut. Her tür esnaf grubunun bulunduğu bu mekân şehrin en kalabalık alışveriş merkezi.

Bursa Gezilecek Yerler

1. Ulu Cami

bursa gezilecek yerler ulucamii

Bursa Ulu Cami, Türk İslam dünyasının en eski camilerinden biri. Yıldırım Bayezid tarafından 1400’de yaptırılan cami, Bursa’nın sembol yapısı. Camiler arasında Mekke, Medine, Kudüs ve Şam’dan sonra İslam dininde beşinci makam olarak biliniyor.

Atatürk Caddesi üzerindeki dini yapının en önemli özeliği çok ayaklı cami tasarımının en önemli örneği sayılması. Aslında zaviye olarak yapılmasına karşın çok ayaklı cami şemasının en klasik ve anıtsal örneği olarak kabul ediliyor.

2. Hanlar Bölgesi

bursa hanlar bölgesi

Hanlar Bölgesi, Bursa’da günlük alışveriş ve yaşamın nabzının attığı bir merkez. 1492’de II. Beyazıt tarafından yaptırılan Gazi Orhan Bey Cami ile Ulu Cami arasındaki geniş bir alana kurulu Hanlar Bölgesi, konumu ve özellikle tekstil alanındaki gelişmişliği nedeniyle yüzyıllarca önemli bir ticaret merkezi oldu.

Eski Şehir içerisinde yer alan Hanlar Bölgesi’nde başta Koza Han başta olmak üzere çok sayıda tarihi yapı yer alıyor. Uzun yıllar demirciler, okçular, çancılara ev sahipliği yapan bölgede halen yerel ürünler satan pek çok dükkan yer alıyor.

3. Kozahan

bursada gezilecek yerler

Kozahan, Ulu Cami’ye çok yakın bir yerde bulunuyor. Han, kesme taştan, revak kısmı 40 beton kubbeden oluşan bir yapı. Üst katta 50, alt katta 45 olmak üzere toplam 95 odanın bulunduğu Kozahan, zamanında ipek böceği kozası satışının yapıldığı kentin en önemli adresiydi.

Üst katta güneye açılan bir kapısı ile alt katta Orhan Cami tarafına ve kuzeyinde kapalı çarşıya açılan kapıları bulunan hanın, kuzeye açılan büyük taş kapısı firuze çinilerle süslü. Avlusunda altı şadırvan olan kubbeli bir mescidin bulunduğu Kozahan’ın iç avlusu günümüzde kafe ve çay bahçesi olarak hizmet veriyor.

4. Kapalıçarşı

bursa kapalı çarşı

Kapalıçarşı, Bursa’nın tarihi ve meşhur çarşısı. Çarşı, Hanlar Bölgesi’nde Orhan Gazi zamanında yapılmış çok önemli bir tarihi doku. Sahaflar, Akatarlar, İvaz Paşa, Gelincik, Sipahiler, Karacabey (Yorgancılar, Sandıkçılar) ve Eski Bakırcılar çarşılarının da eklenmesiyle oluşturulan çarşı, 15. yüzyıldan bu yana şehrin ticari hayatına yön veriyor. Kapalıçarşı halen toplam 130 dükkanıyla hizmet vermeye devam ediyor.

5. Osmangazi ve Orhangazi türbeleri

bursa türbeler

Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri, Bursa’da en çok ziyaret edilen tarihi yapılardan. Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan ve 1258-1324 yılları arasında yaşayan Osman Gazi ile oğlu ve Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı Orhan Gazi’nin mezarları, Tophane semtinde aynı bahçe içerisinde yer alıyor. Osman Gazi, Bursa kuşatması sırasında, vasiyeti üzerine Bursa’nın fethinden sonra Gümüşlü Kümbet olarak bilinen Bizans manastırının şapeli üzerine inşa edilen türbeye gömülmüştü.

1801’deki yangın ve 1855’teki depremle tamamen yıkılan türbe, Sultan Abdülaziz tarafından eski yapısına sadık kalınarak 1863’te bugünkü haline getirildi. Orhan Gazi Türbesi’nde ise kendisi, eşi, çocuklarınınkiler dışında Yıldırım Bayezid ve 2. Bayezid’in oğullarının mezarları yer alıyor.

6. Tophane Parkı ve Saat Kulesi

bursa saat kulesi

Tophane Parkı içerisinde bulunan Saat Kulesi 1906 tarihli bir yapı. Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerinin yakınında yer alan, bulunduğu yerden Bursa’nın panoramik manzarasının görünmesi nedeniyle bir dönem yangın kulesi olarak da kullanılan yapının kulesine 89 basamaklı ahşap bir merdivenle çıkılıyor. Kulenin üst katının dört cephesinde 90 cm çapında yuvarlak saatler bulunuyor. Bursa gezisinde en iyi manzaraya sahip noktalardan biri.

7. Bursa Surları

bursa surları

Bursa Surları, Bursa’nın ilk kurucusu olan Bitinyalılar tarafından doğal kayalıkları üzerine inşa edilmiş. Surlar, Osmanlı döneminde özellikle Timur saldırılarından sonra ve arkasında gelen Karamanoğlu Mehmet Bey’in kuşatması sonrası Hacı İvaz Paşa tarafından onarılarak güçlendirilmiş.

Toplam uzunluğu 3.38 km olan surlar üzerinde Saltanat Kapısı, Yer Kapı, Fetih Kapısı (Su Kapısı), Zindan Kapı ve Kaplıca Kapısı olarak isimlendirilen 5 kapı yer alıyor. Ayrıca, Tophane ve Çakır Hamam arasında toplam 14 burca sahip surların 2005’te ilk 500 metrelik bölümün restorasyonu tamamlandı.

8. Cem Sultan Türbesi

bursa gezisi

Cem Sultan’ın Türbesi, hem mimari hem de tarihi özelliği nedeniyle şehrin önemli yapılarından biri. Fatih Sultan Mehmed’in küçük oğlu olan Cem Sultan, 1481’de babasının vefatı ile Bursa’da imparatorluğunu ilan etmiş, 18 gün hükümdarlık yapmıştı. Adına para bastıran ve abisi II. Beyazid ile aralarında geçen taht kavgaları sonucu Avrupa da uzun yıllar sürgün yaşayan Cem Sultan, 1495’te İtalya’da öldü.

İtalya’da ölümünden sonra Cem Sultan’ın naaşı 1499’da Bursa’ya getirilerek Muradiye semtindeki bu türbeye gömüldü. Cem Sultan Türbesi’nin duvarlarının alt kısmında üzerleri altın yaldızlı firuze ve lacivert çinilerle, üst kısımları kalem işi ile süslü. Muradiye’nin en güzel türbesi olarak ziyaret edilebilir.

9. Cumhuriyet Caddesi

Cumhuriyet Caddesi, şehrin yaya trafiğine kapalı, alışveriş caddesi. Ticaret hayatının en yoğun olduğu illerin başında gelen Bursa’nın şehir merkezinde Zafer Meydanı’nda başlayıp, Gökdere Bulvarı’nda son bulan Cumhuriyet Caddesi, Bursa’nın tarihi han ve çarşılarının ortasında yer alıyor.

Eski ismi Hamidiye olan cadde 2004’ten bu yana araç trafiğine kapalı. Üzerinde ulaşımın nostaljik tramvay hattı ile sağlandığı Cumhuriyet Caddesi’nde, trafiğin kapatılmasından sonra ticari işlevinden ziyade sosyal işlevi ön plana çıkıyor. Kentin kalbi burada atıyor.

10. Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

bursa gezilecek yerler müzeler

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesi unvanına sahip, görkemli bir müze. Müze, Bursa’da otomobil üretim süreci tarihine tanık olabileceğiniz bir adres. Haziran 2002’de açılan müze 17 bin metrekarelik alanı kapsayan, Umurbey Mahallesi’ndeki eski bir ipek fabrikasında yer alıyor.

Tofaş tarafından restore edilen müzede, 2 bin 600 yıl önceye ait bir tekerlekten yola çıkılarak Türkiye’nin çeşitli illerinden seçilerek bir araya getirilen kağnılar, at ve öküz arabaları, top arabaları, ot arabası, odun arabası gibi pek çok araba, panyolar, çarklılar, yarım esebey, Briçka gibi tarihi arabalar sergileniyor. Bursa gezilecek yerler listesinde olmalı.

⏰ Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi ziyaret saatleri pazartesi hariç haftanın 6 günü 10.00-17.00. 🔐 Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’ne giriş ücreti alınmıyor.

11. Türk İslam Eserleri Müzesi

Türk İslam Eserleri Müzesi, Osmanlı Devletine bir dönem başkentlik de yapan, çok sayıda İslam eserine ev sahipliği yapan Bursa’nın zengin tarihi geçmişinin yansıması. Yeşil Külliyesi’ne bağlı olarak Çelebi Mehmet döneminde 1419’da yapılan Yeşil Medresesi, 1972’de yeniden düzenlenerek 1975’ten itibaren Türk İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet vermeye başladı.

Yapının salon ve odalarında 12. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar uzanan maden, ahşap, işleme, silah, zırh, el yazması kitaplar, İslami sikke, İslami kitabeler ve mezar taşları ile Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait etnografik malzemeler sergileniyor.

⏰ Türk İslam Eserleri Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-17.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Müze, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐 Türk İslam Eserleri Müzesi giriş ücreti 10TL. Müze Kart geçerli.



12. Arkeoloji Müzesi

bursa arkeoloji müzesi

Bursa Arkeoloji Müzesi‘nin koleksiyonu Reşat Oyal Kültür Parkı içerisindeki binasında, Bithynia ve Mysia bölgelerinde yapılan kazılarda elde edilen eserlerin toplanmasıyla oluşturuldu. 1972’de yeni binasında hizmet vermeye başlayan müzede MÖ 3 bin yılından Bizans dönemi sonlarına ait eserlerden oluşan 25 bin parçalık koleksiyonun 2 bin kadarı sergileniyor.

⏰ Bursa Arkeoloji Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) 10.00-17.00; kış dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.00. Müze, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐 Bursa Arkeoloji Müzesi’ne giriş ücreti alınmıyor.

13. Karagöz Evi Müzesi

bursa karagöz evi

Karagöz Evi Müzesi, Türkiye’nin tek Karagöz müzesi. Müze, Karagöz ve Hacivat’ın hatıraları Bursa’da sembolleştirildiği bir adres. Çekirge Caddesi’ndeki Yoğurtlu Baba Dergahı’nda bulunduğu düşünülen ve 1950’de anıt mezara dönüştürülen kabrin karşısında yer alan müze, 2007’den bu yana hizmet veriyor.

Karagöz ve Hacivat sanatını tüm incelikleriyle konuklarına aktarmayı amaçlayan müzede gölge oyunun tarihçesi panolar vasıtasıyla anlatılırken, orijinal tasvirler derlenen çeşitli koleksiyonlarla halka gösteriliyor. Müzede, belirli günlerde kukla ve gölge oyunları gösterileri de düzenleniyor.

⏰ Karagöz Evi Müzesi ziyaret saatleri 10.00-17.00. Müze, pazartesi hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐 Karagöz Evi Müzesi’ne giriş ücreti alınmıyor.

14. Muradiye Külliyesi

muradiye külliyesi

Muradiye Külliyesi, Bursa’da Osmanlı sultanlarının yaptırdığı son külliye olarak biliniyor. 1425-1426 tarihleri arasında II. Murad tarafından yaptırılan külliye, cami, medrese, imaret, hamam ve türbelerden oluşuyor. Külliye içerisinde yer alan türbelerde II. Murad ve yakınlarına ait kabirler bulunuyor.

15. Atatürk Kent Ormanı

Atatürk Kent Ormanı, Bursa’nın en büyük şehir parklarından biri. Kent Ormanı, 150 hektarlık alanda kurulu. Odunluk Mahallesi’nde yer alan Kent Ormanı, yerel halkın hafta sonları piknik yapmak için buluştuğu, yürüyüş parkurları ve oyun gruplarıyla soluk alma merkezi.

Parka gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamak için büfeler, et satış üniteleri, piknikçiler için 5 noktada bulaşık yıkama yerleri, 6.5 kilometre yürüyüş yolu ve bisiklet yolu, 6 seyir terası, 10 kamelya, 2 adet çocuk oyun alanı, tenis masaları ve 2 adet voleybol oyun alanı bulunuyor.

Irgandı Köprüsü, İnkaya Asırlık Çınarı, Bursa Kent Müzesi, Kayhan Çarşısı, Bursa Atatürk Müzesi, Bursa Yaşam Kültürü Müzesi de Bursa gezilecek yerler listesine eklenebilir.

Bursa Çevresinde Gezilecek Yerler

1. Trilye

bursa çevresinde gezilecek yerler

Trilye, Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı, eski adı Zeytinbağı olan Rumlardan kalma bir balıkçı kasabası. Mudanya’ya 11 km uzaklıkta yer alan Trilye, Marmara Denizi’nin kıyısında konumlanıyor. Zeytin bahçeleri, ahşap evleri ve sakin sokaklarıyla huzurlu bir atmosfere sahip olan Tirilye, adını bir zamanlar İstanbul’dan sürgün edilen 3 papazdan aldığı rivayet ediliyor.



Trilye’de gezilecek yerler arasında Trilye’nin kalbi olarak bilinen Çınar Meydanı, bir dönem papaz okulu olarak kullanılan Taş Mektep, eskiden Aziz Yuhanna Kilisesi olarak bilinen Dündar Evi, Panagia Pontobasilissa Kilisesi ya da belde de tanınan adıyla Kemerli Kilise, Hagios Stephanos Kilisesi’nden camiye dönüştürülen Fatih Camii ve kadınların el emeği ürünlerini sattıkları Trilye Köylü Pazarı bulunuyor.

2. Gölyazı

Gölyazı Bursa Gezilecek Yerler

Gölyazı, Rum evleriyle çevrili sokaklarından leyleklerin eksik olmadığı bir doğa harikası. Nilüfer ilçesinde, Uluabat Gölü kıyısında kurulan eski balıkçı köyü, 2 bin 300 yıllık köklü geçmişe sahip. Bursa merkeze 39 km uzaklıktaki Gölyazı’da 700 yılı aşkın yaşıyla anıt ağaç niteliğinde olan ‘Ağlayan Çınar’ yanı başındaki köy kahvesiyle hem soluklanma hem de köyü tanımak için iyi bir başlangıç noktası.

Gölün efsanevi manzarası için Zambak Tepe’ye çıkmalı, Türk ve Rumların birlikte yattığı köy mezarlığındaki ilginç mezar taşlarına göz atmalısınız. Gölyazı’da, Apollon Tapınağı gibi pek çok tarihi yapının yer aldığı adaları gezdikten sonra meşhur Turna balığının tadına bakmayı ihmal etmeyin.

Restorasyondan sonra ziyarete açılan Aziz Panteleimon Kilisesi’ni gördükten sonra göl üzerindeki tekne turu ile Gölyazı seyahatinizi tamamlayabilirsiniz.

3. Cumalıkızık

Bursa Çevresinde Gezilecek Yerler

Uludağ’ın eteklerine kurulu beş Kızık köyünden biri olan ve Osmanlı sivil mimarisinin en iyi temsilcilerinden kabul edilen Cumalıkızık, taş sokakları ve Osmanlı dönemi sivil mimarisini günümüze dek taşıyan renkli ve şirin evleri ile ünlü. Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı turistik bir bölge olan Cumalıkızık, günübirlik gezilerin vazgeçilmez duraklarından biri.

Bursa kent merkezine 10 km uzaklıktaki Cumalıkızık, 2014’te Bursa ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. Cumalıkızık’ta görmeniz gereken yerler arasında Osmanlı döneminden günümüze ulaşan 200 kadar evin sıralandığı köy sokakları, Cumalıkızık Hamamı, Cumalıkızık Camii ve Cumalıkızık köy meydanında 2015’te açılan Cumalıkızık Etnografya Müzesi yer alıyor.

4. Oylat Kaplıcaları, İnegöl

Oylat Kaplıcaları, İnegöl

Oylat Kaplıcaları, Bursa İnegöl’e 27 km uzaklıkta, Uludağ sırtlarında, yemyeşil bir doğa içerisinde yer alıyor. Roma Dönemi’nden bu yana bölgede şifa dağıtan kaplıcalar, pek çok rahatsızlığın tedavisinde kullanılıyor. Oylat Deresi’nin geçtiği vadide yer alan Oylat, çağlayanları, yemyeşil ormanları ve yaban hayatıyla cennetten bir köşe.

665 metre uzunluğu ile Türkiye’nin üçüncü büyük mağarası olan Oylat Mağarası, muazzam güzelliği ile dikkat çekiyor. Bursa’nın İnegöl ilçesine 17 kilometre uzaklıktaki Hilmiye köyü yakınlarında bulunan mağara, içerisindeki sarkıt ve dikitler ile ihtişamlı bir görünüme sahip ancak mağaraya gidildiğinde, nem sebebiyle kayganlaşan merdivenlere dikkat etmek gerekiyor.

5. Dudaklı

Dudaklı, Bursa

Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı bir köy olan Dudaklı, 1200 yıllık dev çınar ağacı ve dillere destan güzellikteki doğası ile filmlere konu olmuş bir yerleşim yeri. Köyün adının ise zamanında köyde yetişen dut ağaçlarından geldiği söyleniyor. Lezzeti dutları sebebiyle halk arasında ‘dudu tatlı’ denilen köy, zamanla Dudaklı adıyla anılır olmuş.

‘Bursa’nın oksijen koridoru’ olarak da anılan ve kentin en zengin oksijen kaynağına sahip olan bölgesinde yer alan Dudaklı’da 30 metre genişliğindeki anıt çınarın yanı sıra köyün yanı başında yer alan Gölbaşı Baraj Gölü görülecek yerler arasında. Yürüyüş parkuru ile doğa yürüyüşü ve bisiklet aktivitesinin de yapıldığı bölgenin dört bir yanı yemyeşil ağaçlarla çevrili. Dudaklı, Bursa kent merkezine 25 km uzaklıkta.



6. İznik

iznik, bursa

Tarihi ve kültürel güzellikleri, dünyaca ünlü çinileri ve bereketli toprakları ile adından söz ettiren İznik, tarih boyunca hem Osmanlı hem de Roma İmparatorluğu için oldukça önemli bir şehir oldu. Bursa kent merkezinin 75 km kuzeydoğusunda, İznik Gölü’nün kıyısında konumlanan ve günümüzde bir açık hava müzesi haline dönüşen bu tarihi ilçe, Osmanlı döneminde pek çok alim ve ulemanın yetiştiği medreseleri nedeniyle ‘Ulema Yuvası’ olarak anılıyordu.

Adı çini yapımı ile özdeşleşen İznik’te gezilip görülecek onlarca farklı rota bulunuyor. İznik Gölü’nün 20 metre açığında ve suyun 1-2 metre altında kalan Ayasofya Kilisesi başta olmak üzere, kıyı şeridi, Ayasofya Camii, Yeşil Camii, İznik Kalesi, Lefke Kapısı, İsmail Bey Hamamı, Nikaia Antik Kenti ve Aziz Tryphonos Kilisesi İznik’te görmeniz gereken yerler arasında.

7. Suuçtu Şelalesi

Suuçtu Şelalesi Bursa

Bursa’nın Çataltepe mevkiinde, Muradiyesarnıç Köyü yakınlarında bulunan Suuçtu Şelalesi, Bursa’nın Kemalpaşa ilçesine 18 kilometre uzaklıkta yer alıyor. İlçenin su ihtiyacını da karşılayan şelalenin etrafı kayın ağaçlarından oluşan bir ormanla çevrili. Şelalenin etrafına kurulan piknik alanı ise bölgede yaşayan insanların en gözde kaçamak adresleri arasında.

Karadere’nin taşıdığı suların 38 metreden büyük bir şiddetle düştüğü şelale, fay hattının çökmesi sonucu oluşmuş. Yaz aylarında su seviyesi azalmasına rağmen şelalenin yanı başında yer alan gölet yılın her dönemi eşsiz bir manzara sunuyor.

8. Sadağı Kanyonu, Orhaneli

Sadağı Kanyonu, Orhaneli

Bursa merkezine 63, Orhaneli ilçesine ise yaklaşık 6 kilometre uzaklıktaki Sadağı köyü sınırlarında yer alan Sadağı Kanyonu, Sansarak’tan sonra şehrin ikinci büyük kanyonu olarak biliniyor. Sadağı Kanyonu içerisinde, Roma İmparatoru Hadrianus’un karısı için yaptırdığı söylenen ve 60 derecelik şifalı suyuyla kaya hamamı, bölgenin en çok ilgi çeken noktalarından biri.

Sadağı Kanyonu, günümüzde sağlık turizmine de hizmet veriyor. Kanyonda bulunan termal otel başta romatizmal hastalıklar olmak üzere mide, kadın hastalıkları gibi rahatsızlıkları bulunanlar için yaz-kış tedavi merkezi olarak kullanılıyor. Sadağı Kanyonu Tabiat Parkı ismiyle, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetiminde olan kanyona giriş ücretli. Sadağı Kanyonu giriş ücreti yaya 2,5TL, öğrenci 1,5TL, otomobil 7,5TL. Sadağı Kanyonu ziyaret saatleri 08.00-20.00.

9. Saitabat Şelalesi

Saitabat Şelalesi

Bursa’nın Kestel ilçesinin Saitabat Köyü içerisindeki Saitabat Şelalesi, Uludağ eteklerinde yer alan inanılmaz bir doğa harikası. Çevresinde piknik alanları ve restoranların da bulunduğu şelale, doğa sporlarıyla ilgilenenlerin de gözdesi. Gürül gürül akan suları ve tertemiz havası ile büyüleyici bir atmosfere sahip olan şelale, Bursa seyahatinde görülmeye değer bir yer.

İlkbahar ve sonbahar aylarında debisi artarak görsel şölen yaşatan şelale, yürüyüş parkurlarıyla doğa ve spor aşıklarının rotasında yer alıyor. Şelalenin aktığı alanın çevresinde çok sayıda kır lokantası var. Kiremitte tereyağıyla pişirilen alabalık servisinin yapıldığı bu lokantalarda kahvaltı da veriliyor. Mangal yapabileceğiniz piknik alanlarıyla hafta sonları cıvıl cıvıl olan şelale çevresinde zipline, ormanda safari, binicilik gibi aktiviteler de yapılıyor.

10. Alaçam Şelalesi

Alaçam Şelalesi Bursa

Doğa yürüyüşü tutkunlarının vazgeçilmez noktalarından biri olan Alaçam köyünde bulunan Alaçam Şelalesi, çevresinde yer alan kanyon ve yürüyüş parkurları ile kendine hayran bırakıyor. Şelalenin yaklaşık 10 metre yükseklikten dökülen suları, kış boyunca Uludağ’ı çevreleyen karların erimesiyle daha coşkulu bir görünüme kavuşuyor.

Bursa’nın Kestel ilçesinde yer alan şelale çevresinin eşsiz bitki örtüsü ve yürüyüş parkurları dağ yürüyüşü etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Şelale ile aynı adı taşıyan kanyon zengin yaban hayatına da sahip. Uludağ’ın güney yamacında konumlanan Alaçam Şelalesi, Bursa kent merkezine 13 km uzaklıkta.

11. Dokuzlar Şelalesi, Kıranköy

Dokuzlar Şelalesi, Kıranköy

İnegöl ilçesine bağlı Kıranköy’de yer alan Dokuzlar Şelalesi, yöre halkı tarafından ‘Yeşil Havuzlar’ adıyla da anılıyor. Yayladan inen kar sularının birleştiği bir dere üzerinde akan sular dokuz küçük şelale meydana getirdiği için bu bölgeye ‘Dokuzlar Şelalesi’ adı verilmiş. Yakın çevresinde piknik alanı ve yürüyüş parkurları da bulunan şelale, muhteşem doğasıyla etkileyici bir doğa harikası.

Bursa kent merkezine 58, İnegöl ilçe merkezine ise 13 km uzaklıkta yer alan şelale, Uludağ’ın doğu ucunda konumlanıyor. Kıran Köyü meydanından yaylaya çıkan yol üzerinde bulunan şelale, kar sularının erimesiyle birlikte gürül gürül akıyor.

12. Kösehoroz Şelalesi, Mustafakemalpaşa

Kösehoroz Şelalesi, Mustafakemalpaşa

Mustafakemalpaşa ilçesindeki Kösehoroz Köyü yakınlarındaki Değirmendere üzerinde bulunan Kösehoroz Şelalesi‘nin suları, yaklaşık 18 metre yükseklikten dökülüyor. Mustafakemalpaşa ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alan bu görkemli şelale, görünümü ile göz dolduran kaya göletiyle de doğa severlerin gözdesi.

Şelalenin döküldüğü noktada doğa harikası bir de gölet bulunuyor. Şelale, Mustafakemalpaşa Çayı’nın kollarından olan Alev Çayı’na ilerliyor. Etrafındaki piknik alanları ve kır lokantalarıyla özellikle hafta sonları piknikçiler ve temiz hava almak isteyenlerin ziyaret ettiği şelale, Bursa çevresinde gezilecek yerler arasında.

13. Deliktaş Mağarası

Deliktaş Mağarası

Kadriye ve Üçpınar mahalleri çevresinde yer alan etkileyici bir doğal oluşum olan Deliktaş Mağarası, çevresinde bulunan doğal su kaynakları ve yeşilin en güzel tonlarını görebilme imkanı bulacağınız doğasıyla göz alıyor. Etrafı bisiklet ve yürüyüş parkurlarına uygun olarak düzenlenen mağara, yerel halkın yanı sıra bölgeye gelen turistlerin de uğrak noktalarından biri.

Bursa Nilüfer Belediyesi’nin çevre düzenlemesi ile mağara yakınına inşa edilen Deliktaş Piknik Alanı, Uludağ’ın eteklerinde yer alıyor. Bir yanda orman diğer yanda ise doğal su kaynaklarının bulunduğu alan aynı zamanda Güney Marmara’nın en yüksek tepesi olarak Türk bayrağının dalgalandığı bayrak direğine de ev sahipliği yapıyor.

14. Kurşunlu Köyü, Karacabey

Kurşunlu Köyü, Karacabey

Marmara Bölgesi’nin gizli cenneti olarak da söz edilen Kurşunlu köyü, Bursa’nın Karacabey ilçesi sınırlarında kalan inanılmaz bir doğa harikası. Osmanlı döneminden kalma bir Rum köyü olan Kurşunlu’nun adının bölgede yer alan kurşun madenlerinden aldığı söyleniyor. Marmara sahiline kıyısı olan köy, özellikle yaz aylarında tatilcilerin akınına uğruyor.

Karacabey’in en önemli sayfiye merkezi olan Kurşunlu’nun Bizans dönemindeki ismi Plakia. Helen dilindeki anlamı düzlük olarak bölgede Hagios Demetrios adına yapılmış bir kilise, Megas Argos ile Polichnion Polychronia manastırlarının kalıntıları bulunuyor. Kurşunlu’da günümüzde çoğunlukla Artvin yöresinden gelen göçmenler yaşıyor.

15. Kocayayla, Keleş

Kocayayla, Keleş

Bin 200 metrelik rakımıyla Marmara bölgesinin en yüksek yaylası olarak bilinen Kocayayla, Bursa’nın geçmişi oldukça eskilere dayanan Keles ilçesinde bulunuyor. Bozulmamış doğası ve muhteşem atmosferi ile özellikle kamp ve karavan meraklılarının gözde duraklarından olan Kocayayla, yaz döneminde pek çok festival ve şölene de ev sahipliği yapıyor.

Keles’in 4 km güneydoğusunda konumlanan yayla, Bursa’nın en ünlü piknik ve mesire alanlarından biri. Etrafı karaçam ağaçlarıyla bezeli yayla 400 bin metrekarelik genişlikte bir meraya da sahip. Akciğer, astım, anemi, kalp ve verem gibi hastalıklara iyi geldiği söylenen yayla havasının tadını çıkarmak isteyenler hafta sonları yaylaya akın ediyor.



16. Cennet Kanyonu

Cennet Kanyonu Bursa

Yenişehir ilçesine bağlı Günece ve Yarhisar köyleri arasında bulunan Cennet Kanyonu, Osmanlı kaynaklarında da bu isimle anılıyor. Kanyon hakkında, hemen girişte yer alan Girdaplı Göl’ün insanları yuttuğu şeklinde bir efsane yayıldığı için yöre halkı yıllarca bu bölgeden uzak durmuş. Bugün hala bakirliğini koruyan kanyonun turizme kazandırılması için yapılan çalışmalar ise son birkaç yıldır hız kazanmış durumda.

Uzunluğu 6 km’yi bulan Cennet Kanyonu boyunca çok sayıda irili ufaklı şelale ve göl bulunuyor. Bazı noktalarında kayalar nedeniyle yürüyüşün mümkün olmadığı kanyonda bu alanlarda 4-5 metre derinliğe ulaşan su içerisinde yüzerek geçmek gerekiyor. Sıcak yaz aylarında Bursalıların serinlemeye gittiği kanyondan farklı efsane ve anlatılarda da söz ediliyor.

Bursa yeme içme

Bursa’da ne yenir sorusu birçok kişi için ‘Tabi ki İskender’ şeklinde cevap verilecek bir soru olsa da Bursa, İskender kebaptan çok daha fazlasını sunan bir şehir. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi şehirlerden günübirlik İskender yemeye bile gelenlerin olduğu Bursa’da en iyi iskenderciler Kebapçı İskender, Mavi Dükkan ve Uludağ Kebapçısı.

Bursa’nın meşhur tombul kıymalı pidesi cantık ise iskender kebapla karşılaştırıldığında çok daha az bilinene bir lezzet. Cantık yemek için Aynalı Çarşı Pidecisi ve Acıdayı’yı tercih edebilirsiniz. İskendere alternatif arayanlar için pideli köfte, İnegöl köfte, Elbasan Tava, kestane şekeri, tahinli pide, Kemalpaşa tatlısı, Bağdat hurması, süt helvası da Bursa’da mutlaka tadına bakılması gereken lezzetler arasında.

Bursa alışveriş

Bursa alışveriş alternatifleri açısından oldukça zengin bir şehir. Osmanlı döneminde şehirde inşa edilen tarihi han ve çarşıların yanı sıra birçok ünlü markanın yer aldığı alışveriş merkezleri geleneksel ve modern dünyayı buluşturuyor. Bursa’nın merkezinde, Ulu Cami yakınlarında bulunan, Osmanlı’dan kalma tarihi bir çarşı olan Kapalı Çarşı, iğneden ipliğe birçok ürünü bulabileceğiniz bir adres.

Uzun Çarşı, Bedesten Kuyumcular Çarşısı, Havlucular Çarşısı (Ulu Çarşı), Okçular Çarşısı, Çancılar Çarşısı, Sipahi Çarşısı, Eski Aynalı Çarşısı, Hacı İvaz Paşa Çarşısı, Gelincik Çarşısı, Yorgancılar Çarşısı, Kavaflar Çarşısı ve Eski Sahaflar ve Gelinlikçiler Çarşısı Bursa’da yerel halkın keyifle alışveriş yaptığı tarihi merkezler.

Şehrin gözde alışveriş merkezleri ise Korupark AVM, Kent Meydanı AVM, Anatolium, Zafer Plaza, Sur Yapı Marka AVM, ÖzdilekPark, Endülüs Park, Carrefour ve AS Merkez.

Bursa’da nerede kalınır

Bursa’da konaklama için önerebileceğim birkaç yer var. Her birinde konaklama fırsatım oldu. Bursa Sheraton konforuna düşükün olanların konaklayabileceği Bursa’nın en iyi otellerinden biri. Hemen bitişiğinde yer alan Aloft Otel ise dizayn otel sevenleri kesinlikle memnun edecek tasarım ve cazibeye sahip.

Butik otel isteyenler için ise Bursa tarihi bölgede yer alan Kitap Evi tavsiyem. Bursa’ya nazır muhteşem manzaralı konak romantik çiftler için nefis bir tercih olur.

Bursa’ya nasıl gidilir

Bursa, İstanbul’a 156, İzmir’e 330 ve Ankara’ya ise 387 km uzaklıkta. Otobüs terminali ise kent merkezine 10 km mesafede. Şehre Türkiye’nin birçok kentinden direkt otobüs seferleri yapılıyor.



İstanbul-İzmir Otoyolu’nun Bursa şehir merkezinden geçmesi ve Osmangazi Köprüsü’nün faaliyete başlamasıyla birlikte hem İzmir’den hem de İstanbul’dan Bursa’ya ulaşım bir hayli kolaylaştı.

İstanbul yönünden özel araçla gelenler Osmangazi Köprüsü üzerinden çevre yolu bağlantısını kullanarak 1 saatte Bursa’ya ulaşabiliyor. İzmir yönünden gelenler de İstanbul Otoyolu’nu izleyerek 3 saatte Bursa’ya varıyor.

İstanbul Yenikapı ile Bursa Güzelyalı hattında hızlı feribot seferleri yapılıyor. Haftanın 7 günü, her gün 15 karşılıklı seferin yapıldığı hatta ulaşım 1.5 saat sürüyor. Bursa’ya nasıl gidilir blog yazımda daha detaylı bilgiler paylaştım; göz atın.

Bursa, Osmanlı’ya bir dönem başkentlik yapmış, tarihi ve kültürel mirasıyla ülkemizin en önemli yerleşim yerlerinden. Çok sayıda tarihi yapıya ev sahipliği yapan, Uludağ gibi ülkemizin en önemli kayak merkezinin de yer aldığı şehir, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kentlere olan yakın konumuyla günübirlik bile ziyaret edilebilecek bir şehir.

10 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz