Oylat Mağarası, Bursa’nın İnegöl ilçesindeki Oylat Deresi’nin batı kenarında, kanyon yamacında asılı yatay duruşlu, oluşumunu tamamlamış fosil ve oldukça turistik bir mağara. Türkiye’nin en büyük ikinci mağarası olarak kabul edilen Oylat Mağarası, toplam uzunluğu 700 metre olan dar galerilerden oluşuyor.

Bursa Oylat, harika doğası, ormanlarla çevrili manzarası, temiz havası ve şifalı kaynak sularıyla son dönemde sağlık turizmininin gözde mekanlarından birisi. Oylat’da görülmesi gereken yerlerden Oylat Mağarası fay hatları sonucu oluşmuş. Mağara ışıklandırması iyi. Muhteşem atmosferi net görebiliyorsunuz. Damla taş havuzları ile binlerce yılda oluşmuş sarkıt ve dikitler etkileyici.

oylat mağarası nerede

Oylat Mağarası, Bursa

Ülkemizin keşfedilmemiş en güzel hazinelerinden birisi olan ve İnegöl’ün 17 km güneydoğusundaki Hilmiye Mahallesi’nde yer alan Oylat Mağarası, Bursa gezilecek yerler listesine alınacak kadar güzel ve ilginç. Araçla mağara kapısına kadar geliyorsunuz, ücretsiz otopark var.

Merdivenlerden 50 metre kadar inip mağaranın giriş bölümüne ulaşıyorsunuz. Derenin üzerine kurulmuş br köprüden geçerek mağara girişine ulaşıyorsunuz. Merdivenlerden inmek veya çıkmak zor değil, her yaş için uygun. Mağara’yı 30 yıllığına kiralayan özel bir şirket, girişindeki alanı kafeterya olarak işletiyor.

Malta

Serbia

oylat magara
Oylat Mağarası girişine giden yol
oylat mağarası giriş ücreti
Oylat Mağarası giriş

Oylat Mağarası, birbirine bağlı iki kattan oluşan, sarkıt dikit ve sütunlarıyla doğa harikası bir yer. Büyük bir çöküntü salonu olan ikinci bölüm ise, iri blok ve dev damlataş şekillerinden (sarkıt, dikit ve sütun) meydana geliyor. Mağara içi sıcaklığı girişte 19 derece iken dar galeride 17 dereceye düşüyor.

Oylat Mağarası birbirine bağlı iki kattan oluşan genel olarak menderesli bir profile sahip. Girişten büyük çöküntü salonuna kadar olan bölüm, dar galerilerden oluşurken 2-5 metre arası genişlik ve 15 metre tavan yüksekliğinden oluşuyor.

Dev kazanı ve damlataş havuzlarının geniş yer kapladığı bu bölümde taraça şeklinde 4-5 metre kalınlığında çakıl depoları ile bunlarla altlarında cilalanmış yüzeyler bulunuyor.

oylat mağarası
Oylat Mağarası giriş

Mağaranın en güzel yeri olan ikinci bölümü ise büyük bir çöküntü salonundan oluşuyor. Başlangıcı ile son noktası arasında 93 metrelik büyük bir yükselti farkı olan bu salonun genişliği 25-55 metre, tavan yüksekliği ise 3-15 metre arasında değişiyor.

İri blok ve dev damlataş şekillerinden (sarkıt, dikit ve sütun) oluşan salonun yukarıda bulunan son kesimi, kalın bir çakıl, kum ve mil tabakalarından oluşmuş.

Birbirinden farklı gelişim ve meteorolojik özelliklere sahip bölümlerden oluşan Oylat Mağarası, aynı zamanda zengin bir canlı topluluğuna da ev sahipliği yapıyor. Mağaranın içinde yarasalar yaşıyor, seslerini duyabilirsiniz, ürkmenize gerek yok. Zaman zaman mağara havasını saran kötü koku, yarasa dışkılarından kaynaklanıyor.

oylat mağarası
oylat mağarası bursa
bursa oylat mağarası

Mağarada, salonları ve katları birbirine bağlayan dar galeri ve geçitlerde kuvvetli bir rüzgâr hissediliyor. Diğer yandan %90 nem oranına sahip mağaranın astım ve bronşit hastalarına iyi geldiği iddia ediliyor.

oylat magarasi nasil bir yer

Oylat Mağarası’na nasıl gidilir

Oylat Mağarası, İnegöl’ün 17 km güneydoğusunda bulunan Hilmiye Köyü’nün 1 km güneyinde, Oylat Kanyonu’nun sona erdiği noktada yer alıyor. Oylat Mağarası giriş ücreti 7,5 TL. İnegöl-Ankara karayolundan Oylat Kaplıcası’na ayrılan yol ile mağaranın yakınına kadar herhangi bir vasıta ile gidilebiliyor. Kaplıcalarıyla ünlü Oylat kasabasında yer alan Oylat Şelalesi de görülmesi gereken yerlerden.

Serbia

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz