Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Bursa’nın en beğendiğim müzelerinden biri. Otomotiv sanayinin gelişimi, yüzlerce yıl öncesine ait bir tekerlekten yola çıkılarak canlı ve etkili bir anlatımla sunulmuş. Haziran 2002’de açılan müze, Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu Arabaları Müzesi olma unvanına da sahip. Her bir sergi köşesi uzun uzun izlenmeyi, okuyup bilgilenmeyi özendiren nitelikte.

Bursa, doğal güzelliklerle sanayi ve teknoloji uyumunu başarmış dünyanın nadir birkaç şehrinden biri. Anadolu’nun en eski araba sanayi ve kültürü Bursa ve çevresinde bulunuyor. Bursa’ya ‘otomotiv endüstrisinin başkenti’ de denilebilir. Anadolu Arabaları Müzesi’nin oluşturulma fikri buradan çıkmış. Umurbey Mahallesindeki eski bir ipek fabrikasının Tofaş tarafından restore edilerek müze haline getirilmiş.

tofaş müzesi

Fabrika 19. yüzyılda Ermeni Köleyan ailesi tarafından kurulmuş ve 1920’de Mehmet İpeker’e satılmış. Günümüze sadece temel duvarları ulaşabilmiş. 1998-2002 arasında fabrika Koç Grubu tarafından Tofaş Bilgi Parkı ve Bursa Anadolu Arabaları Müzesi olarak restore edilip hizmete açılmış.

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, Bursa

Tofaş Müzesi‘nde, 2600 yıl öncesine ait bir tekerlekten yola çıkılarak, Tofaş tarafından üretilen tüm motorlu araçlara kadar uzayan bir akışta misafirlerini zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Malta

Bursa’da bir mezarda bulunan ve ve orijinali Bursa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen 2600 yıllık bir savaş arabası müzenin en önemli eseri.

Türkiye’nin çeşitli illerinden seçilerek bir araya getirilen kağnılar, at ve öküz arabaları, top arabaları, ot arabası, odun arabası gibi pek çok araba, panyolar, çarklılar, yarım esebey, Briçka gibi tarihi arabalar çok ince işlemlerden geçirilerek restore edilip sergilenmiş. Müzede Tofaş üretimi 8 otomobil de yer alıyor.

anadolu arabaları muzesi
bursa tofas muzesi

Müzede ilk olarak 1971’de üretilen Murat 124, sonra sırasıyla Murat 131, Tempra, Palio Go, Uno ve Tipo adlı Tofaş firmasına ait otomobiller sergileniyor. Bu bölümün de az ilerisinde, Doblo Malibu’yu, Michael Schumacher tarafından test sürücü yapılan Palio Kit Car adlı yarış arabasını, Tofaş’ın motor sporlarında kazandığı kupaları ve geçmiş yıllarda itfaiye aracı olarak kullanılan bir tulumbayı görülebilir.

Müzede at arabası ve fayton imalatının yapıldığı tamamen doğal malzemelerden oluşan bir imalathaneye de yer verilmiş.

Müze bünyesinde hizmet veren Tofaş Sanat Galerisi, 16 yılda 700 binden fazla ziyaretçiyi ağırlamış.

araba muzesi bursa
bursa araba müzesi

300 yıllık tarihi çınar, 200 yıllık karadut, onlarca ağaç, bitki, çiçek ve çim alanların yer aldığı müze bahçesinde, 19 ve 20. yüzyıl yapımı Kozaklık Binaları, 15 ve 18. yüzyıla ait Eski Türk Evi de bulunuyor. Ziyaretçilerin keyifli bir mola vermelerine imkân sağlayan Fayton Kafe, dinlenmek ve bir şeyler içmek için nefis.

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

Adres: Umurbey Mahallesi Kapıcı Caddesi No: 9/1 16360 Yıldırım-BURSA, http://www.tofasanadoluarabalarimuzesi.com/
Telefon: +90 224 329 3941Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri hariç her gün 10.00-17.00 saatleri arası açık. Müze, sergi salonu ve otopark ücretsiz.

anadolu arabalari muzesi

Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi’ne Bursa merkezden yürüyerek ya da özel aracınızla ulaşabilirsiniz. Müze, Umurbey Mahallesi’ne ulaştıktan sonra Kapıcı Caddesi 9 numarada yer alıyor.

Bursa’ya yolunuz düşerse, Anadolu’nun tekerlekli ilk taşıtlardan, modern arabalara uzan hikayesinin özetini Tofaş Müzesi’nde görebilirsiniz. Türkiye’nin kültür ve sanat hayatına değer katan Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi, Bursa gezilecek yerler listenizde yer alsın. Çocuklu ailelerin birlikte gezebileceği en ilginç yerlerden.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz