Bursa‘da Osmanlı Padişahı I. Beyezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılan Bursa Ulu Camii, kentin sembol tarihi yapılarından. 20 kubbeli Ulu Camii, Türkiye’de iç cemaat yeri en geniş camii unvanına sahip.

Bursa kent merkezinde, Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Ulu Camii, çok ayaklı cami şemasının en klasik ve anıtsal örneği olarak kabul ediliyor. Cami, Bursa’ya gelen birçok kişinin kentte ilk ziyaret ettiği yerler arasında.

bursa ulucamii

Bursa Ulu Camii

Osmanlı Sultanı I. Bayezid tarafından Niğbolu Seferi’nden dönüşünde verdiği emir ile Orhan Gazi Parkı’nın bulunduğu geniş bir alana inşa ettirilen Bursa Ulu Camii, 12 büyük dört köşeli paye üzerine oturan 20 kubbeye sahip.

Camii inşa döneminde, devletin kendisini siyasal, ekonomik ve kültürel bir varlık olarak dünyaya kabul ettirme çabasının bir devamı hem de Osmanlı toplumuna bir kimlik verme çabasının gereği olarak değerlendiriliyordu. İnşaatı bittikten sonra camide ilk namazı Yıldırım Bayezid, Molla Fenari, Emir Sultan’ın bulunduğu cemaate Somuncu Baba kıldırmıştı.

Malta

İlk imamı Mevlid’in yazarı Süleyman Çelebi olan Ulu Cami’nin iki minaresi var. Caminin batıdaki minaresi Yıldırım Beyezid tarafından, doğudaki minaresi ise Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırıldı.

Yıldırım Bayezid’in Ankara Savaşı’nda esir düşmesinin ardından Timur’un Bursa’yı işgali sırasında ve Fetret Dönemi’nde Karamanoğlu Mehmet Bey’in Bursa kuşatmasında çevresine odun yığılarak yakılmaya çalışılan cami büyük tehlike yaşadı.

Yangınlar sırasında dış cephesinde büyük hasar oluşan caminin dış duvarı kalın bir sıva ile örtüldü. 1950’li yıllarda yapılan tadilat sırasında sıva kaldırılarak caminin dış cephesi orijinal haline çevrildi.

bursa-ulucami-bilgi
bursa-ulucami-nasil-gidilir

Mimari tarzı nedeniyle Osmanlı mimarisinde özgün bir eser olarak kabul edilen Bursa Ulu Camii, Türkiye’de ulu ismini taşıyan camilerin en büyüğü. 5,000 metrekarelik bir alanda kurulu olan caminin duvarlarının tamamı düzgün kesme taşlarla örülü.

Kapalı namaz kılma alanıyla Türk tarihinde inşa edilen en büyük cami özelliğini taşıyan Bursa Ulu Camii, kimi din adamlarınca Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi, Mescid-i Aksa ve Emeviye Camii’nin ardından İslam’ın en yüksek mertebesindeki beşinci cami olarak ifade ediliyor.

Her yıl çok sayıda ziyaretçi ağırlayan Bursa Ulu Camii’nin mimarının Ali Neccar ya da Hacı İvaz olduğu düşünülüyor. Bursa gezilecek yerler listesindeki caminin duvarlarda hat sanatının özgün örneklerinden 19. ve 20. yüzyılda farklı hattatlar tarafından yazılan 192 hat levhası ve duvar yazısı bulunuyor.

bursa-ulucami-hakkinda-bilgi

Bursa Ulu Camii
Adres: Atatürk Caddesi Bursa Ulu Camii Heykel, Bursa
Telefon: +90 (224) 221 04 67

Selçuklu ve Osmanlı’dan günümüze gelen, Türkiye’nin en önemli mimari yapılarından biri olan Bursa Ulu Camii’de aynı zamanda Kabe’nin giriş kapısı örtüsünü de görebilirsiniz.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz