Dünya başkentleri içerisinde adı, sanat ve sanat etkinlikleri ile bu kadar özdeşleşmiş başka bir kent daha yoktur sanırım. Viyana’da, Avusturyalıların ‘Wiener Lebensart’ adını verdikleri ve hayatın tüm tadını çıkarmak anlamına gelen bir yaşam tarzı var. Viyana yaşam şeklinin odağında olan bu tarz ise sanatla besleniyor.

Viyana’da, yalnızca sanat değil, müzik, mimari, tiyatro ve zarif kafeler de bu yaşam tarzının bir parçası. Yüzyıllardan beri biriktirdiği miras hem görsel anlamda hem lezzet anlamında insanın başını döndürecek zenginlikte. Çoğu insan için klasik müzik, imparatorluk tarihi ve efsanevi mimari anlamına gelen Viyana, dünyanın en önemli besteci ve müzisyenlerinin, ressam ve yazarlarının doğduğu ya da hayatının bir döneminde yaşadığı bir kent.

Viyana’da sanat adına yapılacak şeylerin sınırı yok. Şehre ayak bastığınız ilk andan itibaren o görkemli sanatsal ambiyansı ile insanı kendine hayran bırakıyor. Muazzam kiliseleri, hanedanlara ev sahipliği yapmış gösterişli sarayları, dünyanın en ünlü sanatçılarının resimlerini sergileyen galerileri ve zengin kolleksiyonlara ev sahipliği yapan müzeleri keşfinizi bekliyor

Sanatseverlerin Viyana’da Yapması Gereken Şeyler

1. Schönbrunn Sarayı’nı ve muhteşem bahçelerini gezin

viayana sanatı

Schönbrunn Sarayı, Habsburg Hanedanı’nın yazlık sarayı olan gösterişli bir saray kompleksi. İçerisinde ülkedeki en önemli kültürel anıtları sergileniyor. En çok ziyaret edilen Viyana sarayı olan yapının kendisi ünlü bahçesi ise Avrupa’nın en büyük hayvanat bahçesini de barındırıyor. 1200 odaya sahip Schönbrunn, UNESCO Dünya Mirasları Listesinde yer alıyor.

Malta

Schönbrunn Sarayı (Schloss Schönbrunn) en az onun kadar muhteşem ve Barok bahçelerinin yanı sıra dünyanın en eski hayvanat bahçesiyle ünlü. Saraya metro, tramvay ya da otobüsle ulaşım mümkün. Schönbrunn metro istasyonundan (U4) yürüyerek ulaşabileceğiniz yapıya, 10 ile 58 No’lu tramvay hatlarını veya 10A otobüslerini kullanarak ulaşabilirsiniz. Yaz mevsiminde 8.30-18.30’da aktif olan saray, kışın 08.00-17.00 arasında ziyaretçi kabul ediyor.

2. Hofburg Sarayı’nın muazzam mimarisine hayran olun

Hofburg Sarayı Viyana

Hofburg Sarayı, başta Habsburg hanedanlığı olmak üzere AvusturyaMacaristan İmparatorluğu’nun birçok önemli kişiliğine ve hanedanına ev sahipliği yapmış bir saray. Daha çok kışlık malikane olarak kullanılan Hofburg Sarayı, günümüzde 5 bine yakın tarihi eserin sergilendiği, 1654 tarihli, Avusturya’nın ve Viyana’nın en önemli saraylarından biri.

Tarihin ünlü siması Fransız Kraliçelerinden Marie Antoinette’in de dünyaya geldiği yer. Viyana baloların, valslerin kenti aynı zamanda. Burada her an katılacak bir balo bulabilirsiniz. Çoğunun adresi Hofburg Sarayı. Özellikle Yılbaşı gecesi düzenlenen Kaiserball en görkemlisi.

Muhteşem bir iç mimariye sahip olan Hofburg’a Herrengasse (U3) ve Stephansplatz (U1 ya da U3) metro istasyonlarından yürüyerek ulaşabilirsiniz. Eylül-haziran aylarında 09.00-17.30 saatleri arasında, temmuz ve ağustos aylarında ise 09.00-18.00 saatlerinde müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

3. Şehrin en muhteşem Gotik katedrali Aziz Stephan Katedrali’ne çıkın

viyana aziz stephan katedrali

Aziz Stephan Katedrali (Stephansdom), Viyana’nın en önemli simgelerinden biri. Şehrin tam merkezinde bulunan ve terasından muhteşem bir manzaraya sahip Stephansdom, 1147’den bu yana insanları kendine hayran bırakan, Viyana piskoposluk ruhani dairesinin ana kiliselerinden.

Gotik mimarinin başyapıtlarından biri olarak gösterilen katedralin güney kalesine asansörle çıkıp eşsiz Viyana manzarasını izleyebilir, Devler Kapısı, Putperest Kuleler, Kule Külahı, Çinli Çatı, Singer Kapısı ve Vaiz Kürsü bölümlerini gezebilirsiniz.

Stephansplatz (U1, U3 ve U4) metro istasyonundan veya 2 No’lu tramvay hattına binerek, Stubentor durağında inmeniz Stephansdom’a ulaşım için yeterli. Pazar günü 07.00-22.00 saatleri arasında açık olan katedrali, diğer günler 06.00-22.00 arasında ziyaret edebilirsiniz.

4. Kunsthistorisches Müzesi’nin inanılmaz koleksiyonlarını görün

kunsthistorisches vienna

Viayana Sanat Tarihi Müzesi (Kunsthistorisches), dünyanın en fazla Avrupalı sanatçıya ait eserlerin de dahil olduğu büyük bir koleksiyonu barındırıyor. Yunan ve Roman antik eserlerinin yanı sıra Rembrandt, Durer, Rubens, Caravaggio, Tiziano, Raphael ve Velazquez gibi dev isimlerin eserleri Habsburgs tarafından bir araya getirilmiş.

Bir Sanat ve Tarih Müzesi olan Kunsthistorisches Museum, 1891’den bu yana Avrupa’nın en önemli dekoratif ve güzel sanatlar müzesi olarak kabul ediliyor.

İçi kadar dışının da çok zarif olduğu Kunsthistorisches’e ulaşım için, metronun Museumsquartier (U2) istasyonunda inebilir veya 1 ve 2 No’lu tramvay hatlarını kullanabilirsiniz. Salı, çarşamba, cuma, cumartesi, pazar günleri 10.00-18.00, perşembe: 10.00-21.00, pazartesi kapalı.

5. MuseumsQuartier’daki müzeleri keşfedin

MuseumsQuartier viyana

Museums Quartier (Müzeler Bölgesi) hem şehri keşfetmek hem de sanatla iç içe olmak için ideal. Burası dünyanın en büyük 10 kültür kompleksinden biri. Şehrin sanat yüzünü yansıtan Museums Quartier, eskiden binicilik alanı olarak kullanılan binasında, birçok müzeye ev sahipliği yapan bir kültür merkezine dönüştürülmüş. Müzelerin yanı sıra özel etkinliklerin de düzenlendiği Museum Quartier’da birbirinden hoş kafe ve restoranlar da var.

MuseumsQuartier (MQ) dünyanın en geniş sanat komplekslerinden biri. İçerisinde MUMOK (Modern Sanat Müzesi), Kunsthalle Wien, Leopold Museum ve Zoom Kindermuseum gibi birbirinden muhteşem müzeler var.

Leopold Müzesi, 19. yüzyıl ve modern Avusturya sanat eserlerinin sergilendiği ve 1994’te devlet tarafından açılan bir müze.

Avusturya Mimarlık Müzesi (AzW) ise şehir planlaması ve modern mimari ile ilgilenenlerin mutlaka uğraması gereken bir yer. Devasa bir arşive sahip müze, 19. yüzyıl Avusturya’sından günümüze kadar olan tüm mimarinin genel bir görüntüsünü sunuyor.

Viyana Ulusal Tarih Müzesi, hakkıyla gezmek için 2 günlük zaman gerektiriyor. Ne de olsa dünyanın 4,5 milyarlık yaşı anlatılıyor burada. Müzenin mineraller, kayaçlar, meteoritler, jeoloji ve fosillerden oluşan bölümü bilim meraklılarını çekiyor kendine.

Viyana Sanat Tarihi Müzesi’nin bir bölümünde 19. yüzyıl sonlarında günümüzde ülkemizin en önemli arkeolojik alanlarından Efes‘ten Türk makamlarının izniyle getirtilen antik eserler sergileniyor.

6. Viyana Doğa Tarihi Müzesinde Willendorf Venüsü’ne selam verin

Naturhistorisches Museum

Viyana Doğa Tarihi Müzesi (Naturhistorisches Museum), Viyana’da vazgeçilmez bir sanat rotası. Müze, arkeoloji, antropoloji, mineraloji, zooloji ve jeoloji sergilerinin yanı sıra, dünyanın en değerli taş koleksiyonlarından birini, dinozor iskeletlerinin modellerini ya da kafatası sergisini de barındırıyor.

Çok geniş bir mineral koleksiyonu, dünyada bulunmuş ilginç meteor parçaları, fosiller, dinozor replikaları ve nesli tükenme tehlikesinde olan türlere ayrılmış bir bölümle yüzlerce türden hayvanın doldurularak sergilendiği zooloji bölümünü mutlaka görün.

Hallstatt Arkeoloji Buluntuları ve Willendorf Venüsü, elbette müzenin en değerli eserleri. Naturhistorisches Museum’a, Volkstheater U2, U3 veya Museumsquartier (U2) istasyonu ile 1, 2, 46, 49, 71 ya da D No’lu tramvay hatları ile ulaşabilirsiniz. Salı günleri kapalı olan müze çarşamba günleri 09.00-21.00, diğer günler ise 09.00-18.30 saatleri arasında ziyarete açık.

7. Belvedere’nin neden dünyanın en iyi Barok sarayı olduğunu görün

viyana müzeleri

Belvedere Sarayı, dünyanın en ünlü sanatçılarının resimlerini sergileyen ve birbirinden değerli sayısız heykelleri bahçesinde barındıran bir Viyana klasiği. Avusturya Ulusal Galerisi’ne ev sahipliği yapıyor. Özellikle Klimt, Schiele ve Kokoshcka’nın eserlerini görmek isteyenler için çok hoş bir yer olan sarayın bahçesini gezmek için ise, mümkün olduğunca havanın elverişli olduğu günlere denk getirin.

Ziyaretçilerin Viyana’daki en güzel yerlerden biri olarak tanımladığı Belvedere, Prens Eugene için yapılan iki Barok saraydan meydana geliyor ve Yukarı ve Aşağı Belvedere Sarayı olarak iki bölümden oluşuyor.

Avusturya’nın en önemli sanat koleksiyonlarının yer aldığı saray, Orta Çağa ve Avusturya Barok dönemine ait eserlerin yanı sıra 19 ve 20. yüzyıllara ait Avusturya sanatının önde gelen çalışmalarına da ev sahipliği yapıyor.

69A hattında hareket eden otobüsler, Quartier Belvedere durağından geçiyor. Aynı şekilde tramvayın D hattını kullanarak Schloss Belvedere’de, 18 ve O hattını kullanarak da Quartier Belvedere’de durağında inebilirsiniz. En yakın metro istasyonu Südtirolerplatz, en yakın tren istasyonları ise Belvedere Palaces, Station Quartier Belvedere. Pek çok bölümü bulunan sarayın Yukarı Belvedere bölümü her gün 09.00-18.00 ve cuma günleri de 09.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık.

8. Viyana Devlet Operası’nda bir temsil izleyin

viayana opera binası

Viyana Devlet Operası (Wiener Staatsoper) yalnızca gösteriler için değil, görkemli iç tasarımını görmek için de gidilmesi gereken bir yapı. Viyana Filarmoni Orkestrası ile yakından bağlantılı olan Wiener Staatsoper, her yıl sunduğu 50’den fazla opera, 10 bale ve 350’den fazla performans gösterisi ile dünyanın en değerli operalarından biri.

Şehirde bulunduğunuz tarihler içerisinde bir gösteri bileti alabilir veya heykellerle dolu görkemli yapıyı rehberli turlarla gezebilirsiniz. Açılışının 1869’da Mozart’ın Don Giovanni eseriyle yapılan Staatsoper’e gitmek için, Karlsplatz (U1, U2 ya da U4) metro istasyonunda inebilir, 2, 62, 65 veya D No’lu tramvay hatlarını kullanabilir veya 59A otobüslerine binebilirsiniz.

9. Rengarenk Hundertwasserhaus’u ziyaret edin

Hundertwasserhaus

Hundertwasserhaus farklı renklerle karakterize edilmiş ve çatı katı bahçeleriyle alışılmışın çok dışında ve şehrin en ilgi çekici binalarından. 1986’da açılan ve masaldan çıkmış gibi görüntüsüyle Viyana’nın en çok ziyaret edilen kent simgelerinden olan yapının tasarımı Avusturyalı sanatçı Friedensreich Hundertwasser’e ait.



Viyana’nın o tarihi atmosferine uzak, şirin ve sıra dışı bir yapı olan Hundertwasserhaus’un alt katındaki kafede, Hundertwasser’in hikayesini anlatan videoları izleyebilirsiniz. Eğer bu modern yapı ilginizi çekmiyorsa, kentin bir başka ikonu olan çarpıcı Karl Kilisesi’ni (Karlskirche) ziyaret edebilirsiniz. Etkileyici Barok bir yapı olan kilise, dev kubbesi ve minareye benzer iki tarafında bulunan kolonlarıyla kesinlikle görülmeye değer.

10. Parlamento Binası’nın detaylarını yakalayın

viayan görülecek noktalar

Parlamento Binası (Parlamentsgebäude), kapladığı alan bakımından Viyana’nın en büyük yapılarından biri. Avusturya İmparatorluk Divanı’nın toplandığı yer olarak inşa edilmiş binada her biri 16 ton ağırlığında olan 24 adet sütun bulunuyor. Sütunlar 350 km uzaklıktaki Salzburg’tan buraya taşınmış. 1874-1883 yılları arasında Greek Revival (Yunan Uyanışı) tarzında yapılan binanın her detayı ile Mimar Theopil Von Hansen birebir ilgilenmiş.

Atina’daki Erechtheion tapınağının modeli baz alınarak oluşturulan girişi ve Antik Yunan mimarisinden aldığı statü göstergesi stili ile oldukça ünlü. Heykeller, işlemeler, Yunan tiyatrolarından esinlenerek tasarlanmış meclis salonu, yelpaze şeklinde Bohemya kristalinden yapılmış tavan ve pek çok ayrıntı ile burada karşılaşacaksınız. Pazartesi-cuma: 06.30-19.00, cumartesi: 09.00-17.00, pazar günleri kapalı.

Bir sanatsever olarak Viyana’da dilerseniz Belediye Binasını da görebilirsiniz. 1872-1883 yılları arasında Neo-Gotik mimariye sahip Belediye Binası’nın (Wiener Rathaus) kulesinin üzerinde, Viyana’nın sembollerinden olan Rathausmann bulunuyor.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz