Likya Bölgesi, sahip olduğu tarihi ve doğal zenginlikleriyle Anadolu uygarlıkları içerisinde önemli bir konuma sa­hip. Muğla’nın Seydikemer İlçesi’nin yaklaşık 15 km güney doğusundaki Yaka Köyü sınırları içerisinde kalan Tlos Antik Kenti, Ksanthos Vadisi’nde bulunan önemli Likya kentlerinden biri.

Bölgenin en yüksek dağları olan Akdağlar’ın güneybatı eteğinde, üç yanı sarp kayalık düzlükte konuşlanmış. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan Tlos Antik Kenti, Girmeler Höyük Yerleşimi ve Tavabaşı Mağarası buluntuları bu bölgede yaşayan insanların tarihini şimdilik günümüzden 11 bin yıl öncesine kadar götürüyor.

Tlos Antik Kenti

Tlos Antik Kenti, Fethiye

Likya‘nın en eski yerleşim alanlarından biri olan Tlos Antik Kenti, MÖ 14. yüzyıl Hitit belgelerinde Dlawa, Likya yazıtlarında ise Tlawa olarak geçiyor. Yunan mitoslarına göre Tlos Antik Kenti’nin adı, Tremilus ile Praksidike’nin dört oğlundan biri olan Tloos’dan geliyor.

Diğer Likya şehirleri gibi uzun süre Pers egemenliği altında kalan Tlos Antik Kenti, MÖ 5. ve 4. yüzyıllarda parlak bir Klasik Çağ yaşayan kent, MÖ 333’te Büyük İskender’in Anadolu’ya gelişiyle yine tüm Likya ile birlikte Makedon Krallığı kontrolüne geçti.

Malta

Serbia

Xanthos, Patara, Pinara, Olympos ve Myra gibi birliğin 3 oy hakkına sahip en büyük 6 şehrinden biri olan Tlos, MS. 43’te Roma İmparatoru Claudius Likya Bölgesini bir Roma eyaletine dönüştürmesine dek bu görevine devam etti. Claudius döneminde de birlik içindeki önemini koruyan ve Metropolis unvanını taşımaya devam eden Tlos, Hristiyanlık Döneminde de Likya’nın önemli piskoposluk merkezlerinden biri oldu.

Tlos Antik Kenti’nin Akropol alanında bulunan Kronos Tapınağı bu kentin önemini gösteriyor. Kronos Tapınağı, tanrıların tanrısı olarak bilinen gök tanrısı Kronos’a adanmış. Ayrıca Anadolu’da Kronos’a adanan başka bir tapınak bulunmuyor. Tlos’un ayakta kalan en önemli yapıları tiyatro ve stadyumu, büyük ve küçük hamamı, Nekropol alanını gezin.

tlos antik kenti nasil gidilir

Kanatlı at Pegasus ile kahramanı Bellerophontes’in yaşadığı yer olarak bilinen Tlos’taki kaya mezarları, klasik Likya mezar mimarisinin nadide örneklerini barındırıyor. Bellerophontes ile Pegasus’un, üç başlı canavar Chimera ile savaşırken resmedildiği Bellerephontes’e ait mezar anıtı oldukça etkileyici. Tlos Kalesine çıkarken yamaçtaki kayalarda yer alan tapınak mezarlarında görebilirsiniz.

Mitolojiye göre Tanrıça Athena, kanatlı at Pegasus’u, ağzından ateş püsküren canavarla savaşmaya giden Bellerofon adlı yiğit gence vermiş. Bellerofon, Pegasus sayesinde canavarın alevlerinin erişmeyeceği yüksekliklere çıkıp oklarıyla onu öldürmeyi başarmış. Bu başarısının ardından Likya Kralı’nın kızı ile evlenmiş, tahtın varisi olmuş. Yiğit Bellerofon’un uzun yıllar mutlu yaşadığı kent işte Tlos. Zamanla başarılarıyla kibre kapılan Bellerofon, tanrıların öfkesini çeker.
Hatta kibrinin sonucu olarak bir gün Pegasus’a binerek Olympos’a çıkmayı bile dener. Zeus’un gazabına uğrar ve Bellerophontes’in bindiği Pegasus’a bir at sineği musallat eder. Atın kuyruğunun altına yerleşen bu sinek atı ısırır ısırmaz at Bellerophontes’i üzerinden atar. Gözden kaybolana dek yukarıya çıkmış olan Bellerophontes büyük bir hızla yere düşer. Bir zamanlar düşmanlarının korkulu rüyası olmuş kahraman hayatının sonuna dek tanrılar tarafından lanetmiş sakat ve kör birisi olarak yaşar.

tlos ören yeri

Kent doğuda Patara ve Xanthos, batıda Kadyanda ve Telmessos, güneyde ise Pinara’yla komşu. Bu antik kentler arasındaki güzergahların pek çoğu günümüzde halen kullanılmaya devam ediyor. Güneydeki Saklıkent Kanyonu ile kuzey yönde bulunan Kemer, Tlos Antik Kenti’nin egemenlik sınırlarını çiziyor.

Tlos’un Likya sınırları içerisindeki önemi Osmanlı Dönemi’nde de devam etti. Bölgeye 19. yüzyılda en son gelen Kanlı Ali Ağa şatosunu, antik dönem kalıntılarını da kullanarak Tlos Akropolünün zirvesine inşa etti.

tlos antik kenti nerede
Tlos Antik Kenti Tiyatro
tlos hakkinda bilgi

Tlos Antik Kentine nasıl gidilir

Likya Bölgesi’nin en önemli yerleşimlerinden biri olan Tlos Antik Kenti, Fethiye’nin 42 km doğusundaki Yakaköy sınırları içerisinde, Akdağlar’ın (Kragos) sarp batı yamaçlarında başlayarak Eşen Nehrinin getirdiği alüvyonlarla oluşmuş vadi düzlüğüne kadar ulaşıyor.

Muğla’nın Seydişehir ilçesine bağlı coğrafya içerisinde kalıyor. Tlos Antik Kenti’ne en yakın havaalanı Dalaman Havalimanı. Buradan Havaş servislerini kullanarak Fethiye ilçe merkezine ulaşabiliyorsunuz. Ören yerine toplu taşıma olmadığından araç kiralama alternatif olabilir.

Fethiye-Tlos Ören Yeri arası 36 km ve özel araçla gitmeniz 40 dakika sürüyor. Önce Seydikemer’e oradan da Düğer Köyü’ne varmadan sola dönmeniz gerekiyor, Tlos tabelalarını takip edin. Tlos Antik Kenti giriş ücreti ise 5TL. Nisan-Ekim döneminde saat 20:00’ye kadar açık. Diğer zamanlar 17:00’de kapanıyor.

Likya uygarlığının önemli yerleşim merkezleri arasında yer alan Seydikemer ilçesindeki Tlos Antik Kenti, Fethiye’ye yolunuz düşerse görmeniz gereken yerlerden biri. Muğla-Antalya sınırında yer alan Saklıkent Milli Parkı ile Tlos Ören Yeri arası sadece 20 dakika. Yolunuz milli parka düşerse Tlos’u da ziyaret edebilirsiniz. Antalya-Tlos ulaşım ise 2,5 saat sürüyor.

Serbia

4 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz