Bontoc, Filipinler’in Luzon Adasının Mountain Province olarak adlandırılan dağlık bir bölgesinde yer alıyor. Mountain Province’nin bu mütevazı başkenti, yemyeşil vahşi doğayla kaplı yüksek dağlarında gizlenmiş cazibe merkezleriyle aslında oldukça zengin bir vaha. Çevrede adını ve cazibesini sadece sabırlı gezginlerin bildiği birkaç köye ve vadiye açılan kapı konumunda.

Turizm burada henüz yeni yeni canlanmaya başlıyor. Uzun zamandır daha ünlü komşuları Banaue, Batad ve Sagada‘nın gölgesinde kalan kasaba, şimdi turist rotasında kendi kimliğini ortaya koymaya çabalıyor. Sagada uzun yıllardır sırt çantalı gezginleri gözdesi olduğundan bu ünlü yerin yakınında olmak Bontoc’a yaramamış. Bakir bir coğrafyada gezmek isteyenleri tatmin edecek güzellikte.

🧭 UNESCO Dünya Mirası iki bin yıllık pirinç tarlalarına sahip Batad köyünü gedikten sonra Batad–Bangaan trekking ile önce ana yola sonra da otostopla Banaue kasabasına döndüm. İnanılmaz güzellikteki pirinç tarlalarına, dünyanın en güzel manzaralarına doyduktan sonra, bu güzellikleri geride bırakıp Sagada’ya gitmek zamanıydı artık.

Filipinler’in bu en büyük adası Luzon’un Ifugao bölgesinde Banaue kasabasında kalkan ve Bontoc’a giden bir jeepneye atladım (80P). Dağlar ve vadiler, pirinç tarlaları, küçük kasabalar, köyler… Banaue-Bontoc arasında yer alan Bayyo Rice Terraces enfesti! Seyahat konforlu değil, ancak manzaranın güzelliğine diyecek yok.

Malta

Serbia

Bontoc Gezi Rehberi

Bontoc, Filipinler Mountain Province eyaletinin başkenti. Cordilleras’taki Maligcong, Sadanga ve Lagawe gibi diğer tenha destinasyonlara ve köylere açılan bir kapı. Sagada’ya geçmeden önce Bontoc’ta dolaştım. Yakındaki kasaba ve köylerden insanlar alışveriş, ürün satma, sağlık ve banka işlemleri için Bontoc’a geliyor.

Bontoc’da ATM var ama cebinizde her zaman Filipinler parası Peso olsun. Bölgedeki diğer pek çok küçük yerde ATM yok. Her şey nakit bazında olduğu için Manila’dan gelmeden önce ATM’lerden para çekin. Pek çok yerde exchange ofisi de yok, o yüzden dolar bozarım diye de düşünmeyin.

Banau’den bindiğim jeepneyden Bontoc’ta indim. Jeepneyin büyük bir bölümü benim gibi gezginlerden oluşuyordu. Onlar Sagada’ya giden diğer bir jeepneye atladılar hemen. Bense bu yörenin tüm geleneksel kabile hayatını sergileyen müzeyi ve civarı görmeden gitmek istemedim.

Müze jeepney durağından yürüyerek sadece 10 dakika uzaklıkta. Sırt çantam Manila’da bıraktığımdan, kısa mesafelerde çevreyi rahatlıkla yürüyerek keşfetme fırsatını rahatlıkla bulabiliyorum. Yoksa bu sıcakta 20-30 kilo arasındaki iki sırt çantamla birkaç yüz metreyi yürümek bile nevi işkence olurdu galiba.

BONTOC NEREDE KALINIR
Vilma’s Homestay, Alicia’s Homestay, Pines and Kitchenette Inn, Maligcong Chen’s Homestay, Ridgebrooke Hotel and Restaurant, Churya-a Hotel and Restaurant konaklama için bakabileceğiniz yerler. Caja adlı restoran, pizzaları ve makarnaları ile ünlü.

BONTOC NE ZAMAN GİDİLİR
🌤 Bontoc’u ziyaret etmek için en iyi zaman pirinç tarlalarının büyük olasılıkla yeşil olduğu Mayıs, Haziran ve Temmuz ayları. Pirinç ekimi nisan ayında başlıyor, hasat ise ağustos ayında yapılıyor.

Bontoc Müzesi

Bontoc Müzesi, Filipinleri dağlık bölgesinde yaşayan Igorotların sömürge öncesi zamanlarında nasıl yaşadıklarını anlatan bir müze. Bontoc Kabile Müzesi, Luzon Adasının dağlarında yaşayan bu kabilenin, büyükleri tarafından yönetilen iyi organize edilmiş bir kültüre sahip olduklarını gösteriyor.

Belçikalı bir rahibe tarafından, Cordillera bölgesinin yerli halklarının tarihini ve mirasını korumak için kurulmuş. Müzenin dış demir parmaklıklı kapısı kilitliydi. Bir rahibe bana kapıyı açtı. Müze ücreti olan 50P ödediğimde, fotoğraf çekmenin yasak olduğunu söyledi. Buna anlam vermek zor yani.

Neden fotoğraf çekilmesin ki? Fotoğraf en güzel paylaşım araçlarından biri değil mi, çok şeyi anlatmanın yolu? İçeride geleneksel yaşamı anlatan biblolar, fotoğraflar, pişmiş topraktan yapılmış geleneksel mutfak eşyaları, müzik aletleri, savaş aletleri var. Duvarda bu yörenin etnik ve kabile gruplarını kategorize eden panoyu fotoğraflayabilir miyim diye soruma da ‘hayır’ cevabını alınca kesin karar verdim.

Benim rahibeyi pek dinleyeceğim yok. Her şeyin fotoğrafını çekecektim. Bölümleri gezerken ben tek başınaydım, bir süre sonra rahibe dışarı çıkınca, görülebilecek en özgün müzelerden biri olan Bontoc Müzesi’ndeki eserlerin fotoğrafını birer birer çektim.

Müze, iki ayrı, iki katlı tarihi bir binadan oluşuyor. Müzede yer alan başlıca Igorot kabileleri, Ibaloi kabileleri (Benguet), Bontok (Dağ Eyaletinin Doğu Yarısı), Kankana-ey (Batı Dağ Eyaleti), Ilocos Sur ve Benguet, Kalinga ve Ifugao’nun (Ifugao) bazı bölümleri. Kabile yaşantısını gösteren siyah beyaz fotoğraflar inanılmazdı.

Daha 50-100 yıl öncesine kadar burada yaşayan kabileler geleneksel yaşantılarını süregelmişler. Geleneksel kıyafetler, seremoniler, kafa avcılığı gelenekleri, köy yaşantıları hakkında epeyce fotoğraf var. Fotoğrafları çeken batılıları nasıl yememişler şaşırtıcı doğrusu!

Borneo’daki kabileler gibi bu civardaki kabileler de düşmanları olan kabilelere saldırıp kafatası avcılığı yapmışlar. Müzenin dışındaki bahçede ise 5-6 tane gerçek kabile kulübeleri bulunuyor. Yerden yüksekte yapılan bu kulübelerde yine kabilelerin kullandıkları eşyalar da sergileniyor.

Kulübelerin mimarisini, köy yaşantısının örneklerini, hayvan barınaklarını, geleneksel tarım araçlarını incelenebiliyor. Doyurucu, bilgilendirici, farklı bir müzeydi doğrusu. Rahibeye teşekkür edip ayrıldım. Müze 8.00’de açılıyor öğle yemeği için 12.00’de kapanıyor ve ardından 13.00’te yeniden açılıyor ve 17.00’de kapanıyor.

Central Bontoc Viewpoint

Central Bontoc Viewpoint, kasabanın hoş bir seyir tepesi. Chico Nehri boyunca inşa edilmiş geleneksel köy evlerine ve dağlarla çevrili geniş pirinç tarlaları manzarasını görebileceğiniz bir nokta.

Kadchog Rice Terraces

Kadchog Rice Terraces
Kadchog Rice Terraces

Kadchog Rice Terraces (Kadchog Pirinç Tarlaları), Bontoc kasabası merkezine en yakın pirinç teraslarından biri. Bulması kolay, yolda bulduğunuz birisine sorarsanız size tarif eder. Ağır eşyanız yoksa yürüyerek gidebilirsiniz. Kadchog Pirinç Terasları, Bontoc’taki Chico Nehri’nin karşısında yer alıyor.

Mount Gotong

Gotong Dağı, ayıracak fazla zamanınız varsa Bontoc’tayken tırmanabileceğiniz harika bir dağ. Alab Oriente Köyü’nde yer alıyor. Okuduğum bloglar, Bontok Igorot mirasının en iyi saklanan sırlarını görebilmeniz için önce bu dağa tırmanmanız gerektiğini yazıyordu. Bölgedeki kayalarda, MÖ 1500’den daha erken dönemlere ait petroglifler var.

Köylüler bu dağa tırmanırken bir rehberinizin olmasını şart koşuyor. Sizi zirveye çıkaracak 1000 basamaklı bir merdiveni tırmanıyorsunuz. Ama hepsi bu değil, belki çamur içerisinde olan patikalardan da geçmeniz gerekiyor çünkü merdivenler tüm patikanın sadece bir parçası. Merdivensiz yukarı çıkan başka bir patika da varmış.

Maligcong

Maligcong, Bontoc
Maligcong, Bontoc

Maligcong, Bontoc merkezine karadan sadece 30 dakika uzaklıkta bulunan bir köy. Asırlık insan yapımı taş duvarlı Maligcong Pirinç Terasları için bu köye gitmeye değer. Yerel insanların yaratıcılığının ve emeğinin mirası Ulusal Kültürel Miras Alanları listesine dahil edilmiş. Pirinç teraslarını en yeşil hallerinde görmek istiyorsanız, Mart-Mayıs arası ziyaret edin.

Kupapey ve Fato dağları, bölgede en güzel manzaraya sahip, tırmanılabilecek dağlar. Hepsinin de harika manzarası var. Maligcong Pirinç Tarlalarının çarpıcı manzarasına yakın Suzette Homestay, Terrace View Homestay konaklama için iyi bir tercih.

Bontoc ve Sagada’dadan (Bontoc üzerinden) günlük seferler var. Bontoc merkezde pazarın yanında Capitol Yolu üzerinde, Maligcong’a giden jeepneylerin olduğu terminali bulun. Yanlız pazar günü / hafta sonu başka bir sokağa park ediyorlar.

Olur da bulamazsanız, üç tekerlekli bir bisiklete binin ve sürücüye sizi Maligcong yolundan geçen jeepneye götürmesini söyleyin (10 PHP). Bontoc’tan Maligcong’a jeepneyler 30 dakikada gidiyor 25 PHP. Her gün 08.00, 12.00, 14.00, 16.00 ve 17.00 saatlerinde seferler yapılır.

Basamak basamak teras haliinde yükselen pirinç terasları, şehir merkezinin güneyinde yer alıyor. Bontoc’ta görebileceğiniz birçok pirinç terasından sadece biri. Halsema Otoyolu üzerinden Bontoc’a gitme şansınız varsa o zaman da görebilirsiniz.

Halsema Otoyolu, gezegenimizdeki en tehlikeli yollardan biri. Otoyol, 150 km boyunca Cordillera Central sıradağlarının yamaçları boyunca volkanik kaya oluşumları arasından kıvrılarak geçiyor. Yol, 20. yüzyılın başlarında Filipinler’e taşınan, Ohiolu bir inşaat mühendisi Euseibus Julius Halsema tarafından, 1930’larda inşa edilmiş.

Eusebius Halsema, 1920’den 1937’ye kadar Baguio şehrine belediye başkanlığı yapmış. Şehrin baş mühendisi olan Halsema, Filipinler Mountain Province eyaletinin başkenti Bontoc’a Dağ Yolu adlı bir güzergah inşa ederek Baguio’nun büyümesini hızlandırmayı amaçlamış.

Heyecan arayan biriyseniz, Bontoc’da yapılacak çok şey var. Mountain Province’nin güzel manzarasının keyfini çıkarabileceğiniz pek çok köy, pek çok dağa ve her biri diğerinden güzel pirinç tarlaları vadileri yer alıyor. Bir daha yolum düşerse Bontoc gezime daha çok vakit ayırmayı planlıyorum.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz