Yunanistan‘ın Samos (Sisam) Adası, ülkenin Türk kıyılarına en yakın adası. Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı’na yalnızca 1.5 km uzaklıkta yer alan Samos, Ege Adaları’nın en sulak ve en yeşil bitki örtüsüne sahip üyelerinden biri. Eşsiz doğal güzellikleri, el değmemiş kıyı şeridi, tarihi rotaları ve dağ kasabalarıyla her bir köşesinde alternatif duraklar sunan ada her yıl binlerce Türk turisti ağırlıyor.
Tarihte kurulan 12 İyon kolonisinden biri olan Samos, köklü tarihi geçmişinin yansıması olan tarihi yapıları, antik yerleşimleri ile kültür ve tarih meraklıları cezbediyor. Ünlü Matematikçi Pisagor’un doğum yeri olan Pythagorion kasabası adanın güneyinde, en popüler turizm merkezlerinden biri.
Samos Adası hakkında kısa bilgiler 🇬🇷
Yunanistan’ın Ege Denizi üzerinde yer alan Samos (Sisam) Adası, Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bulunan Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın karşısında konumlanıyor. Merkez yerleşim yeri Vathi olan Samos, tarihte kurulan 12 İyon kolonisinden biriydi.
Adada ilk yerleşimin tam olarak hangi dönemde başladığı net olarak bilinmese de adanın tarihi geçmişi günümüzden 3 bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Jeolojik hareket sonucunda Anadolu Yarımadası’ndan koparak adaya dönüşen Samos, Yunan mitolojisindeki Tanrıça Hera’nın doğum yeri. İyonlular tarafından kurulan koloni döneminde Karya, Lelegler ve Finikilikleri sömürgeleştiren Samos’un en görkemli dönemi ise MÖ 6. yüzyıl.
Tarih boyunca Persler, Atinalılar, Makedonyalılar, Ptolemiler ve Romalıların hakimiyetine giren ada, Bizanslılar, Cenevizliler ve Venedikler tarafından da yönetildi. 1453’te Osmanlı İmparatorluğu’nun İstanbul’u fethiyle birlikte Türklerin kontrolüne geçen ada, 1922’de Yunanistan’a bağlanana kadar Türk hakimiyetinde kaldı.
Samos’ta Yunanistan’ın resmi dili Yunanca konuşuluyor. Adanın yüksek turizm potansiyeli ve turist hareketliliği nedeniyle İngilizce de konuşulan diller arasında. Yunanistan para birimi Euro. Samos, Türkiye ile aynı saat diliminde bulunuyor. Adanın nüfusu 35 bin.
ⓘ Samos’a gitmek için ya Yeşil Pasaport sahibi olmanız, Schengen vizesi ya da Yunan Adaları Kapı Vizesi almanız gerekiyor. Henüz hiç vize deneyiminiz olmadıysa Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarım size yol gösterir. Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.
ⓘ Yunanistan Gezilecek Yerler blog yazımda ülkede gezilip görülecek yerler ile ilgili detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Daha uygun bir Samos tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.
Samos Adası nerede 📍
Samos, Yunanistan’ın Ege Denizi üzerinde yer alan adası. Yunanistan, aynı zamanda bir Güneydoğu Avrupa ülkesi. Ege Denizi’nin doğusunda, Aydın’ın Kuşadası ilçesi sınırlarında yer alan Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın 1.5 km açığında yer alan Samos, Yunanistan’ın Türkiye kıyılarına en yakın adası olarak da biliniyor.
ⓘ Samos Adası gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev kiralayabileceğiniz Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak rezervasyon yapabilirsiniz ✔️
Samos Adasına nasıl gidilir ✈️
Samos Adasına uçakla nasıl gidilir: Samos Adası’na Türkiye‘den direkt uçak seferi bulunmuyor. İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları ve Olympic Air, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan ise Pegasus Havayolları ile Atina aktarmalı olarak Samos’a uçakla gidebilirsiniz. İstanbul-Atina uçuş süresi 1 saat 25 dakika, Atina-Samos uçuş süresi ise 45 dakika. Samos’a yaz aylarında birçok Avrupa ülkesinden charter uçuşları yapılıyor.
Samos Havalimanından şehir merkezine nasıl gidilir: Samos Havalimanı, Samos kent merkezinin (Vathi) 16 km güneyinde yer alıyor. Samos Havalimanı’ndan kent merkezine ulaşım için taksi, araç kiralama ve özel transfer aracı seçenekleri bulunuyor. Havalimanı ada merkezi arasında herhangi bir toplu ulaşım aracı bulunmuyor.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Samos’a Kuşadası’ndan feribotla nasıl gidilir: Samos’a ulaşımın ilk adımı Kuşadası’na gelmek. İzmir’e 101 km, Selçuk ilçesine 21 km, Bodrum ve Çeşme’ye ise 157 km uzaklıkta bulunan Kuşadası limanıyla da Türkiye’nin en büyük üçüncü ve turistik gemi turlarının uğradığı en popüler limanı.
Kuşadası Limanından Samos’a feribotla kişi başı geçiş ücreti günübirlik gidiş-dönüş 40 Euro, adada bir ya da daha fazla gece kalmayı düşünürseniz 55 Euro ödüyorsunuz. Kuşadası-Samos (Vathi) feribot yolculuğu 1.5 saat sürüyor.
Kuşadası’ndan yaz döneminde haftada 3 gün Samos’un Pythagorion kasabasına da feribot seferleri düzenleniyor.
Samos’a Seferihisar’dan feribotla nasıl gidilir: Samos’a İzmir’in Seferihisar ilçesinin Sığacık Mahallesinde bulunan Teos Marina’dan da direkt feribot seferleri yapılıyor. Gidiş-dönüş feribot biletinin 55€ olduğu bu güzergahta Sığacık’tan hareket eden feribot Samos’un batısındaki öğrenci şehri Karlovasi Limanına yanaşıyor. Ada merkezinden uzak olan bu bölge daha çok günübirlik turistler tarafından tercih ediliyor.
Samos Adası gezilecek yerler 📌
Pisagor ve Aristarkus’un doğum yeri olan Samos’ta görülecek yerler arasında MÖ 6. yüzyıl tarihli antik kent, kente su taşıma amaçlı inşa edilen tünel, Hera Tapınağı, herkesin Türkçe konuştuğu Karaveli Köyü, Yenikarlovası Kasabası, Samos Arkeoloji Müzesi, küçük bir dağ köyü olan Manolates, güneybatıdaki Pythagorio Kasabası, Lemonakia, Tsamadou ve Kokkari plajları bulunuyor.