Malezya, Güney Asya’da yer alıyor. Modern yaşamın çok kültürlülük ile harmanlandığı, canlı bir atmosfere sahip oldukça renkli bir ülke. Tayland’ın ucuna eklenmiş gibi duran ve en güneyine Singapur’un iliştiği ince uzun bir bir yarımada üzerine kurulu. Ülke toprakları iki bölümden oluşuyor. Tayland Körfezi’ndeki yarımadanın güneyindeki Batı Malezya ile Borneo adasının kuzeyindeki Doğu Malezya arasında ülkeye ait yüzlerce ada bulunuyor. Batı Malezya ana karaya bağlı iken, Doğu Malezya Borneo Adası’nda yer alıyor.
Toplamda 18,000’den fazla adadan oluşan Malezya, bölgenin en önemli turizm destinasyonlarından. El değmemiş doğal güzellikleri, şelaleleri, gölleri ve nefis kumsalları ile ünlü. Başkent Kuala Lumpur Batı Malezya’da ana karada yer alıyor. Çinli maden arayıcılarının yağmur ormanlarının ortasındaki kalay madenleri etrafına kurduğu minicik kasaba, şimdilerde ülkede refah düzeyi en yüksek oldukça kozmopolit başkente dönüştü.
Malezya hakkında kısa bilgiler 🇲🇾
1957’de İngilizlerden bağımsızlığını elde eden ülke, 1980’lerden itibaren benimsediği ihracat odaklı sanayileşme hamlesiyle kendi ekonomik mucizesini yarattı. Malezya’yı gezerken göreceğiniz göçmenler işte bu madencilerin torunlarından oluşuyor.
Malezya, Güney Doğu Asya’da yer alan en renkli ülkelerinden birisi. Güney Asya’nın en yüksek Kinabalu Dağı, deniz altı vizibilitesi 40 metreye kadar çıkan dünya çapında popüler dalış merkezleri, 130 milyon yıllık geçmişiyle yaşlı yağmur ormanları, dünyanın en büyük kireçtaşı mağarası, orangutanların ve nesli tükenme tehlikesi içerisinde olan 286 canlı türü, ilk yerleşimi 25,000 yıl öncesine kadar giden 30′dan fazla etnik kabilesi, çok zengin ve renkli kültürü ile etkileyici bir ülke olan Malezya, tam bir Asya deneyimi sunuyor.
Malezya birbirinden çok farklı iki tecrübeyi bir arada sunuyor. Yarımada ve Borneo (Endonezya ve Brunei ile paylaşılıyor). Yarımada Malay, Çinli ve Hintli insanların oluşturduğu ve modern başkenti Kuala Lumpur olduğu yer. Borneo’nun Malezya tarafında ise orangutanların ve yerlilerin bulunduğu harika bir vahşi yaşam var.
Malezya’ya ilk defa gelen birinin gözüne çarpacak detaylardan biri ülkede birçok kültürün iç içe oluşu. 32 milyonluk nüfusuyla Malezya üç ana topluluğa ev sahipliği yapıyor. Bunlar Bumiputeralar (Malaylar ve yerliler), Çinliler ve Hintliler. Çin Mahallesi, renkli Hindu tapınakları ve büyük camiler Malezya’nın etnik çeşitliliğinin göstergesi.
16. yüzyıldan itibaren sırasıyla Portekizliler, Hollandalılar ve İngilizler, bölgeyi sömürge statüsünde yönetmişler. 1957’de 9 eyaletin birleşmesi ile bir federasyon kurulmuş ve bağımsızlık ilan edilmiş, daha sonra Brunei ve Singapur bu birlikten ayrılmışlar. Malezya, İngiliz Milletler topluluğunun da bir parçası. Sömürge döneminin etkilerini görülüyor.
Ekvator çizgisine yakın olan Malezya’da tropikal iklim bulunuyor. Kuru sezon ve yağışlı sezon olmak üzere 2 mevsim egemen. Hava sıcaklığı 26°C-32°C arasında seyrediyor. Ülke coğrafik yapı olarak kuzey güney yönüne uzandığından ve Borneo Adası üzerinde de topraklara sahip olduğundan gidilecek yerler aynı tarihte farklı hava şartlarına sahip olabiliyor.
Malezya para birimi olan Ringgit (RM), 1, 5, 10, 20, 50 sent ve 1 RM demir para yanında; RM1, 2, 5, 10, 20, 50, ve 1002lik kağıt paradan oluşuyor. 1$=3,2 Ringgit, 1 TL= 1,65 Ringgit. Malezya’da 240/50 volt elektrik sistemi ve İngiliz tipi köşeli 3 pinli prizler kullanılıyor. Yanınızda uluslararası elektrik adaptörü bulundurmanız veya buradaki süpermarketlerde temin etmeniz tavsiye edilir.
ⓘ Malezya’ya gitmek için vize gerekmiyor. Ülke vizesiz ülkeler listesinde olduğundan kapıda 90 günlük vize pasaportunuza kaşe olarak vuruluyor. Pasaportunuz henüz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken havalimanında veya sınır kapılarında yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.
ⓘ Malezya Gezi Rehberi ve Malezya kategorisi blog yazılarımda Malezya hakkında detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Daha uygun ve verimli bir Malezya tatili yapmanız için Malezya Gezisi Hakkında Pratik Bilgiler blog yazıma muhakkak göz atın.
ⓘ Ayrıca Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım da daha keyifli ve güvenli bir tatil için bilgilendirici olabilir.
Malezya nerede📍
Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alıyor. Güney Çin Denizine doğru bir parmak gibi uzanan Malay Yarımadası ile Borneo Adası’nın bir bölümünden oluşuyor. Kuzeyinde Tayland, güneyinde Singapur ve Endonezya, doğuda Filipinler ile komşu.
Malezya’ya ait Sabah ve Sarawak eyaletlerinin olduğu Borneo Adası’nın kuzeyine Doğu Malezya, Malezya Yarımadasındaki ülke bölümüne de Batı Malezya adı veriliyor.
Yüzölçümü 330 bin kilometrekareyi aşan Malezya’da, 16 milyonu aşkın insan yaşıyor. Halkın büyük çoğunluğu Müslüman. Budizm ve Hinduizm de yaygın. Ayrıca, 200 bin civarında Hıristiyan var.
2015 hükümetinin nüfus sayımı Kuala Lumpur’un nüfusunun şehir içinde yaklaşık 1,7 milyon kişi olduğunu tahmin ediyor. Klang Vadisini kuşatan ve daha büyük olan Kuala Lumpur metropol alanı 2012’de 7,2 milyonluk nüfusa sahipti.
Malezya haritası 🗺️
ⓘ Malezya gezinizde, dünyanın her yerinde uygun fiyata oda/ev sunan Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 22€ kazanırsınız. Otel rezervasyonu için Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak booking.com’a kaydolursanız 15$ indiriminiz olur ✔️
Malezya’ya nasıl gidilir ✈️
Malezya’ya hava yoluyla ulaşım: İstanbul’dan Malezya’ya sadece Türk Hava Yolları direkt seferler sağlıyor. İstanbul-Kuala Lumpur uçuşu 10 saat 45 dakika sürüyor.
Malezya uzak bir ülke olduğundan biletleri de ucuz değil. En az 6 ay öncesinden, kampanyalardan Malezya uçak biletinizi almanızı tavsiye ederim. Aşağıdaki blog yazılarım ucuz uçak bileti bulma konusunda belki yol gösterici olabilir.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Uygun Malezya uçak bileti sunan havayolu firmalarından Saudi Arabian Airlines ile Cidde aktarmalı uçuş 14 ile 20 saat arasında değişebiliyor.
Singapur Airlines ile Singapur aktarmalı Kula Lumpur’a gidebilirsiniz. Bir Malezya ziyaretimi ben bu şekilde Singapur Havayolları ile yapmıştım. Qatar Airways ilse Katar’ın başkenti Doha aktarmasıyla Kuala Lumpur’a uçmak da 14 saat sürüyor.
Emirates’in İstanbul-Dubai aktarmalı seferleri de tercih edilebilir. Etihad Airways ile Abu Dhabi üzerinden Kuala Lumpur’a gitmek de 15 saat sürüyor. Oman Air ile Umman’ın başkenti Muscat üzerinden uçuş 25 saati bulabiliyor.
Kuala Lumpur Uluslararası Havalimanı (KLIA), şehir merkezinin 50 km dışında yer alıyor. Türkiye’den uçuyorsanız gideceğiniz havalimanı burası olacak. Kuala Lumpur Havalimanından şehir merkezine gitmek için en uygun araç KLIA Ekspress trenleri.
Kuala Lumpur’un ana tren istasyonu KL Sentral’e yarım saatte ulaşıyor. Kuala Lumpur’a Nasıl Gidilir blog yazımda daha detaylı ulaşum bilgileri paylaştım, göz atın isterseniz.
📍Kuala Lumpur→ Melaka→ Kuala Lumpur→ Tioman Adası→ Taman Negara→ Perhentian Adası→ Penang Adası→ Langkawi Adası→ Kuala Lumpur güzel bir tatil rotası olur.
Dünyanın öbür ucunda bulunan Malezya, egzotik ve son derece büyüleyici. Malezya macera dolu bir varış noktası arayanlar için sadece bilet uzaklıkta.
Malezya gezilecek yerler 📌
Malezya’nın en büyük şehri Kuala Lumpur, rengârenk, devasa binalarla süslü. Işıltılı şehir, son 30 yıldır rekor büyüme hızı tutturan ülkedeki refahın en iyi göstergesi. Kısaca KL olarak adlandırılan ve anakaranın Batı kıyılarına yakın kurulu olan Kuala Lumpur Türkiye’den 6 saat ileride.
Kuala Lumpur’da Batu Mağaraları şehrin en çok ilgi gören rotası. Ayrıca Ulusal Müze, Kuala Lupur Kulesi, Petronas İkiz Kuleleri, Ulusal Tarih Müzesi, Kuala Lumpur Kuş Parkı şehrin cazibe merkezleri. Kuala Lumpur’un yaklaşık 25 kilometre güneyinde yer alan Putrajaya ülkenin gittikçe büyüyen ulusal başkenti.
Bakir adaları, muhteşem sahilleri, zengin yaban hayatı, enfes sokak lezzetleri, yerel kültürünü muhafaza etmeyi başaran özgün kasabaları ve metropolleriyle aynı anda birçok farklılığı bir arada barındıran Malezya, Güneydoğu Asya’nın en gözde turizm destinasyonları arasında.
Malezya/ Kuala lumpur – Plaza Low Yat alışveriş için bayağı uygundur. O binada birçok yerine gezmeden bir şey almamaya çalışın.
Malezya otantik bir ülke ve 3. dünya ülkesi olmasına rağmen sanırım Türkiye den kat ve kat ileride ekonomisi var. Bunun sebebini her nedense anlayabilmiş değilim. Coğrafi konum ve nüfus olarak her ne kadar büyük olsak da ekonomik bakımdan Malezya kadar olamıyoruz galiba.