Metropolis Antik Kenti, İzmir çevresindeki tarihi yapıları ve antik kentleri keşfetmek isteyenleri kendine hayran bırakan bir zenginliği barındırıyor. İzmir’e bağlı Torbalı ilçesi sınırlarında yer alan antik kent, günümüzden beş bin yıl öncesine dek uzanan bir geçmişe sahip.

İsminin anlamı ‘Ana Tanrıça Kenti’ olan Metropolis şehrindeki ilk kazılar 1989’da başladı. Hala devam eden kazılarda, topraktan yapılan çok sayıda ana tanrıça heykelciği, kutsal mağaralar, tiyatro, meclis binası olarak bilinen bouleuterion, üstü kapalı gezinti yolu olan stoa, mozaikli salon, hamamlar ve evler ortaya çıkarıldı.

Metropolis Antik Kenti’nde Görülecek Yerler

1. Mozaikli Salon

Metropolis’te tiyatronun yan tarafında bulunan alanda, teraslar halinde inşa edilen mozaikli salonlar bulunuyor. Üzerinde Roma Dönemi’ne ait geometrik şekilli freskler ve tabandaki renkli taşlarla yapılan mozaikler bulunan duvarlar büyüleyici güzellikte. Ana mozaiğin merkezinde, tiyatro ve eğlence tanrısı Dionysos, karısı Ariadne ve onlarla ilgili tasvirler var. Diğer mozaiklerde ise komedya ve tragedya masklarının yanı sıra kuş figürleri de görülüyor.

2. Akropolis

Arkaik dönem ve Erken Tunç Çağında bile yerleşimin olduğu Akropolis‘in antik kentin koruyucusu sanılan Tanrı Ares onuruna yapıldığı düşünülüyor. Kentin en rahat savunulacak tepesinde inşa edilen kentin surları, Helenistik döneme kadar uzanıyor. Surların doğusundaki kapının ana giriş olduğu, batıdaki kapının ise kaya mezarlarının bulunduğu mezarlığa açıldığı tahmin ediliyor.

Malta

3. Roma Hamamı – Palaestra

Roma Hamamı–Palaestra, Halk arasında ‘Han Yıkığı’ olarak adlandırılan alanda yer alıyor. Roma Dönemi’nden kalan bu görkemli hamamdaki araştırmalar devam ediyor. Kazılar sonucunda sıcaklık bölümü ortaya çıkarılan hamamdaki salonların kenarlarında, özel tasarıma sahip basamaklı havuzlar da bulunuyor.

4. Tiyatro

metropolis antik kent

Helenistik dönemde yapılan tiyatroların en eski örnekleri arasında bulunan antik tiyatronun tamamı ana kayaya oyularak oluşturuldu. Yalnızca tiyatro gösterileri için değil, dini ve sosyal törenler için de kullanıldığı bilinen tiyatro, yaklaşık dört bin kişi kapasiteli. Metropolis tiyatrosu sahne, oyun alanı ve oturma yerleri bakımından en iyi korunan kalıntılardan.

5. Metropolis Stoası

Genelde yağmur ve güneşten korunmak amacıyla yapılan stoaların dini törenlerde, siyasi ve felsefi toplantılarda, ticari ve kültürel etkinliklerde kullanıldığı biliniyor. MÖ 2. yüzyılda inşa edilen 10 metre genişliğindeki stoanın sütunları üzerinde, bağışta bulunan kişilerin adları yazıyor. Bu açıdan Metropolis Stoası, sponsorluk kurumunun ilk örneklerinden sayılıyor.

6. Peristil Ev

Tiyatro ve şehir merkezi bağlantısını araştırırken keşfedilen Peristil Ev, Roma dönemi hakkında daha fazla şey öğrenilmesini sağladı. Antik kentteki sivil yaşamın bilinmeyen yönlerini gözler önüne seren ev, geniş mermer kaplı bir avlu ve her kenarda dört sütun sırasına sahip. İçeride bulunan renkli duvar sıvaları ve zengin buluntular ise bu evin Roma döneminde yaşayan varlıklı bir Metropolisliye ait olduğunu gösteriyor.

7. Hamam – Gymnasium

Bulunan bir yazıt, Hamam – Gymnasium kompleksinin Aleksandra Mirton isimli biri tarafından yönetildiğinden söz ediyor. Yapıldığı dönemlerde hamamların, yıkanma işlevinin yanı sıra günümüzdeki kafe ve spor merkezlerine benzer iletişim alanları olarak kullanıldığı biliniyor. Geleneksel hamam bölümlerinin yanında Metropolis Hamamı, bir masaj odası ve ön salona da sahip.

8. Bouleuterion

Antik dönemin meclis binaları olan bouleuterionlar, kentin yönetimiyle ilgili karar alınan yerler olarak biliniyor. Kare forma sahip Metropolis Bouleutrerion’unda, 400 kişi kapasiteli bir toplantı salonu da var. Işınsal merdivenlerle ikiye ayrılan dairesel oturma yerlerinin, tiyatroyla benzer bir yapıya sahip olması dikkat çekiyor.

Metropolis Antik Kenti, İzmir çevresinde gezilecek yerler arasında oldukça popüler. Efes Antik Kentine de 30 kilometre uzaklıktaki antik kent; mozaikleri, kalıntıları, tarihi eserleri ve yapılarıyla görülmeye değer.

2 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz