Melaka, UNESCO Dünya Mirası şehirleri listesine 2008 yılında dahil edilmiş ve ülkenin en küçük üç eyaletinin başkenti. Şehre ben kısaca Asya’daki avrupa diyebilirim. Ana caddesi, nehir çevresine kurulmuş küçük cafe ve restoranları ve otelleri, kiliseleri ile tam bir Avrupa şehri izlenimini veriyor. Sömürge tarihi açısından zengin olan şehir, şimdiye kadar tattığım en iyi sokak yemeklerinden bazılarına ev sahipliği yaptı.

Kuala Lumpur’un yaklaşık 150 kilometre güneyinde yer alan modern Malezya kenti Melaka, günümüzde zengin bir mirası yansıtan, mimari, kültür, gelenekleriyle turistik bir yer. Malezya ve Hint kültürlerinin yanı sıra İngiliz, Hollanda ve Portekiz gibi Batı uygarlığından da nasibini almış. Malakka Boğazının kıyısında yer al şehir zengin ve eşsiz bir tarihe sahip.

Melaka

Kuala Lumpur’da Batu Caves ziyareti yaptıktan sonra şehre dönüp eşyalarımız toplayıp Melaka’ya doğru yola çıktık. Öncesinde Sumatra’da Lake Toba‘da tanıştığımız ve Kuala Lumpur’da karşılaştığımız Valentine ile vedalaştık.

Kuala Lumpur’da bizimle aynı hostelde kalan bir Alman çiftle birlikte birkaç metro değiştirerek şehirlerarası otobüs terminaline vardık. Melaka şehrine RM24 karşılığı biletimizi aldık. Doğrusu otobüs terminalinin, görünürde havalimanından farkı yoktu.

Malta

Serbia

Kuala Lumpur’dan Melaka’ya gitmek için en uygun yol, Terminal Bersepadu Selatan’dan express KKKL Ekspres otobüsüne binmek. Bu otobüs terminaline KL Sentral’den Bandar Taşik Selatan trenine binip yolun karşısına yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Biletlerinizi gişeden alıp bekleme salonunda otobüsünüzün kalkış saatini bekliyorsunuz. Sonra kapılar açılıyor ve bilet kontrolünden sonra otobüse geçebiliyorsunuz. Otobüsleri oldukça soğuk, yanınıza hırka türü şeyler almanızı öneririm.

Otobüs koltukları arasındaki mesafe çok geniş ve koltuğu da yatırabiliyorsunuz. Ben Melaka’ya kadar uyudum. 2 Saat süren Melaka yolculuğu sonrasında otobüs terminalinde inip, oradan da şehir merkezine giden şehiriçi otobüsüne atladık.

Kuala Lumpur’dayken bize Melaka’da kalmamız için Backpacker’s Freak Hostel adında bir hostel tavsiye edilmişti. Hosteli bulup, yerleştik. Hostelimizin kişi başı ücreti RM15 ve buna kahvaltı dahil. Otelde çalışan biri Singapurlu, diğeri Hint asıllı Malay ile uzun sohbetler ettik.

Melaka Gezi Rehberi

Melaka, Malezya’nın güneybatı sahilinde, Hindistan ile Çin arasındaki işlek deniz yolunda önemli bir konuma sahip. Köklü ve zengin bir tarihi mirasa sahip hoş bir şehir. Melaka, 1300’lerin sonlarında, Javalıların saldırısı nedeniyle Temasek’ten (Singapur’un antik adı) kaçan Budist Prens Parameswara tarafından kurulmuş.

Şehir nispeten küçük olmasına rağmen, Malakka Boğazı nedeniyle Avrupa, Asya ve Orta Doğu arasında önemli bir ticaret yolu haline gelmiş. Toprakları 1511’de Portekizliler tarafından fethedilmiş ve1641’e kadar bir Portekiz kolonisi olarak kalmış.

Sonraki 180 yıl boyunca, Hollandalılar Malacca’yı İngilizlerin ara sıra müdahalesiyle yönetmiş. Şehir, yabancıların kontrolü altında kalmaya devam etmiş ve 1826’da İngiliz toprağı olmuş. II. Dünya Savaşı sırasında da kısa bir süre Japonya tarafından işgal edilmiş.

Malacca, 1963’te günümüz Malezya’sının oluşumuna kadar İngiliz yönetimi altında kalmış. Altı yüz bine yakın olan nüfusunun yarısı Malay ve geriye kalan nüfusun büyük bir bölümü Çinliler ile onu da azınlıkta olan Hintliler takip ediyor.

Yerel nüfusun neredeyse %70’i Müslüman, %25’i Budist ve diğer pek çoğu Hindu ve Hıristiyan inançlarına sahip.

Bölge bir zamanlar İngiliz yönetimi altında olduğundan ve hayat büyük ölçüde turizme bağlı olduğundan, İngilizce çoğu kişi tarafından konuşuluyor. Çince, Tamilce ve Portekizce Creole dahil olmak üzere birçok azınlık dilini de duyabilirsiniz.

Melaka’da ATM’leri bulmak zordu. Ancak Jalan Laksamana 4 Caddesinde 7/11 içinde ve ayrıca Dataran Pahlawan Melaka Megamall’da bir tane bulduk.

Malaka’nın hoş bir iklimi var. Gündüz genellikle çok yüksek nemli havanın sıcaklı 30 ila 35°C arasında. Mayıs ve Haziran belki de en kurak aylar ama, yağış yıl boyunca görülebiliyor. İklim açısından, Melaka’yı ziyaret etmek için kötü bir zaman yok.

🏨 Jonker Street hafta sonu pazarına yakın Hotel Puri, Rosa Malacca, Porta de Santiago’ya 500 metre mesafede yer alan Timez Hotel; Malakka Nehrinin hemen yanında yer alan RC Hotel iyi konaklama seçenekleri. Melaka Nehri kenarında yer alan Casa del Rio ve Ibis Melaka da enfes oteller.

1920’lerden kalma bir malikânenin orijinal bir parçası The Majestic Malacca Hotel ve Baba & Nyonya Miras Müzesine 500 metre mesafede yer alan JonkeRED Heritage Hotel yer bulursanız kaçırmamanız gereken oteller ✔️

Melaka Gezilecek Yerler

Melaka Şehrinde dolaşmanın en iyi yolu yürümek. Birçok cazibe merkezi tek bir merkezi alanda yer aldığından ulaşım için ücret ödemenize gerek kalmıyor. Çok yorulursanız otele gitmek için trişase kullanın.

Melaka’da, trişaseleri süsleme konusunda gerçekten özel bir çaba var. Şehirde dolaşan yüzlerce trişase var, hepsi bir çizgi film karakteri temasına sahip. Başta Spiderman olmak üzere Hello Kitty, Doraemon, Pokemon ve en popüler Marvel karakterleri ile süslenmişler.

Birçoğunda akşam dolaşmanızı daha eğlenceli kılmak için rengarenk LED ışıklar ve müzik sistemi kullanıyor. Daha uzak bölgeler için Uber’in Güneydoğu Asya versiyonu Grab’ı kullanarak bir taksi çağırabilirsiniz.

Melaka’da da sokak sanatı, Malezya’nın diğer güze kolonyal şehri Georgetown ile eşit olmasa da gelişmeye başlamış. Keşfetmenin en iyi yolu, sabit bir planı yapmadan Melaka sokaklarını arşınlamak. En çok nehir ve çevresindeki yan sokaklar boyunca yoğunlaşmış.

Ertesi gün zamanımızın çoğunu hostelde okuyarak, Borneo ve Singapur gezimizi planlayarak geçirdik. Hostelimize yakın çok büyük alışveriş merkezine gidip bir şeyler atıştırdık.

Akşam ise Melaka’nın içerisinden geçen nehir üzerinde düzenlene tekne turuna biletimizi aldık. Melaka Nehir Gezisi, eski şehirdeki birçok güzel tarihi binayı ve ilgi çekici yerleri görmenin en harika yolu. Tekne gezileri her gün 09.00 – 23.00 saatleri arasında yapılıyor.

Bilet gişesi, Kızıl Meydan binalarının karşısındaki turist bilgi merkezinin yanında yer alıyor (30 RM). 40 dakika kadar süren anlatımlı tekne turunda göl çevresindeki tarihi binalardaki cafe ve restoranları izledik. Şehrin her tarafında aşırı bir aydınlatma var. Her yer ışıl ışıl.

Hollanda Meydanı yakınlarındaki turistik bilgi bürosundan her salı, perşembe ve cumartesi saat 9.30’da başlayan ücretsiz 2 buçuk saatlik bir yürüyüş turu var. Kaydolmak ve yerinizi garanti etmek için saat 9.15’e Turizm Ofisine gidin.

1. Jonker Caddesi

Melaka Jonker Street
Melaka Jonker Street

Jonker Caddesi, Melaka’daki Çin Mahallesi’nin merkezi. Akşam yemeği için dışarı çıkıp bir şeyler yedikten sonra burada gezmeye gittik. Jonker Walk şu ana kadar gördüğüm en güzel sokaklardan biriydi. Sağında ve solunda restoran ve shoplarla dizili sokakta haftada iki defa gece pazarı kuruluyor.

Mahallede 17. yüzyıldan kalma birçok malikânenin yanı sıra çok sayıda mağaza, restoran ve kafe bulunuyor. Hollanda sömürge döneminin sona ermesinden sonra Çinlilerin yerleştiği cadde her cuma, cumartesi ve pazar akşamları trafiğe kapatılıyor ve gece pazarı kuruluyor.

Satıcıların neredeyse tamamı Çinli Malaylar. Sessiz ve sakin bir sokak, kimse ürününü satmak için bağırmıyor, tezgahlarında öylece müşterilerini bekliyorlardı. Her türlü ürünü bulabilmeniz mümkün. Yine yol boyunca çok sayıda sokak yiyecek satıcısı da bulunuyor.

Nehirden Jonker Caddesinin uzak ucuna kadar kurulan pazarda mevcut yemek seçenekleri harika ve çok ucuz. Bazen dans gösterileri de düzenleniyor. Tüm Asya’da ziyaret ettiğim en iyi gece pazarlarından biri.

2. Baba & Nyonya Heritage Museum

Baba & Nyonya Heritage Museum
Baba & Nyonya Heritage Museum

Baba & Nyonya Heritage Museum (Baba ve Nyonya Miras Müzesi), Melaka’da Milyonerler bölgesindeki bir malikanede kurulmuş bir müze. Evin dördüncü nesil sahibi Chan Kim Lay tarafından kuruldu. Müzede ahşap parçalar, porselen ve mobilyalar ve el işi ürünleri sergileniyor.

3. Cheng Hoon Teng Tapınağı

Cheng Hoon Teng Tapınağı
Cheng Hoon Teng Tapınağı

Cheng Hoon Teng Tapınağı (Berrak Bulutlar Tapınağı), Malezya’da ibadete açık en eski tapınak. 1646’da inşa edilen tapınak, Feng Shui prensiplerine sıkı sıkıya bağlı olarak inşa edilmiş. Malacca Chinatown’un kalbindeki tapınak, farklı dinlere ait birçok ibadet yerine ev sahipliği yapan ünlü Harmony Caddesinde yer alıyor.

Çinliler Malezya Yarımadasına göç ettiklerinde kültürlerini ve inançlarını da beraberlerinde getirmişler. Böylece Malacca’da güçlü bir Çin kültürü oluşturmuşlar. Cheng Hoon Teng Tapınağında Taoculuk, Konfüçyüsçülük ve Budizm gibi üç geleneksel Çin doktrini uygulamışlar. Öncelikle dini bir site iken, aynı zamanda toplumun idari merkezi ve bu süre zarfında Adalet Mahkemesi olarak da hizmet vermiş.

Tapınağın son derece süslü bir çatısı ve Çin aslanlarıyla döşenmiş süslü bir cephesi var. Ejderhalar, kuşlar ve çiçeklerin hepsi karmaşık bir şekilde oyulmuş ve saçakların ucuna kadar boyanmış.

Bu 400 yıllık bu tapınağın olağanüstü mimari restorasyonu, UNESCO tarafından ödül almış. Bu olağanüstü sanata verilen zaman ve çabayı hayal edebiliyordum. Ziyaret etmek ve dolaşmak ücretsiz.

4. Christ Church Melaka

Melaka gezilecek yerler

Christ Church Melaka (Mesih Kilisesi), Melaka’da Hollanda sömürge döneminden kalma en ikonik yapılardan biri. İnşa edildiğinde beyaz olan kilise, 1900’lü yılların başlarında kırmızıya boyandı ve bu renk Hollanda döneminden kalma binaların çoğunun bir göstergesi haline gelmii. Kilisenin içi Felemenkçe, İngilizce, Portekizce ve Ermenice yazılı birçok mezar taşı ile örülü.

Melaka’nın sembolü olan Mesih (İsa) Kilisesi, Hollandalılar tarafından 18. yüzyılın ortalarında inşa edilmiş. İnşa edildiği dönemde Malezya’daki en eski Protestan kilisesi olan Mesih Kilisesi günümüzde Anglikan kilisesi olarak hizmet veriyor. 

Tipik 18. yüzyıl Hollanda mimari tarzında inşa edilen bina sadece renkli cephesi için değil iç dekorasyonu ile de dikkat çekiyor. Katedralin iç kısmında 200 yıllık el yapımı sıralar, dekoratif aydınlatmalar, Hollandalı askerleri ve yerlileri onurlandıran plaklar var.

Kiliseye 1698’de yerleştirilen çan, kilisenin tabanında yer alan Portekizce mezar taşları ve pirinç bir İncil standı kilisede gözden kaçırmamanız gereken şeyler. Yine kilisenin arkasında, ilginç hediyelik eşyalar alabileceğiniz bir hediyelik eşya dükkanı bulabilirsiniz.

5. Stadthuys

melaka stadthuys

Stadthuys, 1650’de Hollandalılar tarafından inşa edilen eski belediye binası. Christ Church Melaka ile aynı meydanı paylaşıyor. Melaka’daki diğer Hollanda Sömürge binaları ile birlikte kırmızı rengi taşıyor.

Sömürge döneminde Hollanda yönetimine bağlı vali yardımcısının bürolarının bulunduğu yapı günümüzde Tarih ve Etnografya Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Müzede, Melakan tarihinde birçok farklı dönemi sergileyen geleneksel kostümler ve eserler sergileniyor.

6. St. Paul Kilisesi

Church of Saint Paul, Malacca
Church of Saint Paul, Melaka

St. Paul Kilisesi (Aziz Paul Kilisesi), Melaka’ya bakan bir tepenin üzerinde 1521’de Portekizli bir kaptan tarafından şapel olarak inşa edilmiş. Kente hakim bir tepede hoş bir manzaraya sahip. Tüm Güneydoğu Asya’daki en eski kilise olduğu varsayılıyor.

Cizvit Hükümdarlığının kurucularından St. Francis Xavier kiliseyi, Çin ve Japonya’ya yaptığı misyonerlik yolculuklarında üs olarak kullanıyordu. 1552’de Çin’de ölen Xavier’in mezarı kilise bulunuyor.

19. yüzyılda İngilizler tarafından askeri mağaza olarak kullanıldıktan sonra kısmen harap olan kutsal alan, Melaka’da en çok ziyaret edilen yerlerden biri. Hem gün batımına denk gelmek hem de tüm kruvaziyerin kalkışına denk gelmek için akşamları ziyaret edin.

7. A’Formosa Kalesi

Porta de Santiago

A’Formosa Kalesi (Porta de Santiago), Malacca’yı Portekiz deniz filosuna katmak için 1511’de Alfonso D ‘Albuquerque tarafında inşa bir Portekiz Kalesi. St Paul Kilisesinin yaklaşık 600 metre doğusunda yer alıyor.

Malacca Sultanlığının işgaline öncülük eden kaleden kalanlar, Güneydoğu Asya ve Uzak Doğu’daki en eski Avrupa kalıntısı. Baharat Yolu boyunca, Asya lle Avrupa arasında ticaret gemilerinin seyrini kolaylaştırmak için kale kurulmuş. Kale kompleksinde hastaneler, 5 kilise, uzun devasa depolar ve 4 kilit rol oynayan kuleye sahipmiş.

Malacca, 1641’de Hollandalılar tarafından işgal edilirken kale yıkılsa da kalenin dış duvarları yeniden güçlendirilmiş. Ancak bu defa 1807’de İngilizler kalenin çoğunu tahrip etmiş. Tüm yamaç boyunca yayılan beş katlı kaleden bugüne, Porta de Santiago Geçidi ve Middelburg Burcu kalmış.

8. Menara Taming Sari

Menara Taming Sari
Melaka Taman Sari

Menara Taming Kulesi, hem tarihi Melaka’ya hem de kentteki modern anlayışa bakmak için en doğru adres. Kulenin tabanında midilli gezintileri, karnaval çadırları ve elektrikli araba kiralama gibi farklı etkinlikler bulunuyor. Döner kule 7 dakikalık bir tura sahip ve aynı anda 8 kişiyi alabiliyor.

Şehrin 360 derece manzarasına sahip ama manzaranın kendisinin çok müthiş olduğunu söyleyemem. Sadece 7 dakikalık izleme için kişi başına 25RM ücret pahalı sayılır. Benzer manzarayı belki yüksek otellerden de görebilirsiniz.

Melaka’yı yukarıdan görmek için 2 farklı nokta daha var. Çok iyi manzarası olmasa da Melaka Skydeck @ Hatten City de benzer işi görüyor (RM15). Şehrin kuzeyinde Shore Sky Tower adlı bir izleme kulesi daha var ama ziyaret etme fırsatım olmadı maalesef. Melaka’da öldürmek için çok zamanınız var bunları da ziyaret edebilirsiniz.

9. Masjid Selat

Melaka Masjid Selat
Melaka Masjid Selat

Masjid Selat, Malacca Boğazına 2006’da Orta doğu ve Malay mimari tarzıyla inşa edilmiş bir cami. Şahane okyanus manzaralarıyla insan yapımı bir ada üzerine inşa edilmiş. Bu yüzden ‘Yüzen Cami’ de deniyor. Biraz şehir dışında olduğundan Grab taksi ile gidebilirsiniz.

Ana kubbe tasarımında İslami motif kullanılırken, dört köşede yer alan kulelerde tipik Malezya mimarisi hakim. Geniş, sarı ve yeşil vitraylı kemerler caminin öne çıkan özelliklerinden. Cami, renkli ışıklarıyla hava karardığında çok daha güzel görünüyor.

10. Melaka Sultanate Palace Museum

Melaka Sultanate Palace Museum

Melaka Sultanate Palace Museum (Melaka Sultanlığı Sarayı), Melaka’yı 1456’dan 1477’ye kadar yöneten sultan Mansur Şah’ın sarayının orijinaline uygun biçimde 1984’te yeniden inşa edilmesi ile ziyarete açılmış bir müze. Sultanın günlük yaşantısını sembolize eden odalara ve bölümlere sahip.

Geleneksel inşaat teknikleri ve malzemeleri kullanılarak inşa edilen Sultan Mansur Shah’ın 15. yüzyıl sarayının rekreasyonu, Malacca Malay Sultanat’ın tarihini anlatan 1.300’den fazla eser, baskı ve fotoğraflar sergiliyor. Sarayla aynı derecede etkileyici olan bahçeleri de gezin.

11. Kampung Morten Köyü

Kampung Morten

Kampung Morten Köyü, Melaka Nehri boyunca rahat bir yürüyüşle gidebileceğiniz, bölgede kalmış birkaç geleneksel köyden biri. Malay Köy, Melaka’nın İngiliz kontrolünde olduğu dönem, Frederick Joseph Morten adında bir İngiliz emlakçıdan adını almış. Melaka’nın Tarihi şehir merkezinin kuzeyinde yaklaşık 15 dakika yürüme mesafesinde.

Kampung Morten, Melaka Nehri gezisi ile popüler olan Melaka Nehri’nin yanında yer alıyor. 1920’lerin başında yapılan evler birçok benzersiz özelliğe sahip. Hala geleneksel Malay yaşam tarzının sürdüğü yaşayan bir müze burası.

Gökdelenlerin ve otellerin ortasında kalmış rustik köy, yemyeşil bahçelerinden size el sallayan sakinlerin olduğu nefis bir yer. Köyde 52 Melaka geleneksel konutu da dahil olmak üzere 85 ev var. Hükümet ayrıca köyün doğal haliyle kalmasını sağlamak için köylülere yardım ediyor.

Buradaki hanelerin büyük çoğunluğu, Melaka’nın ilk yerleşimcilerinin soyundan gelenler. Şimdilerde bu şirin geleneksel evlerin bazısının ön bahçelerinde küçük restoranlar ve kafeler var. Melaka gezilecek yerler listenize ekleyin mutlaka.

Melaka’daki son günümüzde, nehri takip edip yürüyerek bir şehir turu yaparken uğramıştık. Sonra Jonker Walk çevresinde bir tur attık. Bu yolun etrafında çok sayıda cefe ve restoran var. Binalar tipik Avrupai binalar görünümündeler. Gündüz saatinde sokak trafiğe açık ve tipik bir Avrupa şehri gibi.

Bir Hint restoranından yemeğimizi yedikten sonra otelimize geri döndük. Melaka’da konaklama fiyatlarının ucuz gibi görünüyor, ancak yemek fiyatları için aynı şeyleri söylemek zor galiba. Ucuz yemek arıyorsanız Jonker Street Hawker Centre‘da yemek tezgahı sunan mekanlara uğrayın.

Tezgahları gezerek ağız tadınıza uyan yemeği sipariş verin. Oturduğunuz masanın numarasını söyleyin. Yemek hazır olunca masanıza geliyor ve ödemeyi o zaman yapıyorsunuz. Burada yemek hem ucuz hem de lezzetli. Akşam 18.00’den gece yarısına kadar açık, perşembe günleri kapalı.

Bir zamanlar ‘Doğu’nun Venedik’i olarak adlandırılan Melaka Nehri boyunca yan yana çok sayıda mekan sıralanıyor. Akşam saatlerinde en iyi yerler çabucak dolduğundan erken gidin.

Melaka Old Town’da da iyi bir kahve veya smoothie için birkaç nefis kafe var. Nefis öğle yemekleri servis eden Jonker Caddesi’ndeki bir hediyelik eşya dükkanının arkasında bulunan Daily Fix Cafe, Melaka’daki en iyi kafelerden biri.

Hostelde geçirdiğimiz uzun zaman sonrasında, fırsatımızı bulup planlamalarımız da finalize ettik. Yarın Time Dergisinde dünyanın en güzel adası olarak geçmiş olan Tioman Adası’na üç günlüğüne gidiyoruz. Niyetimiz orada biraz dinlenmek ve dalış yapmak.

Tioman Adası sonrasında ise birkaç günlüğüne Singapur’a geçeceğiz. 21 Eylül’de Singapur’dan, Borneo adasınının Sarawak eyaletinin Miri şehrine uçacağız. Yaklaşık 21 gün civarında Borneo’da seyahat etmeyi planlıyoruz.

İlgi çekici ve zengin bir Malezya kültürü keşfetmek istiyorsanız, Malacca’yı ziyaret edin.

Day 405, ML:05, Melaka, Malaysia. 13 Eylül 2011, Salı

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz