Fas, Afrika kıtasının kuzey batısında konumlanıyor. Kendine has renkli kültürü, özgün mimari yapıları, köklü tarihi ve doğal güzellikleri ile yeni yerler keşfetmeyi sevenleri şaşırtan bir ülke. İspanya’nın karşı yakasında Atlantik okyanusu kıyısındaki Fas, uluslararası alanda Maroc ya da Morocco, Arap dünyasında ise El Mağrip olarak adlandırılıyor.

Batısında Atlantik Okyanusu, kuzeyde Akdeniz, güneyde Sahra çölü ve Atlas dağları ile çevrili olan Fas, Afrika’nın Avrupa’ya açılan kapısı ve kuzeyle güneyi birbirine bağlayan köprü niteliğinde. Coğrafi konumu, uzun yıllar Fransa ve İspanya’nın sömürgesi olması, geçmişten bugüne gelen çok katmanlı kimlik yapısı ve Arap kültürünün etkisi altında şekillenen Fas kültürü oldukça renkli ve küreselleşmenin getirdiği tek tiplikten uzak.

fas hakkında bilgi
Şafşavan Şehri, Fas

Modern kültürün ve geleneksel dokunun benzersiz uyumunu görebileceğiniz Fas şehirleri, Avrupa’ya yakın konumu ile dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere başka bir yerden bulamayacakları bir atmosfer sunuyor.

Fas hakkında kısa bilgiler 🇲🇦

Resmi olarak Fas Krallığı olarak adlandırılıyor. Ülke ise kendini Al-Mamlaka al-Maghrebia olarak isimlendiriyor. Renkli kültürü ve zengin mutfağıyla biliniyor. Egzotik ülke Fas, Afrika’nın Kuzey ucunda, Arap ve Berberi’lerin ağırlıkta olduğu, aynı zamanda İslam coğrafyasında önemli yeri olan bir ülke. Kuzey Afrika’da Cezayir, Moritanya, Tunus ve Libya’nın da bulunduğu “Mağrip” bölgesinin en önemli ülkelerinden.

Malta

Mağrip kelimesi Arapçada Batı anlamına geliyor. Mekke’yi merkez kabul eden İslam coğrafyası batısına düşen bu bölgeyi El-Mağrip diye isimlendirmiş. Arapça’da El-Mağrip batı demek. İngilizce ve diğer bir çok dilde ülke Marakeş şehrinden hareketle “Morocco” olarak isimlendirilmiş. Türkçe’de ide Fes şehrinden hareketle Fas diye adlandırıyoruz. Fas’ın başkenti ise Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Rabat şehri.

Fas’ın en büyük şehri Kazablanka, sinema tarihinin klasikleri arasında yer alan Casablanca film sayesinde ülkeden daha çok biliniyor. Marakeş, Fes şehirleri ise Kazablanka’dan sonra en bilinen şehirler. Başkent Rabat 1.967 milyon, Kazablanka 3,397,000, Fes 941,800 ve Marakeş ise 755,200 nüfusa sahip. Fas nüfusu ise 33,986,655.

Fas’ın iki resmi dili var; Arapça ve Berber. Okullarda eğitim dili Arapça ve Fransızca olduğu için Faslılar iyi derecede Fransızca biliyorlar. Fas para birimi Dirhem (MAD). Fas’a giderken yanınızda Euro ya da Dolar götürmenizde fayda var. Fas’ın turistik yerlerinde Euro ile de alışveriş yapabilirsiniz, yine de yanınızda Dirhem bulundurmanız daha iyi olur. Bazen para üstü vermekte nazlanıyorlar.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Fas’a vizesiz seyahat edebiliyor. Fas’a gidebilmek için minimum 6 ay geçerliliği olan bir pasaportunuzun olması yeterli. Eğer turla gitmiyorsanız kalacağınız otelin rezervasyon bilgilerini cep telefonunuza kaydetmeniz pasaport kontrolünde işinizi kolaylaştırabilir. Fas, Türkiye’den 2 saat geride.

Pasaportunuz henüz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken havalimanında veya sınır kapılarında yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Vizesiz gidebileceğiniz ülkeleri öğrenmek için Vizesiz Ülkeler Listesi blog yazıma göz atın.

Daha uygun ve verimli bir Fas tatili yapmanız için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarıma da göz atın dilerseniz.

Fas nerede 📍

Fas Krallığı Afrika’nın kuzeybatısında yer alıyor. Doğusunda Cezayir, Kuzey tarafında İspanya, Ceuta, Mellila, Güney tarafında Moritanya, Batı Sahra ile sınır komşulukları var. Avrupa’ya uzaklığı ise 14 km. 446,550 km kare bir yüzölçümüne sahip.

Fas’ın kuzeyinde Akdeniz, batısında Atlantik Okyanusu yer alıyor. Atlas Okyanusu’ndan başlayıp Akdeniz’e kadar uzayan 3500 km’lik bir sahil şeridine sahip. İç kesimleri geniş dağlık alanlara sahipken en güneyi ve güneydoğusu boyunca Sahra Çölü uzanıyor.

Fas’a nasıl gidilir ✈️

İstanbul’dan Kazablanka şehrine haftanın belirli günleri Pegasus direkt uçuşları var. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Kazablanka Muhammet5 Havalimanı’na yapılan uçuşlar ortalama 4saat 45 dakika sürüyor.

Fas’a gitmek için tercih edebileceğiniz havayolu şirketlerinden biri ise Türk Hava Yolları. İstanbul’dan Kazablanka’ya haftanın 7 günü Türk Hava Yolları direkt uçuş sunuyor.

Kazablanka şehrine direkt uçuş yapan hava yolu firmalarından biri ise Air Arabia. Air Arabia ile haftanın belirli günleri Kazablanka’ya uçuş sağlıyor.

Kazablanka dışındaki diğer şehirlere Türkiye’den direk uçuş yok. Türkiye’den Fas’a direkt uçuşlarda çok fazla seçenek olmadığı için seyahat tarihleriniz kesin ise kampanyalı dönemleri takip edip bileti uygun fiyata alabilirsiniz.

fas nasıl gidilir
Kazablanka Hasan II Camii

✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Fas’a gitmenin diğer bir yolu da İspanya’dan kalkan feribotlar. İspanya Fas arası feribotla 45 dakika sürüyor. İspanya seyahati planlıyorsanız, İspanya’nın liman şehirlerinden kalkan feribotlarla Fas’ın Tanca şehrine günübirlik gidebilir, Avrupa ve Afrika’yı birbirine bağlayan Cebelitarık boğazını geçerek farklı bir seyahati tecrübe edebilirsiniz. Feribot seferlerinin linki www.frs.es.

Kazablanka Muhammet 5 Havalimanı’ndan şehir merkezine gitmek oldukça kolay. Kazablanka Muhammet 5 Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşmak için taksi, tren ve otobüs olmak üzere 3 seçeneğiniz var. Havalimanının içinden kalkan tren yolculuğu 45 dakika sürüyor. Tren Termina1’in birinci katından hareket ediyor. Merkeze en yakın istasyon ise ‘Casa Port’ istasyonu. Bu istasyon Hasan II Camii’ne de 15 dakika yürüme mesafesinde. Havalimanından şehre her saat başı tren seferi var, yolculuk ile ilgili bilgileri kontrol etmek isterseniz linki www.oncf.ma. Tren yolculuğu için iki sınıf bulunuyor.

Ben ikinci sınıfı tercih ettim sakin ve temiz bir kompartımandı. Fas seyahatinde kullanmak için sim kart almayı planlıyorsanız Muhammet 5 Havalimanından ücretsiz olarak alabileceğiniz sim karta havalimanından ya da Casa Port istasyonundaki Maroc Telecom ofisinden internet satın alabilirsiniz.

Otobüsle Kazablanka şehir merkezine gitmeyi planlıyorsanız CTM adlı otobüs firması ile de ulaşım mümkün. Terminal1’in çıkışında bulunan otobüslere önceden bilet almaksızın binebilir şoföre transfer ücretini ödeyebilirsiniz. Yolculuk yaklaşık 45 dakika ile 1 saat arası sürüyor. Bilet ücreti 20 Dirhem.

Kazablanka’dan Marakeş’e tren ile gitmeyi planlıyorsanız havalimanından ve şehir merkezindeki Casa Voyageurs istasyonundan tren seferleri mevcut. Yolculuk yaklaşık 2.5 saat sürüyor. Havaalanından direkt diğer şehirlere gitmeyi isterseniz yine CTM, SATAS ve Supratours adlı firmalarının otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz.

Birkaç şehri bir arada gezmeyi planlıyorsanız araba kiralamak en iyi fikir. Havalimanında çok sayıda araba kiralama şirketi var ve Fas’ı arabayla gezmek hem konforlu hem de ekonomik bir seçenek.

fas nerede
Fas’ın Orta Çağ şehri Fes

Fas’a ne zaman gidilir 🌤

Fas’ta dört mevsim yaşanıyor. Yazın çok yüksek sıcaklıkların görüldüğü Fas’ta, seyahat etmek için en güzel aylar eylül, ekim, nisan ve mayıs ayları. Yüksek sıcaklıklarla aranız iyi değilse ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih etmeniz iyi olur. Çöle yakın bölgelerde ise gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkının yüksek olduğunu, güneş battıktan sonra havanın hızlı bir şekilde soğuduğunu hatırlatayım.

Fas’ı gezmek için Atlantik Okyanusunun kenarına kurulmuş, Fas’ın en gelişmiş şehri olan Kazablanka’dan başlayabilirsiniz. Beyaz ev anlamına gelen Mağrip’in en büyük şehri aynı zamanda kıtanın en büyük finansal merkezi ve en gelişmiş limanına sahip.

Şehir merkezinde okyanusun üzerine inşa edilmiş Hasan2 cami şehrin en güzel noktalarından biri. Eski ve yeniyi, modern yapılarla otantik çarşıları bir arada görebileceğiniz Kazablanka’ya iki gün ayırmanızı tavsiye ederim.

Fas’ta turizmin kalbinin attığı yer ise gizemli atmosferiyle ziyaretçilerine bir serüven sunan Marakeş. Kırmızı şehir olarak bilinen Marakeş Atlas dağlarının eteğinde ve Fas’ın merkezinde yer alıyor. Egzotik çarşıları, daracık sokaklar, sıcak atmosferi, keşfetmeye davet eden güzellikleri ile Marakeş büyülü bir şehir.

UNESCO tarafından koruma altına alınmış ilk meydan olan Jemaa El Fnna meydanı, Medina bölgesi, Medina’ya zıt modern yapısıyla yeni şehir Gueliz, Majorelle Bahçeleri, Kutubiye Camii, geleneksel mimarinin en güzel örneklerinden biri olan Bahia Sarayı ile Marakeş bu özgün coğrafyayı tanımak isteyenlere büyük bir zenginlik sunuyor.

Fas seyahati planlıyorsanız bu egzotik şehire en az üç gün ayırın. Otantik mutfağı, deri ve halı satılan çarşıları, özgün mimari yapıları, tarihin izlerini taşıyan Medina’ları ile Fas’ın her şehri zıtlıklarla uyumun, doğuyla batının bir mozaiği gibi. Fas bir kez gidildiğinde tekrar gitme isteği uyandıran, unutamayacağınız bir ülke olarak hafızanızda kalacak.

2 Yorumlar

  1. Teşekkür ederim bu bilgiler için. Bu yıl 30 yaşıma basacağım ve hiç yurt dışına çıkmadım. İlk deneyimimde Fas ı görmek istiyorum. Umarım gerçekleştirebilirim.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz