Seyhan ve Ceyhan nehirleri arasındaki verimli Çukurova toprakları üzerine kurulan Adana, antik çağda Kilikya uygarlığının yönetim merkeziydi. Türkiye’nin en büyük altıncı şehri unvanını taşıyan Adana, Tarihi İpek Yolu’nun üzerinde zengin tarihi ve kültürel mirasın üzerinde yer alıyor.
Büyüleyici doğal güzelliklerinin yanı sıra kültür, tarih ve inanç turizminin de canlı olduğu, leziz mutfağı ile de tüm Türkiye’nin gözdesi olan Adana, köprü, cami, kilise, han, hamam, müze, kale ve kervansarayın varlığıyla, adeta bir açık hava müzesi görünümünde. Eski Adana Evleri ise, yöresel mimarisinin en güzel örneklerini sergiliyor.

Akdeniz’deki 160 km’lik kıyı şeridiyle deniz, güneş, kum tatili için de oldukça uygun olan Adana, içinden geçen Seyhan ve Ceyhan nehirleri, Toros Dağları’nın muhteşem güzellikleri, serin ve yemyeşil yaylaları, dağların tepesindeki Yedi Gölleri, eşsiz platoları ve kuş cennetiyle doğal güzellikler bakımından çok zengin.
Adana Gezi Rehberi
Tarihi 3 bin yıl öncesine uzanan Adana’nın Çukurova bölgesindeki en eski şehir olduğu düşünülüyor. Hitit, Asur, Pers, Büyük İskender, Selevkos, Kilikya Krallığı, Roma, Bizans, Abbasi, Büyük Selçuklu, Memluk, Ramazanoğlu Beyliği ve Osmanlı hakimiyetlerini gören kent, bölgede Tarsus‘la birlikte iki önemli merkez arasında.
Antik çağda Kilikya uygarlığının yönetim merkezi olan şehir Roma ve Bizans döneminde önemli bir ticaret merkezi olmaya devam etmiş. Adana daha sonra yüzyıllar boyunca adeta uyukluyan bir pazar kenti olarak kalmış. 1950’lerde Büyük Seyhan Barajının inşası ve E-5 karayolunun Toros Dağlarını aşarak Adana’ya bağlanmasyla ciddi bir dönüşüm geçirmiş. Pamuk ve pirinç üretimi ile tarım sanayiinin öncüsü haline gelmiş. Çukurova düzlüğünde üretilen pamuk bugün tekstil sanayimizin hammadde kaynağı.
Cumhuriyet’in ilanınından sonra ilk sanayileşen şehirlerden biri olan Adana, pamuk, buğday, soya fasulyesi, arpa, üzüm ve narenciyenin büyük miktarlarda üretildiği Çukurova tarım bölgesinin pazarlama ve dağıtım merkezi.
Adana Gezilecek Yerler
- Adana Gezi Rehberi
-
Adana Gezilecek Yerler
- 1. Taşköprü
- 2. Adana Ulu Camii
- 3. Ramazanoğlu Konağı
- 4. Büyük Saat ve Adana Bedesteni
- 5. Tarihi Kazancılar Çarşısı
- 6. Adana Müzesi
- 7. Adana Merkez Sabancı Camii ve Merkez Park
- 8. Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi
- 9. Yağ Camii, Adana
- 10. Adana Bebekli Kilise
- 11. Adana Sinema Müzesi
- 12. Tarihi Adana Evleri
- 13. Adana Kuruköprü Anıt Müzesi
- 14. Anavarza Antik Kenti ve Şar Antik Kenti
- 15. Misis Mozaik Müzesi
- Adana yeme ve içme
- Adana alışveriş
- Adana konaklama
- Adana nerede
- Adana’ya nasıl gidilir
1. Taşköprü

Adana’nın simgesi olan merkezde yer alan Taşköprü (Justinianus Roma Köprüsü), Seyhan Nehri üzerinde, Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlayan, dünyanın araç trafiğine açık en eski köprüsü. Şehrin tam ortasında 14 gözü ile etkileyici bir görünüme sahip Taşköprü, 21 gözlü olarak yapılan ancak nehrin ıslahı nedeniyle 7 gözünü toprağın altında bırakan, muazzam bir yapı.
2. Adana Ulu Camii

Adana’nın en önemli tarihi yapılarında Adana Ulu Camii, Ramazanoğulları döneminde inşa edildiği için Ramazanoğulları Camii olarak da anılıyor. Seyhan’da bulunan Ulu Camii’nin tarihi geçmişi 16. yüzyıla uzanıyor. Selçuklu ve Memluk mimarisi özelliklerine sahip caminin en bilinen özelliği ise tarihi çinileri. Cami ibadet saatleri dışında her gün 08.30-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
3. Ramazanoğlu Konağı

Ulu Cami külliyesi içerisinde bulunan Ramazanoğlu Konağı, caminin güneydoğusunda, Ramazanoğlu Beyliği’nin kentte inşa ettiği en önemli tarihi yapılardan. Kesme taş işçiliği ile yapılan Mısır’daki Memluk konakları mimarisine sahip konak, oldukça zarif bir yapı. Ramazanoğlu Konağı ziyaret saatleri 08.30-17.00. Ramazanoğlu Konağı ücretsiz ziyaret edilebiliyor.
4. Büyük Saat ve Adana Bedesteni

Türkiye’nin en büyük saat kulesi Büyük Saat, Adana’nın en önemli simgelerinden. 32 metre yüksekliği ile Osmanlı zamanında inşa edilen en uzun saat kulesi olan Büyük Saat, 1882’de tamamlandı. Büyük Saat Kulesi’nin tam karşısında yer alan Adana Bedesteni, bir 16. yüzyıl yapısı. Bedesten ve çevresi ticari anlamda halen Adana ekonomisindeki önemini koruyor. Adana Bedesteni, haftanın 7 günü 08.30-19.00 saatleri arasında ziyarete açık.
5. Tarihi Kazancılar Çarşısı

Büyük Saat’in hemen yanında yer alan 500 yıllık Tarihi Kazancılar Çarşısı, ağaç işlemeciliği, her türlü kap imalatı ve kalaylaması gibi el sanatları ustalarının atölyelerinin bulunduğu ve Adana’nın kebapçılık geleneğinin merkezi. Seyhan’da, Ulu, Hasanağa ve Yağ camilerinin arasına konumlanmış, Adana’nın en eski çarşılarından biri. Çarşıda 5 yüzü aşkın küçük dükkan terziler, kalaycılar, sandıkçılar, ayakkabıcı ve tüfekçiler, bıçakcı ve helvacılara ev sahipliği yapıyor. Adı Kazancılar çarşısı olsa da topu topu 3 kalaycı kalmış çarşıda.
Adana Arastası, Yemeniciler çarşısı olarak da anılan çarşıda, sabahtan akşama eski ustaların bakır döven çekiç sesleri çınlarken, akşamdan sabaha da sazlı sözlü eğlencelerden yükselen sesler kaplıyor her yanı. Geçtiğimiz yıllara kadar Adana Rakı Festivali olarak Kazancılar Çarşısı’nda düzenlenen etkinlik önce Şalgam ve Kebap Festivali’ne dönüşmüş, ardından alkol nedeniyle yasaklanmıştı. Tarihi Kazancılar Çarşısı, haftanın 7 günü 08.30-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
6. Adana Müzesi

Adana Müzesi, Adana ve bütün Çukurova’da bulunan tarihi eserlerinin sergilendiği Türkiye’nin en eski 10 müzesinden birisi. Adana Arkeoloji Müzesi ve Adana Etnografya Müzesi birleştirilip tek müze olarak Adana Müzesi adıyla hizmet veriyor.
Adana Müzesi’nde sergilen arkeolojik eserler arasında özellikle Hitit Medeniyetinin baştanrısı Tarhunda’ya ait taş heykel, Anadolu Hiyeroglif Yazıtlı Stel, Babil Steli, Adana’nın Karataş ilçesinde denizden çıkarılan bronz erkek heykeli ve Roma devrine tarihlenen mermer “Antropoid Lahit” ile “Akhilleus Lahti” görmeniz gereken en değerli eserler.
Adana Müzesi ziyaret saatleri 09.00.17.00. Müze, pazartesi günleri ziyarete kapalı. Adana Müzesi giriş ücreti 12TL. Müze Kart geçerli.
7. Adana Merkez Sabancı Camii ve Merkez Park

Balkanların ve Ortadoğu’nun en büyük camisi olan Sabancı Merkez Camii, Merkez Park’ın güneyinde ve Seyhan Nehri’nin batı kıyısında yer alıyor. 99 metrelik uzunluğu ile 6 minaresi bulunan camii, yaklaşık 30 bin kişi kapasiteli. Konumu itibarıyla ana arterlerin, demir yolunun ve kenti çevre il ve ilçelere bağlayan yolların kesim noktasında olduğundan, yüksek minareleriyle uzaktan görünen yapı şehrin sembollerinden biri.
Seyhan Nehri’nin iki yanında, 33 hektarlık geniş bir alanda kurulu Adana Merkez Park‘ta 400 binden fazla bitki, 40 çeşit ağaç, 12 havuz, 2.2 hektarlık çocuk oyun alanı, paten pisti, amfi tiyatro ile 3 km’lik koşu ve bisiklet parkuru yer alıyor.
8. Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923 yılında Adana’ya geldiği zaman misafir edildiği Ramazanoğulları ailesine ait Suphi Paşa Konağı, Atatürk’ün 100. doğum yılı dolayısıyla, 1981 yılında Atatürk Evi Müzesi olarak düzenlenmiş ve ziyaretçilere açılmış. Adanalıların Atatürk Evi veya Atatürk Müzesi diye bildiği yapının orijinal ismi Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi.
Müze’de Atatürk’ün Adana seyahati ile ilgili fotoğrafları, bilgiler ve belgeler sergileniyor. Ayrıca, Kuvayı Milliye dönemine ait eşyalar, etnografik eserler ve dönemine ait gazete arşivleri de yer alıyor. Alt katta çoğu bağışlarla toplanan, Osmanlıca ve Türkçe yazılı 2000 kadar kitap bulunan bir kütüphane var.
Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan -31 Ekim) 09.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.30. Müze, pazartesi günleri ziyarete kapalı. Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi giriş ücreti: Ücretsiz.
9. Yağ Camii, Adana

Yağ Camii ya da Adana Eski Camii, Adana’nın merkezinde eski çarşı içerisinde yer alıyor. Saint Jacque adına 1250’de inşa edilen haçlı kilisesinin 1501’de Ramazanoğlu Halil Bey tarafından camiye dönüştürülmesiyle günümüzdeki halini alan cami anıtsal taç kapısı, sade mimarisi ile Adana’nın en eski yapılarından biri.
Cami ismini bir dönem önünde yağ pazarı kurulması nedeniyle almış. Cami, ibadet saatleri dışında her gün 08.30-17.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
10. Adana Bebekli Kilise

Aziz Pavlus Kilisesi olarak da bilinen Adana Bebekli Kilise, ismini yapını baş kısmında bulunan Meryem Ana Heykeli’nden alıyor. 1880-90 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen ve kent merkezinde yer alan kilise, aslında Ermeni Apostolik Kilisesi olarak inşa edilmiş
1915 Ermeni Tehciri’nin ardından azalan Ermeni cemaatin ardından, Katolik cemaatin kullanımına açılmış. Günümüzde ise hem Katolik, hem de Protestan cemaat tarafından kullanılan yapı, Adana’nın zengin kültürel yapısının eşsiz bir örneği.
11. Adana Sinema Müzesi

Türk sinemasına çok sayıda yönetmen ve oyuncu kazandıran Adana’da sinema kültürünün yaşatılması ve sonraki nesillere aktarılmasını amaçlayan Adana Sinema Müzesi, 2011’den bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. Eski bir Adana evinde kurulan ve Seyhan ilçesinde yer alan müzede şehirler özdeşleşen yönetmenler, oyuncular ve yapımcılar ile ilgili eserler tanıtılıyor.
Müzenin zemin katı ise film afişlerinin sergilendiği bir galeriden oluşuyor. Müzenin birinci katında Yılmaz Güney’in eşyaları, film afişleri ve fotoğrafları sergileniyor. Müzede ayrıca Yılmaz Güney, ressam Abidin Dino ve yazar Orhan Kemal’in heykelleri bulunuyor.
Adana Sinema Müzesi ziyaret saatleri 08.00-17.00. Haftanın 7 günü ziyarete açık. Adana Sinema Müzesi giriş ücreti: Ücretsiz.
12. Tarihi Adana Evleri

Günümüzde daha çok Tepebağ ve Kayalıbağ Mahallerinde ayakta kalan geleneksel Tarihi Adana Evleri, Adana’nın tarihi kent kimliğinin en önemli parçalarından birini oluşturuyor. Kentin tarihi merkezinde, dar ve kıvrımlı sokaklar üzerinde, Geleneksel Adana Evleri veya Tepebağ Evleri olarak da adlandırılıyor.
Yığma ve ahşap karkas sistemde inşa edilen evler, kerpiç evlerin yerine daha dayanıklı ve görkemli olan kagir ve karkas sistemli 2-3 katlı olarak inşa edilmiş. Adana’da geleneksel sivil mimarisinin en güzel örnekleri olan Hacı Yunuszade Mehmed Efendi Konağı, Bosnalı Salih Efendi Konağı ile sıra konakların hemen kuzeybatısındaki Suphi Paşa Konağı da 1976’dan bu yana Atatürk Müzesi olarak hizmet veriyor.
13. Adana Kuruköprü Anıt Müzesi
Eski Müze adıyla da bilinen Adana Kuruköprü Anıt Müzesi‘nde, Çukurova Bölgesi’ndeki köyler ve Toroslar’da yaşayan Yörüklerin yaşamına ait eşyalar, kıyafetler ve gündelik işlerde kullanılan çeşitli objeler sergileniyor. Adana kent merkezinde yer alan Kuruköprü semtindeki müze, 1845 yılında inşa edilen ve yıllar içerisinde terk edilen kilise binasının restore edilmesinin ardından 2015’te ziyarete açıldı.
Adana Kuruköprü Anıt Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 09.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.30. Adana Kuruköprü Anıt Müzesi giriş ücreti: Ücretsiz.

Kozan ilçesindeki Anavarza Antik Kenti, Türkiye’nin en önemli antik kentlerinden biri. Roma dönemi yapısı olan antik kent, Kilikya başkenti Tarsus’un gölgesinde kalmışsa da, bir dönem İsauria ve Likaonia’ın metropolisi olmuş, özellikle Anavarza Kalesi ile ünlü bir bölge. Antik kentteki 20 burçlu devasa sur, sütunlu yol, kilise ve hamam kalıntıları tüm heybetiyle ayakta.
Anavarza Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 09.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 09.00-16.30. Anavarza Antik Kenti giriş ücreti: Ücretsiz ziyaret edilebiliyor.
Tufanbeyli’nin kuzeyinde Kayseri il sınırına birkaç kilometre mesafedeki Şar Antik Kenti, Hitit, Roma ve Bizans dönemi eserlerini görebileceğiniz bir antik kent. Roma dönemine ait amfi tiyatrosu ile Bizans dönemine ait kilise kalıntısıyla ünlü. Bölgedeki Alakapı ve Ana Tanrıça Tapınağı da mutlaka görülmeli.
Şar Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 09.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 09.00-16.30. Şar Antik Kenti giriş ücreti: Ücretsiz ziyaret edilebiliyor.
15. Misis Mozaik Müzesi

Misis Mozaik Müzesi, Adana kent merkezine 29 km uzaklıkta Misis Mahallesi’nde yer alıyor. Misis Antik Kenti, başta Hitit olmak üzere, Makedonya, Asurlar, Roma, Slevkoslar, Bizans, Asurlar, Memlükler, Selçuklular ve Osmanlı Devleti’nin kültürlerinden izler taşıyor. Müzede, tarihi Neolitik Çağ’dan kalma höyük ile başlayan Misis Antik Kenti’ne ait mozaikler sergileniyor.
Adana Arkeoloji Müzesi’ne bağlı olan Misis Mozaik Müzesi, 1959’dan bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. Misis Antik Kenti sınırlarında yer alan, 4. yüzyıl sonlarına ait bir bazilikanın zemin mozaikleri müzede sergilenen en önemli eserlerden biri. Misis Mozaik Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 09.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 09.00-17.30. Misis Mozaik Müzesi giriş ücreti: Ücretsiz ziyaret edilebiliyor.
Adana yeme ve içme
Ünü Türkiye’ye yayılan Adana kebabı, Adana’dan başka bir yerde bu lezzette kesinlikle yiyemeyeceğiniz bir lezzet. Bulgur unu turşusu, tahinle biberle yapılan çeşitli salatalar, tatar, mantı, yüksük çorbası, dulavrat çorbası gibi yerel hamur işleri birçok lokantada tadabileceğiniz geleneksel yemekler.
Ayrıca tike kebap, çiğ köfte, içli köfte, patatesli içli köfte, sarımsaklı köfte, sini köftesi, analı kızlı, ekşili köfte, vartabit, humus, bulgur pilâvı, mercimekli ıspanak başı, sıkma, mercimekli köfte, kısır, lahmacun, toga çorbası, tırşık, şakıldaklı çorba, süllüm, bayram kömbesi, etli kömbe, şırdan gibi ana yemekleri de nefis olan Adana mutfağının tatlılarından ise tulumba ve bici bici de dillere destan. Ege Balık Adana Restoran, Ege mutfağından lezzetler sunan nefis bir mekan olarak tavsiyem.

Adana Portakal Çiçeği Festivali şimdiden fenomen haline geldi. Adana sokaklarının portakal çiçeği kokusuyla sarmalandığı bahar aylarında Adana’ya kalkıp gitmek için güzel bir sebep.
Nisan ayında düzenlenen karnaval programında konserler, söyleşiler, kostümlü yarışmalar yapılıyor. Düzenlenen koşular, portakallı lezzetler yarışması ve daha birçok etkinliğiyle renkli ve eğlenceli. Baharda Adana turuna çıkmak için oldukça davetkar bir festival.
Adana alışveriş
Adana’dan yere hediyelik eşyalar almak isterseniz, Bakırcılar Çarşısı ve Mısır Çarşısı tam bir cümbüş sunuyor. Bakır gereçler, tencereler, tepsiler, çay tabakları, baharatçılar, kuruyemişçiler, kıyafetler satanlar, sokak satıcıları, elde al git dürümcüler ve daha fazlası Adana’nın yerel hayatına dair pek çok seçenek sunuyor.
Ziyapaşa Bulvarı ise, bir metropolde bulacağınız her türlü mağaza ve markanın bulunduğu merkez. Bağdat Caddesi’nin Adana şubesi olan bu yol boyunca birçok ünlü markaya rastlayabilir, alışverişinizi yapıp, üzerine keyifli bir yorgunluk kahvesi içebilirsiniz. Çakmak Caddesi’nde ise ikinci el müzik aletleri, pikap, plak ve ikinci el eşyalar bulabilirsiniz.
Adana konaklama
Türkiye’nin önde gelen ticaret ve turizm merkezlerinden Adana’da konaklama alternatifi bir hayli fazla. Şehir merkezi çevresini keşfetmek ve şehri yürüyerek deneyimlemek için Seyhan ve Yüreğir ilçelerindeki otelleri tercih etmeniz gerekiyor.
Dünyaca ünlü otel zincirlerinden HiltonSA Hotel ve Sheraton Grand Adana üst segment oteller. Şehir merkezinde konumu ile tercih edebileceğiniz oteller arasında bulunan Hosta Otel, Çukurova Park Hotel ve Hotel Mavi Sürmeli farklı fiyat aralıklarında bütçenize uygun seçimler olabilir.
Adana nerede
Adana’ya nasıl gidilir
Adana’ya ulaşım, uçakla, trenle ya da kara yoluyla oldukça kolay. Mersin’e 68 km, Hatay’a 186 km, Malatya’ya 405 km, Gaziantep’e 223 km, Kayseri’ye 318 km, Samsun’a 734 km, Diyarbakır’a 536 km, İstanbul’a 933 km ve Ankara’ya 482 km mesafede bulunan Adana’ya birçok şehirden direkt otobüs bağlantısı var.
Adana Şakirpaşa Havalimanı, kent merkezine 5 km uzaklıkta yer alıyor. İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen ile Ankara-Esenboğa, İzmir Adnan Menderes, Antalya ve Trabzon’dan direkt uçuşların bulunduğu Adana’ya, yurt dışından KKTC-Lefkoşa ve Almanya’nın bazı şehirleri ve Katar’ın başkenti Doha’dan da doğrudan uçuşlar düzenleniyor.
Akdeniz’in en gelişmiş kenti olan Adana’da Hitit, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma tarihi yapılarıyla öne çıkan Yüreğir ilçesini mutlaka görün. Diğer yandan kentin en güzel yaylalarından Belemedik Yaylası’nı da ziyaret etmeyi unutmayın.