Adana, Seyhan ve Ceyhan nehirleri arasındaki Çukurova’nın bereketli topraklarında kurulu, Türkiye’nin en kalabalık altıncı şehri. Seyhan Nehrinin güzel manzarasına karşı Akdeniz ikliminin yaşandığı Adana, Tarihi İpek Yolunun üzerinde zengin tarihi ve kültürel mirasın üzerinde yer alıyor. Sulak ve verimli topraklar üzerinde kurulu olması, Adana’nın tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olmasına katkı sağlamış.

Mis gibi portakal çiçeği kokan sokakları, Akdeniz’deki 160 km’lik kıyı şeridi, Eski Adana bölgesindeki tarihi dokusu ve enfes lezzetleriyle seçkin bir zenginlik sunuyor misafirlerine. Son derece gelişmiş ve modern bir kent olan Adana, binlerce yıllık tarihin kalıntıları olan antik kentleri, özgün mimarisi, güzel doğası, enfes mutfağı, değerli müzeleri ve avantajlı konumuyla cazip bir seyahat rotası.

Ddoğal güzelliklerinin yanı sıra kültür, tarih ve inanç turizminin de canlı olduğu, leziz mutfağı ile de tüm Türkiye’nin gözdesi olan Adana, köprü, cami, kilise, han, hamam, müze, kale ve kervansarayın varlığıyla, adeta bir açık hava müzesi görünümünde. Eski Adana Evleri ise yöresel mimarisinin en güzel örneklerini sergiliyor.

Akdeniz’deki 160 km’lik kıyı şeridiyle deniz, güneş, kum tatili için de oldukça uygun olan Adana, içinden geçen Seyhan ve Ceyhan nehirleri, Toros Dağlarının muhteşem güzellikleri, serin ve yemyeşil yaylaları, dağların tepesindeki Yedi Gölleri, eşsiz platoları ve kuş cennetiyle doğal güzellikler bakımından çok zengin.

Malta

Adana Gezi Rehberi

Adana, geleneksel ile modernin, eski ile yeninin, zengin ile yoksulun iç içe geçtiği çok renkli, çok kültürlü bir havza. Yılın on bir ayı güneşin toprağa bereket dağıttığı coğrafyanın adının güzellik tanrısı Adanis’ten geldiği söyleniyor. Daha büyük olasılıkla bu adın asıl kaynağı, yüzlerce yıl önce yörede yaşamış olan Dan aşireti.

Adana, antik çağda Kilikya uygarlığının yönetim merkeziydi. Roma ve Bizans döneminde önemli bir ticaret merkezi olmaya devam etmiş. Adana daha sonra yüzyıllar boyunca adeta uyukluyan bir pazar kenti olarak kalmış. 1950’lerde Büyük Seyhan Barajının inşası ve E-5 karayolunun Toros Dağlarını aşarak Adana’ya bağlanmasyla ciddi bir dönüşüm geçirmiş.

Pamuk ve pirinç üretimi ile tarım sanayiinin öncüsü haline gelmiş. Çukurova düzlüğünde üretilen pamuk bugün tekstil sanayimizin hammadde kaynağı. Cumhuriyet’in ilanınından sonra ilk sanayileşen şehirlerden biri olmuş. Pamuk, buğday, soya fasulyesi, arpa, üzüm ve narenciyenin büyük miktarlarda üretildiği Çukurova tarım bölgesinin pazarlama ve dağıtım merkezine dönüşmüş.

Güneyin giderek büyüyen müreffeh kenti Adana, bereketli Çukurova düzlüğünde, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin arasında yer edinmiş kendine. Tarihi İpek Yolunun geçtiği, Avrupa, Asya ve Orta Doğu arasında önemli bir geçiş güzergahındaki şehir zengin tarihi ve kültürel mirasa sahip. Köprü, cami, han, hamam, kervansaray, kilise, tarihi eser, müze, kale gibi dokularını kentin dört bir yanında görmek mümkün.

Seyhan ve Ceyhan Nehirleri ile Toros Dağlarının tepesinde bulunan Yedi Göller kentin doğal güzelliklerini oluştururken, Akdeniz sahili boyunca uzanan Yumurtalık ve Karataş ilçelerindeki plajlar da tatilcilerin deniz-kum-güneş ihtiyacını karşılıyor.

Adana’da Hititlerden Osmanlı İmparatorluğuna kadar farklı devlet ve uygarlıkların izleri görülüyor. Çukurova Bölgesindeki en eski yerleşim yeri olarak bilinen Tepebağ Höyüğü, muhteşem doğal manzaralarıyla Seyhan Nehri, Roma döneminden kalma Taşköprü’sü, Büyük Saat ve tarihte başkentlik yaptığı Ramazanoğulları döneminden kalma Ramazanoğulları Konağı Adana’nın en değerli adresleri.

Adana ile Mersin birbirlerine oldukça yakın kentler. Adana’nın doğa zenginliği ve kültürel çeşitliliği Mersin’de de devam ediyor. Adana, Tarsus, Mersin ve Silifke rotası inanç, tarih, doğa ve deniz turizmi tutkunlarını her yönüyle tatmin edebilecek bir tatil rotası.

Adana’dan Mersin’e doğru giderken ilk durak Tarsus, binlerce yıldır bu isimle anılan oldukça zengin birikime ait bir yer. Adana’da doğuya doğru iki saatlik bir yolculuğa çıktığınızda bu defa Antakya’ya, antik çağın Antiochia’sına varıyorsunuz. Bu yüzden Adana, yolunuz düştüğünde değil, planlanarak, yolunuzu düşürerek gezilip, yaşanması gereken bir şehir.

ADANA NEREDE
📍 Adana, Türkiye’nin güneyinde, Akdeniz Bölgesinin merkezinde yer alıyor. Kuzeyinde Kayseri, kuzeydoğusunda Kahramanmaraş, doğusunda Adana, güneydoğusunda Hatay, güneybatısında Mersin, kuzeybatısında ise Niğde bulunuyor.

Cumhuriyet tarihimizde sanayileşmenin ilk olarak görüldüğü şehirlerimizden olan Adana şehri, Mersin, Osmaniye ve Hatay’ı da kapsayan coğrafi, ekonomik ve kültürel bir bölge olan Çukurova’nın merkezinde bulunuyor.

Güneyini Akdeniz ve İskenderun Körfezinin çevrelediği Adana’nın şehir merkezi Akdeniz’den 30 km kadar içeride Seyhan Nehrinin iki yakasında konumlanıyor. Adana kent merkezi, Osmaniye, Hayat ve Mersin’i de kapsayan Çukurova’nın merkezi olarak kabul ediliyor.

ADANA’YA NASIL GİDİLİR
Adana’ya Türkiye’nin dört bir yanından direkt uçak seferleri yapılıyor. Coğrafi konumu nedeniyle önemli bir kavşakta yer alan şehre hava yolunun yanı sıra kara yolu ve demir yolu ile de ulaşım sağlanıyor.

Adana’ya hava yolu ile ulaşım: Adana Şakirpaşa Havalimanı, Çukurova Bölgesi ve Doğu Akdeniz’in en yoğun yolcu trafiğine sahip havalimanı. 1937’de beri hava trafiğine açık olan havalimanı Adana, Mersin, Osmaniye gibi şehirlerin dış dünya ile bağlantısını sağlıyor. Şehrin en merkezi noktalarına 4-5 km mesafede olan havalimanına ulaşım farklı alternatiflerle, oldukça kolay bir şekilde sağlanıyor.

Adana Şakirpaşa Havalimanından şehir merkezine ulaşım: Kent merkezinde bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanından belediye otobüsü, HAVAŞ servisi, dolmuş (havalimanı girişindeki kavşaktan), taksi ve araç kiralama hizmetiyle şehir merkezine ulaşılabiliyor. HAVAŞ servisleri Adana kent merkezinin yanı sıra Tarsus ve Mersin’e de sefer düzenliyor. Uygun Adana uçak bileti için obilet.com sayfasını ziyaret edin.

Havalimanından şehir merkezine Adana Büyükşehir Belediyesi’nin otobüsleri ile gitmek isteyenlerin 135 numaralı otobüsü kullanmaları gerekiyor. Havalimanı-Balcalı hattında çalışan otobüsler şehir merkezi ve üniversiteye kadar gidiyor. Haftanın 7 günü sabah 06.00 ile gece 23.00’e kadar sefer yapan otobüsler toplu ulaşım için iyi seçeneklerden biri.

Havalimanı çıkışındaki ana caddeden farklı güzergahlara giden minibüsler Adana’nın farklı mahallelerine gitmek isteyenler için alternatifler arasında. Sık aralıklarla seferleri bulunan minibüslerle Adana’nın dört bir yanına gitmek mümkün.

Adana’ya kara yolu ile ulaşım: Adana coğrafi konumu nedeniyle Türkiye’nin önemli kavşak noktalarından biri. Ankara ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni birbirine bağlayan kara yolu güzergahı Adana’dan geçiyor.

Türkiye’nin birçok kentinden şehirlerarası otobüs firmaları ile Adana’ya direkt ulaşım sağlanıyor. Özel araçla İstanbul’dan Adana’ya gelmek isteyenlerin Bolu, Ankara, Aksaray, Pozantı rotasını takip etmeleri gerekiyor. Bu güzergahın uzunluğu 920 km. Ankara-Aksaray-Pozantı-Adana rotası 475 km, İzmir-Afyon-Konya-Ereğli-Adana rotası ise 900 km uzunlukta.

Adana’ya demir yolu ile ulaşım: Adana Tren Garı şehir merkezinde bulunuyor. Adana-Mersin arasında her gün 30 dakikada bir düzenlenen tren seferleri ile iki kent arasındaki yolculuk 45 dakika sürüyor. Adana-Kayseri ve Fırat Ekspresi ile Adana-Elazığ tren seferleri ile de Adana’ya ulaşılabiliyor.

ADANA’DA NEREDE KALINIR
Türkiye’nin önde gelen ticaret ve turizm merkezlerinden Adana’da konaklama alternatifi bir hayli fazla. Şehir merkezi çevresini keşfetmek ve şehri yürüyerek deneyimlemek için Seyhan ve Yüreğir ilçelerindeki otelleri tercih etmeniz gerekiyor.

Dünyaca ünlü otel zincirlerinden HiltonSA Hotel ve Sheraton Grand Adana üst segment oteller. Şehir merkezinde konumu ile tercih edebileceğiniz oteller arasında bulunan Hosta Otel, Çukurova Park Hotel ve Hotel Mavi Sürmeli farklı fiyat aralıklarında bütçenize uygun seçimler olabilir.

Adana Gezilecek Yerler 📌

Adana Havalimanından şehir merkezine ulaşım hızlı ve rahat. Uçaktan iner inmez Adana’nın yaz-kış eksik olmayan sıcağı karşılıyor sizi. Adana’ya kışın veya sonbaharda gidip de bahar veya yaz günlerini anımsatan sıcacık bir havayla karşılaşırsanız şaşırmayın. Adana, genelde yeme içme kültürüyle öne çıksa da şehirde gezilecek ve görülecek çok sayıda yer var.

Yemyeşil şehir parklarından, Ramazanoğlu Beyliği döneminden kalma tarihi dokulara, Ermeni mimarisinden, zarif kiliselere, Seyhan ve Ceyhan üzerindeki değerli işçilik örneği köprülere, Türkiye’nin ilklerinden olan müzelere dek gezilip görülecek sayısız adres var.

Adana gezilecek yerler, temelde kent merkezi ve Adana çevresi olmak üzere ikiye ayrılıyor. Merkezde, Taşköprü, Adana Bedesteni, Büyük Saat, Yağ Camii, Adana Ulu Camii, Tarihi Kazancılar Çarşısı, Bebekli Kilise, Adana Arkeoloji Müzesi, Adana Etnografya Müzesi ve Adana Atatürk Evi Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Adana’yı keşfederken sadece kent merkezi ile sınırlı kalmayın. Civarda sizi farklı dünyalara götürecek zenginlikler saklı. Aladağlar Milli Parkı, Yumurtalık Lagünü Milli Parkı, Akyayan Gölü, kaleleri ve gözetleme kuleleri ile Kozan, Haçlı Dönemi’nden kalan Yılankale, Anavarza Antik Kenti ve Anavarza Kalesi, Şar Antik Kenti, Misis Antik Kenti ve Misis Mozaik Müzesi başta gelen isimler.

Adana, 163 km’lik sahilleriyle gözde bölgeleri olan Karataş ve Yumurtalık’ın yanı sıra, İncirli, Tuzla, Yumurtalık ve Ayas sahil şeridi ile de yaz turizmine oldukça elverişli. Yumurtalık’ın batısında kalan Çukurova Üniversitesi Kamp Yeri ve Plajı da çok güzel.

Yumurtalık’ın doğusundaki Girne Caddesi’ne yakın Yüzevler Plajı, Ayas Plajı, gençlik kampı yolu civarındaki Belediye Halk plajı, Tarım Kredi Kooperatifi Tesisleri ve civarı, Yumurtalık Köyü yakınlarındaki Zeytinbeli Belediye Plajı ilk sıralarda geliyor.

Karataş’ta ise doğuda Bahçe Belediye Plajı, Çamlık dolaylarında Orman içi halk plajı, Karataş Tekne Barınağı’nın batısındaki Maliye Kampı ve Magarsos Antik Kanti’nin yakınlarındaki Harbis Halk Plajı da oldukça güzel plajlar arasında.

1. Taşköprü

Taşköprü, Adana’nın simgesi. Kent merkezinde yer alan, Seyhan Nehri üzerinde, Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlayan, dünyanın araç trafiğine açık en eski köprüsü olan Taşköprü, şehrin tam ortasında 14 gözü ile etkileyici bir görünüme sahip. Köprü, tarih boyunca Saros Köprüsü, Justinianus Köprüsü ve son olarak da Taş Köprü ismiyle anılıyor.

Roma Dönemi’nde inşa edilen ve Roma İmparatoru Hadrian tarafından yaptırıldığı bilinen Taş Köprü, Roma İmparatoru Justinianus Döneminde kapsamlı bir onarımdan geçmiş. İlk inşa edildiği dönemde yarı yarıya dar olan köprü yıllar içerisinde genişletilmiş. Taş Köprü‘nün orijinali 21 gözlü. Seyhan Nehri’nin ıslahı sırasında 7 gözü toprak altında kalan köprünün günümüzde 14 gözü var.

2. Adana Ulu Camii

Adana Ulu Camii, kentin en eski islam eserlerinden. Seyhan’da yer alan 16. yüzyıl eseri Adana Ulu Camii, farklı inançların beşiği Orta Doğu coğrafyasının önemli merkezlerinden biri olarak abidevi inanç yapılarının evi olan kentin sembol yapılarından. Sabancı Merkez Camii’nin açılışına dek Adana’nın en büyük camisiydi.

Ramazanoğulları döneminde inşa edildiği için Ramazanoğulları Camii olarak da anılıyor. Selçuklu ve Memluk mimarisi özelliklerine sahip, siyah ve beyaz mermer taşlar kullanılarak inşa edilmiş. En bilinen özelliği ise tarihi çinileri. Selçuklu tarzı kapı üzerindeki kubbede yer alan yılan kabartmaları da ilginç.

3. Ramazanoğlu Konağı

Ramazanoğlu Konağı, Ulu Cami ve Ramazanoğlu Medresesi bu bölgede uzun yıllar hüküm sürmüş Ramazanoğulları Beyliğinden kalma. Kanuni Sultan Süleyman ve IV. Murad’ın konakladığı 500 yıllık konak Türkiye’nin ayakta kalmış en eski evlerinden. Kesme taş işçiliği ile yapılan Mısır’daki Memluk konakları mimarisine sahip konak, oldukça zarif bir yapı.

Son Ramazanoğlu Beyi tarafından inşa edildiği düşünülen konak, günümüzde Çukurova Üniversitesi Kültür Merkezi olarak hizmet veriyor. Konakta Cumartesi Konferansları adıyla her hafta konferans düzenleniyor. Ayrıca her ayın son cumartesi günü de Türk Sanat Müziği konseri düzenleniyor. Tüm bu etkinlikler halka açık ve ücretsiz.

4. Büyük Saat, Adana Bedesteni, Tarihi Kazancılar Çarşısı

Adana Büyük Saat, Türkiye’nin en büyük saat kulesi. 32 metre yüksekliği ile Osmanlı zamanında inşa edilen en uzun saat kulesi olan Büyük Saat, 1882’de tamamlanmış. Büyük Saat Kulesi’nin tam karşısında yer alan Adana Bedesteni, bir 16. yüzyıl yapısı. Bedesten ve çevresi ticari anlamda halen Adana ekonomisindeki önemini koruyor. Adana Bedesteni, haftanın 7 günü 08.30-19.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Büyük Saat’in hemen yanında yer alan 500 yıllık Tarihi Kazancılar Çarşısı ise ağaç işlemeciliği, her türlü kap imalatı ve kalaylaması gibi el sanatları ustalarının atölyelerinin bulunduğu ve Adana’nın kebapçılık geleneğinin merkezi. Seyhan’da, Ulu, Hasanağa ve Yağ camilerinin arasına konumlanmış, Adana’nın en eski çarşılarından biri.

Çarşıda 5 yüzü aşkın küçük dükkan terziler, kalaycılar, sandıkçılar, ayakkabıcı ve tüfekçiler, bıçakcı ve helvacılara ev sahipliği yapıyor. Adı Kazancılar çarşısı olsa da topu topu 3 kalaycı kalmış çarşıda. Adana Arastası veya Yemeniciler çarşısı olarak da anılan çarşıda, sabahtan akşama eski ustaların bakır döven çekiç sesleri çınlarken, akşamdan sabaha da sazlı sözlü eğlencelerden yükselen sesler kaplıyor her yanı.

Gece yarısına dek canlılığını yitirmeyen meşhur Kazancılar Çarşısı, aynı zamanda da Adana’nın en ünlü kebapçılarının olduğu yer. Yerel lezzetlerin tadına bakmak için esnaf işi mekânlar tercihiniz ise burada meşhur adana kebap yemeyi unutmayın.

Geçtiğimiz yıllara kadar Adana Rakı Festivali olarak Kazancılar Çarşısında düzenlenen etkinlik önce Şalgam ve Kebap Festivaline dönüşmüş, ardından alkol nedeniyle yasaklanmıştı. Tarihi Kazancılar Çarşısı, haftanın 7 günü 08.30-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

5. Adana Müzesi

Adana Müzesi, Türkiye’nin yedinci, Adana’nın ise ilk tekstil fabrikası olan, 1907 yılında inşa edilen Milli Mensucat Fabrikasında yer alıyor. Adana ve bütün Çukurova’da bulunan tarihi eserlerinin sergilendiği Türkiye’nin en eski 10 müzesinden birisi. Yapı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından bir müze kompleksine dönüştürüldü.

Adana Müzesinde sergilen arkeolojik eserler arasında özellikle Hitit Medeniyetinin baştanrısı Tarhunda’ya ait taş heykel, Anadolu Hiyeroglif Yazıtlı Stel, Babil Steli, Adana’nın Karataş ilçesinde denizden çıkarılan bronz erkek heykeli ve Roma devrine tarihlenen mermer ‘Antropoid Lahit’ ile ‘Akhilleus Lahti’ görmeniz gereken en değerli eserler.

Adana Müzesi kompleksinde Arkeoloji Müzesi’nin yanı sıra Kent Müzesi, Tarım Müzesi, Sanayi Müzesi, Etnografya Müzesi, Çocuk Müzesi ve Mozaik Müzesi de ziyaretçilere açık. Adana Müzesi’nin ziyarete açık tek bölümü olan Arkeoloji Müzesi bölümünde MÖ 18 bin yılından günümüze farklı tarihi dönemleri yansıtan eserler sergileniyor.

⏰ Adana Müzesi, pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü 08.30-19.00 saatleri arası ziyaret edilebiliyor. 🔐 Adana Müzesi giriş ücreti 75 TL. Müze Kart geçerli.

6. Adana Merkez Sabancı Camii ve Merkez Park

Adana Merkez Park, birçok Avrupa kentinde örneklerini gördüğümüz büyüklükte; insanlar günün her saati burada keyifle vakit geçirebiliyorlar. 400 binden fazla bitki, 40 çeşit ağaç, 12 havuz, 2.2 hektarlık çocuk oyun alanı, paten pisti, amfi tiyatro ile 3 km’lik koşu ve bisiklet parkuruna sahip. Güneyde Sabancı Merkez Camii ile kuzeyde Galleria Alışveriş Merkezi yer alıyor.

Balkanların ve Ortadoğunun en büyük camisi olan Sabancı Merkez Camii, Merkez Park’ın güneyinde ve Seyhan Nehri batı kıyısında yer alıyor. 99 metrelik uzunluğu ile 6 minaresi bulunan camii, yaklaşık 30 bin kişi kapasiteli. Konumu itibarıyla demir yolunun ve kenti çevre il ve ilçelere bağlayan yolların kesim noktasında olduğundan, yüksek minareleriyle uzaktan görünen yapı şehrin sembollerinden biri.

7. Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi

Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi, Atatürk Evi veya Atatürk Müzesi diye de biliniyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923 yılında Adana’ya geldiği zaman misafir edildiği Ramazanoğulları ailesine ait Suphi Paşa Konağı, Atatürk’ün 100. doğum yılı dolayısıyla, 1981 yılında Atatürk Evi Müzesi olarak düzenlenmiş ve ziyaretçilere açılmış.

İki katlı, cumbalı, kırma tuğla çatılı olan bu tarihi yapıda, Atatürk’ün Adana seyahati ile ilgili fotoğrafları, bilgiler ve belgeler sergileniyor. Ayrıca, Kuvayı Milliye dönemine ait eşyalar, etnografik eserler ve dönemine ait gazete arşivleri de yer alıyor. Alt katta çoğu bağışlarla toplanan, Osmanlıca ve Türkçe yazılı 2000 kadar kitap bulunan bir kütüphane var.,

⏰ Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi ziyaret saatleri 08.30-19.00. Müze, pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü ziyarete açık. 🔐 Atatürk Bilim ve Kültür Müzesine giriş ücreti alınmıyor.

8. Yağ Camii, Adana

adana yağ camii

Yağ Camii, şehrin en eski camilerinden biri. Kent tarihinde önemli etkisi Ramazanoğulları Beyliği döneminden kalma. Eski Camii olarak da bilinen cami halen kullanılmakta olan ender tarihi yapılardan. Evliya Çelebi’nin Seyahanamesinde de geçtiği şekilde eskiden caminin adı Eski Camii imiş. Zamanla Yağ Camii denmesinin nedeni avlu kapısının önünde yağ pazarı kurularak yağ satılmasıymış.

Eskiden St. Jacgues adında küçük bir Ermeni kilisesi olan camii medrese kapısının üzerindeki yazıtta yazılana göre 1501’de Ramazonoğlu Halil Bey’in emri ile camiye dönüştürülmüş. Günümüzde bir külliye görünümünde olan camiye ek yapıldıktan sonra 1525’te minaresi, 1558’de Halil Bey’in oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından medresesi yaptırılmış ve bugünkü halini almış.

9. Adana Bebekli Kilise

Adana Bebekli Kilise, Aziz Pavlus Kilisesi olarak da biliniyor. Kilise, ismini yapının baş kısmında bulunan Meryem Ana Heykelinden almış. 1880-90 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen ve kent merkezinde yer alan kilise, aslında Ermeni Apostolik Kilisesi olarak inşa edilmiş.

1915 Ermeni Tehcirinin ardından azalan Ermeni cemaatin ardından, Katolik cemaatinin kullanımına açılmış. Günümüzde ise hem Katolik, hem de Protestan cemaat tarafından kullanılan Kilise, Adana’nın zengin kültürel yapısının güzel bir örneği.

10. Adana Sinema Müzesi

Adana Sinema Müzesi, Türk sinemasına çok sayıda yönetmen ve oyuncu kazandıran Adana’da sinema kültürünün yaşatılması ve sonraki nesillere aktarılmasını amaçlayan bir müze. Türk Sinemasının tarihini, Adana perspektifi ile sergilemeyi misyon edinmiş ilginç bir müze. Adana gezilecek yerler listenizde olmasını tavsiye ederim. Merkez park ile Taşköprü arasındaki yol üzerinde.

Eski bir Adana evinde kurulan ve Seyhan ilçesinde yer alan müzede şehirler özdeşleşen yönetmenler, oyuncular ve yapımcılar ile ilgili eserler tanıtılıyor. Türk sinema tarihi incelendiğinde Yeşilçam’da ışıkçıdan rejisöre kadar çok sayıda Adanalının olduğu biliniyor. Yılmaz Güney, Abidin Dino, Ali Özgentürk, Yılmaz Duru ve Şener Şen akla ilk gelen isimler.

Müzenin zemin katı ise film afişlerinin sergilendiği bir galeriden oluşuyor. Müzenin birinci katında Yılmaz Güney’in eşyaları, film afişleri ve fotoğrafları sergileniyor. Müzede ayrıca Yılmaz Güney, ressam Abidin Dino ve yazar Orhan Kemal’in heykelleri bulunuyor.

⏰ Adana Sinema Müzesi ziyaret saatleri 08.30-17.00. Müze, haftanın 7 günü ziyarete açık. 🔐 Adana Sinema Müzesine giriş ücreti alınmıyor.

11. Tarihi Adana Evleri

adana evleri

Günümüzde daha çok Tepebağ ve Kayalıbağ Mahallerinde ayakta kalan geleneksel Tarihi Adana Evleri, Adana’nın tarihi kent kimliğinin en önemli parçalarından birini oluşturuyor. Kentin tarihi merkezinde, dar ve kıvrımlı sokaklar üzerinde, Geleneksel Adana Evleri veya Tepebağ Evleri olarak da adlandırılıyor.

Yığma ve ahşap karkas sistemde inşa edilen evler, kerpiç evlerin yerine daha dayanıklı ve görkemli olan kagir ve karkas sistemli 2-3 katlı olarak inşa edilmiş. Adana’da geleneksel sivil mimarisinin en güzel örnekleri olan Hacı Yunuszade Mehmed Efendi Konağı, Bosnalı Salih Efendi Konağı ile sıra konakların hemen kuzeybatısındaki Suphi Paşa Konağı da 1976’dan bu yana Atatürk Müzesi olarak hizmet veriyor.

12. Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi

Adana Kuruköprü Anıt Müzesi, Çukurova Bölgesindeki köyler ile Toroslar’da yaşayan Yörüklerin yaşamına ait eşyalar, kıyafetler ve gündelik işlerde kullanılan çeşitli objelerin sergilendiği hoş bir müze. Adana kent merkezinde yer alan Kuruköprü semtindeki müze, 1845’te inşa edilen ve yıllar içerisinde terk edilen kilise binasının restore edilmesinin ardından 2015’te ziyarete açılmış.

Adana Kuruköprü Anıt Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 09.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 08.00-17.30. Adana Kuruköprü Anıt Müzesine giriş ücretsiz.

13. Varda Köprüsü

Varda Köprüsü, Karaisalı ilçesinde 1912’de Almanlar tarafından inşa edildiği için Alman Köprüsü olarak da bilinen bir yapı. Yapılış amacı İstanbul-Bağdat-Hicaz Demiryolu hattını tamamlamak olan köprü, çelik kafes taş örme tekniği ile yapılmış, halen kullanılan, mühendislik harikası olarak nitelendirilen hoş bir yapı.

14. Anavarza Antik Kenti ve Şar Antik Kenti

Anavarza Antik Kenti, Türkiye’nin en önemli antik kentlerinden biri. Roma dönemi yapısı olan antik kent, Kilikya başkenti Tarsus’un gölgesinde kalmışsa da bir dönem İsauria ve Likaonia’ın metropolisi olmuş, özellikle Anavarza Kalesi ile ünlü bir bölge. Antik kentteki 20 burçlu devasa sur, sütunlu yol, kilise ve hamam kalıntıları tüm heybetiyle ayakta.

Anavarza Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 09.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 09.00-16.30. Anavarza Antik Kenti ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Tufanbeyli’nin kuzeyinde Kayseri il sınırına birkaç kilometre mesafedeki Şar Antik Kenti de arkeoloji meraklarını çekebilecek bir yer. Hitit, Roma ve Bizans dönemi eserlerini görebilirsiniz. Roma dönemine ait amfi tiyatrosu ile Bizans dönemine ait kilise kalıntısıyla ünlü. Bölgedeki Alakapı ve Ana Tanrıça Tapınağı da mutlaka görülmeli.

Şar Antik Kenti ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 09.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 09.00-16.30. Şar Antik Kenti ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Bunların yanında Adana sınırları içerisinde yer alan, Ceyhan Nehri kıyısındaki Misis Antik Kenti ile Yumurtalık ilçesindeki Ayaş Antik Kenti de görmeye değer.

15. Yılan Kale ve Dumlu Kalesi

Yılan Kale, Misis ile Ceyhan arasında yükselen, ovaya hâkim bir tepe üzerinde yer alan, İç Anadoludan gelip Adana, Misis, Payas ve Antakya’dan geçen tarihi ordu ve kervan yolunun üzerinde bulunuyor.

Dumlu Köyünde yer alan Dumlu Kalesi ise dağ kaleleri zincirinin ikinci halkası olarak Adana-Kozan kervan yolunu ve birçok kaleyi gözetlemeye elverişli konumuyla dikkat çekiyor. Bu iki kale dışında Feke Kalesi, Adana Kalesi ve Kozan Kalesi’ni de görebilirsiniz.

17. Misis Mozaik Müzesi

Misis Mozaik Müzesi, Adana kent merkezine 29 km uzaklıkta Misis Mahallesinde yer alıyor. Misis Antik Kenti, başta Hitit olmak üzere, Makedonya, Asurlar, Roma, Slevkoslar, Bizans, Asurlar, Memlükler, Selçuklular ve Osmanlı Devleti’nin kültürlerinden izler taşıyor. Müzede, tarihi Neolitik Çağ’dan kalma höyük ile başlayan Misis Antik Kenti’ne ait mozaikler sergileniyor.

Adana Arkeoloji Müzesine bağlı olan Misis Mozaik Müzesi, 1959’dan bu yana ziyaretçilerini ağırlıyor. Misis Antik Kenti sınırlarında yer alan, 4. yüzyıl sonlarına ait bir bazilikanın zemin mozaikleri müzede sergilenen en önemli eserlerden biri. Misis Mozaik Müzesi ziyaret saatleri yaz dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) 09.00-19.00, kış dönemi (31 Ekim – 1 Nisan) 09.00-17.30. Misis Mozaik Müzesi giriş ücreti: Ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

ADANA’DA NE YENİR
Ünü Türkiye’ye yayılan Adana kebabı, Adana’dan başka bir yerde bu lezzette kesinlikle yiyemeyeceğiniz bir lezzet. Bulgur unu turşusu, tahinle biberle yapılan çeşitli salatalar, tatar, mantı, yüksük çorbası, dulavrat çorbası gibi yerel hamur işleri birçok lokantada tadabileceğiniz geleneksel yemekler.

Ayrıca tike kebap, çiğ köfte, içli köfte, patatesli içli köfte, sarımsaklı köfte, sini köftesi, analı kızlı, ekşili köfte, vartabit, mercimekli ıspanak başı, sıkma, lahmacun, doga çorbası, tırşık, şakıldaklı çorba, süllüm, bayram kömbesi, etli kömbe, şırdan gibi ana yemekleri tadın. Adana mutfağının tatlılarından tulumba ve bici bici de dillere destan.

Ege Balık Adana Restoran, Ege mutfağından lezzetler sunan nefis bir mekan olarak tavsiyem.

ADANA’DAN NE ALINIR
Adana’dan yere hediyelik eşyalar almak isterseniz, Bakırcılar Çarşısı ve Mısır Çarşısı tam bir cümbüş sunuyor. Bakır gereçler, tencereler, tepsiler, çay tabakları, baharatçılar, kuruyemişçiler, kıyafetler satanlar, sokak satıcıları, elde al git dürümcüler ve daha fazlası Adana’nın yerel hayatına dair pek çok seçenek sunuyor.

Ziyapaşa Bulvarı ise bir metropolde bulacağınız her türlü mağaza ve markanın bulunduğu merkez. Bağdat Caddesinin Adana şubesi olan bu yol boyunca birçok ünlü markaya rastlayabilir, alışverişinizi yapıp, üzerine keyifli bir yorgunluk kahvesi içebilirsiniz. Çakmak Caddesinde ise ikinci el müzik aletleri, pikap, plak ve ikinci el eşyalar bulabilirsiniz.

Hem lezzet düşkünü hem de yeni yerler görmeye ve keşfetmeye meraklı olanlar için en güzel rotalardan biri olan Adana, yılın her dönemi güzel. Akdeniz’in en gelişmiş kenti olan Adana’da Hitit, Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma tarihi yapılarıyla öne çıkan Yüreğir ilçesini mutlaka görün. Diğer yandan kentin en güzel yaylalarından Belemedik Yaylası’nı da ziyaret etmeyi unutmayın.

Malta

9 Yorumlar

  1. Merhabalar, Adana’da gezilecek yerlere ek olarak bazı güzel yerleri belirtmek istedim
    1-Hasan Ağa Camii
    2-Çatalan köprüsü
    3-Lokanta olarak Öz Asmaaltı Kebap Salonu (çok lezzetli)
    4-Otel olarak Saydam Otel (4 yıldız hizmeti veriyor)
    5-Cafe olarak Dilber Cafe (manzara süper)
    6-Çakmak caddesi – (İstabul taksim gibi)

  2. Adananın doğal güzellikleri inanılmaz. Mutlaka gezilmeli.
    tavsiyelerim
    -yemeği HASAN USTAda yeyiniz
    -şalgamı ALİ GÖDE de içiniz
    -otel için SAYDAM OTELe gidiniz

  3. Şalgamını içmeyen, Adana kebabını yemeyen, bici biciyi tatmayan bilemez Adana’nın güzelliğini. 3 gün geçirdiğim kültür turunda Adana ile ilgili çok güzel anılar bıraktım Tavsiyelerim 1-Büyük Saat 2-Kazım büfe (muhteşem) 3-Saydam Otel(kesinlikle) 4-kebapçı Ulaş(süper kebap) 5-Ulu cami 6)Varda köprüsü 7)menderes (bici bici) 8)Entografya Müzesi 9)Çatalan Köprüsü 10)Mavi bulvar(cafeler) 11)Adana sinema müzesi

  4. Geçen sene öğretmen arkadaşlarla portakal çiçeği festivaline gitmiştik. Gerçekten inanılmaz bir yoğunluk vardi Adana’ya bambaşka bir hava kattığını düşünüyorum.İnsanıyla sıcaklığını hissettiriyor.

    Öncelikle tavsiyelerim gitmeden önce otel ayarlayınız tavsiyem Saydam Otel. Buradaki yorumdan almıştık 🙂 Başka bir tavsiyem kebabı iştah kebapta yemeniz. Çok lezzetli ve güzel. Başka bir tavsiyem kazancılar arkasındaki doğal yapılan tahin pekmez yeri (Ahmet Şahin) Başka bir tavsiyem Kazım büfe muzlu süt ve tost

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz