Adana‘da Eski Müze adıyla da bilinen Adana Kuruköprü Anıt Müzesi, Çukurova Bölgesi’ndeki köyler ve Toroslar’da yaşayan Yörüklerin yaşamına ait eşyalar, kıyafetler ve gündelik işlerde kullanılan çeşitli objeler sergileniyor. Türkmen ve Yörükler’in kültürlerini yansıtan en güzel müzelerden birisi olarak Adana gezilecek yerler listenizde olmasını tavsiye ettiğim bir müze. Şehrin merkezinde Adana çarşıda, Kuruköprü’de yer alıyor. Ücretsiz ziyaret edilebiliyor.

Adana kent merkezinde, Kuruköprü semtinde 1845’te inşa edilen ve yıllar içerisinde terk edilen kilise binasının 1924’te müze olarak düzenlenmesi ile Adana Etnografya Müzesi’ne dönüşen yapı, son olarak 1972’de restore edildikten sonra 1983’te yeniden ziyarete açıldı. İçinde bulunduğu kilise kadar yanındaki konak da dikkate değer. Diğer yandan eski bir kilisede geleneksel Adana evi görmek de ilginç.

Kuruköprü Anıt Müzesi Adana-Evi

Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi

2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığınca binada restorasyon çalışmalarının başlatılmasından dolayı etnoğrafik eserler, mevcut Arkeoloji Müzesine taşınarak 2013’te başlayan restorasyon çalışmaları, 2015’te tamamlanmış. Şimdilerde müze Adana Kuruköprü Kilise Anıt Müzesi olarak hizmete açık.

Adana Etnografya Müzesi etnografik eserleri

Adana Etnografya Müzesi’nde etnografik objeler 10 farklı vitrinde sergileniyor.

Malta

  • 1 Nolu vitrin: Ham deri çarık, zemzem takımı, bakır kahve ibriği, ahşap kahve değirmenleri, mangal, hedik, ellik, körük, kirkit, keserler, gelin takunyası, güneş ölçme aleti.
  • 2 Nolu vitrin: Ney, kaval, aşiret zurnaları.
  • 3 Nolu vitrin: Altın küpe, kolye ve bilezikler.
  • 4 Nolu vitrin: Gümüş kemerler ve kemer tokaları.
  • 5 Nolu vitrin: Gümüş hamaylı kolyeler ve tesbihler.
  • 6 Nolu vitrin: Gümüş halhal, yüzük, tepelik ve bilezik, ağızlık, sürmedan, köstekli saat.
  • 7 Nolu vitrin: Yaylı kabak kemane, yaylı tanbur, kemençe.
  • 8 Nolu duvar vitrini: Kılıç ve kalkan.
  • 9 Nolu vitrin: Cepken, sırma işlemeli kadın giysisi, manken üzerinde simle dokunmuş kadın kıyafeti.
  • 10 Nolu vitrin: Manken üzerinde iki adet bindallı ve cepken.

Müzenin el dokuma tezgahı (ıstar) bölümünde ise mekik, kirkit, yay, ılkıdır, kirmen, çıkrık ve duvarda kilim örnekleri yer alıyor. Müzede ziyaretçilerin ilgisini en çok çeken bölümlerden biri de yörük çadırı.

Kuruköprü Anıt Müzesi
Kuruköprü Anıt Müze

Adana Etnografya Müzesi’nin bir diğer bölümü de şark odası. Şark Odası’nın ortasında bir mangal ve giyinmiş kuşanmış Türkmen kızı mankeni yer alıyor. Duvarda ise geyik derisi ve yazılı bakır tepsi var. Şark Odası’nda 9 vitrinde etnografik objeler sergileniyor.

  • 1-2-3 Nolu vitrin: Taş baskılı ve tezhipli Kuranıkerimler ve Güzler.
  • 4 Nolu vitrin: Kılıç, kama ve hançer örnekleri.
  • 5 Nolu vitrin: Barutlu dolma tüfekler ve barutluklar.
  • 6 Nolu vitrin: Çakmaklı tabancalar.
  • 7 Nolu duvar vitrini: Kılıç ve kalkan.
  • 8 Nolu vitrin: Sırma ve sim işlemeli peşkir ve para keseleri.
  • 9 Nolu vitrin: Aşiret kadınının genel giysileri.
Adana Evi

Adana Etnografya Müzesi‘nde görebileceğiniz objeler arasında Toroslar’da yaşayan aşiretlerin el dokuma, cicim, zili, sumak, ilikli, düz dokuma kilim örnekleri, halı, heybe, seccade, yastık örnekleri de bulunuyor.

Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi adres

Adres: Kuruköprü, Ziyapaşa Blv. No:118, 01060 Seyhan/Adana
Tel: +90 (322) 454 38 56

Yaz Dönemi
1 Nisan – 1 Ekim
Açılış Saati: 09:00
Kapanış Saati: 19:00
Kış Dönemi
1 Ekim – 1 Nisan
Açılış Saati: 08:00
Kapanış Saati: 17:30
Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri
Yaz Dönemi: 18:30
Kış Dönemi: 17:00
Kapalı Günler
Pazartesi

Çetinkaya Mağazasını arkanıza aldığınızda dümdüz gidin. Sağınızda Mavi Sürmeli Hotel’i de geçin kavşağa gelince sağa dönün 20 metre sonra Adana Etnografya Müzesini görecekseniz. Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi giriş ücreti alınmıyor.

Malta

1 Yorum

  1. Biz de Tarsus’u gezip başka insanlar tanıdık yanlız Tarsus o kadarda büyük değildi. Adana daha çok ilgimizi çekti ondan dolayı orda gördüğüm etkilendiğim yerleri yazmak istiyoruım.

    Bir gezgin olarak adana kebap yemelisiniz (Kebapçı Ümit) te büyük saati ulu camiyi taş köprüyü gezmeli ve sıcak insanlarla tanışmalı KAZIM BÜFE de muzlu süt içmelisiniz konaklamayı düşünüyorsanız Saydam oteli bulmalısınız.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz