Adana kent merkezine 80 km, komşu Ceyhan’a 30 km mesafede yer alan Yumurtalık, Adana’nın tarihi Orta Çağ’a dek uzanan ilçesi. Akdeniz’de 5 km uzunluğunda kıyı şeridine sahip Yumurtalık, Adanalıların yazları denize girmek için tercih ettikleri adres.

Adana’da sahil turizminin merkezi olan Yumurtalık, plajlarındaki kumun kalitesi ve inceliği ile öne çıkarken, gölleri, doğal güzellikleri ve tarihi dokularıyla da gezilecek pek çok yere sahip. Adana’nın denize girilecek en güzel plajlarından Yumurtalık Plajı, 2015’te mavi bayrak ödülü alarak şehrin tek mavi bayraklı plajı unvanına sahip oldu.

adana yumurtalık

Yumurtalık hakkında kısa bilgiler 🇹🇷

Adanın’nın güneyinde, Akdeniz kıyısında yer alan ilçesi yumurtalık, Ceyhan’a bağlı bir belde iken 1959 yılında ilçeye dönüştü. Eski ismi Ayas olan Yumurtalık’ın tarihi geçmişi orta çağlara kadar uzanıyor. İskenderun Körfezi’nin kuzeyinde MÖ 4. yüzyılın son çeyreğinde Büyük İskender’in Persleri mağlup etmesi üzerine Makedonyalı komutanların bir liman şehri olarak kurduğu Yumurtalık’ın o dönemki ismi Aigeai.

Yüzölçümü 501 km² olan Yumurtalık’ın nüfusu 18 bin. Yumurtalık’ın 24 mahallesi bulunuyor. İlçe, Irak ile Türkiye arasındaki en önemli ham petrol boru hattı olan Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı’nın da Türkiye’deki son noktasını oluşturuyor. 1973’te imzalanan anlaşma ile devreye giren hat, Irak’ın en büyük petrol ihraç hattını oluşturuyor.

Malta

Daha uygun bir Yumurtalık tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.

Yumurtalık nerede📍

Yumurtalık’a nasıl gidilir 🚘

Uçakla Yumurtalık’a nasıl gidilir: Yumurtalık’a en yakın havalimanı Adana’da. Adana Şakirpaşa Havalimanı, Yumurtalık’a 82 km mesafede. Adana Havalimanı’na İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Trabzon, Van, Erzurum, Diyarbakır ve Bursa’dan direkt uçak seferleri var. Yaz döneminde bazı Avrupa ve Orta Doğu kentlerinden de şehre direkt uçak seferleri gerçekleştiriliyor.

yumurtalık nasıl gidilir

Adana Havalimanı’ndan Yumurtalık’a nasıl gidilir: Adana Havalimanı’ndan Yumurtalık’a doğrudan toplu ulaşım imkanı bulunmuyor. Taksi, özel transfer aracı ya da kiralık araçla havalimanından Yumurtalık’a ulaşabilirsiniz. Havalimanından HAVAŞ otobüsleri ya da dolmuşlarla Adana Otogarı’na geçerek Otogar’dan Yumurtalık’a her yarım saatte bir hareket eden dolmuşlarla daha uygun fiyata yolculuk yapabilirsiniz.

Arabayla Yumurtalık’a nasıl gidilir: Eski ismi Ayas olan ve Türkçeleştirilerek Yumurtalık’a çevrilen ilçeye, Ceyhan ve Yakapınar üzerinden ulaşılıyor. Özel araç ile gidecek olanların ise önce Adana-Ceyhan yolundan Ceyhan’a ulaşması oradan da Yumurtalık yoluna devam etmeleri gerekiyor.

Adana’dan Yumurtalık’a nasıl gidilir: Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Adana-Yumurtalık arasında sefer yapan belediye otobüsleri ile Yumurtalık’a ulaşım sağlanıyor. 403 No’lu otobüs, Adana Taşköprü-Ceyhan Yumurtalık arasında hareket ediyor. Adana Taşköprü-Ceyhan Yumurtalık Otobüs saatleri ise, 06.30-06.00, 14.45/12.45, 17.30/17.15.

Yumurtalık gezilecek yerler📌

Adana sahil kesiminde bulunan Yumurtalık, antik çağa kadar uzanan tarihi, kültürel değerleri, tertemiz ve berrak denizi ile Adana yaz turizminin gözde yerlerinden. Ayaş Sur Kalesi (Asur), Kız (Atlas) Kalesi, Süleymaniye Kulesi, Marko Polo İskelesi ve Yumurtalık Lagünü görmeniz gereken yerler.

Yumurtalık Lagünü Milli Parkı

Ceyhan Nehri ağzı ve Yumurtalık Körfezi arasında kalan alanda yer alan ve Yumurtalık Lagünü, 16 bin 430 hektarlık alanda Yelkoma Gölü, Ömer Gölü, Yapı Gölü ve Darboğaz Gölü lagünleri, tuzcul bataklıklar, tatlı su bataklıkları, çamur düzlükleri, sazlıklar, kumullar ve bir çam ormanından oluşan, dev bir sulak alan sistemini oluşturuyor.

Yumurtalık Lagünü’nün göl lagünleri, kıyı kumulları, bitki ve hayvan türleri ile oluşturduğu kompleks yapısının, su kuşları açısından büyük öneme sahip olması nedeniyle 1994’te Tabiatı Koruma Alanı ilan edildi. 2005’te ise Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Listesi’ne dahil edilen Yumurtalık Lagünü’nde Seyhan-Ceyhan Deltası göl lagünleri, kıyı kumulları, barındırdığı bitki ve hayvan türleri ile kompleks bir yapı oluşturuyor.

Delta, Türkiye’de nadir bir yayılış alanına sahip Halep çamı (Pinus halepensis) ve nesli tehlikeye düşmüş su kuşlarının yaşama ortamı. Akyatan ve Ağyatan Gölleri ise, barındırdığı kuş türleri açısından Türkiye’deki ‘A sınıfı’ niteliğindeki 19 sulak alandan 2’sini oluşturuyor.

Ayrıca nesli tehlikede olan 2 tür deniz kaplumbağasının (Caretta caretta) ve özellikle Chelonia mydas’ın Akdeniz’de varlığını sürdürebilmesi açısından bu alanlar oldukça önem arz ediyor. Saha, Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında yer alan 17 deniz kaplumbağası yuvalama alanlarından birisi. Özellikle de Akdeniz’de yok olma tehlikesi içinde bulunan bir kaplumbağa türü Chelonia mydas için son sığınma alanı.

Lagünün de içerisinde bulunduğu alan, Akdeniz fitocoğrafik bölgesi içinde yer alıyor. Ülkemizdeki 112 önemli bitki alanından biri olan Ceyhan Deltası’nın florası ile ilgili çok sayıda araştırma yapılıyor. 2005’te yapılan çalışmada 68 familyaya ait 272 takson tespit edildi. Halep çamlığı flora açısından alanın en önemli parçası. Türkiye için nadir bir tür olan Halep çamının burada orman oluşturmasının yanı sıra, alan için korumada öncelikli 6 tür bulunuyor. Alandaki farklı kumul yapıları ise farklı bitki örtüsüne sahip. Bu nedenle de kumul florası çok zengin olan alanda, korumada öncelikli 6 bitki türü saptandı.

Türkiye’de yaşayan yaklaşık 120 odanata (kızböcekleri) türünden 41’i Yumurtalık Lagününde bulunuyor. Bunun yanı sıra, 10 familyaya ait toplam 27 balık türü tespit edildi. 11 familyaya ait 42 sürüngen türü, 4 familyaya ait 6 çift yaşamlı, 12 familyaya ait 35 memeli türü yer alıyor. Lagünde yaşayan, Nil kaplumbağası Ceyhan Nehri ağzında çiftleşip kıyı kumullarında yuvalanarak ürüyor. Alanı önemli kılan unsurların biri de bölgenin kuşların göç yolu üzerinde bulunması. Alanda toplam 252 kuş türü saptanmış durumda.

Yumurtalık Lagünü Milli Parkı
Yumurtalık Lagünü Milli Parkı

Ceyhan Nehri’nin oluşturduğu iç içe geçmiş, denizle bağlantılı çok sayıda lagünden oluşan bölge, Çamlık ve Yelkoma Gölleri ile Akdeniz arasındaki 500 metrelik alanda, zakkum ve diğer çiçekli bitkilerle kaplı kumullar uzanıyor. Özellikle de burayı nisan-mayıs aylarında ziyaret ettiğinizde, çiçekler açınca rengârenk tablo gibi bir manzara ile karşılaşıyorsunuz. Akyatan Gölü ile deniz arasındaki bölümde ise Türkiye’nin en yüksek kumulları var. Lagünlerde dalyan balıkçılığı da yapılıyor. Türkiye’de yaşayan flamingolar ve diğer su kuşları soğuk dönemlerde deltadaki lagünlere göç ediyor.

Burası nesli küresel ölçekte tehlike altında olan Caretta caretta, Chelonia mydas ve Nil kaplumbağasının yanı sıra, memeli türlerinden susamuru (Lutra lutra) ve sazkedisinin (Felis chaus) de yaşama alanı.

Yumurtalık Lagününe nasıl gidilir 🚘

Yumurtalık Lagünü’ne uçakla nasıl gidilir: Yumurtalık Lagünü’ne en yakın havalimanı Adana’da. Adana Şakirpaşa Havalimanı, Yumurtalık’a 55 km mesafede. Adana Havalimanı’na İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Trabzon, Van, Erzurum, Diyarbakır ve Bursa’dan direkt uçak seferleri var. Yaz döneminde bazı Avrupa ve Orta Doğu kentlerinden de şehre direkt uçak seferleri gerçekleştiriliyor.

Adana Havalimanı’ndan Yumurtalık Lagünü’ne nasıl gidilir: Adana Havalimanı’ndan Yumurtalık Lagünü’ne toplu ulaşım imkanı bulunmuyor. Taksi, araç kiralama ya da özel transfer seçeneklerini kullanarak ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Havalimanından HAVAŞ ya da minibüsle Adana Otogarı’na geçip, otogardan her 30 dakikada bir seferleri bulunan Yumurtalık dolmuşlarıyla Yumurtalık ilçe merkezine ulaşabilirsiniz. Yumurtalık Otogarı’ndan lagüne dolmuş seferleri yapılıyor. Yumurtalık ilçe merkezi ile Yumurtalık Lagünü arasındaki mesafe ise 28 km.

Arabayla Yumurtalık Lagünü’ne nasıl gidilir: Yumurtalık Lagünü’ne ulaşım Adana-Çatalpınar-Yumurtalık Lagünü yolu üzerinden sağlanıyor. Adana-Yumurtalık Lagünü arasındaki mesafe 52 km. Bu mesafe özel araçla yaklaşık 1 saat sürüyor. Lagün, İzmir’e 946 km (11 saat 40 dk), Ankara’ya 646 km (7 saat 46 dk), İstanbul’a ise 994 km (11 saat 10 dk) uzaklıkta.

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz