Tarih boyunca konumu nedeniyle önemli bir ticaret merkezi olan Adana‘da farklı medeniyetlerin kültürel ve mimari izleri bulunuyor. Doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra zengin mutfak kültürü ile de tanınan Adana’da tarihi geçmişi 3,500 yıla uzanan Taşköprü kentin sembollerinden.

Kent merkezinde Seyhan Nehri üzerinde inşa edilen, Seyhan ile Yüreğir’i birleştiren Taşköprü, dünyada hala kullanılmakta olan en eski köprü unvanına sahip. Köprü tarih boyunca Saros Köprüsü, Justinianus Köprüsü ve son olarak da Taş Köprü ismiyle anılıyor.

adana taş köprü

Taş Köprü, Adana

Roma Dönemi’nde inşa edilen ve Roma İmparatoru Hadrian tarafından yaptırıldığı bilinen Taş Köprü, Roma İmparatoru Justinianus Dönemi’nde kapsamlı bir onarımdan geçmiş. İlk inşa edildiği dönemde yarı yarıya dar olan köprü yıllar içerisinde genişletilmiş.

Adana gezilecek yerler listesindeki Taş Köprü‘nün orijinali 21 gözlü. Seyhan Nehri’nin ıslahı sırasında 7 gözü toprak altında kalan köprünün günümüzde 14 gözü var. Köprünün her iki girişinde de bulunan ve günümüze ulaşmayan taç kapıları, köprüyü mimari açıdan benzerlerinden farklı kılıyor.

Malta

Köprünün kuzeyinde, 11. gözün üzerindeki kemerde yer alan ay yıldızlı bayrak kabartmaları köprünün öne çıkan özelliklerinden. Köprünün her bir kemerinin hemen hepsinin birbirinden farklı ölçülerde olmasının sebebi ise köprünün farklı dönemlere ait inşa teknikleri kullanılarak yapılması.

taş köprü adana

Değişik malzemelerle inşa edilen Taş Köprü’nün büyük bölümünde tüf taşı, mermer ve spoilen malzeme kullanılmış. Köprünün doğu tarafının ilk yapıldığı dönem özelliklerini bire bir yansıtttığı düşünülüyor. Osmanlı Dönemi’nde birkaç kez onarılan köprü son olarak 2007’de bakıma alındı.

Araç trafiği nedeniyle zarar gören köprünün gelecek nesillere ulaşması amacıyla köprü araç trafiğine kapatıldı. Günümüzde yalnızca yaya trafiğine açık olan köprü 310 metre uzunluk ve 11,40 metre genişliğe sahip. Köprü üzerindeki yol ise kilit parke taş ile kaplı.

Taşköprü’nün tarihçesi

Roma Dönemi eseri olan Adana Taşköprü, yıllar içerisinde Adana’da egemen olan farklı toplulukların izlerini taşıyan çok kültürlü bir yapı. İlk inşa edildiği tarihin bilinmediği köprünün Hitit İmparatoru Hattuşili tarafından yaptırıldığına dair kesin olmayan varsayımlar bulunuyor.

Köprünün yapımıyla ilgili bir yazıt Adana Arkeoloji Müzesi’nde yer alıyor. Grekçe olan bu yazıtta şöyle yazıyor: ‘Gerçek şu ki Auxentius, bu mucize senin iktidarının sayesinde oldu. Nehrin kış akıntısı üzerinde, demirlerle bağlanan bir temcide, sarsılmaz sütun olarak inşa edildi.

Bunun üzerine geniş bir yolu gerdin. Daha önceleri, tecrübesiz olan çok kişinin çeşitli teşebbüsleri olmuştu. Fakat onların girişimleri Tarsus Çayı’nın dalgaları için bile zayıf olmuştur. Sen ise buradaki köprüyü, kemerlerin üzerinde, ebediyet için kurmuşsun. Ve hatta taşkın nehir dahi bununla ünlü valiye itaat ediyor…’

Bu yazıta göre köprünün Roma İmparatorluğu Döneminde ‘Auxentios’ adında bir mimara yaptırıldığı biliniyor. Tarihçilere göre I. Justinianus’un adının geçmesi, muhtemelen ilerleyen zamanda onun tarafından gerçekleştirilen büyük onarımdan kaynaklanıyor.

Taşköprü’nün hikayesi

adana-tas-kopru-nerede

Tarihi Taşköprü’nün bir de hikayesi var. Zamanın büyücülerinden biri Adania şehrinin kralına bir kehanette bulunmuş: ‘Senin güzeller güzeli kızını bir yılan sokup öldürecek.’ Kralı almış bir telaş ve bu telaş sonucu kızını kentin önünden akan nehrin ortasındaki bir adaya göndermiş.

Ancak yılan üzüm dolu bir sepetin içinde adaya ulaşmış ve kızı sokup öldürmüş. Kral da ölen kızının anısına nehrin iki yakasını birleştiren bu köprüyü yaptırmış. Sadece köprü yaptırmakla kalmayan kral kızının anısı sonsuza kadar yaşasın, köprü yıkılırsa bir daha yapılsın diye, köprünün ayaklarının birinin altına hazine yerleştirmiş.

Yazları çok sıcak olan Adana’da Adanalıların serinlemek için akın ettiği Seyhan Nehri çevresi bu dönemde cıvıl cıvıl oluyor. Taşköprü’nün yanı başındaki Zübeyde Hanım Parkı, yemyeşil dokusu ve manzarasıyla kentin buluşma noktası.

Taşköprü’nün yakınında bulunan Sabancı Merkez Camii, Yağ Camii, Ramazanoğlu Konağı, Adana Saat Kulesi, Atatürk Kültür ve Bilim Müzesi ve Adana Arkeoloji Müzesi de Adana’da gezilecek yerler arasında.

1 Yorum

  1. Biz de Tarsus gezip başka insanlar tanıdık yanlız Tarsus o kadar da büyük değildi. Adana daha çok ilgimizi çekti ondan dolayı orda gördüğüm etkilendiğim yerleri yazmak istiyorum bir gezgin olarak.

    Adana kebap yemelisiniz (Kebapçı Ümit) te Büyük Saati Ulu Camiyi, Taş köprüyü gezmeli ve sıcak insanlarla tanışmalı. KAZIM BÜFE de muzlu süt içmelisiniz konaklamayı düşünüyorsanız Saydam oteli bulmalısınız. Atatürk müzesi ve sinema müzzesini eskı kız lisesini görmelisiniz.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz