Varda Köprüsü veya viyadüğü, Adana‘nın Karaisalı ilçesi Hacıkırı köyünde yer alıyor. Mühendislik harikası olarak nitelendirilen köprü 1900’lü yılların başında Almanlar tarafından Hicaz demiryolu hattının parçası olarak inşa edilmiş. Bu yüzden Alman Köprüsü olarak da adlandırılıyor.

200 metre uzunluğunda ve 99 metre yüksekliğinde olan köprü, Skyfall filminde James Bond’u canlandıran Daniel Craig’in düştüğü sahneyle hafızalarda yer edindi. Film sonrası ünlenmeye başlayan köprü 1912 yılından bu yana hizmet veriyor. Şehir merkezine biraz uzak ama Adana’ya gitmişken görmek lazım.

Adana

Hacıkırı Demiryolu köprüsü olarak yapılan köprü heybetli oluşu nedeniyle yöre halkı tarafından Koca Köprü diye biliniyor. Çelik kafes taş örme tekniği ile yapılan köprü, Tarihi İpek Yolu’nun yerini alan Berlin-Bağdat-Hicaz demiryolu hattının bir parçası.

Varda Köprüsü, Adana

Adana’nın en önemli tarihi yapılarından biri olan Varda Köprüsü, Adana-Ankara güzergahında yer alan Karaisalı ilçesinin Hacıkırı Köyü sınırlarında bulunuyor. Köyün yaklaşık 2 km kuzeyinde konumlanan köprü, görkemi nedeniyle yerel halk tarafından Koca Köprü olarak adlandırılıyor.

Malta

Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit ile Alman İmparatoru Kaiser Wilhem’in 1888’de imzaladığı sözleşme ile İstanbul-Bağdat-Hicaz demiryolu hattını tamamlamak amacıyla 1907-1912 yılları arasında inşa edilen köprü, Almanlara ait proje olması nedeniyle birçok kaynakta Alman Köprüsü olarak da geçiyor. Alman Deustche Bank’ın ayırdığı krediyle 15 yılda tamamlanan demir yolunun en zor kısmı Toroslar’da ortaya çıkmış. Almanya’dan getirilen mühendisler işte bu mimari ve mühendislik harikasını yaratmışlar.

Hatta ilk önce sarp kayalıklar ve dağlık bölgenin uç kısmından köprü ayaklarını inşaatını devam ettirmelerine karşın, trenler keskin virajı alamayınca daha ileriye 200 metre derinliğinde ikinci bir köprü inşaatına başlamışlar. İlk köprünün ayakları halen görülebiliyor.

Ayrıca Alman Köprüsü civarında bugün araç ulaşımı için kullanılan arka arkaya iki tünel de bulunuyor. 99 metre yüksekliğinde ve 172 metre uzunluğunda olan Varda Köprüsü, derin bir vadiyi birbirine bağlıyor. Köprünün en önemli özelliği ise düz değil, virajlı bir yapıya sahip oluşu.

Köprünün isminin bir de hikayesi var. Köprü inşaatında çalışan iki Türk işçisi köprünün ne kadar yüksek olduğunu merak etmiş çünkü o ana kadar ülkenin hiçbir yerinde bu kadar büyük ve yüksek köprü görmemişler. Aralarında anlaşmışlar, paydos olunca köprünün üstüne biri, körünün aşağısına da diğeri gidecek, biri yukardan bir kereste parçası atacak ve sayacaklar kaçta yere düşecek diye.

Tamam demişler ve paydos saatinde dediklerini yapmışlar. Yukardaki bir iskele parçasını aşağıya atan ne oldu diye sormuş demiş aşağıdaki ‘Var daha’ demiş. Saymaya devam etmiş: 2, 3, 4, 5… Tekrar ne oldu diye sormuş. Aşağıdaki ‘Var daha!’ dedik ya demiş. 7, 8, 9, 10, 11… diye giderken varmadı mı daha demiş. Diğeri de ‘Vardaa, vardaa’ derken Almanlar koşmuşlar durumu görmüşler, işçiler de meraklarını anlatınca bundan sonra Almanlar da bu köprüye Varda demişler.

Varda Köprüsü

Sri Lanka Ella’da yer alan meşhur Nine Arches Bridge Köprüsünün tren geçiş saatleri net olarak herkesin elindeydi, ona göre gidip tren geçiş saatini beklemiştim. Zaman kaybı yaşamadan, en uygun açıda treni bekliyordu herkes.

Varda Köprüsü tren saatleri ile ilgili internette araştırma yaptım ama bulamadım maalesef. Bağdat Demir Yolu Projesi kapsamında Almanlar tarafından Toroslara dikilen Varda Köprüsünde her saat başı tren geçiyor bilgisini bulabildim sadece. Bilgisi olan varsa, yorum kısmına eklerse blog içeriğine ekleyebilirim.

Köprüye Karaisalı ve Kapıkaya kanyonu tarafından giden biri 20 km diğeri 16 km olan 2 yol var. Uzun yoldan giderseniz yol sizi, köprüye yukarıdan bakan nefis manzaralı tesise çıkarıyor. Diğer tesis daha aşağıda yer alıyor. Belediyenin işlettiği tesiste her şey var. Yiyecek ve içecekler uygun fiyatlı, kahvaltısı gayet güzel.

Köprünün üzerinde tren yokken yürüyebiliyorsunuz. Kenarlarında da oturabileceğiniz korkuluklar var. Köprüden sonra devam ettiğinizde ulaşacağınız Kapıkaya Kanyonu da ziyaret edilebilir. Köprüsünün ayaklarının dibinden Kapıkaya yürüyüş yolu var. Giderken ya da dönerken köprüye gelmeden önce bulunan Yerköprü mesire yerinde piknik yapabilirsiniz dilerseniz.

Eğer Adana’ya dönecekseniz uzun yoldan köprüye gelip dönüşte diğerinden gitmek mantıklı. Yol boyunca şahane manzaralar size eşlik ediyor. Dönüş yolunda, yakın noktalarda sağ ve sol tarafta ayçiçeği tarlalarına denk gelirseniz fotoğraf için şahane kareler alabileceğiniz aklınızda bulunsun.

Varda Köprüsü nerede

Adana’nın Karaisalı ilçesinde Hacıkırı köyünde bulunan tarihi Varda Köprüsü Pozantı arası 65 km. Özel araçla Varda Köprüsü Pozantı arası yolculuk 1 saat 20 dakika sürüyor. Adana-Varda Köprüsü ise 68km.

Yolu biraz yorucu ve meşakkatli olsa da Adana gezilecek yerler listenize mutlaka eklenmesi gereken bir yer. Güzel manzaralar eşliğinde gideceğiniz bir yolu var.

ⓘ Adana gezinizde, uygun fiyata oda/ev kiralayabileceğiniz Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak rezervasyon yapabilirsiniz ✔️

Varda Köprüsü nasıl gidilir

Varda Köprüsü’ne en yakın havalimanı Adana kent merkezindeki Şakirpaşa Havalimanı. Türkiye’nin birçok şehrinden direkt uçak seferlerinin yapıldığı Adana Şakirpaşa Havalimanı, Varda Köprüsü’ne 68 km uzaklıkta. Havalimanı’ndan Varda Köprüsü’ne doğrudan toplu ulaşım imkanı yok. Havalimanından araç kiralama, taksi ya da özel transfer aracı seçenekleri ile Varda Köprüsü’ne çok kısa bir sürede ulaşabilirsiniz.

Varda Köprüsü’nün Adana’ya uzaklığı kara yolu ile Karaisalı ilçesi üzerinden 68 km. Özel araçla ulaşım için Ankara-Tarsus Otoyolu’nun Çamalan Kavşağı’ndan çıkarak devlet yolunun kullanılması gerekiyor. Adana Otogarı’ndan Karaisalı’ya yapılan minibüs seferleri ile de ulaşım seçeneği alternatifler arasında.

Demir yolu ile Adana İstasyonu’na mesafesi 63 km. Ankara’dan yola çıkan ve İç Anadolu’yu gezen Çukurova Ekspres treni ile de Hacıkırı İstasyonu’nda inerek köprüye ulaşabilirsiniz.

Adana hem şehir merkezinde bulunan Taşköprü, Büyük Saat gibi tarihi yapıları hem de yakın ilçelerinde bulunan antik kentleri ile keşfedilmesi gereken yerler listesinde. 1900’lü yıllara dayanan tarihi ile Varda Köprüsü’nü görmeden, manzarasında dinlenip, üstünden trenin geçişini izlemeden ve fotoğraflamadan dönmeyin.

5 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz