Seyhan Nehri kıyısına kurulu Adana şehri Türkiye’nin en kalabalık altıncı şehri. Akdeniz iklimi, sıcakkanlı insanları, kebabı, şalgamı, doğal güzellikleri ve barındırdığı kültürel mirasları ile görülmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Adana şehir merkezinde bulunan Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi, Atatürk Evi veya Atatürk Müzesi diye de biliniyor. Müze binası, eski Adana’nın merkezi olan tarihi Tepebağ’da, Seyhan Caddesi üzerinde yer alıyor. Bu bina Tepebağ Konağı ve Suphi Paşa Konağı olarak da adlandırılıyor.

Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi

Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923 yılında Adana’ya geldiği zaman misafir edildiği Ramazonoğulları ailesine ait Suphi Paşa Konağı, Atatürk’ün 100. doğum yılı dolayısıyla, 1981 yılında Atatürk Evi Müzesi olarak düzenlenmiş ve ziyaretçilere açılmış.

Atatürk, Büyük Zafer’den sonra, Başkomutan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olduktan sonra Güney Anadolu’ya ilk gezisini 1923 yılı Mart ayının ortalarında yapmış.

Malta

Serbia

Yanında, bir buçuk ay önce İzmir’de evlendiği eşi Latife Hanım, bazı milletvekilleri ve yaverleriyle birlikte 13 Mart 1923 günü Ankara’dan kalkan özel trenle Konya’da kısa bir duraklamadan sonra, 15 Mart 1923 günü Adana İstasyonu’na gelmiş.

Adana’da o gün hiç olmadığı kadar kalabalık varmış. Şehir bayraklarla donatılmış. İstasyondaki karşılama töreninden sonra, Atatürk, doğruca Hükümet Konağı’na buradan da, kendisi için hazırlanan Suphi Paşa Konağı’na gitmiş.

Ataturk-Bilim-Kultur-Muzesi

Atatürk ve eşi Latife Hanım, Suphi Paşa Konağında iki gece konaklamışlar. Atatürk, 13 Ocak 1925 tarihinde Adana’ya tekrar geldiği zaman, yine bu köşkte misafir edilmiş. Artık, bundan sonra Suphi Paşa Konağı, Atatürk Evi olarak tanınmaya başlanmış.

Müzenin olduğu bina 19. yüzyılda yapılmış geleneksel Adana evi. İki katlı, cumbalı, kırma tuğla çatılı olan bu tarihi yapı Kültür Bakanlığı’nca “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmış.

Suphi Paşa Konağı’nın güneyinde, havuzlu, geniş bir bahçesi de bulunuyor. Atatürk’ün Adana’ya geliş günü olan 15 Mart tarihi, her sene resmi törenlerle bu müze binasında kutlanmaya devam ediyor.

Adana-Ataturk-Bilim-Kultur-Muzesi
Hatay Odası
adana-gezilecek-yerler-ataturk-bilim-muzesi
Oturma odası

Müze’de Atatürk’ün Adana seyahati ile ilgili fotoğrafları, bilgiler ve belgeler sergileniyor. Ayrıca, Kuvayı Milliye dönemine ait eşyalar, etnoğrafik eserler ve dönemine ait gazete arşivleri de yer alıyor. Alt katta çoğu bağışlarla toplanan, Osmanlıca ve Türkçe yazılı 2000 kadar kitap bulunan bir kütüphane var.

Binada bulunan odalar Bilimsel Çalışma Odası, Yatak Odası, Çalışma Odası, ciltlenmiş Yeni Adana Gazetesi’nin bulunduğu Basın Odası, Mücahitler Odası, Oturma Odası, Hatay Odası, silah ve tüfekler ile birlikte çeşitli yıllara ait paraların sergilendiği Silah Odası Odası, ve Kuvai Milliye Odası.

Alt Kat

Çalışma Odası: Kurtuluş Savaşı sırasında ve sonraki yıllarda çıkan yerel gazetelerden Yeni Adana, Türk Sözü, Çukurova, Dirlik gazetelerinin yer aldığı bölüm.

Kütüphane: Osmanlıca ve Türkçe (Latin harfleriyle) yazılı 2000’e yakın kitap var. Kitapların çoğu bağış yoluyla sağlanmış.

Adana-Ataturk-Bilim-ve-Kultur-Muzesi
Atatürk’ün yatak odası

Üst Kat

Sofa: Emekli subay Nevzat Duruak tarafından yapılmış olan Atatürk’ün mumdan heykeli yer alıyor.

Yatak Odası: Pirinç karyola, sim işlemeli yatak, masa örtüsü, ayrıca Maraş işi iki koltuk ve elbise dolabı bulunuyor.

Çalışma Odası: Maraş işi koltuk, masa, sandalye, telefon, dolap ve Atatürk’ ün portresi bulunuyor.

Basın Odası: Vitrin içerisinde Yeni Adana Gazetesi’nin ciltlenmiş Pozantı nüshaları ve çalışanlarının çerçeveli resimleri sergileniyor.

Mücahitler Odası: Gani Girici’nin ve bazı mücahitlerin portreleri, Gani Girici’ ye ait madalya ve Atatürk’ün ölüm anına, 9:05’e ayarlanarak durdurulmuş bir saat vat.

Adana’yı bana gezdiren Dr. Haluk Uygur’a teşekkür ederim

Oturma Odası: Cevizden sandalye, nargile, madeni mangal, kilim ve halılar var.

Adana merkezde bulunan Atatürk Müzesi’ne otobüsleri kullanarak veya özel aracınız ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi, pazartesi günleri hariç diğer günler 08.30-19.00 saatleri arasında ziyarete açık. Türk öğrenci ve Türk askerleri müzeyi ücretsiz olarak ziyaret edebiliyor.

Serbia

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz