Bangkok, Tayland‘ın en büyük şehri ve başkenti. Tayca’daki tam resmi ismi 166 harften oluşan ve dünyanın en uzun yer adı olma unvanına sahip olan Bangkok’un halk arasındaki ismi ise Krung Thep, yani Melekler Şehri anlamına geliyor. 1782’de kurulan Bangkok, Asya’nın en hızlı gelişen, ekonomik açıdan en dinamik ve en kozmopolit şehirlerden.

Chao Phraya Nehri ve şehrin içinden geçen irili ufaklı pek çok kanal nedeniyle Doğu’nun Venedik’i olarak anılan Bangkok, yaklaşık 400 tapınağıyla tam bir tapınaklar şehri. Taylandlılar için korunması gereken temel değerlerin ilkini tapınakları oluşturuyor. Bangkok aynı zamanda gece hayatı ile çok konuşulan bir şehir.

Bangkok Hakkında Bilgiler 🇹🇭

Uzakdoğu’nun en gizemli şehirlerinden Bangkok, Tayland’ın başkenti ve en kalabalık şehri. 1782’de Kral I. Rama tarafından kurulan Bangkok, Güneydoğu Asya’nın en hızlı gelişen ve ekonomik açıdan en dinamik şehirlerinden biri. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından dünyanın en sıcak büyük şehri olarak tanımlanan Bangkok’u her yıl milyonlarca kişi ziyaret ediyor.

Siyam Krallığı’nın eski başkenti olan Ayutthaya’nın Burmalılar tarafından işgal edilmesinin ardından Kral Taksin başkenti günümüzde Bangkok sınırları içerisinde yer alan Thonburi’ye taşıdı. Burma’dan gelebilecek saldırılara karşı korunmasız kabul edilen başkent Thonburi, bir sonraki kral olan I. Rama tarafından Chao Phraya Nehrinin doğu kıyısına taşındı. Rattanakosin isimli bu bölge doğuya kazılan kanalla ada halini alarak Bangkok’un temelini oluşturdu.

Malta

Tayca’daki tam resmi ismi 166 harften oluşan ve dünyanın en uzun yer adı olma unvanına sahip olan Bangkok’un halk arasındaki ismi ise Krung Thep, yani Melekler Şehri anlamına geliyor.

Chao Phraya Nehri iki kıyısına ve buraya açılan yüzlerce kanal üzerinde kurulmuş Bangkok’un tarihi bölgesi olan Rattanakosin, Bangkok’ta gezilecek yerlerin bir çoğunun bir arada olduğu bir bölge. Tayland Kraliyet Sarayı, Yatan Buda Tapınağı, ünlü Zümrüt Buda Tapınağı burada yer alıyor. Bu eski şehir Bangkok’un en muhteşem tarihi mekanlarına ev sahipliği yapıyor. Neredeyse her köşe başında kraliyet tarihinin zengin geçmişini belgeleyen, parıldayan renkleriyle gökyüzüne ihtişamla yükselen tarihi yapılarla dolu.

Tayland para birimi Baht. Ülkenin resmi dili Tayca. Türkiye’den 3 saat geride. Türkiye Tayland zaman farkı: 5 saat Tayland ileride. Saat bölgesi olarak Indochina Time (ICT), UTC +7. Tayland tropik iklime sahip.

Tayland vizesiz ülkeler listesinde yer alıyor. Ülkeye varışta 30 gün vize veriliyor. Pasaportunuz henüz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken havalimanında veya sınır kapılarında yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor.

Bangkok hakkında bilgiler için Bangkok kategorisinde yer alan yazılara göz atın. Tayland Gezi Rehberi, Melekler Şehri Bangkok, Bangkok Gezi Rehberi blog yazıları da tatiliniz için yol gösterici olabilir.

Daha uygun ve verimli bir Bangkok tatili yapmanız için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarıma da göz atın dilerseniz.

bangkok nasıl gidilir
Bangkok, Mart 2012

Günün 24 saatinin dolu dolu yaşandığı Bangkok, nehir kenarına dizili gökdelenleri, her köşe başında karşınıza çıkan görkemli tapınakları, rengarenk tropik çiçekleri ve her kesimden insanın doldurduğu sokakları ile eşsiz bir deneyim vadediyor.

Dünyanın en çok turist çeken şehirlerinden biri olan Bangkok’ta çok sayıda tapınak ve dini yapı bulunuyor. 400 tapınakla tapınaklar şehri olarak da anılan bu yerde gezmeye tapınaklardan başlayabilirsiniz. Mueang Boran olarak anılan Eski Tarihi Kent, zamana meydan okuyan tarihi yapıları ve tapınakları barındırıyor. Zümrüt Budha Tapınağı ile nehrin karşısındaki Wat Arun Tapınağı kentin en önemli tapınakları.

Görülmesi gereken yerlerinin çoğunun Ko Rattanakosin bölgesinde yer aldığı Bangkok’ta Wat Phra Kaew ve Kraliyet Sarayı, Yatan Buda Tapınağı Wat Pho‘yu öncelikle ziyaret edebilirsiniz. Tapınaklara girebilmek için omuz ve bacaklarınız kapalı olmalı. İçeri girerken de ayakkabılarınızı çıkarmalısınız.

Şehrin batı mimarisini barındıran bölgesi Dusit’te ise Wat Benchamabophit (Mermer Tapınak), Vianmek Tik Konağı, Dusit Sarayı’nı gezebilir, buradan Çin Mahallesi olarak bilinen Yaowarat’a geçebilirsiniz.

Ucuz fiyatları nedeniyle şehri ziyaret eden herkesin ilgi gösterdiği Chinatown, altın takıları, yiyecek ve içecek çeşitleriyle günün her saati kalabalık. Ayrıca saf altından yapılmış olan Budha heykelinin bulunduğu Wat Traimit Tapınağı da bu bölgede yer alıyor. Tapınak ziyaretinin ardından Chao Praya Nehri’nde kanal turu şehirde yapılması gereken aktivitelerden.

Şehri yürüyerek keşfetmek için Siam Square, Kho San Caddesi ile yeşil dokusuyla dikkat çeken Soi Rambuttri Caddesi en güzel adreslerden. Patpong, şehrin en ünlü ve baş döndüren akşam pazarı. Taklit ürünlerden el emeği tasarımlara, ahşap objelerden antikalara geniş bir ürün grubu karşılıyor sizi pazarda.

Pahalı restoranları, şık barları ve gelir düzeyi yüksek kesime hitap eden gece kulüpleri ile göz kamaştıran Sukhumvit Caddesi ile sokak pazarları, mütevazı dükkanları, ilginç eğlence mekanlarıyla daha düşük bütçelere hitap eden Khaosan Caddesi ise kentin farklı yüzlerini tanımak için birebir.

Bangkok Hakkında İlginç Bilgiler

Asya ülkelerinin hemen hepsi bir dönem İngilizlerin ve Fransızların sömürgesi oldu. Malezya ve Singapur İngiliz sömürgesi iken, Laos, Kamboçya ve Vietnam da Fransız sömürgesiydi. Tayland her zaman bağımsızlığını koruyan ve sömürge olmayan tek Güney Asya ülkesi.

Tayca adı ‘Melekler Şehri’ anlamına gelen ‘Krung Thep’ olan Bangkok, orijinal ismiyle dünyanın en uzun şehir ismi unvanıyla Guiness Rekorlar Kitabına girmiş.

Şehrin orijinal ismi is “Krungthep Mahanakorn Boworn Rattanakosin Mahintharayuttha Mahadilokpop Noparatratchathani Burirom Udomratchaniveymahasathan Amornpiman Avatransathit Sakkathattiay-Avisnukarmprasit”.

Burası, dünyanın en uzun süre kırmızı ışıkların yandığı başkent olsa gerek. Bilmem, belki de bana öyle geldi. İlginç yanı, sıkışık trafikte bile korna sesi duymak, sinirli bir şoföre denk gelmek pek de mümkün değil bu şehirde. Herkes bir rehavet içerisinde. Bir değişiklik yapın, böylesi trafiğe yakalanırsanız siz de rahat olun.

Yani “Melekler şehri; kutsal mücevherlerin kaynağı; fethedilemez yüce topraklar; büyük ve önemli alem; 9 değerli cevherle dolu kraliyet başkenti; Büyük Saray’ın şehri ve kralların evi; ilâhi sığınak ve yeniden beden bulan ruhların mekânı” anlamına geliyor. Oldukça havalı.

Tayland milli marşı haftanın hergünü sabah 8 ve akşam 6’da olmak üzere halka açık yerlerde 2 defa okunuyor. Bunun haricinde filmlerden, oyunlardan ve kültürel performanslardan önce de Kralın marşı çalınıyor ve saygıdan dolayı herkes ayağa kalkmak zorunda. Eğer ayağa kalkmayı reddederseniz hapis cezası alabilirsiniz. Aklınızda bulunsun.

Tayland’da hala geçerli olan çok ilginç kurallar ve yasaklar var. Örneğin iç çamaşırı giymeden evden çıkmak yasak. Çıplak göğüsle motorlu araç kullanmak da yasak. Durian meyvesini silah olarak kullanmak yasadışı. Demir para veya banknot farketmeksizin Thai paralarının üzerinde kralın fotoğrafları olduğu için üzerine basmak yasak.

Doğal ihtiyaçlarınız için tuvalet ararken 2 yerine 3 kapı görürseniz şaşırmayın. Normalde kadınlar ve erkekler tuvaleti olarak her yede bulursunuz. Tayland şimdi (ladyboylar) trans erkekler için 3. cinsiyet tuvaletleri ile dünyada bir ilki yapıyor. Bu seçenek nadirde olsa bir şekilde Bangkok’ta karşınıza çıkabilir. Tayland özellikle Bangkok cinsiyet kimliklerine karşı hoşgörü açısından çok liberal bir yer.

Sawadee Krhap/Kaa, Tayland genelinde kullanılan bir selamlama biçimi. Anlamı ‘Merhaba’ veya ‘Tebrikler’. Günde yüzlerce kez duyacağınız için turist olarak öğreneceğiniz ilk kelime de bu. Bu kelime 1930’larda Chulalongkorn Üniversitesi’ndeki profesör tarafından Thai diline ekleniyor. Bu tarihten önce Tayland’da merhaba yerine ‘hala yemedin’ mi anlamına gelen ‘Gin kaow leaow ruu yang’ kullanılıyordu.

Dünyaca ünlü enerji içeceği RedBull, 1976’da bu yana Tayland’da popüler bir marka olarak biliniyor. O dönemlerde İçeceğin mucidi Chaleo Yoovidhya zengin olma hayalleri ile Tayland’ın merkezi Bangkok’a yerleşmiş. Ölüm yılı olan 2012 de 5 milyar dolar servetiyle Tayland’ın en zengin adamı unvanını almış.

Bangkok’a çok sık seyahat eden Avusturyalı işadamı Dietrich Mateschitz jet-lag sorununu aşmak amacıyla fazlasıyla tükettiği bu içeceğin 1980li yıllarda dünyaya yayılmasında önemli bir katkısı olmuş. Bu ikili ortaklık kurarak içeceğin tadını batıya uyarlarmışlar.

Bangkok nerede 📍

Bangkok, Güneydoğu Asya ülkesi Tayland’ın başkenti. Ülkenin orta kesiminde, merkez sayılabilecek bir noktada kurulu olan şehir, Chao Phraya Nehri tarafından ikiye ayrılıyor. Nehir, Bangkok’u baştan başa geçtikten sonra Tayland Körfezi’ne dökülüyor.

Bangkok’un güneyinde Samut Sakhon ve Samut Prakan, batısında Nakhon Pathom, kuzeyinde Nonthaburi, Pathum Thani ve Nakhon Nayok, doğusunda ise Chachoengsao yerleşim birimleri bulunuyor.



✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır

Bangkok’a nasıl gidilir ✈️

Bangkok’a hava yoluyla ulaşım: Bangkok’a Türkiye‘den direkt ve aktarmalı uçuşlarla ulaşmak mümkün. İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları’nın Tayland’ın başkenti Bangkok’a haftanın 7 günü direkt seferi bulunuyor. Uçuşlar Bangkok Suvarnabhumi Havalimanı’na gerçekleştiriliyor. Uçuş süresi ise 9 saat 35 dakika.

İstanbul Havalimanından Gulf Air ile Bahreyn, Oman Air ile Maskat, Air Astana ile Almatı, Aeroflot ile Moskova, Uzbekistan Airways ile Taşkent aktarmalı olarak Bangkok’a ulaşılabiliyor. Bangkok’a tek aktarmalı uçuş süresi beklemeye bağlı olarak değişmekle birlikte 13-18 saat sürüyor. Tayland’a en ucuz uçan havayolları ise Türkmenistan Hava Yolları’nın Aşkabat aktarmalı seferleri.

Bangkok Suvarnabhumi Havalimanından şehir merkezine ulaşım: Bangkok Havalimanı’ndan 30 km uzaklıktaki şehir merkezine gitmek için Bangkok Airport Rail Link adlı metro hattı en çok kullanılan toplu ulaşım sistemi. Havalimanından sabah 06.00 ile gece 00.00 saatleri arasında çalışan metro, ekspres olarak çalışıyor ve yalnızca Phaya Thai ve Makkasan duraklarında duruyor.

Makkasan istasyonunda inerseniz sonrasında MRT ile aktarma yaparak şehir merkezine gidebilirsiniz. Phaya Thai istasyonunda inerseniz de sonrasında BTS ile aktarma yaparak Bangkok’a ulaşıyorsunuz. Suvarnabhumi Havalimanına Havalimanından ulaşım süresi 20-40 dakika sürüyor.

Şehir merkezine ulaşmak için 550 ve 551 numaralı minibüsler ile taksi ve kiralık araç da alternatifler arasında. Bazı oteller misafirleri için shuttle hizmeti de sunuyor. Dünyanın en yoğun trafiğine sahip kentlerinden biri olan Bangkok’ta trafik sorunu özel araçla ve taksiyle bir yerden bir yere gitmeyi kabusa çevirebiliyor.

10 Yorumlar

  1. Geçen hafta oradaydım ulaşım İçin motorsiklet kiraladım 3 günlük kira bedeli 750 baht ödedim ama 2 defada ceza yedim daha doğrusu rüşvet verdim nedeni ehliyetin uluslar arası olmadığından zaten polisler rüşvetçi motorların kiralık olduğunu bılıyorlar ve hemen durduruyorlar özellikle şehir içinde 1000 baht cezası olduğunu söyledi ama 500 verirsem kendisine hemen bırakıyor ve bileğine bir işaret çiziyor kalemle o işaretle gecenin sonuna kadar sorunsuz geze biliyorsun başka bir polis durdursa bile işareti gösterip geçiyorsun

  2. Havaalanından Pattaya’ya geliş ve dönüşlerde özel transfer hizmetlerini kullanmanızı tavsiye ederiz. Önceden rezervasyon yaptıracağınız için bekleme, fiyat anlaşmazlıkları gibi sorunlar yaşamazsınız. Şehir içi ulaşımlarda da motosiklet kiralamanızı tavsiye ederiz. Böylece; dilediğiniz yere dilediğiniz zaman ve güzergahları kullanarak özgürce yolculuk edebilirsiniz.

  3. Nisa Hotel soi 13/4 de otel sahibi Turk , walking street e 150mt beach road a ise 40mt mesafede fiyatları VİP bölgeye göre çok iyi. Oda fiyatları 500 (yaklaşık 15$) baht ve 800 (yaklaşık 22$) baht (double bed) Turk kahvaltısı ve Türk kahvesi …

  4. Pattaya’da taksi bulamazsınız. Ya o kmayonetleri taksi oalrak kullanırsınız ya da motosiklet taksileri. Motosikletli taksilerle pazalrık yapın ve iyi anlaşın. Olur da fikir değiştirir ama önce konuşmazsanız umduğunuzdan çok fazla parayı almak için sizi zorlarlar. Hani şu bakkalda dur bişey alacağım dediğinzde bile fiyatı değiştirebilirler ona göre.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz