Ege Denizi’nin Gökçeada’dan sonra ikinci en büyük, Türkiye‘nin ise üçüncü büyük adası olan Bozcaada, Çanakkale’ye bağlı bağcılık, deniz turizmi ve rüzgâr santralleriyle öne çıkan bir turizm merkezi. Yüzölçümü 40 kilometrekare olan Bozcaada’nın anakaraya uzaklığı 6 kilometre. Bozcaada aynı zamanda Türkiye’nin il merkezleri hâriç köyü olmayan tek ilçesi.

İstanbul, Ankara ve Bursa gibi şehirlerden ulaşımın kolay olması nedeniyle özellikle hafta sonları ziyaretçi akınına uğrayan Bozcaada, doğayla baş başa, tüketim kültüründen uzak bir tatil beklentisi olanlar için tam anlamıyla bir cennet. Şirin sokakları, butik kafe ve restoranları, konsept otelleri ve bol rüzgarlı plajlarıyla ada, keşfedilmeye değer.

bozcaada nerede

Bozcaada hakkında kısa bilgiler 🇹🇷

Çanakkale’nin Ege Denizi’nin kuzeyinde yer alan ilçesi Bozcaada, ülkemizin üçüncü en büyük adası ünvanına sahip. Çok zengin tarihi geçmişe sahip olan Bozcaada, stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca sayısız kültüre ev sahipliği yapmış. Antik çağda Leukophrys, Yunan Mitolojisinde Tenedos adıyla anılan Bozcaada’nın tarihi geçmişi MÖ 3 binli yıllara uzanıyor.

Adanın bilinen ilk yerleşimcileri ise Pelasglar. Yıllar içerisinde Fenikeliler, Atinalılar, Yunanlılar, Persler, Büyük İskender, Bizanslar, Cenevizler, Venedikler ve Osmanlıların hakim olduğu ada, 1455’te Fatih Sultan Mehmet’in fethiyle birlikte Osmanlılar ve Venedikliler arasında güç mücadelelerine sahne olmuş. Balkan Savaşları döneminde Yunanistan’ın işgal ettiği ada, 1923 Lozan Antlaşması ile Türkiye’ye bağlanmış.

Malta

500 yıldır Türkler ve Rumların birlikte yaşadıkları adada nüfus dengesi zaman içerisinde değişiklik göstermiş. 1831 yılında yapılan ilk nüfus sayımında 439 Türk, 793 Rum’un yaşadığı ilçede 60’lı yıllardan sonra Rum nüfusu azalmaya başlamış. 2019 yılı nüfusu 3 bin 23 olan Bozcaada’nın yüzölçümü çevresindeki adacıklarla birlikte 37,6 kilometrekare, en yüksek noktası ise 192 metre ise Göztepe. Adada 12 koy, 12 burun ve çevresinde irili ufaklı 17 adacık bulunuyor.

 Daha uygun bir Bozcaada tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.

Bozcaada nerede 📍

Ege Denizi’nin kuzeyinde Çanakkale’ye bağlı olan Bozcaada, Çanakkale Boğazı’nın hemen girişinde yer alıyor. Yerleşim, adanın kuzeydoğusunda yer alan ilçe merkezinde toplanmış. Bozcaada’da ilçe merkezi dışında hiçbir noktada yerleşim ya da herhangi bir köy bulunmuyor.

ⓘ Bozcaada gezinizde, sıklıkla kullandığım, uygun fiyata oda/ev kiralayabileceğiniz Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak rezervasyon yapabilirsiniz ✔️

Bozcaada’ya nasıl gidilir

Bozcaada’ya uçakla nasıl gidilir: Bozcaada’ya en yakın havalimanı Çanakkale şehir merkezinde. Çanakkale Havalimanı’na İstanbul Havalimanı’ndan düzenli uçak seferleri gerçekleştiriliyor. Balıkesir’in Edremit ilçesinde bulunan Koca Seyit Havalimanı ve Bursa Yenişehir Havalimanı Bozcaada’ya yakın tercih edilebilecek havalimanları arasında.

Çanakkale Havalimanı’ndan Bozcaada’ya nasıl gidilir: Çanakkale Havalimanı, Bozcaada’ya 60 km uzaklıkta. Havalimanından Çanakkale Otogarı’na geçtikten sonra Geyikli dolmuşlarıyla Geyikli İskelesi’ne gelebilir, bu iskeleden feribotla Bozcaada’ya ulaşabilirsiniz. Bir diğer alternatif de haftanın belli günleri Çanakkale-Bozcaada arasında düzenlenen deniz otobüsü seferleri.

bozcaadaya nasıl gidilir

Bozcaada’ya arabayla nasıl gidilir: Bozcaada, İstanbul’a 377, Ankara’ya 710, Bursa’ya 320, İzmir’e 280 ve Çanakkale’ye 60 kilometre mesafede yer alıyor.

Özel araçla İstanbul’dan geliyorsanız, Bozcaada’ya gelirken Çanakkale Boğazı’nı geçmek için dört farklı seçenek bulunuyor: Gelibolu – Çardak, arabalı vapuruyla (15 dakika), Gelibolu – Lapseki, Gestaş arabalı vapuruyla (30 dakika), Eceabat – Çanakkale, Gestaş arabalı vapuruyla (25 dakika), Kilitbahir – Çanakkale, arabalı motorla (5 dakika).

Çanakkale’den sonra ise Geyikli-Bozcaada tabelalarını takip edip yaklaşık bir saat içerisinde Geyikli Yükyeri Feribot İskelesi’nde oluyorsunuz. İstanbul-Bandırma deniz otobüsünü kullanarak Bandırma üzerinden de Bozcaada’ya ulaşım seçeneği bulunuyor. Her sabah ve akşam düzenlenen seferler, yaklaşık iki saat sürüyor. Bandırma’dan sonra Lapseki-Çanakkale üzerinden Geyikli İskelesi’ne ulaşmak ise yaklaşık üç saati buluyor. Bandırma’dan sonra Biga-Çan-Bayramiç güzergâhını takip etmek de bir diğer seçenek.

İzmir yönünden gelenler, Çanakkale’ye girmeden Ezine ve Geyikli tabelalarını takip ederek direkt iskeleye ulaşabiliyor. Geyikli’den Bozcaada’ya feribotla yolculuk 30 dakika sürüyor.

Bozcaada’ya otobüsle nasıl gidilir: Bozcaada’ya otobüsle ulaşım da gayet kolay. Pamukkale, Çanakkale Truva, İstanbul Seyahat ve Kamil Koç gibi otobüs firmalarıyla Geyikli Yükyeri İskelesi’ne kadar gelebilirsiniz. Kışın ise otobüslerin son durağı Ezine Otobüs Terminali. Buradan minibüs veya taksiyle Geyikli İskelesi’ne ulaşabilirsiniz.

Bozcaada’ya Çanakkale’den deniz otobüsüyle nasıl gidilir: Yaz döneminde Çanakkale-Bozcaada arasına günaşırı deniz otobüsü seferleri düzenleniyor. Yaklaşık bir saat süren yolculuk yalnızca yayalar için.

Bozcaada gezilecek yerler 📌

Bozcaada’nın en önemli sembollerinden biri olan Bozcaada Kalesi, Bozcaada merkezde yer alan eski Rum Mahallesi, Bozcaada’da ibadete açık tek kilise olan Meryem Ana Kilisesi, ilçenin köklü tarihi ve geleneklerine tanık olabileceğiniz Bozcaada Müzesi ve Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi, adanın şarap üreticileri Amadeus Vinotek, Ataol, Corvus, Gülerada, Talay Şarapçılık ve Yunatçılar’ın üretim tesisleri ve üzüm bağları ziyaret edilebilecek yerler arasında.

Bozcaada’nın sıklıkla kullanılan fotoğraflarının çekildiği, denizden 32 metre yükseklikte yer alan Polente Feneri ve rüzgar gülleri, Ayazma Manastırı, adanın en yüksek noktası olan Göztepe ile eşsiz Bozcaada plajlarından Ayazma, Sulubahçe, Habbele, Beylik, Akvaryum, Çayır, Tuzburnu, Poyraz Limanı ve Tekirbahçe plajları da listenizde olmalı.

4 Yorumlar

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz