Wat Arun Tapınağı, Tayland’ın başkenti Bangkok‘un en zarif dini yapılarından biri. Chao Praya nehri kenarında Eyfel kulesi benzeri yükselen Wat Arun, Tay dilinde Şafak Tapınağı anlamına geliyor. Şehirdeki diğer tapınakların aksine hala oldukça aktif bir tapınak kompleksi olarak hizmet veriyor.

Bangkok’ta en sevdiğim yerlerin başında gelen Wat Arun, beş kuleli renkli bir yapı. Neredeyse tepeden tırnağa porselenden inşa edilmiş. Tapınak kompleksinin kalbinden gökyüzüne doğru yükselen 82 metre yüksekliğindeki Stupa, renkli kesme seramik çinileriyle oldukça özenli bir mimariye sahip. Tapınağın Kımer tarzı mimariye sahip süslemeleri dikkate değer.

Bangkok Wat Arun

BANGKOK’TA NEREDE KALINIR
Riva Surya Bangkok, Khao San Yolu’na 5 dakikalık mesafede 4 yıldızlı bir otel. Khaosan Art Hotel, çok uygun fiyatlı, makul güzellikte bir seçenek. Dewan Bangkok, süslü, renkli ve uygun fiyatlı beğenebileceğiniz bir otel. Nappark Hostel @Khao San ve OYO 612 Hansa Hostel, Kha Son Road’ın popüler merkezi hostelleri.

Baan Noppawong, Grand Palace’a oldukça yakın, Bangkok’un hala ayakta duran nadir kolonyal evlerinden birinde. Baan Chart da bir butik otel, tereddütsüz kalabilirsiniz. Sala Arun, Bangkok Eski Şehir’de Şafak Tapınağı veya Wat Po’nun doğrudan manzarasına sahip.

Boxpackers Hostel Phranakorn, Grand Palace yakınlarında kalabileceğiniz yüksek puanlı bir hostel. Shanghai Mansion Bangkok, aslen 1892’de inşa edilmiş yenilenmiş bir binada, otantik China Town bölgesinde yer alıyor.

Anantara Siam Bangkok Hotel, Bangkok’un seçkin modern bölgesi Siam’da yer alan lüks bir otel. Hotel Indigo Bangkok Wireless Road, Sukhumvit Yolu, Siam ve Pathumwan’ın popüler bölgelere yürüyerek gidecek kadar yakın yüksek puanlı bir otel

Taylandlılar için üç değer çok önemli; tapınakları, masaj öğretileri ve ünlü Thai mutfağı. Ülkenin en önemli gelir kaynağı olan turizm bu değerler üzerine kurulmuş. Bangkok tam bir tapınaklar şehri. Şehirde 400 Budist tapınağı, 55 cami, 10 kilise, 2 Hindu tapınağı yanında 2 sinagog ve 1 Sikh ibadethanesi bulunuyor. Küçük tapınakları da sayarsak şehirde 31 binden fazla tapınak var.

Malta

Serbia

Wat Arun Tapınağı

Wat Arun, 1768 yılında Kral Taksin döneminde inşa edilmiş. O döneminde Kraliyet Sarayının arazisinde yer alıyordu. Daha sonra soyundan gelen Kral I. Rama (1737-1809), başkenti Bangkok’a taşırken beraberinde Zümrüt Buda heykelini getirdi. Wat Arun önemini yitirdi ve uzun bir süre terk edildi.

Kral II. Rama, Wat Arun’u tekrar hayata döndürdü. Tapınağı genişletip, aralarında özellikle 70 metreden yüksek ana kule olmak üzere birçok stupa inşa etti. Keşişleri tapınakta yaşamaya davet etti. Tapınağın inşaatı Kral III. Rama dönemine (1824’ten 1851’e kadar) kadar sürdü.

Wat Arun, Budizm’e göre dünya görüşünün merkezi olan Meru Dağı’nı simgeleyen 4 sivri kuleli 4 köşeye sahip. Efsaneye göre Meru Dağı, Hinduizm ve Budizm kozmolojisinde, dünyanın tüm maddi, metafizik, ruhsal ve eksenel evrenlerinin merkezi olarak kabul edilen kutsal beş tepeli bir dağ. Yani 4 kule, koruyucu tanrıları temsil ediyor.

Chao Phraya Nehri kıyısındaki Wat Arun, Bangkok silüetinin önemli bir parçası. Wat Arun’nun merkezinde bulunan 82 metre yüksekliğindeki kule (praang) ise tapınağın en çok dikkat çeken kısmı. Çin porseleni ve camla süslenmiş kulesi, zarif ve sofistike bir şekilde kurulmuş.

Tapınağın mimarisi her ayrıntısına kadar son derece titiz ve sofistike. Her bir porselen parçası, tapınağın kulelerini kaplayan her bir cam parçası, ışıkların altında aydınlatıldığında harika efektler yaratacak şekilde yumuşak renklerle işlenmiş.

Güneş ışınlarını yansıttığı için ışıl ışıl görünüyor. Gün batımı sonrası beliren şahane aydınlatmayla birlikte seyrine doyum olmuyor. Chao Praya Nehrinde tekne gezisi sonrası civardaki cafelerden birine oturup seyredilmesi tavsiye edilir. En güzel zamanı ise gün batımına doğru saatler.

Şafak Tapınağı aynı zamanda Kral II. Rama’nın gömüldüğü yer. Tapınağın duvarında Buddha Shakyamuni olarak da bilinen Prens Siddhartha’nın hayatını betimleyen resimler yer alıyor.

Maceracı ruhlar stupanın en üstüne kadar çıkınca, Wat Pho ve Grand Palace’ın yanında, Bangkok’un şahane manzarasını da görebilirler. Daha önceki ziyaretlerimde stupanın üzerine çıkılabiliyordu. Şimdilerde aldığım duyuma göre yasaklanmış olabilir.

Wat Arun Temple
Chao Praya Nehri arkasında Wat Arun, 2011

Wat Arun’un meşhur fotoğraflarında gördüğünüz ambiyansını ancak gün batımında ışıl ışıl parlayan zaman görebiliyorsunuz. Onun dışındaki zamanlarda çok etkileyici gelmeyebilir. Akşam saatlerinde ışıkları da yanınca, karşı kıyıdan baktığınızda mistik ve büyüleyici bir manzaraya sahip.

★ Wat Arun giriş ücreti 100 baht ve tapınak 08.30-17.30 saatleri arasında açık. Wat Arun’u ziyaret etmek için en iyi zaman, gün batımı veya ışıkların yandığı akşam saatleri. Tapınaklar kutsal ve manevi yerler. Bu yüzden uygun kıyafet giydiğinize emin olun. What Po tapınağından yürüyerek sadece 5 dakika uzaklıkta iskeleden kalkan feribotlara 4 Baht vererek karşıya geçebilirsiniz.

Wat Arun, Chao Praya Nehrinin batı tarafında, Tha Thien iskelesinin karşısında yer alıyor. Bangkok’un eski şehir olarak adlandırılan bölgesi ise diğer tarafta. Wat Arun ziyareti sonrası, Bangkok Eski Şehirde yer alan Yatan Buddha Tapınağı What Pho ve Bangkok Büyük Saray‘ı ziyaret edin.

Eğer Bangkok’ta daha fazla zamanınız varsa günübirlik muhteşem antik şehir Ayutthaya‘yı ziyaret edin. Kutsal şehir Ayutthaya, 400 yıldan uzun bir sure o zamanki adı Siam olan eski Tayland’ın başkentliğini yaptı. Taş oymacılığın en güzel örneklerini göreceğiniz antik bölgede 500’den fazla tapınak var. Bir tam günlük ziyareti hakeden kutsal şehir Bangkok’un yaklaşık 80 km kuzeyinde yer alıyor.

Serbia

14 Yorumlar

  1. Tayland’da görülmesi gereken muhteşem bir yer. Kalabalık had safhada olmasına rağmen sabırla, azimle gezdiğim tapınak.

  2. Uzun zamandır Facebooktan takıp etsem de sıtenızı ınceleme fırsatı yenı bulabıldım. Seyahet etmeyı gercekten cok seven ve hayatta en keyıf aldıgı sey yenı yerler gormek olan bırı olarak sıtenızı cok begendım. Hatta an ıtıbarıyla ben de New York’dayım Şubat tatılını fırsat bılıp geldım -klavyemden belkı anlasılıyor oldugu gıbı-.

    Avrupa ve Amerıka’yı seyahat etmıs olsam da asyaya gıtme fırsatım hıc olmadı ve oralara gıtmek konusunda hep bır tedırgınlık tasıyorum ama yazılarınız ve fotograflarınızdan gordugum kadarıyla gercekten gezmeye degecek yerler. Bılgılerınız ıcın tesekkurler.

  3. Buralara bir gidiş-dönüş bilet tercih ederdim ama tabiki Mısıra’da hayır demem. 😉 Bu arada keyifle takip ediyorum gönlünüzce devam etmesini dilerim eğlenceli seyahatler.

  4. İlk kıtalararası tek başıma yaptığım seyahatte, büyülemişti beni Wat Arun Tapınağı. Yazınızda bahsettiğiniz gibi maceracı bir ruhla tapınağın en tepesine tırmanıp, Bangkok’un kaotik ama güzel manzarasına karşı, Bob Ross tablolarındaki küçük mutlu pembe bulutlar ile günü batırdım. Budizm’in huzuru dört bir yana yayılmıştı, pembe bulutlar ve bana bile..

  5. Kemal bey, bloğunuzu özellikle de bu tür bilgiler içeren, ipuçları veren yazılarınızı ilham verici buluyor ve kendi adıma çok faydalanıyorum. Çok teşekkürler.

  6. Tüm çabalarımıza rağmen bu güzel tapınağı ziyaret edebilmek ne yazık ki mümkün olamadı.
    Kaldığımız otelden bir tekne kiralayıp tapınağa gitmek istediğimizi söyledik. Teknenin sahibi çok yardım sever Tayland’lı bir kadındı ve bizi tapınak önündeki sahte kişilerden uyardı.

    Tapınağa vardığımızda önümüze çıkan birileri tapınaktaki Monk’ların yemek yediğini, rahatsız edilmemeleri gerektiğini, 1 saat sonra tekrar gelmemizi ve eğer dilersek bizi yakındaki shoping merkezine götürebileceklerini söylediler.

    Bu kişiler tarafından daha önce uyarılmış olduğumuz için bu sahte barikatı ve bunun gibi 2 barikatı daha geçerek tapınağın kapısına geldik. Kapıda görevli olduğu boynuna asmış olduğu karttan anlaşılan kişi de aynı hikayeleri tekrar etti ve istersek bir TukTuk çağırıp bizleri alışveriş merkezine götürebileceğini söyleyince tüm neşemiz ve tapınağı ziyaret isteğimiz kaçıverdi ve geri döndük.

    Bu hikayeyi tekne ile dönerken Taylandlı kadına anlattığımda bunun çok normal olduğunu ve bir dahaki sefere bir TukTuk sürücüsü ile bu tip yerleri gezmeye gitmemizi önerdi.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz