Tayland, neredeyse benim evim oldu. Gezdiğim yerler içerisinde tekrar görmeyi çok istediğim yerler var, ancak bunların içerisinde ülke olarak en çok özleyeceğim ülkelerden biri Tayland olacak. Çarpıcı güzellikte doğası, filmlere mekan olmuş tropikal adaları, görkemli Budist tapınakları, dünyaca meşhur zengin mutfağı, güler yüzlü insanları ve Thai masajı ile Tayland, Güney Asya’nın en popüler ülkelerinden birisi.

Şu an bulunduğum yer Chiang Mai ise en favori yerlerimden birisi olmaya aday. Uzak Doğu’da turizm ve doğal güzellikleriyle ünlü Tayland, kadim kültürü, güler yüzlü insanları, ünlü gece hayatı, ucuz ve güvenli seyahat imkanı sağlaması nedeniyle popüler turistik destinasyonların başında geliyor.

Wat Arun_Budist_Temple_Bangkok_Thailand_Budist_Tapınak_Tayland
Wat Arun, Tayland tapınakları arasında en ünlüsü

Tayland vizesi gerekmemesi ve THY İstanbul-Bangkok direkt uçuşu ile de kolay seyahat etme imkanı var. Ülkeye girişte süre bitimine altı aydan uzun süre olan bir pasaportunuzun olması yeterli. Uçakta doldurulan formla birlikte pasaportunuzu kontrol memuruna uzatıyorsunuz yalnızca. Ülkeye havalimanından girişlerde 30 gün, sınır geçişlerinde ise 15 gün vize veriliyor.

Tayland ilginç bir ülke.Dört yüzden fazla Budist tapınağı, safran renkli elbiseleri içerisinde halkı kutsayan Budist rahipleri, yüzen pazarları, geleneksel Tay yemeklerinin pişirildiği sokak tezgâhlarıyla Bangkok, renklerin, kokuların ve tatların içine doğru egzotik bir yolculuk sunuyor. Her yönüyle hem geçmişi hem bugünü yaşatan bir ülke.

Malta

Tayland, ziyaretçileri tarafından ya çok seviliyor yada nefret ediliyor. Bu biraz da beklentiler ve ön yargılar nedeniyle oluşabiliyor. Avrupa turu yapmaya alışmış birinin, Bangkok kalabalığını, kokusuna ve mutfağına alışması kolay olmayabiliyor. Oysa biri birinden güzel egzotik adalar, renkli gece hayatı, ilginç ve lezzetli yemekler keşfedilince fikirler kolayca değişebilir.

Tayland’a Gitmek İçin 5 Neden

Tayland’ı neden mi bu kadar seviyorum? Anlatayım:

1. Tayland Kültürü

Krabi Night Market_Thai_Culture_Tay_Kültürü_Thailand_Tayland
Müslümanların yaşadığı Krabi şehrinde bir festival kutlamaları.

Tayland’ın muhtemelen dünya turizminde bu kadar gözde olmasının arkasında da bu yatıyor. Budizm, Animizm ve Hinduizm’in derin etkisiyle şekillenen kültürde, insanlar samimi, sevecen ve güler yüzlü. Sinirli insanla karşılaşmak mümkün neredeyse mümkün değil.

Herkesle kolayca iletişime geçebiliyorsunuz, biraz gülümsemek yeterli. 3. cinsiyet olarak homoseksüellik burada normal karşılanıyor, bir tabu değil. İnanç özgürlüğü yasalarla korunuyor ve dinsel farklılıklar kolayca kabulleniliyor.

Tayland’ta isimler hem uzun hem de telaffuzu çok zor. Bu nedenle günlük hayatta herkesin kısa bir lakabı (nickname) var. Çoğunlukla bu nicknamelerin telaffuzu çok kolay ve bazen de komik.

Mesela Gib (Saç tokası), Dam (siyah), Lek (Küçük), Mai (ipek), Moo (domuz), Som (portakal), song (iki), Waan (şeker)… Yoksa kültüre yabancı bizler için ne isimleri akılda tutmak ne de kullanmak mümkün.

2. Tayland İklimi

Khao Lak_Tropical_Island_Tropikal_Ada
Khao Lak Adası, Dalış için en güzel yerlerden birisi

Bütün bir yıl sıcak tropikal iklime sahip olan Tayland, ilk gelenler için başlangıçta sıcak gibi gelse de aslında yaşanabilir bir iklime sahip. Ortalama sıcaklık 28°C civarında. Tayland’da üç mevsim var. Mart-mayıs ayları sıcak, Haziran-Ekim ayları arası yağmurlu, Kasım-Şubat arası ise serin mevsimler.

Bu Tayland hava durumu ve iklim şartları, ülkede uzun süre kalmamın diğer sebeplerinden biri. En güzel mevsim Kasım ve Şubat ayları arasında, tropikal iklime sahip adalarında denizin ve kumun keyfini çıkararak tatil yapmak gibisi yok.

Bir çok defa film ve kliplere sahne olan tropikal adalarında, insanın hayal etmekte zorlanacağı cam gibi turkuaz denizi, mavi ve yeşilin baştan çıkarıcı tonları arasında bir tatil gibisi yok. Bir de bu tatilin aylarca olduğunu hayal edin!

3. Tayland Tatil veya Seyahat için Ucuz

Bangkok_Photos_Thailand_Tayland_Resimleri
Bangkok Gece Manzarası

Tayland, aslında birçok insanın düşündüğünden daha da gelişmiş bir ülke. Bangkok, Pattaya ve Phuket gibi popüler yerlerde lüks yaşam tarzına şahit olabilmek mümkün. Yarın gidip kendisinde kalacağım, Couchsurfing sitesinden tanıştığım arkadaşım Hayko, hoş manzaralı, güzel bir condoda oturuyor.

Güvenlikli, yüzme havuzlu, spor salonlu 2 oda, banyo ve mutfaklı, balkonlu dairesi için 600TL ödüyor. Auckland, Yeni Zelanda’da yaşarken sadece 1 oda için ben 1.750 TL ödüyordum!

Tayland para birimi olan Baht, Türk lirası karşısında nispeten zayıf sayılır. Gezginlerin ve turistlerin yoğun olarak kaldıkları Kho San Road ve Nana taraflarında, içerisinde banyosu olan otel odaları veya misafir evleri 20-40 TL ve daha ucuzunu bulmak da mümkün.

Asya’nın en popüler başkentlerinden birinden Bangkok’tan bahsediyorum. 1-2$’a sokak tezgâhlarından yiyor ve birkaç dolara çamaşırları yıkatıyorum. Ekonomik değil mi? (evet biliyorum, bu artık bu yazıyı yazdığım dönemki kadar ucuz değil, ama yine de uygun)

Tayland gece hayatı ve içki fiyatlarından bahsetmeye lüzum bile görmüyorum.

4. Tayland Mutfağı

Tropical Fruits_Tayland_Tropikal_Meyveler_Tropik_Meyveler_Tayland
Tropikal Meyveler, Her biri diğerinden lezzetli.

Tayland mutfağı dünyanın en zengin mutfaklarından biri. Tayland’ta, düşük bütçe ile seyahat edenlerin hiç evde yemek pişirmesine gerek kalmıyor. Günün her saatinde, her yerde ekonomik ve lezzetli menüler bulmak mümkün.

Taze balıklar ve deniz ürünleri, değişik sebzeli bol baharat kullanılan yemekleri ile ünlü. Deniz ürünleri sevenler için tam bir cennet. Benim favorim ise bir tür erişte olan Pad Thai. Sokak tezgahlarında 10-20 Baht (1TL) arasında doyucu olacak kadar bir şeyler almak mümkün.

Tropikal meyveler ise baştan çıkarıcı lezzete sahip. Tropikal yağmurların serinlettiği tropik bir adada, taptaze tropikal meyvelerden hazırlanmış doğal ve ferahlatıcı içkilerin tadına varmak gibisi yok. Hiç tatmadığım şeyli tatmak, duyu organlarımı böyle farklı lezzetlerle harekete geçirmek beni her zaman heyecanlandırıyor.

5. Güleryüzlü İnsanlar

Floating Market_Thai_People_Tayiland_Tayland
Yüzen Market’te satış yapan bir Taylandlı kız.

Bir ülkeyi güzel kılan insanlarıdır. Hele güler yüzlü ve stresten uzaklarsa daha ne istenir? Gülümseyen insanların ülkesidir Tayland. Memlekette otobüste, metroda, trafikte veya kalabalık yerlerde insanların yüzüne baktığımda gördüğüm tek düze bir bakış vardı. Hissedilen şey ise mutsuzluk ve agresif bir ruh hali. Haftada 40-50 saat çalışan, düşük maaş alan, trafik işkencesi çeken insanlar için belki de normal.

Dünyanın bu tarafındaki insanlar ise daha uzun süre, daha düşük maaşla çalışıyorlar. Fakat insanların arasına karıştığınızda, sokaklarda dolaştığınızda cıvıl cıvıl sesler duyuyorsunuz burada. Göz göze geldiğinizde burada kaşlar çatılmıyor, aksine bir gülümseme alıyorsunuz. Her ne kadar bizde Tayland’ın adı seks turizmi ile birlikte anılsa da bu bir yanılgı. Bizim, sadece bir bakış açısından yola çıkarak toplumları önyargılı değerlendirme yanılgımız.

Bildiğiniz gibi yolda geçirdiğim zamanın büyük bir bölümünü Tayland’ta geçirdim. Seyahatime, 1 ay kaldığım Tayland Turu ile başlamıştım. İlk ziyaretimden 300 gün sonra tekrar Tayland’a geri gelmiştim, bu defa 2 ay kalmıştım. Laos dönüşü, 15 günlüğüne 3. kez Tayland’taydım. Kamboçya sonrası yine geri döndüğüm ülkede şu an 9. günümdeyim.

Tayland’ın çok farklı yüzü var. Her biri diğerinden renkli. Bu renklerden biri olan Kuzeyde, Chiang Mai yakınlarında yaşayan uzun boyunlu kabile ziyareti sonrası artık yüzümü yeniden Bangkok’a çeviriyorum.

Uzun bir tren yolculuğu ile geldiğim bu şehirden yine uzun bir otobüs yolculuğu ile ayrılacağım.

Day 642: Tayland:9 Chiang Mai, 6 Mayıs 2012

121 Yorumlar

  1. Selam, ben 1 ay kadar kalmak ve ev kiralamak istiyorum. Phuket’te Tiger Muay Thai Spor Okulunda 1 ay kadar ders almayı düşünüyorum. Ev tutmak için nasıl bir yol izlemeliyim. Bir sorum daha var Tayland’ın gece hayatı anlamında en güzel bölgesi neresidir? Teşekkürler.

    • İlk gittiğinizde hostelde kalırsınız. Sonra okulunuzdan size yardımcı olmasını istersiniz. Aynı okulda sizin gibi ders alanlarla ortak kalabilirsiniz.

      Tayland gece hayatının kalbi Pattaya ve Phuket şehirleridir.

  2. Merhaba, Tayland’a birkac kez iş gereği gitmiş biri olarak çok az yerlerini gezme şansım oldu ve kesinlikle gezilmesi-görülmesi gereken bir yer ancak şu yakın gelecekte tekrar gitme şansım yok. Bu aşamada önceki son dönüşümde tekrar giderim diye bir miktar Thai Bahtı kalmıştı change etmedim. Şimdi ise değiştirmek istiyorum bir kaç bankaya ve döviz bürosuna sordum ama olumlu yanıt alamadım. Değişimi nerden yapabilirim yardımcı olabilirseniz memnun kalırım. Sağlıcakla kalın

    • Ugur bey selam
      Daha önce Japonyada i$ kurmustum. simdi ise Thailanda yerlesmek icin son asamadayim. Sorabilirmiyim i$ konusundaTaylandda elbirligiyle olacak bir i$ imkani olu$abilirmi meslegim Avrupa ülkelerinden Gastronomie .Ayrica ic mimarim avrupadan gelen turistlerin damak tadini az cok biliyorum aklimda olan bir hamur i$i var sacta yapiliyor teferruatli görüsmek umuduyla selamlar saygilar

  3. Merhaba yorumlarınızı zevkle okudum 30 bın TL para ıle Tayland’da 3 yıl gecırebılır mıyım? Çalısmayı dusunmuyorum, ancak bır yerle anlasarak calısıyormuşum gıbı dusunuyorum. Gelırımın cogunu ınternet uzerınden kazanacagım aylık 400-1000 dolar gıbı ek bır gelırım var.

    Tayland’da ev ne kadara kıralayabılırım? İngılızcem cok ıyı degıl ama derdımı anlatırım. Teşekkürler

    • Seyahat bütçesi kişiye, seyahat tarzınıza, konaklayacağınız yerlerin kalitesine gçre değişiyor.

      20 Tl’ye de otel var veya 200 TL’ye de. Sokakta 3 liraya da karnınızı doyurabilirsiniz, 100 TL’ye iyi bir restoranda şahane bir yemek de alabilirsiniz.

      Benim sırtçantalı tarzındaki gezimde, ne kadar harcadığım bilgisine Tayland Gezi Rehberi sayfasından ulaşabilirsiniz. Orada bazı bilgiler işinize yarayacaktır.

      Uçak bileti hariç, günlük 100TL bir bütçe yeme-içme, konaklama, aktivite ve eğlence için yeterlidir.

  4. Merhabalar,

    Ben Tayland’da yaşamayı düşünüyorum uzun zamandır. Aslında ülkeye tam olarak karar verebilmiş değilim. Bu ülkeyle ilgili bir çok yazı/makale okudum. Kafama yatmadı değil -ki değişik tatları denemeyi severim-. Benim sorum Tayland’da yaşamakla ilgili. Anladığım o ki bir sabit gelir gelmesi lazım. Ben grafikerim, sabit bir gelirim yok ama belki diyorum buradaki müşterilerime oradan iş yaparak para kazanmaya devam edebilirim. Ama bu konuda çok da ümitli değilim çünkü bir çok iş için toplantı yapmamız gerekiyor. İlk başta belki birkaç iş yapsam da devamlılığının gelmeme olasılığını düşünüyorum.

    Diğer yandan Tayland’da iş bulma olanakları nedir? Buraya giriş vizesiz olduğu için istediğimiz kadar kalabiliyor muyuz? Çalışma izni gerekiyor mu? ve son olarak yaşamak için başka bir ucuz ülke öneriniz var mı?
    Teşekkür ederim

    • Çok güzel mesleğiniz var, dünyanın herhangi bir yerinde çalışabilirsiniz. Görüşmeleri Skype veya Google Hangout ile yapabilirsiniz. Bunun yanında Tango ve iPhone Facetime gibi uygulamalar da var.

      İnternet üzerinden, düşük bütçeliler için grafik tasarlayan bir çok site var fiverr.com bunlardan bir tanesi. Bu tür sitelerde profil açıp çalışabilirsiniz.

      https://yoldaolmak.com/tayland.html sayfasından vize ile ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Yine sitede Tayland vizesi diye aratırsanız da bilgiler bulabilirsiniz.

      Dünyanın hiçbir ülkesinde çalışma izniniz olamdan çalışamazsınız ve bunun için de work visa almanız gerekiyor. İş bulmak size ve yeteneğinize bağlı, İngilizce bilmek şart gibi.

      Ucuz ülkeler için Malezya, Filipinler öneririm. Kamboçya’da da yaşam ucuzdur. Malezya iş fırsatları ve yaşam kalitesi açısından en uygunu diye düşünüyorum.

      • Kişi Tayland’da iş bulmuş olsun. İşyerinden aldığı evrağı tekrar Tayland Konsolosluğu’na götürüp buradan işlem yapmak zorunda. Yani işi buldunuz, gerisi Tayland’da halledilir demeyin. Eskiden evrağı postayla yolluyolarmış, sonradan Ankara yasaklamış, mal gibi Türkiye’ye geri dönmek zorunda olmak ne kadar adice, burda kazanacağın para uçak bileti almana yetmezki.

        Kazanacağın baht’ı 16 ya böl TL karşılığı… Ülkemiz gerizekalı, halbuki e-devlet uygulaması var, kişi açar sayfasını, iş vizesi onayını ülkesinden pdf çıktısını alır, Tayland konsolosluğuna onaylatır, senede bir kere evrak onaylatmak için ülkeye gitmek ne be! böyle medeniyetin ben.

        Velhasıl kelam iş bulduktan sonra gidiş-dönüş için uçak bileti şart. Böyle mal bir uygulama işte.

        • Gerçekten durum bu derece acıklı mı? Yani iş bulduğumuz zaman Türkiye’ye dönüp tekrar Tayland mı yapacağız? Yok mu bunun bir pratiği?

          Bu arada ben de bir tasarımcıyım. Yakın zamanda Tayland reklam sektöründe iş bakmayı düşünüyorum.

        • Benim durumunda soyle oldu, calıstıgım sirketin tayland subesi evraklarımı hazırladı ve bana yollattı. Ben elimdekilerle Ankara’ya gidip Tayland Konsoloslugundan B sınıfı non immigrant vize aldım. (Turist olarak ulkeye giris yapıp sonradan calısma icin basvuramıyorsunuz).

          Elimdeki bu 3 aylık vize ile Tayland’a gidecegim ve firma benim adıma calısma izni basvurusu yapacak. Tabi benim durumum biraz farklı. Eger baglı oldugunuz bir sirket yoksa sanırım durum biraz daha zorlasıyor.

  5. Butun yarumları buyuk bir keyif ile okudum ve bu guzel ulkeye gitmeyi yurekten ıstıyorum. Bir cok ınsanın yanı sıra gitme amacım tatil için değil, orada hayatımı devam ettirmek için. Kız arkadasım Taylandlı ve Tayland’da yasıyor.

    Mesleğim asçılık. Tayland’a gittikten sonra orada kalma olanagım olur mu? Hiç bir bilgiye sahip değilim. Acaba turist olarak gidip orada uygun bir iş bulup kalma olanagına sahip olabilir miyim? Bu konu hakkında bir bilgiye sahip olan var ise ve benimle paylasırsa minnetkar kalacagım.

    • Tayland’da elbette yaşayabilirsiniz. Ancak öncelikle iş bulup, oradan work visa almanz gerekiyor. Turist olarak ülkeye giriş yapabilirsiniz ancak, bu vize ile burada çalışırsanız bu yasal olmaz.

      Uçakla Tayland’a giriş yaparsanız 1 ay vizeniz olur, konsoloslukalrdan vize alırsanız 2 ay vize alabiliyorsunuz. Work vize alabilmeniz için de öncelikle Tayland’da çalışacağınız iş yerinden work visa için gerekli evrakalrı almanız gerekiyor.

  6. Biz Tayland’da is kurmayi dusunuyoruz. Yalniz Tayland’i gezip gormedik. O yuzden nasil olur, gider mi gitmez mi, orada nasil karsilaniriz bilemiyorum? Sizce Tayland is kirmak icin iyi bir secenek midir?

    • Tayland kültürü apayrı bir kültür. Dil, din, alfabe, kültür ve yaşam tarzları tamamen farklı. Alışması kolay olur mu bilemem. İş fırsatları açısından da yorum yapmam zor.

      Yapılacak işe bağlı olarak ciddi araştırmalar içerisine girmek, sektörel verilere bakmak ve ülkeyi inceleyip bakmak gerek. Gidip yerinde incelemek ve orada hizmet veren Türkleri bulup fikirlerini almak iyi fikir olabilir.

  7. Ben 23 ülke gezdim, beni en çok etkileyen Tayland ve şehir olarak ise Las Vegas. Bu iki yerden çok etkilendim aslında. Tayland gezmek eğlenmek için ideal, yaşamak için biraz olsun çevren olmalı. Örneğin Türkler’in toplandıgı dernek vs gibi bir kuruluş var mı? Bunları bilmiyoruz, bizleri bu konularda aydınlatırsanız seviniriz. Teşekürler.

    • Tayland çok renkli bir ülke. İlk gelen için alışması biraz zor olabiliyor. Renkler, kokular, sesler ve tatlar farklı çünkü.

      Ancak zaman geçirdikçe, şehri ve insanları anladıkça güzelleşmeye ve keyif vermeye başlıyor. Bir yer hakkında yorum yapmak için oranın gecesini, gündüzünü yaşamak gerekiyor. Oranın yerel insanlarıyla tanışmak ve kültürlerini anlamak gerekiyor. Bu da biraz zaman istiyor.

      Tamamen bambaşka kültüre sahip böylesi ülkelerde Avrupa veya memleketteki şeyleri aramak yanlış olur. Sonuçta şehirler, restoranlar.. her şey buranın insanına göre hazırlanmış, giden biz turistlere göre değil.

      Türklerin bangkok’ta veya Tayland’ın başka yerlerinde kurdukları bir topluluk veya dernek var mı bilmiyorum.

    • Site içerisinde Tayland hakkında oldukça zengin ve rehber olacak içerikler bulunuyor. Öncelikle yaşamak istediğiniz ülke hakkında detaylı bilgi sahibi olmalısınız. Kafa olarak oraya gitmeden oraya hazır halae gelmelisiniz. İnsanın alışkanlıklarını geride bırakıp hayatını değiştirmesi kolay değildir. Bu tahmin edilenden daha da zor olabilir. Beklenti yüksektir, ancak keyifli ve dingin bir hayat için de bedel ödemek şart, bu da eski alışkanlıklarımızı terketmekle olur.

    • Selam Orhan. Ben de bu konu üzerinde düsünmekteyim. Ben de bildigim bir bilgiyi seninle paylasmak istiyorum. Yasini bilmedigim icin belki bu bilgi yararli olabilir. 50 yas üzeri ve belgelendirelebilecek düzenli bir gelire sahip olanlar (emekli olanlar) rahatlikla orada kalip yasiyabilirler. Bu en kolay yol gibi görünüyor. Umarim bir yolunu bulup basarirsin.

  8. Merhaba ben şu an Tayland’dayım… Bangkok şehrindeyim. Bir türlü uygun fiyata (ayda en fazla 200 dolar) kiralık ev bulamadım… Acilen ev bulmam gerekiyor. Bangkok için aylık 500 dolar para ayırdım. Ve çok uzun zaman bu ülkede yaşamak istiyorum. Kiralık ev konusunda yardım ederseniz sevinirim… Şimdiden teşekkürler. NOT: Bangkok’daysanız mutlaka tanışmak isterim. Bir Türk dost ile tanışmak iyi olur düşüncesindeyim.

    • Airbnb, Couchsurfing gibi sitelerden faydalanabilirsiniz. Bangkok merkezde 200$’a ev bulabilmeniz lazım. Merkezi yerler dışına bakmanız gerekiyor.

      Victory Monument, Rangnam, Soi Ari, Saphan Kwai, Ramkhamhaeng, Lat Prao, Ratchada, Pinklao, Thapra, Bang Na bölgelerinde uygun fiyata rahatlıkla bulursunuz.

    • Selam Cem. Ben Erdal. Tayland’da 2 hafta tatil yaptim; Phuket, Pattaya ve Bangkok turu yaptım. Asik oldum oralara ve tekrar ve tekrar gitmek istiyorum. Biri Tayland’dan basettiginde gözyaslarimi tutmakta zorlaniyorum İnanilmaz derecede beni etkiledi oralar. Oralarda yasamanin hayalini simdiden kuruyorum, ama nasil ve ne zaman bu olabilir bunun üzerinde kafa yormaktayim.

  9. Paylaşımlarınızı keyifle okudum. Geçen yıl Hong Kong’tan başlayan benzer bir gezi yaptım sırtımda çantamla. Tayland’da benim için de Chiang Mai ayrıdır. Myanmar’a geçişimin ardından karşılaştığım ortam aynı gün geri dönmeme ve Laos, Kamboçya ve Vietnam’ı da sonraya ertelememe sebep oldu. Filipinler tek başına gezmek için uygun değil dendi, özellikle Manila. Siz herhangi bir tehlike sezdiniz mi yalnız gezerken? Teşekkürler…

    • Myanmar’a gitmekten son anda vazgeçtim ben, sizse gidip hemen geri dönmüşsünüz. Filipinler benim favori ülkelerimin başında geliyor. Bence oldukça güvenliydi.

      Filipinler ile ilgili makalelere göz atarsanız göreceksiniz ki izlenimlerimin hepsi olumlu sayılır. Sadece Manila’nın bazı kesimleri güvenli görünmüyordu. Geceleri biraz dikkatli olmakta fayda var.

  10. Ne düşündüğümü dünden beri yazamıyorum. Yazıyorum, yazıyorum hata veriyor. Şimdi yeniden deniyorum çünkü yazınızdan sonra Tayland gözümde tüttü. Kendisi yıllar önce benim ilk gezim olduğu yerdi ben de ayrıdır. Eşim ”çemberin dışından gezmeye başladık” der hep. Yüzleri devamlı gülen insanları, muhteşem meyveleri, yağmurun sıcak sıcak yağmasını unutmak mümkün değil.

    Otelden aldığımız bi turun neticesinde, otobüsten Kwai köprüsünde durduğunu görünce ne şaşırmıştık. Tasasız, yolun nereye çıkacağına bakmayan gezginlerdik.

    Elinize sağlık, bana bu yazı çook iyi geldi.

    • Aslında bazen kitlesel turizm aktivitelerini eleştirmeden duramıyorum. Paket turlarda şehrin yerel hayatına dokunmadan, şehrin sokaklarında dolaşmadan, sadece turistik yerleri, tarihi güzellikleri gösterip getiriyorlar.

      Kişiler bir Taylandlı ile göz göze gelmeden, konuşamdan bol fotoğraf çekip, sonra da kritiğini yapıyorlar. hep rehebrin yönlendirmesine göre hareket edildiği için aslında her şeyi de rehberin gözünden görüyorlar.

      Bağımsız seyahat edenler veya en azından kendi başına da çıkıp şehri keşfetmeye çalışanlar daha şanslı. Çok daha zengin deneyimlerle evlerine dönüyorlar.

      Biraz cesur olamk ve dediğiniz kibi kalıpları kırıp, çemberin dışına çıkmak gerek. Asıl güzellik ve keşif orada. Yorumunuz için çok teşekkürler.

  11. 2 defa ziyaret ettim, söylediklerinize büyük oranda katılıyorum, yaşanabilecek bir ülke. fakirlik var bunu görmezden gelemeyiz ama bu nedenle yaşam ucuz. yemeklerine pek alışamadım, doğrusu hep ucuz yerlerde yediğim için olabilir, 5 yıldız otellerde veya lüks rest. thai food denemek lazım, sokaktakiler yenebilir ama herkese göre değil.

    eğer tayland da yaşanacaksa tatil beldelerinde dediğiniz gibi havuzlu, bahçeli bir villa da yaşanabilir, trde hayalini kurduğumuz bir evde sabit bir gelirle tayland’da yaşamak mümkün. benim basit hesabıma göre aylık 5bin tl sabit geliri olan birisi, trde yaşayacağı hayatın kat be kat üstünü taylandda yaşayabilir. yani tropikal bir adada denize bakan, bahçesi palmiyelerle dolu bir villa, lüks cip, vs vs bir hayattan bahsediyorum.

    5 bin tlye istanbulda en fazla ataşehirde kirada oturup, dandik bir wv’ye binip, avmde ömrünü çürütürsün 🙂

  12. Ben de Tayland’a gittim ve cok sevdim. Yeni hedefim ise adalara gitmek. Bunun icin de Koh Phangan Adasına gitmeyi dusunuyorum. Gordunuz mu orayı? Bilgi verebilir misiniz?Ulaşım kalacak yer vs…

  13. O harika tropik iklimi için bile Tayland sevilir. Yemeklerine pek alışamasam da tropikal meyvelerinin tadı hala damağımda. İsmini hatırlayamadığım o kadar çok meyve tatmıştım ki her biri diğerinden güzeldi.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz