Tayland, neredeyse benim evim oldu. Gezdiğim yerler içerisinde tekrar görmeyi çok istediğim yerler var, ancak bunların içerisinde ülke olarak en çok özleyeceğim ülkelerden biri Tayland olacak. Çarpıcı güzellikte doğası, filmlere mekan olmuş tropikal adaları, görkemli Budist tapınakları, dünyaca meşhur zengin mutfağı, güler yüzlü insanları ve Thai masajı ile Tayland, Güney Asya’nın en popüler ülkelerinden birisi.

Şu an bulunduğum yer Chiang Mai ise en favori yerlerimden birisi olmaya aday. Uzak Doğu’da turizm ve doğal güzellikleriyle ünlü Tayland, kadim kültürü, güler yüzlü insanları, ünlü gece hayatı, ucuz ve güvenli seyahat imkanı sağlaması nedeniyle popüler turistik destinasyonların başında geliyor.

Wat Arun_Budist_Temple_Bangkok_Thailand_Budist_Tapınak_Tayland
Wat Arun, Tayland tapınakları arasında en ünlüsü

Tayland vizesi gerekmemesi ve THY İstanbul-Bangkok direkt uçuşu ile de kolay seyahat etme imkanı var. Ülkeye girişte süre bitimine altı aydan uzun süre olan bir pasaportunuzun olması yeterli. Uçakta doldurulan formla birlikte pasaportunuzu kontrol memuruna uzatıyorsunuz yalnızca. Ülkeye havalimanından girişlerde 30 gün, sınır geçişlerinde ise 15 gün vize veriliyor.

Tayland ilginç bir ülke.Dört yüzden fazla Budist tapınağı, safran renkli elbiseleri içerisinde halkı kutsayan Budist rahipleri, yüzen pazarları, geleneksel Tay yemeklerinin pişirildiği sokak tezgâhlarıyla Bangkok, renklerin, kokuların ve tatların içine doğru egzotik bir yolculuk sunuyor. Her yönüyle hem geçmişi hem bugünü yaşatan bir ülke.

Malta

Serbia

Tayland, ziyaretçileri tarafından ya çok seviliyor yada nefret ediliyor. Bu biraz da beklentiler ve ön yargılar nedeniyle oluşabiliyor. Avrupa turu yapmaya alışmış birinin, Bangkok kalabalığını, kokusuna ve mutfağına alışması kolay olmayabiliyor. Oysa biri birinden güzel egzotik adalar, renkli gece hayatı, ilginç ve lezzetli yemekler keşfedilince fikirler kolayca değişebilir.

Tayland’a Gitmek İçin 5 Neden

Tayland’ı neden mi bu kadar seviyorum? Anlatayım:

1. Tayland Kültürü

Krabi Night Market_Thai_Culture_Tay_Kültürü_Thailand_Tayland
Müslümanların yaşadığı Krabi şehrinde bir festival kutlamaları.

Tayland’ın muhtemelen dünya turizminde bu kadar gözde olmasının arkasında da bu yatıyor. Budizm, Animizm ve Hinduizm’in derin etkisiyle şekillenen kültürde, insanlar samimi, sevecen ve güler yüzlü. Sinirli insanla karşılaşmak mümkün neredeyse mümkün değil.

Herkesle kolayca iletişime geçebiliyorsunuz, biraz gülümsemek yeterli. 3. cinsiyet olarak homoseksüellik burada normal karşılanıyor, bir tabu değil. İnanç özgürlüğü yasalarla korunuyor ve dinsel farklılıklar kolayca kabulleniliyor.

Tayland’ta isimler hem uzun hem de telaffuzu çok zor. Bu nedenle günlük hayatta herkesin kısa bir lakabı (nickname) var. Çoğunlukla bu nicknamelerin telaffuzu çok kolay ve bazen de komik.

Mesela Gib (Saç tokası), Dam (siyah), Lek (Küçük), Mai (ipek), Moo (domuz), Som (portakal), song (iki), Waan (şeker)… Yoksa kültüre yabancı bizler için ne isimleri akılda tutmak ne de kullanmak mümkün.

2. Tayland İklimi

Khao Lak_Tropical_Island_Tropikal_Ada
Khao Lak Adası, Dalış için en güzel yerlerden birisi

Bütün bir yıl sıcak tropikal iklime sahip olan Tayland, ilk gelenler için başlangıçta sıcak gibi gelse de aslında yaşanabilir bir iklime sahip. Ortalama sıcaklık 28°C civarında. Tayland’da üç mevsim var. Mart-mayıs ayları sıcak, Haziran-Ekim ayları arası yağmurlu, Kasım-Şubat arası ise serin mevsimler.

Bu Tayland hava durumu ve iklim şartları, ülkede uzun süre kalmamın diğer sebeplerinden biri. En güzel mevsim Kasım ve Şubat ayları arasında, tropikal iklime sahip adalarında denizin ve kumun keyfini çıkararak tatil yapmak gibisi yok.

Bir çok defa film ve kliplere sahne olan tropikal adalarında, insanın hayal etmekte zorlanacağı cam gibi turkuaz denizi, mavi ve yeşilin baştan çıkarıcı tonları arasında bir tatil gibisi yok. Bir de bu tatilin aylarca olduğunu hayal edin!

3. Tayland Tatil veya Seyahat için Ucuz

Bangkok_Photos_Thailand_Tayland_Resimleri
Bangkok Gece Manzarası

Tayland, aslında birçok insanın düşündüğünden daha da gelişmiş bir ülke. Bangkok, Pattaya ve Phuket gibi popüler yerlerde lüks yaşam tarzına şahit olabilmek mümkün. Yarın gidip kendisinde kalacağım, Couchsurfing sitesinden tanıştığım arkadaşım Hayko, hoş manzaralı, güzel bir condoda oturuyor.

Güvenlikli, yüzme havuzlu, spor salonlu 2 oda, banyo ve mutfaklı, balkonlu dairesi için 600TL ödüyor. Auckland, Yeni Zelanda’da yaşarken sadece 1 oda için ben 1.750 TL ödüyordum!

Tayland para birimi olan Baht, Türk lirası karşısında nispeten zayıf sayılır. Gezginlerin ve turistlerin yoğun olarak kaldıkları Kho San Road ve Nana taraflarında, içerisinde banyosu olan otel odaları veya misafir evleri 20-40 TL ve daha ucuzunu bulmak da mümkün.

Asya’nın en popüler başkentlerinden birinden Bangkok’tan bahsediyorum. 1-2$’a sokak tezgâhlarından yiyor ve birkaç dolara çamaşırları yıkatıyorum. Ekonomik değil mi? (evet biliyorum, bu artık bu yazıyı yazdığım dönemki kadar ucuz değil, ama yine de uygun)

Tayland gece hayatı ve içki fiyatlarından bahsetmeye lüzum bile görmüyorum.

4. Tayland Mutfağı

Tropical Fruits_Tayland_Tropikal_Meyveler_Tropik_Meyveler_Tayland
Tropikal Meyveler, Her biri diğerinden lezzetli.

Tayland mutfağı dünyanın en zengin mutfaklarından biri. Tayland’ta, düşük bütçe ile seyahat edenlerin hiç evde yemek pişirmesine gerek kalmıyor. Günün her saatinde, her yerde ekonomik ve lezzetli menüler bulmak mümkün.

Taze balıklar ve deniz ürünleri, değişik sebzeli bol baharat kullanılan yemekleri ile ünlü. Deniz ürünleri sevenler için tam bir cennet. Benim favorim ise bir tür erişte olan Pad Thai. Sokak tezgahlarında 10-20 Baht (1TL) arasında doyucu olacak kadar bir şeyler almak mümkün.

Tropikal meyveler ise baştan çıkarıcı lezzete sahip. Tropikal yağmurların serinlettiği tropik bir adada, taptaze tropikal meyvelerden hazırlanmış doğal ve ferahlatıcı içkilerin tadına varmak gibisi yok. Hiç tatmadığım şeyli tatmak, duyu organlarımı böyle farklı lezzetlerle harekete geçirmek beni her zaman heyecanlandırıyor.

5. Güleryüzlü İnsanlar

Floating Market_Thai_People_Tayiland_Tayland
Yüzen Market’te satış yapan bir Taylandlı kız.

Bir ülkeyi güzel kılan insanlarıdır. Hele güler yüzlü ve stresten uzaklarsa daha ne istenir? Gülümseyen insanların ülkesidir Tayland. Memlekette otobüste, metroda, trafikte veya kalabalık yerlerde insanların yüzüne baktığımda gördüğüm tek düze bir bakış vardı. Hissedilen şey ise mutsuzluk ve agresif bir ruh hali. Haftada 40-50 saat çalışan, düşük maaş alan, trafik işkencesi çeken insanlar için belki de normal.

Dünyanın bu tarafındaki insanlar ise daha uzun süre, daha düşük maaşla çalışıyorlar. Fakat insanların arasına karıştığınızda, sokaklarda dolaştığınızda cıvıl cıvıl sesler duyuyorsunuz burada. Göz göze geldiğinizde burada kaşlar çatılmıyor, aksine bir gülümseme alıyorsunuz. Her ne kadar bizde Tayland’ın adı seks turizmi ile birlikte anılsa da bu bir yanılgı. Bizim, sadece bir bakış açısından yola çıkarak toplumları önyargılı değerlendirme yanılgımız.

Bildiğiniz gibi yolda geçirdiğim zamanın büyük bir bölümünü Tayland’ta geçirdim. Seyahatime, 1 ay kaldığım Tayland Turu ile başlamıştım. İlk ziyaretimden 300 gün sonra tekrar Tayland’a geri gelmiştim, bu defa 2 ay kalmıştım. Laos dönüşü, 15 günlüğüne 3. kez Tayland’taydım. Kamboçya sonrası yine geri döndüğüm ülkede şu an 9. günümdeyim.

Tayland’ın çok farklı yüzü var. Her biri diğerinden renkli. Bu renklerden biri olan Kuzeyde, Chiang Mai yakınlarında yaşayan uzun boyunlu kabile ziyareti sonrası artık yüzümü yeniden Bangkok’a çeviriyorum.

Uzun bir tren yolculuğu ile geldiğim bu şehirden yine uzun bir otobüs yolculuğu ile ayrılacağım.

Day 642: Tayland:9 Chiang Mai, 6 Mayıs 2012

Serbia

121 Yorumlar

  1. Herkese merhaba yorumlarinizi elimden geldjgince okumaya calistim,kendin 2014 yilindan beri phuket de yasiyorum,tatil amacli gelindigi zaman phukete hersey cok guzel ve u uz geliyor,dogrudur hayat burda guzel,sakin,guler yuzlu insanlar tabiki hepsi degil,otellerin ve eglence mekanlarinin yakinda bulunan bayankarin %99 para icin beraber olurlar,
    Kisa sure kalirim derseniz iyi gunu birlik yasayabilirsjniz,ama burda yasamayi ve calismayi dusunuyosaniz illaki yaninizda azda olsa birikiminiz olmasi lazjm,eger ki taylandlilar gibi ayda 10000 bahta hersey dahil deyip tek odali klimasiz yerde yasarim derseniz eyvallah,phuket tekstil konusunda pahali dogrudur,yemek kisiye gore degisir 150-200 bahta da local pazarlardan alisveris yapio doyarsiniz 300-600 arasida normal restaurant dan da yemek yersiniz ama yinede ac kalmzsiniz,bana gore phuketde normal yasam icin,condo+benzin+yemek+eglence 40000 baht dan asagi yetmez
    Tayland da hayat 1 t-shirt 1 short
    4 senedir ozel gun hricinde pantolon ve gomlek giymedim
    Phuketi seviyorum,dogasi,denizi,insanlari hersey guzel
    Ama sunu iyi bilin eger siz onlara karsi guler yuzlu ve sicaksaniz onlarda size okadar yakin olur,
    Sorunuz olursa yardimci olmak isterim
    Is kurma konusunda yardimci olmam zor bilgim yok,ama nasil yasarim derseniz elimden geldigince aizleri bilgilendirmek isterim

  2. Selamlar, sizin gibi hayatımı yollara adamak üzere yakında yola çıkıyorum. Çok güçlü bir bütçem yok, sizinki gibi aylık bir ev kirası gelirim olacak (600-700$ civarı). Aklımda 1 sene Asya’da yaşamak var ve bununla ilgili aklıma takılan bir iki soru var.

    1- Tayland’a girdikten sonra vize uzatma işlemi kolay mıdır? Ve ücreti aylık/yıllık vs. belliyse nedir? Tayland’ın farklı şehirlerinde vize problemini düşünmeden ve saate tarihe bakmadan yol almak istiyorum.

    2- Bu da sanırım ilk soruma alternatif olacak olan vize bitiminde komşu ülkeye geçiş yapmak ve vize tarihi bitene kadar orada kalmak ve yine vize bitiminde diğer komşu ülkeye geçiş yapmak. Bu trenle olursa tabiki benim bütçeye daha uygun olacaktır. Bu konuda ki tecrübe ve tavsiyelerinizi heyecanla bekliyorum 🙂

    • Ayda 600-700$ Asya’da birçok yerde yaşamak veya seyahat etmek gayet yeterli bir para. Eğer az seyahat eder, bir yerde sabit kalır ve aktivitelere fazla para harcamazsanız 1000TL’de rahatlıkla yeterlidir. Örneğin 200-400 arası bir ücrete oda kiralayabiliri, geri kalan parayı yeme-içmeye, yakın yerleri keşfetmeye ayırabilirsiniz.

      Otelde veya hostelde kalmak yerine ev veya oda kiralamak daha makul olur. Yine AirBNB ve Couchsurfing de denenebilir. 

      Türkiye’den için 2 aylık Tayland Vizesi alınabilir. Bu vize ile 58 güne kadar Tayland’ta kalabilirsiniz. Ülkeden karadan tekrar giriş yaparsanız 15 günlük Tayland vizesi daha alabilirsiniz. Eğer Bangkok veya diğer şehirlerdeki imigration ofislerinde uzatmak isterseniz 2000 Baht civarında bir masrafınız olabilir. Böylece 1 ay daha uzatabilirsiniz.

      6 aylık geçerli ve 3 girişlik tayland vizesi de 120$ diye biliyorum. Siz Türkiye Tayland Büyük Elçiliğine sorabilirsiniz. Gerekli belgelerle orada 6 ay da kalabilirsiniz. (Net bilmiyorum)

      En iyisi alınabilecek en uzun vizeyi almak (2 ay öneririm), sonrasında Laos-Tayland, daha sonra Tayland-Kamboçya, Tayland-Malezya geçişleri yapmak iyi olabilir. Bu dediklerimi yapıp daha sonra Singapur-Tayland yaparsanız 1 ay daha vize alırsınız. Karadan girişler ile 15 gün Tayland Vizesi aldığınızı unutmayın. 

      Bu planlamayı yaparken de, ucuz uçak bileti bulur ve erken rezervasyon da yaparsanız vize sorununa takılmadan ucuz Asya turu da yapmış olursunuz. 

      Erken rezervasyon ile bazen uçak biletleri kara veya tren ulaşımından daha ucuza gelebiliyor. Tren gezisi mutlaka yapın. 

  3. Ben ve eşim 3 yıldır Tayland’a gidiyoruz binyılın 24 kasımda bu sefer 4 ay orada yaşayacağız. Oturma, çalışma turist vizesi Tayland’da yaşam hakkında her türlü bilgiyi sizlere verebilirim instangram adresim zaferbarisgoz

    • Sa abi benim de Tayland’da çalışma muhabbetim var. Kaynaktan da anlıyorum restorantta aşçılık da yaptım. Biri götüreyim seni dedi 1500 dolar maaş diyo acaba doğru mu?

  4. Yorumlar çok eski, en güncel yorumu ben yapıyım 🙂 1 ay içinde Tayland’a taşınma gibi bir durumum var. Sizin yorum yaptiğiniz yillar ve şuan ki dönemle ilgili bir fark var mi acaba 🙂 Orada yaşayan Türklerle tanışmak istiyorum. Facebook ve instagram hesabim refiktutar 🙂

    • Refik bey selam,
      Taylandda yaşam eskisi kadar ucuz değil. Neredeyse tüm fiyatlar Türkiye ile aynı.Bunu bilerek plan yapmanızı tavsiye ederim

    • Refik bey merhabalar, Tayland’a ikinci gelisim, puketteyim yani taylandin en pahali bolgesi. Gecen seneye gore dahi fiyatlar artmis,
      tatile gelicekseniz sorun yok ama daimi kalmayi dusunuyorsaniz biraz zor. En iyi yolu düzgün bir Taylandlı bulup evlenmeniz. İsler biraz kolaylasir,gelir durumunuz onemli tabii. Ben de sahsen seneye yerlesme amacli plan yapiyorum. Taylandli bir hanimla tanisma sansim oldu ve 1 sene kadar zamana ihtiyacim var. Hanimla anlasabilirsek yerlesecegim, bar kizlari soylendigi uzere parali tipler bulup kendileri haricinde anne babalarinda yardim ettirme derdindeler buyuk cogunlukla, guvenmeyin. Selamlar.

      • Evet orada yerleşmeyi düşünüyorum,gerçekten güzel dostluk kurduğum bir kız var. Samimi olduğuna inanıyorum benimle evlenmek istiyor. Ben de ona karşı güzel duygular hissediyorum. Buradaki yorumları okuyorum. Şu an sadece kendimi kendime ikna etmeye çalışıyorum. Bütün yorumlar benim için çok değerli ve çok önemli olacak. Yorum yapan herkese selamlarımı iletiyorum…

        • Tayland bir çok kadın yabancı erkeklerle evlenmek istiyor çünkü Tayland’lı erkekler çalışmayı sevmiyor ve alkol tüketimi de fazla olduğunu için tercih edilmiyor. Ama şu bir gerçek , Tayland’lı kadınlar da çabuk aşık oluyor. Bu konuda biraz daha dikkatli olmanızı tavsiye ederim.

  5. Tayland’a Buyrun gelin tatil yapin gidin ama sakin bir is yapma hayellerine kapilmayin arkadaşlar. Burasi muz cumhuriyeti degil!

    Ben 30 senedir cebinde 50.000 dolarla buraya gelen cok kisilerle tanistim. Kendi düşen aglamaz derler. Aynen oyle de oldu. Burada paran varsa seni adam yerine koyarlar, bitince de zavalli bir Farang olarak kenara atarlar bilginiz olsun. Hele hele dillerini hic bilmiyorsan yandin demektir. Kimse sana gonullu rehberlik yapmaz. O barlardan cikardiginiz kizlarada cok guvenyin, onlarin derdi para babasi bulup ailesini gecindirmek. Çoğu kızın zaten en az bir bebesi var. Akilli olun cocuklar, onun bunun lafina uyupta paranizi buralarda kaptirmayin.

    Gelisiniz cok guzel olur ama donusunuzu bilmem. Benden soylemesi.

    • Gercekci bir soylem, Tayland fazla populer oldugu icin hayat turizmin oldugu yerlerde hizla pahalilaniyor. İs kurmakda sanildigi gibi kolay degil, her seyden once dili cok zor, yazilışını anlamak nerdeyse imkansiz. Taylandli son derece guvenilir bir, tercihan evlilik yoluyla esiniz olursa isler kolaylasabilir. 40000-50000 dolar artik burasi icin buyuk paralar degil is kurmak icin. Kayip riskiniz, dolandirilmaniz cok kolay. İyi dusunun.

  6. Merhaba
    Dîş hekimlerinin iş olanağı nasıl merak ettim. Vize alman vatandaşlari için vize dahamı kısıtlı acaba. Ben alman vatandaşıyım. Ilerde orada bir diş hekimiyle çalışmayı düşünüyorum. Diploma denkliğı çok zormu acaba. Bunun hakkinda bilgi verirseniz sevinirim.
    Saygilar
    Cemal

  7. Herkese iyi günler, ben giriş çıkış yaparak yaklaşık 5-6 aydır bangkoktayım, bugünde bir thai vatandaşıyla evlendim, evlilik sertifikası aldım çok şükür gayet mutluyuz, yalnız evlendikten sonra sadece en uzun 1 yıllık vizemi alabiliyorum, oturma izni nasıl alınıyor yardımcı olurmusunuz , internetten araştırdım fakat uzun zamanlı kalmak için pek birşey bulamadım, şimdiden teşekkür ederim

    • Evlendıkten sonra zaten 1 sene oturma ıznın var. Sadece 90 gunde bır oradakı adres bıldırısı yapacaksın konsolosluga. Benım de sana bır sorum var. Çalısma ıznı alabıldın mı ? Evlenıldıgınde sadece oturma hakkı elde edılıyor, calısma ıznı ıcın ayrı bır basvuru yapılması gerektıgını duydum. Bılgın var mı prosedurden ?

  8. Merhabalar Tayland’a 2 kez gittim. Tabiat harika yemekleri bize göre degil ama deniz ürünleri bol ve ucuz. Aralikta tekrar gidecegim ve kışı orada gecirmek güzel. Koh Samui Adasi harika. Pataya’da ulasim ucuz indi bindi 10 baht.

  9. Kemal bey cevabiniz benim icin cok onemli. elimdeki sinirli parayla gelip is kurmak istiyorum. Aslina bakilirsa tezgahta yemek satmakla baslamayi dusunuyorum. Pogaça börek gibi bizim yemeklerimiz orada tutar mi sizce? Kamboçya’da yasamayi dusunuyorum cunku cok ucuz olmasi ve vize sorununun olmamasi. Yillik 200$ verip sorunsuz kalabiliyormuşsun. Sizce 22 yaşinda bi kiz icin imkansz bir hayal mi? Gidecegim ülkede hic tanidigim yok yada fikir alcagim biri, umarim donus yaparsiniz. 15.000 civari bir parayla yerlesip is kurmayi disunuyorum. Bu parayla ülkemizde bir seyler yapmak imkansiz.

    • Bu soruna maalesef tatmin edecek bir cevap veremeyebilirim. Öncelikle İngilizce biliyor olman şart. Kamboçya seyahat etmek için ucuz, diğer Asya ülkeleri ile kıyaslayınca. Ucuz olması çok da iyi olduğu anlamına gelmiyor. Kazancınız da dolayısı ile az. Hamur işleri turisti Sihanoukville gibi yerlerde iş yapabilir, ama orada tezgahtan satılan ürünlere batılılar ne kadar ilgi gösterir bilmiyorum. Özgür Çağdaş’ın dunyabirmasaldir.com sitesine göz at istersen. Kamboçya’da yaşam hakkında çok değerli bilgiler veriyor. http://www.dunyabirmasaldir.com/

    • Zor ablacım bizim yemekler orada tutmaz ben Tayland’da yaşıyorum. Aynı insanlar ekmek, hamur işi yemiyorlar ama yabancı turistlerin olduğu bölgelerde iş yapabilirsin belki.

  10. Merhaba. Bende Tayland’a yerleşmek istiyorum. Biraz param var. Kafa dengi bir kaç arkadaşla birlikte bir plan yapabiliriz. Bir arkadaşım döviz bürosu açılabileceğinden bahsetmişti. İlk etapta 2-3 ay yaşamamıza bakarız acele etmeye gerek yok sonra bişeyler yapabiliriz.

    • Ben geçtiğimiz Eylül-ekim aylarını Tayland’da geçirdim. Birçok şehrini gezdim. Geri döndüğüm için çok pişmanım. Ben de oraya yerleşmek istiyorum.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz