Schengen vizesi, bizim Avrupa ülkelerine yaptığımız seyahatlerde hem stres hem de önemli masraf nedenlerimizden birisi. Her geçen yıl vize almak zorlaşsa da; aslında Schengen vizesi almak abartıldığı kadar zor şey değil, ancak psikolojik olarak engellenen seyahat özgürlüğümüz yüzünden biz biraz böyle hissediyoruz.
Öncelikle yapmamız gereken başvuruda dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi edinmek ve başvuru sürecini buna göre yönetmek. Schengen vizesi ipuçları hakkında bilgileri kişisel deneyimlerim ve konsoloslukların resmi beklentilerine göre hazırladım. İşin ipuçlarını bilip, adım adım bunları gerçekleştirirsek daha sorunsuz bir vize süreci yaşayabilirsiniz.
Schengen Vizesi Nasıl Alınır
Daha önce defalarca Schengen vizesi almış; iki defa 3 yıllık ve bir defa 2 yıllık Schengen vizesi almış biri olarak deneyimlerimi paylaştım. Öncelikle Schengen ülkelerini kimlikle ziyaret edemezsiniz. Schengen vizesine başvurmak için öncelikle pasaportunuzun olması şart. Vize başvurusu için resmi olarak yetkilendirilmiş kurumlara randevu ile evrak teslimi yapılacağını aklınızda bulundurun.
Verdiğim bilgileri adım adım takip edip Schengen vizesi sürecine hazırlanmanızı tavsiye ederim. İlk defa Schengen vizesine başvuranlar veya uzun süreli vize almak isteyenler hem başvuru hem evraklar hem de aracı firma konusunda daha titiz olmalı. Eğer vize almayı mutlaka arzuluyorsanız aracı firma ile başvurmanızı tavsiye ederim.
1. Pasaportunuzun geçerlilik süresi
Ne kadar uzun süreniz varsa o kadar iyi. Hele pasaportun son kullanma süresine 6 aydan kısa bir süre varsa, Schengen vizesine başvurmadan gidip yeni pasaport almanız şart. Çoğu ülke 3 aydan az kullanım süresi kalmış pasaportla ülkenize girmenize izin vermiyor. Burada vize başvuru sırasındaki değil, seyahate çıkacağınız tarihteki pasaportunuzun kalan süresini hesaplayın.
Pasaportunuzda geçerli bir Schengen vizeniz olsa dahi eğer pasaportunuz son kullanma süresi 3 aydan az ise kapıdan geri gönderilebilirsiniz. Asya’da pasaport sürem 40 günden az olmasına rağmen seyahatimde hiçbir sorun yaşamamıştım. Siz yine de geçerlilik süresi 6 aydan uzun bir pasaportunuz ile başvuru yapın. Şu sayfadan ülkelerin şart koştuğu pasaportta aranan asgari geçerlilik sürelerini görebilirsiniz.
ⓘ Eğer henüz pasaportunuz yoksa Pasaport Nedir? Pasaport Çeşitleri ve Özellikleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Pasaport İçin Gerekli Evraklar blog yazılarımı; eğer Yeşil Pasaport hakkınız varsa da Yeşil Pasaport Nedir? Nasıl Alınır blog yazımı mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
2. Vize başvurusunu zamanında yapın
Akdeniz Cruise Gemisi yolculuğum için Schengen vizesi almak için İtalya‘ya başvurum oldu. Yeteri kadar zamanım olmasına rağmen İtalya Schengen vizesi için oldukça geç başvurmuştum. Vize vereceklerine emin olmadığım halde valizimi alıp öyle gitmiştim. Neyse ki vizemi vermişlerdi ve koştura koştura havalimanına gitmiştim. Eğer 1 gün daha gecikseydi, Akdeniz gemi turum ve uçak biletlerim yanacaktı.
Seyahat takviminizi netleştirip en geç 2 hafta öncesinden, daha da içiniz rahat olsun istiyorsanız 1 ay öncesinden evraklarınızı toplayıp Schengen başvurusu yapmakta fayda var. Hiç planda olmayan olaylar geliştiğinde, belge eksikliği olduğunda vize süreci uzayabiliyor. Son başvuruda bize göre tüm evraklar hazır diye düşünürken eşim için ekstra başka evraklar istediler.
İtalya ve Almanya için idata firmasından randevu alıyorsunuz.
Bazen başvuracağınız ülkenin resmi bayramları ve günleri dolayısı ile konsolosluklar kapalı olabiliyor. Ülkemizin bayram ve resmi tatil dönemleri öncesinde de konsolosluklar çok yoğun olabiliyor. Böylesi zamanlarda sırf randevu için bile birkaç hafta sonrasına ancak tarih veriliyor. Çalışma ve öğrenim amaçlı vizelerin alına süresi bazen 2-3 ay veya daha uzun bir zaman sürebilir.
Schengen vizesine seyahat tarihinizden en fazla 9 ay öncesinden başvuru yapabiliyorsunuz. Aceleniz varsa, vize alma süresini minimuma indirgeyen VIP Schengen vizesi (ekstra ödeme yapmanız gerekiyor) başvurusu yapın. VIP vize için, sizin ya da ailenizden birisinin pasaportunda son 5 yıl içinde herhangi bir Schengen ülkesinden ya da İngiltere’den alınmış bir vizenin olması şart.
3. Evrak hazırlama işini ciddiye alın
Konsolosluk gözünde en önemli kriter güven. Yani sizin Schengen bölgesinde kalmayıp ülkenize geri döneceğinizden emin olmak istiyorlar. Bunu kanıtlamanın tek yolu da hazırlayacağınız evraklar. Belgeleriniz eksiksiz, doğru ve güvenilir ise vize alamamak için bir neden yok.
Schengen vizesi evrakları konusunda ayrı bir blog yazısı hazırladım. Vize acentesiyle başvurduğunuzda vize talep formunu onlar sizin adınıza dolduruyor. Eğer siz dolduracaksanız okunaklı yazmaya dikkat edin ve eksiksiz doğru bilgi verin. Biyometrik fotoğraf şart, 6 aydan daha eski fotoğraflarla başvurmayın.
Vize evraklarını tek tek hazırlayıp kontrol edin. İtalya vizesi için başvurduğumda, ikametgâh belgesi bile ekledim ben. Zira pasaportumu Singapur Türkiye Elçiliğinde çıkartmıştım. Türkiye’de yaşadığımı ispat etmem gerekebilir düşüncesiyle, muhtarlıktan aldığım evrakı da dosyaya koydum.
Mutlaka ama mutlaka el yazınızla konsolosluğa hitaben ülkeye neden gittiğinize dair imzalı bir ön yazıyı evrakların arasına koyun.
4. Gelir durumunuzu belgeleyin
Türkiye’deki mal varlığınızı ve banka tasarruf bilgilerinizi güvenilir şekilde gösterdiğinizde; kendi düzenini kurmuş ve yabancı bir ülkede yeni bir hayat kurmak istemediğiniz bir profili sağlamlaştırmış oluyorsunuz.
Konsolosluk görevlileri, aylık maaş gelirinizden daha çok bankadaki nakit durumunuzla ilgilenir. Hesabınızın son 3 aylık hesap dökümünün kaşelenmiş ve imzalanmış, bankanın imza sirküleri eklenmiş olarak vize belgeleri arasına koyun.
Schengen vizesi için bankada ne kadar param olmalı? Bu bana en çok sorulan sorulardan biri. Hesabınızda ne kadar çok varsa o kadar iyi. 30 bin TL ve üstü rakamlar genelde kabul görür. Kalacağınız her gün başına en az 60€ olacak şekilde hesaplayarak, bunun TL karışılığının bankada olduğundan emin olun.
Eğer o kadar paranız yoksa, aylar öncesinden bir yerlerden borç alıp hesaba atın, hatta parça parça atın. Hesap dökümünü alıncaya kadar da orada kalsın. Aylardır hareket görmeyen bir hesaba, vize başvurusundan 3 gün önce 50 bin yatırıp sonra buyrun demek, pek güven verici değil. Anlamsız fazlalıkta hesap hareketleri yapmayın. Eğer varsa da bir dilekçe ile bunu belirtin (Altın bozdurdum, arabamı sattım…).
Kredi kartının limitlerini gösteren ekstrenizi fosforlu kalemle işaretleyerek evraklara ekleyin. Bunu da bankanızdan alabilirsiniz. Fon olarak veya borsada bulunan paranız varsa, sadece internetten alınan ekran dökümleri geçerli kabul edilmiyor. İlgili resmi kurumun antetli kağıdına basılmış veya resmi olarak ıslak kaşelenmiş olaması gerekiyor.
5. Otel ve Uçak bileti rezervasyonlarınızı yapın
Vize için gerekli evraklar arasında mutlaka gideceğiniz ülke için aldığınız uçak bileti veya bunu gösterir rezervasyon bilgisi, konaklayacağınız otele dair dökümler olmalı. Eğer turla gidiyorsanız, tur programı ve turun ücretini ödediğinize dair belgeleri eklemeniz gerekiyor. Rotanızdaki her ülkeye ait otel rezervasyon evrağı da eklenmeli.
Hani belki ilk varış ülkesinden sonra keyfinize göre gezeceksinizdir, gezin tabi, ancak ne yapacağınızı gün gün kendilerine ispat etmeniz istenir. Hadi oradan demeyin, girin booking.com sitesine ve rezervasyonlarınızı yapın ve bunları yazdırın, vize evraklarına ekleyin. Ayrıca pasaport kontrolde de sorulduğunda göstermek için yanınıza otel rezervasyonlarının çıktısını alın.
Otel Rezervasyonunu yap: booking.com veya HotelsCombined en uygun siteler. Nasılsa kredi kartı vermeden de rezervasyon yapılabiliyor ve iptal etmesi de kolay. Mail adresinize gelen rezervasyon formlarını yazıdırın ve dosyalayın. Schengen vizesini almadan rezervasyonuzunu iptal etmeyin.
Hem ucuz otel bulma hem de uçak bileti bulma konusunda Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır, Kampanyalı Uçak Bileti Nasıl Alınır ve En İyi Uçak Bileti ve Otel Uygulamaları ile En İyi Otel Bulma Siteleri blog yazılarıma göz atın.
6. Doğru ülkenin Schengen vizesine başvurun
Schengen vize başvurularında en çok akıl karıştıran konulardan birisi de bu. Eğer birden çok ülkeye gidecekseniz ilk gideceğiniz ülkeye değil en çok kalacağınız ülkenin konsolosluğuna Schengen vizesi almanız için başvurmanız gerekiyor.
Schengen sözleşmesine göre vize alacak bir yolcunun ağırlıklı olarak kalacağı Schengen ülkesinin temsilciliğinden, eğer bu net değilse, ilk giriş yapılacak ülkenin temsilciliğinden Schengen vizesi alınmasını şart koşuyor.
Ancak bunun tersini yapanlar da pekâlâ sorunsuz Schengen ülkesine giriş yapabiliyor. Yıllar önce Kopenhag’a gidecektim ve Danimarka Konsolosluğuna yaptığım vize başvurusu sebepsiz yere reddedilmişti. Ertesi gün Fransa Konsolosluğuna başvurmuş ve aldığım Fransa Schengen vizesiyle Kopenhag’a sorunsuz uçmuştum.
Ancak bu her zaman böyle olmayabilir ve kapıdan geri gönderilme riskinin olduğunu akılda tutulmalı. Seyahat planınız birden fazla ülkeyi kapsıyor ve hatta belirsiz ise siz sanki her günü planlamış gibi başvuru yapmak zorundasınız.
7. Belge, daha çok belge ama doğru belge
Adamları gereksiz belgeye boğmaya gerek yok. Önemli olan gelir durumunuzun iyi olduğunu, ülkelerine sadece gezmeye gittiğinizi ve orada kalmaya gerek görmediğinizi ispat edecek belgeler sunmak.
Eviniz varsa tapu fotokopileri, arabanız varsa ruhsat fotokopisi, kira geliriniz varsa sözleşmelerin fotokopisi işe yarar. Burada asıl önemli olan geliri gösterir belgelerden ziyade nakdi gösterir belgeler daha değerli. Eski pasaportlarınızda Schengen vizesi pulu varsa onların da fotokopilerini evraklarınız arasına ekleyin.
Freelance çalışıyorsanız ve sigortanızı kendiniz yatırıyorsanız SGK dökümlerini alıp SGK’dan kaşeletip, imzalatıp evrak olarak ekletmek şart. Evraklar içerisinde mutlaka seyahat sağlık sigortası yer almak zorunda.
Schengen bölgesinde kaç gün kalmayı düşünüyorsanız en az o kadar süreli seyahat sağlık sigortası yaptırın. Eğer uzun süreli vize almayı planlıyorsanız seyahat sağlık sigortanızı o kadar süreli yaptırmanız gerekmiyor tabi, ama her yurtdışına çıktığınızda bunu ispatlayan bir belgenin cebinizde olması şart.
8. Mülakat için çağrıldıysanızda zamanında gidin
İlk defa Schengen vizesine başvuracakların, başvuruyu kendilerinin yapması gerekiyor. Parmak izi vermeniz için ilk Schengen başvurusunda mutlaka çağrılıyorsunuz. Daha önce Schengen ülkeleri için parmak izi vermiş başvuru sahipleri akredite acenteler veya tanıdıkları aracılığıyla başvuru yapabilir. Eğer aracı kuruma kendiniz başvuracaksanız şehrinizin bağlı olduğu yetkili acenteden başvurmanız şart.
Mülakata çağrıldığınızda ne yapmanız gerektiğini ve olası soruları ne cevap vereceğinizi bilin. Vize yetkilileri, eğer görüşmelerinde bir olumsuzluk sezerlerse vize vermeyebiliyorlar. Bu mülakatlarda sabrı zorlayan, birbiriyle alakasız veya alakalı çok sorular sorabilirler. Bu nedenle sakin olmak ve soruları doğru olarak cevaplamak gerekiyor.
Bütün bu süreci başarıyla tamamlayıp cebe Schengen vizesi pulu yapıştırılmış pasaporta sahip olmak yetmiyor tabi. Az da olsa kapıdan geri gönderilme durumu her zaman için vardır. Ancak Schengen ülkesine girişteki pasaport görevlisinin sorularına cevap verecek yeterlilikte az çok bir İngilizceniz varsa, soruları da mantıklı bir şekilde cevaplıyor ve tipiniz de kayık değilse sorun çıkma ihtimali az.
Bende daha önce Hollanda vizesi aldım. İlk seferde davetiye gondermislerdi. Tekrar almam icin davetiyeye gerek var mi? Ikinci vizem kolay cikar mi?
Her başvuruda hangi evraklar gerekiyorsa onların eksiksiz temin edilmesi gerekiyor. Daha önce gittiğiniz ülkenin veya çok sayıda Schengen vizenizin olması vize almanızı kolaylaştırır.
Arkadaşlar hiç bir firmayla vize başvurusunda bulunmayın. Gidin kendiniz ankara ıdata başvurunuzu yapın sadece yapmanız gereken seyahat sigortası yaptırın. O da 129 TL ve evraklarınız tam ise sadece ıdata internet sitesinden randevu alın ve gidin yatıracağınız 90 günlük vize ücreti 356 tl o kadar. Ben tek başıma yaptım daha önce. İki defa acentelerle yaptım beni dolandırdılar, paranızı yedirmeyin. Kendiniz başvuru yapın.
Merhaba kemal bey eşim İspanya’ya gidiyo geldiğinde tekrar fıransaya gitmesi gerekiyomuş yoksa cezası varmış doğrumudur.
Hngi ülkenin Schengen vizesi alındıysa en çok o ülkeye gidilmeli, en çok o ülkede kalınmalı. Aksi halde sonraki vize başvuruları riske girer.
Merhabalar.Antalya’da yaşıyorum ve ikamet ediyorum.Özel bir okulda Özel Güvenlik Görevlisiyim.İşyerimde 1. yılımı doldurmama az süre kaldı.Yıllık izin süremin 5-6 günlük kadarını Avusturya-Viyana turistik tatil yaparak değerlendirmek istiyorum.Diğer soru-yorum yazan şahıslara benzer mi bilemiyorum ama benzeri durum sözkonusu ise lütfen kusura bakmayın.Benimde pasaportum elimde (2017 tarihli) ama 31 Aralık 2017’ye kadar yurtdışına çıkma fırsatım olamayacak.Hatırlatacağım üzere 2018’in yaz aylarına doğru iznimi kullanacağım.Vfs Global’a başvurmadan önce neler yapmalıyım?
Uçak bileti & Otel’i garantiye almam gerekiyor zannedersem.Yalnız işyerimin maaş ödemesi anlaşmalı banka tarafından sağlanıyor.Bunun haricinde ise 4 farklı bankadan kredi kartlarım var.Başvuru esnasında diğer banka/kredi kartlarımın da ekstresini isterler mi yada mesleğim “turistik vize” için olumsuz etken olabilir mi?
Ben tek başıma gitmek istiyorum yani herhangi bir tur acentesi ile gitmek istemiyorum.Bu durumlar doğrultusunda bana tahmini 6 günlük Avusturya vizesi verirler mi veyahut önerileriniz varsa yazmanızı rica ediyorum.
Teşekkür ederim.
Kemal Bey Merhaba,
Size bir şey danışacağım; Daha önceden aldığım Fransa Multi vizemle Fransa’ya gittim ardından Türkiye’ye döndüm. Ardından aynı vize ile İtalya’ya gittim geri döndüm. Şimdi aynı vize ile TR’den direkt Almanya’ya gitsem pasaport polisi sıkıntı çıkarır mı “senin vizen Fransa vizesi” diye? Normalde, vize kurallarına göre ilk girişimi Fransa’dan yaptım, ardından ikinci girişimde italya ise hiç sıkıntı çıkarmadı, pasaport polisi 30 snde damgayı vurdu yüzüme bile bakmadı doğru dürüst. Ama, Almanya’dan oldukça çekiniyorum, size danışmak istedim bu konuda.
Geçerli Schengen vizeniz varsa dilediğiniz Schengen ülkesine dilediğiniz zaman gidersiniz. Otel rezervasyonunuzu sorabilirler.
Yorumumun neden silindigini anlamadim ogrenciyim sinavlarim var yunan vizemi kullanmazsam iptal olur mu yani giris, cikis yapmazsam
Selam, yoğunluktan her yazıyı okuyamadım, sorum şu; 2 veya 4 yıllık pasaport İngiltere vizesi için olumsuzluk yaratır mı? Örneğin “uzun süreli pasaport aldığına göre buraya yerleşmeyi düşünüyor” gibi.
İlgisi yok. Uzun dönem pasaport çıkartın her zaman tavsiyme.
Merhaba, şu anda schengene başvuru yapmak istiyorum. Ancak uçak biletimin tarihi 25 kasım. Eğer bana 6 aylık vize veririrlerse bunu başlangıç tarihi İtalya ya gittiğim gün mü olacak , yoksa başvuru tarihinin mi bas alınır? Cevaplarsanız çok sevinirim .
Merhaba, ben bir aylık schengen vizesi aldım sürem doluyor. Ablam hamile oldugu icin dogumunda yanında olmam gerekiyor şu an Almanya’dayım. Bir hafta fazladan kalırsam ne olur? 😐
Hem para cezası yersiniz (bildiğim kadarıyla) hem de kara listeye alınabilirsiniz. Bu konuda kurallar çok net.
Merhabalar
Konser için parise gitmek istiyorum. Sizinde fikrinizi almak isterim gitmek istediğim ülkeden davetiye almak işleri daha kolaylaştırır mı? Teşekkürler
Merhaba,
Eylül ayında Yunanistan’a seyahat etmek istiyorum. Vize evraklarımın hepsini tamamaldım. Marmaris ofisine gittiğimde; otel rezervasyonları booking.com üzerinden yapıldığı için geri verdiler. Booking.com rezervasyonları kabul edilmiyormuş. Direk otelden confirme almak gerekiyormuş. Otellerden istediğimde geri dönüş alamıyorum. Hatta neden böyle bir şey istediğimi soruyorlar. Sonuç olarak henüz bir otelden böyle bir belge temin edebilmiş değilim. Booking.com rezervasyonları neden alınmıyor anlamış değilim..
Merhaba vize basvurusu yapacağim ptesi günü lizbon icin. Söyle bi durum var .Kımliğimde bekar yazıyor . Evliyim. Sizce sorum olurmu ? Tesekkur edrim.
Merhaba; Kemal bey, pasaportta geçerli 10 yıllık Amerika vizesi olması Almanya turist vize başvurusunda etkisi olur mu?
Çok da önemi yok ama yine de olumlu bir şey.
Vize başvurusu yapacağım şirket sahibi olarak bağkurum. E-devlette aktif sigortalı görünüyorum, fakat bağkur borcum var. Bu vize almana engel olur mu?
Bunu bende cidden merak ediyorum.
Sanmıyorum
Merhabalar Kemal bey,
Yardımcı olursanız görüşlerinizi bnle paylaşırsanız memnun olurum.
20 gün önce aile ziyareti vizesine ( davetıye gönderen ve garantör ablam ) İsviçre’ye başvurdum lakin 9 nolu madde ile red edildi
2012 ocak yılı ıtıbarıyle güçlü bir şirketde aynı işte çalışıyorum maaşım 3.500 TL SGK Ayrıca ( 1000 TL şahsıma olan evden kira gelirim var banka hesabımda dökümü var bu geliri evraklar içine koymadım ) ayrıca 2014 yılında alınmış iyi ölçü degerınde evim var 180 bın TL degerınde 2016 model aracım var özel sağlık sıgortam vs vs var evrakları hazırladım TLS isimli aracı firmaya verdım araç ve daire tapumu evrakların içine koymustum lakin gerek Yok diyerek almadılar Bnde işime ve şirketime güvendiğim için üstelemedim geri aldım ( aynı sırketde tanıdığım bır çok kişi daha düşük maaşlarıyla Almanya Avusturya Fransa vızelerıne almalarına tanık oldum rehavet yarattı bende ) ayrıca vize evraklarının içine koymadığım 2010 D tipi isviçre shengen vizem de mevcuttu frıbourg üniversıtesı dil eğitimi 6 aylık( L )oturum kartım da mevcuttu 2010 yılına ait koymadım !!! vizemin bitiş suremden 25 gün oncede ülkeme isviçreden geri dönmüştüm ( vizemi 7 sene önce verdikleri ve sistemde görüleceği düşüncesıyle evraklarımın içine koymadım ) hesabımda da çok fazlasıyla para vardı lakın 9 nolu madde gerekcesıyle red yedım ve bu benı çok şaşırttı ve fazlasıyla üzdü ( babam ve ablalarımın oturumları İsviçre’de) Red nedeniyle ilgili olarak kalsam İsviçre’de ole bir düşüncem olsa 7 sene önce 23 yasında o zamanın işsizi olarak hazır isviçredeyken ve dil sorunum yokken kalırdım , şimdi sizden ricam kasım gibi
İtalya turu düşünüyorum 1 haftalık bireysel olarak çok gitmek istiyorum isviçre vize reddim sorun yaratırmı ( veri tabanları bir olduğu için) italya turistik vize başvurumu tüm koymadıgım evraklar dahil şekilde gezi amacımı rezervasyonlarımı anlatan dilekçe ıle başvursam şansım ne olur yada İsviçre’ye tekrar dilekcelı önceki koymadıgım evraklarıda ek ile göstererek mi red vizemi çürütsem kafam çok karışık yardımcı olmanızı rica ederim İnan’ın vize red i Çan’ımı çok sıktı ılk red den sonra vize almak zor olduğunu bılıyorum bir yandanda red den önce aynı ülkenın verdıgı 7 sene öncekı D vıze sı var vize var konu muhallak Bnde Suan :))