Avrupa ülkelerine seyahat etmek isteyen bordo pasaport (umuma mahsus pasaport) sahibi Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alması şart. Schengen vizesi başvurularında, istenen belgelerin çokluğu, vize ücreti ve harcanan zaman birçok kişi için daha başlangıçta stres sebebi. Doğrusu benim için de öyle. Yine de evrakları dürüstlükle ve titizlikle hazırlayabilirseniz uzun süreli Schengen vizesi almak sanıldığı kadar zor olmayabilir.

Halihazırda çalışan ve Schengen vizesi evraklarını doğru ve eksiksiz hazırlayanların vize almaları mümkünken birçok kişi verilen vize süresinin daha uzun olmasını istiyor. Uzun süreli Schengen vizesi alabilmek için belirli kriterler var. Öyle her gelene, “ben uzun süreli Schengen vizesi istiyorum” diyene Schengen verilmiyor. Aşağıda belirttiğim kriterlere uyduğunuzda uzun süreli Schengen vizesini alma olasılığınız artacağını söyleyebilirim.

Son yıllarda bırakın uzun süreli Schengen vizesi almak, seyahat sürenizi kapsayan Schengen vizesi almak dahi zorlaştı. Bildiğim kadarıyla Schengen başvuruları en çok iptal edilen ülkeler listesinde zirveye oynuyoruz. Bunun bir çok nedeni olabilir, en çok da insanımızın Avrupa’ya demirleyip, bir daha ülkesine dönmeyeceğini düşünmeleri.

Bunun dışında vize reddi için çok sayıda başka sebeb de var. Bizim önceliğimiz Schengen vizesi alabilmek, eğer daha önce Schengen ülkelerine gidip dönmüşlüğümüz ve hatta pasaportumuzda bolca Schengenimiz varsa nasıl uzun süreli Schengen alırım düşüncesi olmalı. İtalya’dan iki defa üç yıllık Schengen vizesi aldım. Yine Malta’dan 2 yıllık Schengen vizem oldu.

Malta

Serbia

Aslında listeleyeceğim maddelerin pek çoğunu biliyor olabilirsiniz, hatta harfiyen her şeyi yaptığınızı düşündüğünüz halde bile uzun süreli Schengen alamayabilirsiniz. Her şey o kadar basit ve kolay deği. Ben yine de bana çokça sorulan nasıl uzun süreli Schengen alırım sorusuna bu blog yazısını hazırlayarak referans olabilecek bir öner listesi oluşturmaya çalıştım.

🧭 Vize aracı şirketinin de çok önemli olduğunu söyleyeyim. Alanında uzman ve uzun yıllardır hizmet veren vize şirketleriyle vize almaya bakın. Alanında uzman olan https://vizem.net/ firmasını Schengen vizesi başvurunuz için önerebilirim ✔︎ 48’den fazla ülke için alanında uzman vize danışmanları var. Sayfalarını inceleyin, referanslarına bakın 👍

Uzun Süreli Schengen Vizesi Nasıl Alınır

1. Başvuru formunu eksiksiz doldurun

Schengen vizesi başvurularında her ülkenin standart bir Schengen vizesi başvuru formu bulunuyor. Vize başvuru formu bazı ülkeler için elle tükenmez kalemle doldurulurken (Yunanistan), bazı ülkeler bu formu online ortamda doldurmanızı talep ediyor (Hollanda, Almanya).

Aracı firma ile başvuruyorsanız onlar bu formu dolduruyor. Başvuru formunda istenilen bilgileri gerçeğe uygun ve eksiksiz doldurulmasını sağlayın. Başvuru formunda istenilen tüm detaylara yer vermek, uzun süreli Schengen vizesi almak için hayati önem taşıdığı aklınızda bulunmalı.

2. Belgelerinizi eksiksiz hazırlayın

schengen evrakları

Schengen vizesi başvurularında, vize başvuru formunun yanı sıra başvuru sahibinden çok sayıda evrak talep ediliyor. Kimlik fotokopisinden maaş bordrosuna, banka hesap dökümlerinden ulaşım ve konaklama rezervasyonuna kadar başvuru yapılan ülkenin istediği her bir belge güncel ve eksiksiz bir şekilde başvuru dosyasına eklenmeli.

Banka hesap dökümlerinizin 3 aylık ve imza sirküleri eklenmiş halde kaşeli ve imzalı olmasına dikkat edin. Banka hesabınızdaki parayı gösteren kısmı fosforlu kalem ile işaretleyin.

Schengen vizesi evrakları ile ilgili blog yazımda evraklar konusunda detaylı bilgiler paylaştım. Vize başvurusu öncesinde bu blog yazımıdaki her maddeyi dikkatle okuyun. Schengen başvurusu demek evrak demek, en titiz olmanız gereken konu bu olduğundan tembellik etmeyip tavsiyelerime kulak verin.

3. En az 2 farklı seyahat planı ile başvurun

Schengen vizesine başvuran birçok kişi tek bir seyahat planı ile Schengen vize başvurusunu yapıyor. Uzun süreli Schengen vizesi alabilmek için birden çok seyahat planı ile başvuru yapmaya çalışın. Örnek vermek gerekirse İtalya’ya ağustos ayında yapacağınız bir seyahat için vize başvurusunda bulunurken, birkaç ay sonrası için bir seyahat planı daha yapın.

İtalya ya da başka bir ülke için diyelim ki bu defa da Eylül ayına bir seyahat ekleyin. Eğer izniniz yoksa ve seyahat tarihleri konusunda emin olamıyorsanız Yunan adalarından birini tercih edin. Ancak unutmayın, bu seyahatiniz de mümkünse gerçek olmalı. Ama her iki seyahatiniz de aynı ülke için olursa mükemmel olur.

İkinci seyahatiniz için diyelim Fransa düşünüyorsanız, siz yine İtalya’ya gidin ve oradan budget uçak bileti firmaları ile Paris’e geçin. Bu yöntem ile uzun Schengen vizesi alma ihtimalininiz artar. Bu ikinci seyahatiniz için de uçak bileti ve confirme edilmiş otel rezervasyonları istenecektir. Evrakları sağlamakla yükümlüsünüz.

4. Aynı ülkeye başvuru yapın

Schengen vizesi başvurularında vizeyi hep aynı ülkeden almak ülkeler gözünde güven sağlıyor. Daha önce İtalya’dan vize aldıysanız yeni vize başvurunuzu da İtalya’dan yapın. Yani aslında aynı ülkeye tatile gitmeye çalışın. Pasaportunuzda uzun süreli değil de kısa süreli dahi olsa birkaç tane İtalya vizenizin olması İtalya’dan uzun süreli vize alma ihtimalinizi çok artırır.

Bana soracaksanız uzun süreli Schengen vizesi almak için en önemli madde ve önerim bu! Zaten adamların ülkesine birkaç defa gidip dönmüşsünüz ve yine aynı ülkeye gitmek için başvurmuşsunuz. İtalya’nın daha uzun süreli Schengen vizesi vermesi için bundan iyi bir sebep yok.

Hep aynı ülkeye de tatile gidemem ki demeyin işte! Uzun süreli vizenizi alıncaya kadar böyle yapın, hep aynı ülkeye gitmek için vize başvurusu yapın. Oradan trenle veya uçakla diğer ülkelere geçersiniz. Avrupa içi uçuşlar erkenden bilet alırsanız çok ama çok ucuz. Her yere de tren ve otobüs seferleri var.

5. Şahsi dilekçeyle kendinizi anlatın

Uzun süreli Schengen vizesi almada bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Hangi ülkeye gidecekseniz o ülkenin başkonsolosluğuna o ülkeye neden gitmek istediğinize dair bir dilekçe yazın. Düz bir beyaz kağıda, kendi el yazınızla ve mümkün olduğu kadar da kolay okunan bir dilekçe hazırlayın. Çok küçük, çok büyük, eğri bürgü ve kötü bir Türkçe kullanmayın.

Yapacağınız seyahatin amacını, seyahat tarihini, seyahat planınızı, kalmayı düşündüğünüz şehirleri ve başkaya ülkeye geçecekseniz bunun hakkında bilgi yazın. Dilekçede işinizden, seyahat etmeyi sevdiğinizden ve uzun süreli vize verilmesi durumunda yeni seyahat planlarınız olduğunuzdan söz edin.

3 Mart 2023
İTALYA BAŞKONSOLOSLUĞU’NA, İSTANBUL

Sayın yetkili,

01.09.2023 – 12.09.2023 tarihleri arasında İtalya’ya turistik bir seyahat yapmayı planlıyorum. Venedik’ten başlayarak Siena, Bologna, Floransa ve Roma’yı ziyaret edeceğim. Tüm seyahatim ile ilgili rezervasyon evrakları ektedir. Seyahat süresince tüm masrafları kendim karşılayacağım.

Vize bitiş süresinden önce ülkenizden ayrılacağımı taahhüt ederim. Vize talebimin olumlu değerlendirilmesini rica ederim.

Kemal Kaya
Adres, telefon
imza

Eğer seyahatiniz birden fazla ülkeyi, hatta vizeli/vizesiz başka bir ülkeye gidip tekrar aynı ülkeye geri dönmeyi kapsıyorsa mutlaka belirtin. Bu durumda çok girişli (multi) vize almanız gerektiğinden multi vize talebinizi belirtmeniz gerekecek. İnternette bu konuda bolca dilekçe var, araştırıp okuyun.

6. Sağlık sigortanızı uzun yaptırın

uzun süreli vize almak

Schengen vize başvurularında en az 30 bin euro teminatı bulunan yurt dışı seyahat sigortası talep ediliyor. Schengen vizesi için sağlık sigortasının Schengen Bölgesindeki tüm üye ülkeleri kapsaması şart.

Sağlık nedeniyle hastaneye gitmeniz veya acil hastane tedavisi ya da ölüm gibi durumlarda ülkeye geri gönderilme ile ilgili tüm masraflar bu sigortayla kaşılanıyor. Vize başvurularında pek çoğumuz seyahat süresi kadar sigorta yaptırıyor. Ben uzun süreli vize aldığım her başvurumda 1 yıllık sağlık sigortası yaptırmıştım.

Sağlık sigortasını uzun yaptırmanın uzun süreli Schengen vizesi almak üzerine direkt bir etkisi yok elbette. Ancak ben yine de uzun süresi olan sağlık sigortası yaptırmanızı öneriyorum.

Evraklarınıza, dilekçenize gösterdiğiniz titizliği seyahat sigortanıza da yaptığınızı gösterir. Vizenizin reddedildiğine dair kanıt sunduğunuzda ücretsiz olarak iptal seçeneği sunan firmalara sigortanızı yaptırın.

7. Mümkünse da kolay vize veren ülkelere başvurun

Schengen Bölgesine dahil olan bazı ülkeler Türk seyahat severlerin vize başvurularında çok katı bir tutum sergiliyor. Vize red oranının yüksek olduğu bu ülkeler çoğu zaman kişiye yalnızca seyahat süresi kadar tek girişli vize veriyor. Belçika, Çekya, Norveç, Danimarka, Lüksemburg, İsveç gibi ülkelerden genellikle daha zor vize veren ülkeler olarak biliniyor.

Yunanistan, İtalya, Hollanda, Almanya bu konuda daha ılımlı. En iyisi bana göre İtalya. Hem güzel ülke hem de şimdiye kadarki en uzun vizelerimi İtalya’dan aldım. Tabi öncesinde çokça ülkeye gidip gelmiştim. Son iki başvurumda İtalya’dan üçer yıllık Schengen almıştım.

Bu arada Schengen vize başvuru kuralları gereği hangi ülkeye gidiyorsanız o ülkeden vize başvuru yapmanız gerekiyor. Eğer birden fazla ülkeyi kapsayan bir seyahat planınız varsa, en çok hangi ülkede kalacaksanız o ülkeninin vize departmanına başvurmanızı şiddetle tavsiye ederim. İsveç’e gidecekseniz, İsveç’in zor vize verdiğini düşünüp İtalya’ya başvurmayın!

8. Vizenizi iyi kullanın

Schengen vizesi ile Schengen Bölgesine dahil olan ülkeler arasında herhangi bir sınırlama olmadan seyahat edebiliyorsunuz. Ancak vizeyi Yunanistan’dan alıp ilk seyahatinizi farklı bir ülkeye yapmak ya da vize geçerlilik süresi boyunca vize aldığınız ülkeye yalnızca bir kez seyahat edip diğer ülkelere sık sık gitmek vizenizi iyi kullanmadığınızı gösterir.

Bu nedenle vizeyi aldığınız ülkeye giriş-çıkış yapmak o ülkenin vizesini iyi değerlendirdiğinizi kanıtlayarak bir sonraki başvuruda daha uzun süre vize almanızı sağlayabilir.

Yukarıdaki işlemlerinin tümünü yapmış olsanız dahi bu size uzun süre vize verecekleri anlamına gelmez. Aynı ülkeye sık sık uçarsanız ve bunu ön yazınızla belirtirseniz, işiniz var ve mali durumunuzu gösterir belgeler iyi ise 1-3 yıllık vize almamanız için bir sebep yok.

Serbia

6 Yorumlar

  1. Merhaba,
    bilgilendirmeniz icin cok teşekkürler Kemal Bey, yeni vize başvurumda hepsine dikkat edecegim.
    Yalnız, bu arada aklıma bir soru geldi, calısmayan ve duzenli bir geliri olmayan kimseye artık vize vermezler mi? Tam da işten ayrılmayı dusunuyordum da… öncesinde sormak istedim
    teşekkürler

  2. Çok teşekkürler, son derece faydalı bir yazı.
    Seyahat edeceğiniz ülkede bir aile bireyi/arkadaş yaşıyorsa, onlar tarafından yazılan davet mektubunun bir extra faydası olur mu? böyle bir dilekçe örneği paylaşabilir misiniz?

    • Eğer o aileyi ziyaret edip onların yanında kalacaksanız davet mektubunu eklemeniz şart. Bunu gizleyip otel rezervasyonu yapabilirsiniz elbette size kalmış. Davet mektubu hakkında olumlu veya olumsuz söylentiler var ama ben olsam davet mektubu alırım

  3. Merhaba teyzem 70 li yıllarda Almanya ya gitmiş ve şu anda Alman vatandaşı Almanya’dan emekli ayrıca Almanya da döner kebap pizza dükkanı var kendisi yaşladigı için bende Türkiyede chef aşçı olarak çalışıyorum hem teyzeme bakmak için hemde işlerini yürütmek için beni Almanya ya çağırıyor bana kağıt geldi 02 07 2022 de iş başı yapmam için davetiye gönderdi fakat ben bayramdan önce ulusal vizeye başvurdum halen randevu alamadım o yüzden bende Schengen Vizesine başvurdum teyzem uzun süreli en az 1 2 yıllık vize al diyor bana nasıl bir yol çizmek gerekiyor .teşekkür ederim.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz