Schengen vizesi, bizim Avrupa ülkelerine yaptığımız seyahatlerde hem stres hem de önemli masraf nedenlerimizden birisi. Her geçen yıl vize almak zorlaşsa da; aslında Schengen vizesi almak abartıldığı kadar zor şey değil, ancak psikolojik olarak engellenen seyahat özgürlüğümüz yüzünden biz biraz böyle hissediyoruz.
Öncelikle yapmamız gereken başvuruda dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi edinmek ve başvuru sürecini buna göre yönetmek. Schengen vizesi ipuçları hakkında bilgileri kişisel deneyimlerim ve konsoloslukların resmi beklentilerine göre hazırladım. İşin ipuçlarını bilip, adım adım bunları gerçekleştirirsek daha sorunsuz bir vize süreci yaşayabilirsiniz.
Schengen Vizesi Nasıl Alınır
Daha önce defalarca Schengen vizesi almış; iki defa 3 yıllık ve bir defa 2 yıllık Schengen vizesi almış biri olarak deneyimlerimi paylaştım. Öncelikle Schengen ülkelerini kimlikle ziyaret edemezsiniz. Schengen vizesine başvurmak için öncelikle pasaportunuzun olması şart. Vize başvurusu için resmi olarak yetkilendirilmiş kurumlara randevu ile evrak teslimi yapılacağını aklınızda bulundurun.
Verdiğim bilgileri adım adım takip edip Schengen vizesi sürecine hazırlanmanızı tavsiye ederim. İlk defa Schengen vizesine başvuranlar veya uzun süreli vize almak isteyenler hem başvuru hem evraklar hem de aracı firma konusunda daha titiz olmalı. Eğer vize almayı mutlaka arzuluyorsanız aracı firma ile başvurmanızı tavsiye ederim.
1. Pasaportunuzun geçerlilik süresi
Ne kadar uzun süreniz varsa o kadar iyi. Hele pasaportun son kullanma süresine 6 aydan kısa bir süre varsa, Schengen vizesine başvurmadan gidip yeni pasaport almanız şart. Çoğu ülke 3 aydan az kullanım süresi kalmış pasaportla ülkenize girmenize izin vermiyor. Burada vize başvuru sırasındaki değil, seyahate çıkacağınız tarihteki pasaportunuzun kalan süresini hesaplayın.
Pasaportunuzda geçerli bir Schengen vizeniz olsa dahi eğer pasaportunuz son kullanma süresi 3 aydan az ise kapıdan geri gönderilebilirsiniz. Asya’da pasaport sürem 40 günden az olmasına rağmen seyahatimde hiçbir sorun yaşamamıştım. Siz yine de geçerlilik süresi 6 aydan uzun bir pasaportunuz ile başvuru yapın. Şu sayfadan ülkelerin şart koştuğu pasaportta aranan asgari geçerlilik sürelerini görebilirsiniz.
ⓘ Eğer henüz pasaportunuz yoksa Pasaport Nedir? Pasaport Çeşitleri ve Özellikleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Pasaport İçin Gerekli Evraklar blog yazılarımı; eğer Yeşil Pasaport hakkınız varsa da Yeşil Pasaport Nedir? Nasıl Alınır blog yazımı mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
2. Vize başvurusunu zamanında yapın
Akdeniz Cruise Gemisi yolculuğum için Schengen vizesi almak için İtalya‘ya başvurum oldu. Yeteri kadar zamanım olmasına rağmen İtalya Schengen vizesi için oldukça geç başvurmuştum. Vize vereceklerine emin olmadığım halde valizimi alıp öyle gitmiştim. Neyse ki vizemi vermişlerdi ve koştura koştura havalimanına gitmiştim. Eğer 1 gün daha gecikseydi, Akdeniz gemi turum ve uçak biletlerim yanacaktı.
Seyahat takviminizi netleştirip en geç 2 hafta öncesinden, daha da içiniz rahat olsun istiyorsanız 1 ay öncesinden evraklarınızı toplayıp Schengen başvurusu yapmakta fayda var. Hiç planda olmayan olaylar geliştiğinde, belge eksikliği olduğunda vize süreci uzayabiliyor. Son başvuruda bize göre tüm evraklar hazır diye düşünürken eşim için ekstra başka evraklar istediler.
İtalya ve Almanya için idata firmasından randevu alıyorsunuz.
Bazen başvuracağınız ülkenin resmi bayramları ve günleri dolayısı ile konsolosluklar kapalı olabiliyor. Ülkemizin bayram ve resmi tatil dönemleri öncesinde de konsolosluklar çok yoğun olabiliyor. Böylesi zamanlarda sırf randevu için bile birkaç hafta sonrasına ancak tarih veriliyor. Çalışma ve öğrenim amaçlı vizelerin alına süresi bazen 2-3 ay veya daha uzun bir zaman sürebilir.
Schengen vizesine seyahat tarihinizden en fazla 9 ay öncesinden başvuru yapabiliyorsunuz. Aceleniz varsa, vize alma süresini minimuma indirgeyen VIP Schengen vizesi (ekstra ödeme yapmanız gerekiyor) başvurusu yapın. VIP vize için, sizin ya da ailenizden birisinin pasaportunda son 5 yıl içinde herhangi bir Schengen ülkesinden ya da İngiltere’den alınmış bir vizenin olması şart.
3. Evrak hazırlama işini ciddiye alın
Konsolosluk gözünde en önemli kriter güven. Yani sizin Schengen bölgesinde kalmayıp ülkenize geri döneceğinizden emin olmak istiyorlar. Bunu kanıtlamanın tek yolu da hazırlayacağınız evraklar. Belgeleriniz eksiksiz, doğru ve güvenilir ise vize alamamak için bir neden yok.
Schengen vizesi evrakları konusunda ayrı bir blog yazısı hazırladım. Vize acentesiyle başvurduğunuzda vize talep formunu onlar sizin adınıza dolduruyor. Eğer siz dolduracaksanız okunaklı yazmaya dikkat edin ve eksiksiz doğru bilgi verin. Biyometrik fotoğraf şart, 6 aydan daha eski fotoğraflarla başvurmayın.
Vize evraklarını tek tek hazırlayıp kontrol edin. İtalya vizesi için başvurduğumda, ikametgâh belgesi bile ekledim ben. Zira pasaportumu Singapur Türkiye Elçiliğinde çıkartmıştım. Türkiye’de yaşadığımı ispat etmem gerekebilir düşüncesiyle, muhtarlıktan aldığım evrakı da dosyaya koydum.
Mutlaka ama mutlaka el yazınızla konsolosluğa hitaben ülkeye neden gittiğinize dair imzalı bir ön yazıyı evrakların arasına koyun.
4. Gelir durumunuzu belgeleyin
Türkiye’deki mal varlığınızı ve banka tasarruf bilgilerinizi güvenilir şekilde gösterdiğinizde; kendi düzenini kurmuş ve yabancı bir ülkede yeni bir hayat kurmak istemediğiniz bir profili sağlamlaştırmış oluyorsunuz.
Konsolosluk görevlileri, aylık maaş gelirinizden daha çok bankadaki nakit durumunuzla ilgilenir. Hesabınızın son 3 aylık hesap dökümünün kaşelenmiş ve imzalanmış, bankanın imza sirküleri eklenmiş olarak vize belgeleri arasına koyun.
Schengen vizesi için bankada ne kadar param olmalı? Bu bana en çok sorulan sorulardan biri. Hesabınızda ne kadar çok varsa o kadar iyi. 30 bin TL ve üstü rakamlar genelde kabul görür. Kalacağınız her gün başına en az 60€ olacak şekilde hesaplayarak, bunun TL karışılığının bankada olduğundan emin olun.
Eğer o kadar paranız yoksa, aylar öncesinden bir yerlerden borç alıp hesaba atın, hatta parça parça atın. Hesap dökümünü alıncaya kadar da orada kalsın. Aylardır hareket görmeyen bir hesaba, vize başvurusundan 3 gün önce 50 bin yatırıp sonra buyrun demek, pek güven verici değil. Anlamsız fazlalıkta hesap hareketleri yapmayın. Eğer varsa da bir dilekçe ile bunu belirtin (Altın bozdurdum, arabamı sattım…).
Kredi kartının limitlerini gösteren ekstrenizi fosforlu kalemle işaretleyerek evraklara ekleyin. Bunu da bankanızdan alabilirsiniz. Fon olarak veya borsada bulunan paranız varsa, sadece internetten alınan ekran dökümleri geçerli kabul edilmiyor. İlgili resmi kurumun antetli kağıdına basılmış veya resmi olarak ıslak kaşelenmiş olaması gerekiyor.
5. Otel ve Uçak bileti rezervasyonlarınızı yapın
Vize için gerekli evraklar arasında mutlaka gideceğiniz ülke için aldığınız uçak bileti veya bunu gösterir rezervasyon bilgisi, konaklayacağınız otele dair dökümler olmalı. Eğer turla gidiyorsanız, tur programı ve turun ücretini ödediğinize dair belgeleri eklemeniz gerekiyor. Rotanızdaki her ülkeye ait otel rezervasyon evrağı da eklenmeli.
Hani belki ilk varış ülkesinden sonra keyfinize göre gezeceksinizdir, gezin tabi, ancak ne yapacağınızı gün gün kendilerine ispat etmeniz istenir. Hadi oradan demeyin, girin booking.com sitesine ve rezervasyonlarınızı yapın ve bunları yazdırın, vize evraklarına ekleyin. Ayrıca pasaport kontrolde de sorulduğunda göstermek için yanınıza otel rezervasyonlarının çıktısını alın.
Otel Rezervasyonunu yap: booking.com veya HotelsCombined en uygun siteler. Nasılsa kredi kartı vermeden de rezervasyon yapılabiliyor ve iptal etmesi de kolay. Mail adresinize gelen rezervasyon formlarını yazıdırın ve dosyalayın. Schengen vizesini almadan rezervasyonuzunu iptal etmeyin.
Hem ucuz otel bulma hem de uçak bileti bulma konusunda Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır, Kampanyalı Uçak Bileti Nasıl Alınır ve En İyi Uçak Bileti ve Otel Uygulamaları ile En İyi Otel Bulma Siteleri blog yazılarıma göz atın.
6. Doğru ülkenin Schengen vizesine başvurun
Schengen vize başvurularında en çok akıl karıştıran konulardan birisi de bu. Eğer birden çok ülkeye gidecekseniz ilk gideceğiniz ülkeye değil en çok kalacağınız ülkenin konsolosluğuna Schengen vizesi almanız için başvurmanız gerekiyor.
Schengen sözleşmesine göre vize alacak bir yolcunun ağırlıklı olarak kalacağı Schengen ülkesinin temsilciliğinden, eğer bu net değilse, ilk giriş yapılacak ülkenin temsilciliğinden Schengen vizesi alınmasını şart koşuyor.
Ancak bunun tersini yapanlar da pekâlâ sorunsuz Schengen ülkesine giriş yapabiliyor. Yıllar önce Kopenhag’a gidecektim ve Danimarka Konsolosluğuna yaptığım vize başvurusu sebepsiz yere reddedilmişti. Ertesi gün Fransa Konsolosluğuna başvurmuş ve aldığım Fransa Schengen vizesiyle Kopenhag’a sorunsuz uçmuştum.
Ancak bu her zaman böyle olmayabilir ve kapıdan geri gönderilme riskinin olduğunu akılda tutulmalı. Seyahat planınız birden fazla ülkeyi kapsıyor ve hatta belirsiz ise siz sanki her günü planlamış gibi başvuru yapmak zorundasınız.
7. Belge, daha çok belge ama doğru belge
Adamları gereksiz belgeye boğmaya gerek yok. Önemli olan gelir durumunuzun iyi olduğunu, ülkelerine sadece gezmeye gittiğinizi ve orada kalmaya gerek görmediğinizi ispat edecek belgeler sunmak.
Eviniz varsa tapu fotokopileri, arabanız varsa ruhsat fotokopisi, kira geliriniz varsa sözleşmelerin fotokopisi işe yarar. Burada asıl önemli olan geliri gösterir belgelerden ziyade nakdi gösterir belgeler daha değerli. Eski pasaportlarınızda Schengen vizesi pulu varsa onların da fotokopilerini evraklarınız arasına ekleyin.
Freelance çalışıyorsanız ve sigortanızı kendiniz yatırıyorsanız SGK dökümlerini alıp SGK’dan kaşeletip, imzalatıp evrak olarak ekletmek şart. Evraklar içerisinde mutlaka seyahat sağlık sigortası yer almak zorunda.
Schengen bölgesinde kaç gün kalmayı düşünüyorsanız en az o kadar süreli seyahat sağlık sigortası yaptırın. Eğer uzun süreli vize almayı planlıyorsanız seyahat sağlık sigortanızı o kadar süreli yaptırmanız gerekmiyor tabi, ama her yurtdışına çıktığınızda bunu ispatlayan bir belgenin cebinizde olması şart.
8. Mülakat için çağrıldıysanızda zamanında gidin
İlk defa Schengen vizesine başvuracakların, başvuruyu kendilerinin yapması gerekiyor. Parmak izi vermeniz için ilk Schengen başvurusunda mutlaka çağrılıyorsunuz. Daha önce Schengen ülkeleri için parmak izi vermiş başvuru sahipleri akredite acenteler veya tanıdıkları aracılığıyla başvuru yapabilir. Eğer aracı kuruma kendiniz başvuracaksanız şehrinizin bağlı olduğu yetkili acenteden başvurmanız şart.
Mülakata çağrıldığınızda ne yapmanız gerektiğini ve olası soruları ne cevap vereceğinizi bilin. Vize yetkilileri, eğer görüşmelerinde bir olumsuzluk sezerlerse vize vermeyebiliyorlar. Bu mülakatlarda sabrı zorlayan, birbiriyle alakasız veya alakalı çok sorular sorabilirler. Bu nedenle sakin olmak ve soruları doğru olarak cevaplamak gerekiyor.
Bütün bu süreci başarıyla tamamlayıp cebe Schengen vizesi pulu yapıştırılmış pasaporta sahip olmak yetmiyor tabi. Az da olsa kapıdan geri gönderilme durumu her zaman için vardır. Ancak Schengen ülkesine girişteki pasaport görevlisinin sorularına cevap verecek yeterlilikte az çok bir İngilizceniz varsa, soruları da mantıklı bir şekilde cevaplıyor ve tipiniz de kayık değilse sorun çıkma ihtimali az.
Hesaptaki paranın önemi nedir? Bir de iki kişi annem ve amcam sponsor olabilir mi? Vize başvurusuna gideceğim tarihe kadar aracı şirketin belirttiği meblayı göstermem zor ama öğrenciyim dönüş biletlerini aldık vizede amacın gittiğimiz ülkeye yük olmayacağımızı ve ülkemize geri döneceğimizi kanıtlamamız gerekiyor. Bir aksilik bu ay maddi olarak bir sıkıntı oldu, o yüzden parayı gösteremeyecek gibiyim ama ev tapusu araba falan işime yarar mı?
Bildiğim kadarıyla sadece annen veya baban sponsor olabilir. Diğer bilgileri yukarıdaki yazıda paylaşmıştım.
Merhaba. Yorumları ve yanıtlarınızın hepsini okudum ancak benim soruma yanıt bulamadım bu yüzden yazıyorum. 2016 yılında işyeri açtım. 3 aylıkken İtalya için 1 aylık 1 haftalık schengen vizesi aldım. Bu yıl da Ağustos ayında Yunanistan için schengen vizesi almak istiyorum. Ancak son dört aydır bağkur primimi yatırmadım. Başvuru yaptığımda tüm belgelerimin tam olması durumunda bu soru teşkil eder mi? Bu konuda bilginiz var mı acaba? Yanıtınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Sorunun cevabını yukarıda vermiştim. Durumunu anlatıp vize verirler mi sorusuna kimse cevap vermez. Vize şartları yukarıda. Evrakları tam olarak verebiliyorsan sorun yok.
Merhaba, banka hesap ektresinin kac gun onceden alinmasi gerekir 20 gun oncesi olsa arada bayram tatili nedeniyle kabul edilir mi yoksa 3 gun oncesi mi gibi şartı var mı?
Herhangi bir şart yok, ama güncel olması gerekir. Bence 1 haftadan önceki bilgileri givenilir bulmayabilirler.
Merhabalar kolay gelsin. Benim 5 yıllık Estonya vizem var. Bu sene Yunan Adalarına gitmek istiyordum. Estonya vizemle Türkiye’den Yunan Adalarına gidebilir miyim?
Yunan Adaları için Schengen vizesi gerekiyor.
Estonya vizeside zaten Schengen vizesidir…benim sormak istediğim Estonya üzerinden alınan Schengen vizesiyle Yunan Adalarına gidebilirmiyim? şimdiden teşekkürler….
Merhaba ilk defa turla İtalya’ya gitcez vize cikmicak diye korkuyorum. Yatirim hesabimda 30 bin TL var maas hesabim eksilerde gidiyor. Aracim var. Sizce bunlar yeterli olur mu vize icin ?
Yukarıdaki yazıda bu konuda bilgiler paylaşmıştım.
Hesapta yuklu miktar param var ve formalite icabi bi pastaneye sigorta yaptirdim. Acaba calisyigim yerde vize icin referans olur mu? Calistigin sirketin onemi var mi?
Ben öğrenciyim şu an ve ilk defa vize talebinde bulunacağım. Almanya ya başvuru yapmayı düşünüyorum . Ama ilk olacağı için ne kadar süre izin verirler bilemediğimden uçak bileti almaktan çekiniyorum . Sizce ne kadar süre verirler ?
Merhaba, ben schengen vizesi alacağım ama kalacak yer için ev tutmayı düşünüyorum. Bu vize için sıkıntı yaratır mı? Teşekkürler.
Formalite icabi otel rezervasyonu yaptirin. Gittikten sonra nerede kalacagina siz karar verirsiniz.
Teşekkürler cevapladığınız için.
Merhabalar Kemal bey,
Ben de Alman vizesine basvurmak icin evraklarimi hazirliyorum. Yalniz resmi evliligimizi yaptigimiz esim ve 3 cocugum da 1 ay once Alamanya’ya gittiler. Devamli oturacaklari bir daire bulana kadar gecici olarak devlet tarafindan tahsis edilen bir dairede kaliyorlar. simdi vize basvuru formunu doldurmaya basladigimda “Evli misiniz?” diye bir soru var. bunu “Evet” diye cevaladigimda esimle ilgili sorularin devami geliyor; adresi, isim soyisim, milliyeti vs.simdi ben tum bu sorulari yanitlarsam benim Almanya’ya gidip donmeyecegimi dusnmezler mi, yani red yemez miyim? Bir acentaya danistim ve bana Fransa vizesine basvurmami onerdiler.
Not: 34 yasindayim. 4 aydir bir otelde resepsiyonda calisiyorum ve sigortam yatiyor. Hesabima fazlasiyla para koydum.
Sizce nasil Almanya’ya giris yapabilirim? 🙂
Saygilarimla
Harun
Merhaba,
Hollanda için Schengen vizesine başvuracağım fakat iki sorum var.
1-) Davet mektubum var fakat o tarihlerden sonra da 3 gün kalmak istiyorum. Göstereceğim sponsorun mektubunda o 3 günlük tarih aralığı mı yoksa tüm gezi tarihleri mi yer almalı?(davet mektubunda, davet eden organizasyonun belirtilen tarihler arasında konaklama, yemek vs. giderleri karşılayacağı yazıyor.)
2-) Sponsor göstereceğim kişi emekli, aynı zamanda esnaf. Evrak kolaylığı açısından sadece emeklilik belgeleri, gayrimenkul, banka hesapları vs. ekleyip vergi levhası gibi şeyleri dosyaya koymasam sıkıntı çıkar mı?
Şimdiden teşekkür ederim.
Ben Scengen vize basvurusu yaptim konsolosluk gittim evraklari teslim ettim. Bugun aradilar, beni cagiriyolar neden acaba bilgi verirseniz sevinirim. Sonuc red mi onay mi? Yunanistan’a basvuru yaptim.
İlk defa Schengen başvurusu yapanları ve son 3 yıldır Schengen vizesi olmayanları gerek mülakat gerekse parmak izi almak için vize merkezine çağırırlar. Ret olup olmadığını sen buraya yazıp bildirirsen veya niye çağırdıklarını yazarsan diğer arkadaşlar da bilgi sahibi olur.
Vize almak için bankada paramızın olması şart mı?
Yukarıdaki yazıda detayları uzun uzun anlatmıştım. Oku dilersen.
Merhaba Kemal Bey öncelikle böyle bir sayfada bizim gibi bilgi mağduru insanları aydınlattığınız için çok teşekkür ederim. Benim size sorum şunlar olacak. Ben bu önümüzdeki Kasım ayı içerisinde 10 Kasım sonrası tüm 10 günlük ya da tüm Kasım ayı dahilinde İSVEÇ i ziyaret etmek amacıyla İSVEÇ turist vizesi almak istiyorum. Benim şu an pasaportum yok ve ilk kez vize ve pasaport alacak birisiyim. Benim sizden öğrenmek istediğim ilk kez vizeye başvurmak için İSVEÇ e gideceğim tarihten ne kadar süre önce vize başvurusunda bulunmalıyım. Ayrıca bir çok sitede hesabınızda belli bir miktar para bulunması lazım diye okudum. Bu banka hesabının minimum ne kadar olması gerekir bir bilginiz var mı. Çalıştığımız iş yerinde en az ne kadar süredir çalışıyor olmamız gerekir. Davetiye üzerine kaç gün, davetiyesiz kaç gün İSVEÇ’te ikamet edebilirim. Uçak bileti Otel rezervasyonları vizeye başvurmadan en az kaç gün önce yapılmış olması gereklidir. Çok soru sorduguğumun farkındayım. Tüm mesaj ve yorumları okuduğum ve sizin samimiyetinize güvendiğim için her türlü bilgiyi sizden almak istedim. Şimdiden çok teşekkür ederim.
En az 1 ay öncesinde başvuru yapılmasını öneriyorum. Vize başvurusunda ne kadar kaldığını otel rezervasyonu ve uçak bileti ile gösteriyorsan o kadar süre veriliyor. Geri kalan sorularından bazılarının cevapları yukarıdaki yazıda yer alıyor.
Merhabalar. Ben Mayı ayı için Almanya’ya (Stuttgarta) schengen vizesi başvurusu yapıcam. Uçak bileti almak istiyorum. Sorum, dönüş uçak biletimi Stuttgartdan değil de başka yerden mesela Fransa’dan alabilir miyim? ve ya dönüş uçak biletimi esnek bırakabilirmiyim? Konsolosluk sorun çıkartır mı? Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim 🙂
Merhabalar, Benim 10 yıllık Pasaportum var daha yeni.
İlk defa yurtdışına çıkmayı düşünüyorum, gideceğim ülke Hollanda. 5 yıl boyunca geçerli olacak yatma içme konaklama herşey dahil bir davetiyem var. Yalnız şu an herhangi bir yerde çalışmıyorum. Önceden çalışıyordum şuan ara vermek zorunda kaldım. 1 ay boyunca hollanda’da kalmayı düşünüyorum. Banka hesabımda 5 bin TL var, herhangi bir sabıka kaydı veya Askerlik sorunum yok. Sadece bir aylığına gideceğim. Schengen vizesi alabilmem sizce mümkün mü? Yardımcı olursanız çok sevinirim, ilginiz için teşekkürler!
Yukarda da belirttiğim gibi vize alıp alamayacağınızı maalesef ben bilemem. İlk defa Schengen’e başvuruyorsanız, işiniz yoksa vize alma ihtimaliniz daha düşük görünüyor.