Myanmar, dünyanın en gizemli yerlerinden, henüz keşfedilmemiş, dokunulmamış, metalaşmamış bir ülke. Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar, Bengal Körfezi ile Andaman Denizi kıyısında yer alıyor. Tarih boyunca Burma ve Birmanya adları ile anılan Myanmar, 60 milyon nüfusuyla Güney Doğu Asya’nın en büyük ikinci ülkesi.
Uzun yıllar boyunca askerler tarafından idare edilen Myanmar’da birçok yasa, askeri kanunlara göre uygulanıyor. Bölgenin en fakir devletlerinden biri. 2010 yılında dışa açılım sürecinin başladığı Myanmar, 2010’dan bu yana yabancı turistlere kapılarını açtı.
Myanmar Gezi Rehberi
Myanmar (Burma), zengin ve görkemli bir geçmişe, bozulmamış bir Budist kültüre sahip. Ülkenin bundan önceki adı Burma ve Birmanya idi. Darbeyle iktidara gelen askeri rejim ülkede sadece Birmanların değil başka halklarında yaşadığını ileri sürerek Myanmar Birliği olarak değiştirdi.
Çin, Bangladeş, Tayland ve Laos’a komşu olan ülke tam anlamıyla Asya’nın kapalı kutusu. İngiliz sömürgesi olduğu dönemde ülkede altyapı gelişip, demiryolları kurulmuş, bir yandan da Hintli ve Çinli göçü almış. Çok zengin kaynaklara sahip ancak askeri rejimin yanlılarına çekilen peşkeşle 1962’den bu yana dünyanın en fakir ülkelerinden biri haline gelmiş.
Özellikle sağlık sistemi alanında durum çok kötü ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada 190. sırada yer alıyor. 1962-2011 arasında askeri rejimle yönetilen ülke, 2011’den itibaren eski general Thein Sein’in liderliğinde kurulan sivil hükümet tarafından idare edilmeye başlandı, ancak hükümetin önemli bir kısmını eski askerler oluşturuyor.
Ülkeden bahsederken Aung San Suu Kyi’den bahsetmemek olmaz. Kendisi askeri rejime karşı mücadelesi ile tanınan, Gandi, Martin Luther King gibilerin izinden giden insan hakları savunucusu cesur bir kadın siyasetçi. Ordu 6 sene boyunca onu hapsetti ve adını karalamak için her şeyi yaptı.
Anayasa hükümlerine göre Meclisin her iki kanadında Silahlı Kuvvetlere dörtte bir oranında kontenjan ayrıldığı için liderliğini Aung San Suu Kyi’nin yaptığı National League for Democracy (NLD) yaklaşık %80 oy oranıyla, meclis genelinde sandalyelerin yaklaşık %60’ına sahip oldu.
Myanmar Birlik Meclisinde 15 Mart 2016’te yapılan oylama sonucunda, NLD tarafından aday gösterilen Htin Kyaw 652 oydan 360’ını alarak Myanmar’ın yeni Devlet Başkanı seçildi. Yeni Kabine 1 Nisan 2016 tarihinde kuruldu. Ne yazık ki uğruna savaştığı demokrasi uzun süre boyunca ülkeye gelecek gibi gözükmüyor.
Ülkeyi anlamak istiyorsanız George Orwell’in ‘Burma Günleri’ kitabını okumanızı tavsiye ederim. Orwell Myanmar için üç kitap yazmış; Burma Günleri, Hayvan Çiftliği ve 1984!
Ülkedeki etnik gruplardan en önemlileri; Birmanyalılar, Karenler (Uzun boyunlu kabile), Şanlar, Şinler, Kaşınlar ve Kayahlar. Nüfusun %74’ünü Birmanyalılar oluşturuyor. Bunun dışında Bangladeş, Hindistan ve Çin’den gelen göçmenler de ülke nüfusunda az da var.
Ortalama yaşam süresi ise 57. Halk turistlere hiç alışık değil, özellikle Myanmar turu almış turist kafileleri dışında, yalnız gezen turist görünce çok şaşırıyorlar ve uzun süre gözlerini dikip bakabiliyorlar.
UNESCO Dünya Mirası listesinde Pyu Antik kenti (2014) yer alıyor. 1TL= 162,59 Myanmar Kyat. Ağırlık ölçü birimleri peiktha, 1,6kg’a denk geliyor. Uzunluk olarak ise feet ve mil kullanıyorlar.
Myanmar’da her yerde kredi kartı geçmiyor, ancak büyük şehirlerde ve havalimanında bulmak mümkün. Geziniz boyunca harcayabileceğiniz tahmini miktarı dolar ya da euro olarak ülkeye götürüp Myanmar Kyat’ına çevirmelisiniz. Ülkede nakitinizin bitmesi başınıza gelebilecek en kötü şey.
ⓘ Myanmar’a gitmek için ya Myanmar vizesi almanız gerekiyor. Henüz hiç vize deneyiminiz olmadıysa Vize Nasıl Alınır ve Vize Ücretleri Ne Kadar blog yazılarım size yol gösterir.
ⓘ Pasaportunuz yoksa Pasaport Çeşitleri ve Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır yazılarımı okuyun. Yurt dışına çıkarken yurtdışı çıkış harcı ödemeniz gerekiyor. Daha uygun ve verimli bir Myanmar tatili yapmanız için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarına göz atın isterseniz.
Myanmar Gezilecek Yerler 📌
Myanmar‘da en popüler turistik destinasyon Yangon. Ülkede mutlaka görülmesi gereken yerler arasında Mandalay Tepesi, Sagaing Tepeleri, Mingun, Bagan Tapınakları, Shwezigon, Inle Gölü ve Kalaw.
Nüfusun büyük bölümünün Budist olduğu Myanmar’da Altın Tapınak’ın da bulunduğu başkent Yangon, etkileyici tapınakları ile Bagan ve ülkenin eski başkenti Mandalay en bilinen destinasyonlar.
1. Yangon
Yangon, 6 milyon nüfusuyla ülkenin en büyük kenti, eski başkenti ve idari merkez olmanın yanı sıra, Myanmar Budizmi’nin de merkezi sayılıyor. Kuleleri altınla kaplı olan iki ünlü Budist tapınağı, Sule Paya ve Svedagon’a da ev sahipliği yapan şehirde bulunan bu tapınakların altınları her üç yılda bir yenileniyor.
Yenileme esnasında tonlarca altının harcandığı kuleler, gündüzki görkeminin yanı sıra, geceleri ışıklandırma sayesinde dikkat çekici rengi ile oldukça uzaktan bile fark edilebiliyor. Gider gitmez şehir merkezindeki MTT ofisinden haritalar alın. Burada başka şehirlerin de haritalarını bulabilirsiniz. Haritasız yolunuzu bulmanız gerçekten zor.
Kandavgyi Gölü’nün içinde klasik bir saray restoranı olan Karaveik, ilginç görüntülü yapısı ile dikkat çekerken, akşamları geleneksel dans ve kukla gösterisine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, müthiş bir doğaya sahip olan Kandavgyi Doğal Parkı da bu göle ayrı bir güzellik katıyor.
Shwedagon Pagoda’ya gidip en az 2-3 saat geçirin. Halkın huzur bulmaya ve ibadet etmeye gelip tüm günlerini geçirdikleri bu büyük tapınaklar kompleksi adeta şehir içinde şehir gibi.
Bagyoke Auna San Market, Yangon’un merkezinde kolonyal bir yapıdan oluşuyor. İçinde her tür hediyelik eşyanın satıldığı 1600′den fazla işyeri barındırıyor. Kaliteli müziklerin yapıldığı mekânların mevcut olduğu Yangon, Karaoke Barları ile eğlence severlere hitap ediyor. Sinemanın da çok popüler olduğu şehirde düzenli olarak İngilizce filmler oynatılıyor.
Tren istasyonuna gidip Circular Train denen trenlere binin (1$). Bu trenler sık aralıklarla kalkıyor ve 3 saat boyunca şehrin birçok mahallesinden geçip başladığı yere geri dönüyor. Hayatını tren raylarının çevresine kurmuş yerel halkı izlemek için birebir.
Nehrin karşı kıyısına geçin. Liman bölgesindeki teknelerden birini kullanabilirsiniz (gidiş-dönüş 2$). Karşı tarafta ise küçük köylerden oluşan apayrı bir dünya bulacaksınız. İskeledeki Trishaw sürücülerinden birini ayarlayıp dilediğinizce gezin.
Zamanınız varsa 160km ötedeki Kyaikhtiyo Pagoda’ya giden Mon State otobüslerinden birine binin. Bu pagodanın özelliği tepede olması ve uçurumun hemen kenarında fizik kurallarını aşan şekilde düşecekmiş gibi duran ama sabit kalan altın bir kaya var. Bu kaya Myanmar’ın simgelerinden biri durumunda.
Tropikal muson iklimi görülen Yangon’da, genel olarak muson yağışlarına denk gelen dönem Haziran-Eylül ayları. Hava sıcak, nemli ve bulutlu. Kış dönemi ise daha ılıman. Yağış nadir görülür.
2. Mandalay
Mandalay, Myanmar’ın orta kesiminde yer alan ülkenin ikinci büyük şehri. Birmanya sanat ve kültürünün beşiği. Kraliyet Sarayı dışında, şehrin en kutsal Budist tapınağı Maha Myat Muni Paya’da bulunan muhteşem altın Buddha, karışık işlemeleriyle Shwenandaw Manastırı gibi pekçok dini yapı var. En ilgi çekici olan pagoda ve tapınaklar Mandalay Tepesinde yer alıyor.
Mandalay Tepesine adım adım çıkın. Yukarıda tüm şehir, dağlar ve vadiden oluşan muhteşem bir manzara ayaklarınızın altında uzanıyor. Giriş bedava. Mandalay’den 11 km uzaklıktaki Amarapura kasabasına giden pick-up’lardan birine atlayın. Hedefiniz U Bein Köprüsü. Unutmayın, U Bein’de bir tur gidip gelinmeden Myanmar gezilmiş sayılmaz.
Mandalay’in 21 km güneybatısında bulunan Sagaing Tepeleri’ne çıkıp Kaunghmudaw Pagoda’sına gidebilirsiniz. Hemen yakındaki U Min Thonze Pagoda’da ise sıra sıra dizilmiş renkli onlarca Buda heykeli sizi bekliyor.
Mandalay’in diğer önemli bir atraksiyonu Mingun’a yapılacak 11 km’lik bot gezisi. Unutulmaz bir deneyim olduğunu söylüyor herkes, bunun için erken kalkmanız lazım çünkü günün tek botu saat 9’da kalkıyor.
3. Bagan
Bagan’da yanınıza harita ve yeterince su alıp bisiklet kiralayın ve 4400 tapınak arasından dilediğinize sürün. Her gittiğiniz tapınak yeni bir keşif, yeni bir deneyim olacaktır.
Bagan’ın en ünlü pagodası ise Shwezigon diye geçiyor. 1057’de yapılmış bu altın tapınak çok etkileyici (giriş bedava). Ananda Tapınağı’nın içinde devasa altın Buda heykelleri var. Buraya kadar gitmişken hemen yakındaki Bambu Kasabası’na uğramayı ihmal etmeyin.
4. Inle Gölü
Inle Gölü’nde yapılacak tam günlük bir kayık gezisi hayatınızın en unutulmaz günlerinden birini geçirmenize sebep olacak. Keyfini çıkartın, göl insanlarının günlük hayatını hayranlıkla izleyin, ayak kürekçilerinin tek başlarına hem kayığı sürüp hem de nasıl balık tuttuklarını hayretler içinde görün.
Inle Gölü’ne yakın bir 1460m yükseklikteki bir tepede (Tanggyi) her sene Ekim ayında sıcak balon festivali yapılıyor. Denk gelirseniz çok güzel zaman geçireceğinizi garanti ederim. Buranın diğer bir özelliği üzerinde yaşayan çok sayıda tepe kabilesi olması.
5. Kalaw
Eğer bütün bunlardan sonra hala zamanınız ve enerjiniz kaldıysa Kalaw’a giden trek gruplarından birine katılabilirsiniz. Günübirlik, 2 ve 3 günlük yürüyüş seçenekleri var, birini seçin ve Myanmar’ın eşsiz doğasının tadını çıkarın.
Doğallığını koruyan Altın Topraklar’dan başlayıp, Bagan’a uzanmak ve yeni yerler keşfetmek isteyenlere hayat boyu unutulmayacak anılar vaat eden Myanmar bozulmamış Asya dokusu ile seyahatseverleri cezbediyor.
Myanmar nerede 📍
Myanmar bir Güneydoğu Asya ülkesi. Hint Okyanusu’nun kuzeydoğudaki bir uzantısı Bengal Körfezi ile Tayland’ın batı kıyısındaki Andaman Denizi arasında uzanıyor.
Myanmar, kuzey ve kuzeydoğusunda Çin, batısında Hindistan ve Bangladeş, doğusunda Laos ve güneydoğusunda ise Tayland ile komşu.
Myanmar vizesi nasıl alınır 🛂
Yakın geçmişe kadar Myanmar vizesi Türk seyahat severlerin gözünü korkutan ve alması bir hayli uğraştıran bir süreci ifade ediyordu. Ancak Myanmar yönetiminin turizm açılımı ile birlikte ülkeyi ziyaret etmek isteyenler için elektronik vize uygulaması başlatıldı.
E-vize başvurusu sonuçlanan kişilere elektronik vizeleri e-posta ile yollanıyor. Vize sahibi vize çıktısı ile ülkenin uluslararası havalimanlarından Yangon, Mandalay ve Nay Pyi Taw’dan giriş yapabiliyor.
Myanmar devletinin elektronik vize sayfasından yapılan başvurularda 28 gün geçerli, tek girişli turist vizesi 50$, 70 gün geçerli, tek girişli iş vizesi 70$, tek girişli, 28 gün geçerliliği bulunan ekpress turist vizesi ise 56$ ödenerek alınabiliyor.
Myanmar’a nasıl gidilir ✈️
Myanmar’a hava yoluyla ulaşım: Myanmar’a Türkiye’den direkt uçuş yok. Yangon Uluslararası Havaalanı (bazen Yangon Mingaladon Havaalanı olarak da adlandırılıyor), çoğu gezgin için birincil giriş noktası, ancak Mandalay Uluslararası Havaalanı daha çok bağlantılı uçuşa sahip. Çok tercih edilen bir uçuş noktası olmayan Başkent Nay Pyi Taw’a da doğrudan uluslararası uçuşlar bulunuyor.
Türkiye’den Qatar Airways ile Doha aktarmalı, Emirates ile Dubai aktarmalı, Etihad Airways ile Abu Dhabi aktarmalı, Singapur Airlines ile Singapur’dan Myanmar National Airlines, Myanmar Airways International, Jetstar veya Silk Air ile, Kuala Lumpur’dan Air Asia ve Malaysia Airlines ile Myanmar’a ulaşılabilir. Türkiye’den Körfez ülkeleri aktarmalı uçuşlar yaklaşık 20 saat sürüyor.
Havayolu firmalarının düzenlediği uçak bileti kampanyaları duyurularını iyi takip edip Myanmar’a veya Tayland’ın başkenti Bangkok’a ucuz bilet bulmaya çalışın. Bangkok’tan Yangon’a ucuz bilet bulmak kolay. Air Asia ve Nok Air ile Bangkok-Yangon uçuşlarını araştırın.
Bangkok’un düşük bütçeli havayolu firmalarının kullanfığı havalimanı olan Don Mueang Havaalanından Mandalay’a sıklıkla seferler var ve ucuz uçak bileti bulmak daha mümkün. Öncelikle Air Asia ile bu havalimanından Mandalay’a bilet bakın.
Bangkok ana havalimanı olan Suvarnabhumi Uluslararası Havaalanına muhtemelen ilk gidiyor olacaksınız. Oradan Don Mueang Havaalanı arasındaki ulaşım gözünüzde büyümesin. İkisi arasındaki yolculuk bir saat ve ücretsiz servis otobüsü bulabiliyorsunuz. Biraz araştırın.
Tayland’dan Myanmar’a ulaşım: Şu anda Tayland ile Myanmar sınırları arasında karadan seyahat etmek mümkün. Myanmar ve Tayland arasında dört tane sınır kapısı var, ancak turist vizesiyle giriyorsanız bunlardan sadece üçünü kullanabiliyorsunuz.
Mae Sai/Tachileik (Tayland’ın kuzeyindeki Chiang Rai yakınlarında), Myawaddy/Mae Sot ve Kawthaung/Ranong sınır kapılarından e-vize ile giriş yapılabilir. Şu linkte sınır geçişleri hakkında detaylı bilgiler var (İngilizce).
Bizler bir bölgede toplanıp orada koloni halinde mutlu mesut yaşamalıyız!
Bizler kim miyiz? Benliğinde dünyayı keşif aşkı olan, yeniliklere açık, tüm renklere, dillere, inançlara, doğaya saygılı, kendi beyninde ve gönlünde kurduğu o yemyeşil dünyayı, musmutlu yaşamı gerçek dünyada tam manasıyla yakalayamayan insanlar… Kendi dünyasında yaşayan insanlar… Bir olmalıyız, hep birlikte huzur ve mutluluk içerisinde yaşamalıyız kendi bölgemizde. Bu da benim aklımın erdiği günden beri taşıdığım hayal işte.
Yaşasın içimizdeki bitmez tükenmez gezi, keşif, paylaşım aşkı, yaşasın içimizdeki insana ve doğaya saygı, yaşasın hayatı bu güzelliklerle yaşamak!
Orwell’ın diğer iki kitabı ile Myanmar arasında nasıl bir bağlantı kuruldu da, “Orwell Myanmar için üç kitap yazmış…” dediler bilmiyorum ama ben Myanmar’ı görmeyi, Beyond Rangoon filmini izledikten sonra kafama koymuştum.
Özellikle başkentte para gerçekten mesele. Tekinsiz tipler yaklaşıyor ve gizli bir iş yaptıklarını hissettirecek biçimde dövizinizi bozmaya çalışıyorlar. Bunun için kuytu yerlere çağırıyorlar sizi. Soyulacak mısınız yoksa gerçekten döviz mi bozduracaksınız, anlamakta güçlük çekiyorsunuz. “Bozduracağınız dolar tam anlamıyla mükemmel şekilde olmalı…” sözü tamamen doğru. Hatta ilave etmek gerekirse, banka ve döviz bürolarında banknot üzerine bastığı minik kaşeler bile sorun oluşturuyor. US Dolara bu kadar hassa olan adamların kendi paralarının ise, ele alınacak hali olmadığını tahmin edersiniz.
Kim bu kadar kısıtlayıcı bir ortamda, yaşamak ister ki? Allah, sabır versin oradakilere. Ama göl kıyısında yaşayan insanların yaptığı gibi, hala doğal yaşam tarzını sürdürebilenler çok şanslı.
Yazıda Myanmar hakkında Orwell’ın yazdığı kitaplardan bahsedilmesi dikkatimi çekti. Orwell çok severek okuduğum bir yazardır. Fakat 1984 ve Hayvan Çiftliği’ni okudum özellikle 1984’ü şu anda daha iyi kavradım diyebilirim. Çünkü ordada askeri diktayla yönetilen bir ülkenin ironik öyküsü anlatılıyordu.
Büyük merakla okuduğum yazılardan biri oldu. Ülkenin adının askeri rejim tarafından sürekli değiştiğini açıkça anladım çünkü; ben Myanmar’ı Birmanya olarak hatırlıyorum. Verdiğiniz bilgiler için de çok teşekkürederim.
Yazı kabus gibi bir sistemden bahsediyor..
En büyük korku ülkede dolarsız kalmak anlaşılan. İnsanoğlu merak ettikçe Myanmar gezginsiz kalmayacak. 🙂
Heyecan verici bir yazı olmuş. Teşekkürler…
Oralar o kadar gitmek istediğim yerler ki. Farklı coğrafyalar, farklı kültürler. Hindistan’a gitmek istiyorum dediğimde bile arkadaşlarımın heves kırıcı sözlerini anlatmak dahi istemiyorum. Dünya o kadar büyük ve kendini sınırlamak o kadar kötü ki benim gözümde. Sizin yaptığınızı da ayrıca çok takdit ettiğimi belirtmek istiyorum. Bence dünyayı gezmek insanın kendisine yapabileceği en iyi şey.
Görmek istediğim yerlerden birisi. İlk fırsatta gideceğim. Uçak biletleri pahalı.
Myanmar’in nerde oldugunu bilmeyiz, Budist-Musluman sorunlariyla ne cok gundeme geldi. Muslumanlari katlediyorlar diye medya kampanya yapti. Oysa orada olan olumlerin daha fazlasi 1 gunde hemen sinirimizdaki Suriye’de yasaniyor.
Dünyada nerede böyle geri kalmış dediğimiz yerler varsa oralar bence en güzel yerler. Sınırlar açıldı mı, Batılılar, gözünü para bürümüş şirketler akar oralara. hem doğasını hem de insanını, kültürünü bozar.
Her şeyi satar bunlar. Kültürü de, insanı da..
Myanmar benim görmeyi çok istediğim yerlerden biri. Ne yazık ki yakın gelecekte gidebileceğimi sanmıyorum. Güzel yazılarınız ve fotoğraflarınız sayesinde doyurucu bilgiler ediniyoruz, teşekkürler.
Burma’daki askeri yönetim ülkedeki sıkıyönetimi gevşettiğinden yaptırımlar kaldırıldı, bunun sonucu da Burma’ya turist akını olmuş. Benim de araştırmalarıma göre fiyatların 2 katına çıktığı yönünde. İleride yeteri kadar otel ve turizm servisleri faaliyete girince sıkıntılar kalkar ve rekabet başlar diye düşünüyorum.
Myanmar’a gitmek kısmet olmadı. Bir garip haller oldu, Bangkok Myanmar Büyükelçiliğine gittim kapalıydı, bilet almaya çalıştım kredi akrtı güvenlik şifresi gelemedi bir türlü..
Fiyatlar zaten her baktığımda katlanarak artıyordu. Bangkok’tan Myanmar uçak bileti bile 400$ olmuştu. Yan komşu yani. Ben de erteledim.
Gelecek bir tarihte o toprakalrda dolaşacağım, eminim, ama bakalım ne zaman olacak.
Ben de arkadaşımın yanına temelli gıdecem. Visa ATM kartımı orada kullanabilir miyim? Bangladeş’ten kara yolu ile gıdecem, sınırda vıze alabılır mıyım?
Mahmut bey, yukarıda belirtildiği gibi ülke henüz kredi akrtı ve ATM kullanımı yok.
Henüz aldığım bilgilere göre Yangon gibi büyük şehirlerde 1-2 tane yeni yeni kurulmuş, ama riske girilir mi bilmiyorum.
Myanmar vizeniz olmadan ülkeye giriş yapamazsınız. Ülkeye sadece havayolu ile girebilirsiniz. En azından şu an öyle.
Ayrıca Haziran 2013 tarihi ile Myanmar Türklere vize vermiyor. İleride değişir mi bilmem, Bilginize.
Abi gezi yazılarında şu ülkelerin siyasi tarihlerinden bahsediyosun ya, böyle güzel kendi halinde saf insanların yaşadığı ülkeleri avrupalıların işgal edip bozması beni çok üzüyor açıkcası.
İşin kötü yanı bu ülkelerdeki asimilasyonu hızlanarak devam ediyor. 15 sene içinde bu kültürel çeşitlik kaybolucak şehirlerin kimlikleri ortadan kalkıcak gibi geliyor bana.
Globalleşme dedikleri bu olsa gerek. Sınırlar açılır, tüm endüstriler oraya üşüşür. Kaynaklar ucuza kapatılır, zenginler daha zengin edilirken, fakirler fakirleştirilir, 3 kuruşa köle olarak endüstriye hizmet eder hale getirilir. Kültürel yozlaşma ve başkalaşma başlar. Endüstri sadece kaynakları sömürmeye gelmemiştir, birlikte kendi kültürünü de getirir. Özünde daha çok tüketim vardır.
Bu her şeyi değiştirir. Eskiyle bağlar kopar, yeni yaşam yada adı her ne ise ona da aidiyet olmadığından kaybolmuş bir nesil çıkar ortaya. Bu nesil de yönlendirilmesi ve kontrol edilmesi kolaydır. Hele karnı da açsa, karnını doyur istediğini yaptırırsın.
Biz gezginler de istemeyerek veya bilinç dışı bu başkalaşıma katkıda bulunuruz. Gezip, görelim, öğrenelim deriz ama her temas ettiğimiz coğrafya, dokunduğumuz her hayat değişir. Uçak kullanacaksın, otele gideceksin, restoranda yemek yiyeceksin, tur organizasyonlarına katılacaksın…. Endüstrinin müşterisi olunca sonuçlarının da sorumlusuyuz.
Dünyada çok az yer kaldı, hala eskiyle bağını koruyan ve içine kapalı yaşamış. Kötü olan ne eski hayatları memnun ediciydi ne de geleceklerinde onları iyi bir hayat bekliyor. Geçmişte askeri düzen, yasaklar, açlık hakimdi, gelecekte de gönüllü kölelik olacak.
Bu ülkenin her yanı tapınak diye okumuştum. Tapınaklar ülkesi 🙂
Cektiginiz fotolarin haricinde yoresel olarak verdiginiz bilgilerde cok yararli oluyor,Takip etmeye devam 🙂 …
Teşeküürler, bu makaledeki fotoğraflar creative commons izni olan Flickr üyesinden alındı. 🙂