Myanmar, Altın Tapınak’ın bulunduğu başkent Yangon, kültürel ve ruhani eski başkent Mandalay, tapınaklar şehri olarak anılan Bagan ve Inle Gölü manzarası ile dikkate değer gizemli bir ülke. Gizemli, çünkü 2000 yıllık görkemli tarihi olan bu ülke yıllardır askeri cunta ile yönetiliyordu. Burma üzerindeki yaptırımların kalkmasıyla birlikte görülmemiş bir turist akını başladı.

Muhteşem tapınakları, zengin geleneksel kültürü ile dünyanın geride kalan nadir bozulmamış gizemli ülkelerinden biri olan Myanmar, artan turizm ile birlikte asla o eski gizemli ülke olmayacak gibi görünüyor. Beklenen diğer bir şey de bu gelişmelerle birlikte Myanmar turu fiyatlarını artırması.

Mynamar-Burma- Pagoda
Pagodalar

Myanmar vize süreci çok değişken olduğundan güncel bloglardan veya Myanmar yurtdışı elçiliklerinden bilgi almakta fayda var. Normalde pasaport fotokopisi, kredi kartlarının fotokopisi, otel rezervasyonu ile gidiş dönüş biletlerinin fotokopisi ile Bangkok’ta Myanmar vize başvurusunda bulunabilirsiniz.

Myanmar Vizesi Güncel Bilgi

Myanmar vizesine Bangkok’dan başvurulabiliyor. Bangkok Myanmar Konsolosluğuna gittiğinizde size sıra numarası ve doldurmanız için bir form veriyorlar. Form 2 sayfadan oluşuyor, bir sayfada kendinizle ilgili bilgiler var. Mesleğiniz, nerede yaşadığınız, pasaport bilgileri… Diğer sayfada Myanmar’ a ne zaman gideceginiz, ne kadar kalacağınız, nerede kalacağınız bilgileri isteniyor.

Malta

Serbia

Bu formla birlikte 2 adet fotoğraf ve pasaport fotokopisi isteniyor. Fotokopi ve fotoğraf için konsolosluğun yakınında yerler var. Oradan temin edebilirsiniz. Aynı gün vize istediğinizde Myanmar vizesi için 70$ karşılığı Tayland Bahtı olarak ödüyorsunuz. Eğer birkaç gün sonra almak istiyorsanız bu fiyat biraz daha düşük. Parayı ödediğinizde öğleden sonra saat 15’teen sonra gidip pasaportunuzu alıyorsunuz.
*Güncelleme: 21 Ocak 2019

Myanmar Konsolosluğu

Myanmar’ın Türkiye’de büyükelçiliği bulunmuyor. Yunanistan, Mısır veya Fransa üzerinden vize alan arkadaşlar var. Dışişleri bakanlığının sayfasındaki Myanmar vizesi hakkında bilgiler:

Diplomatik, hizmet, hususi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabidir. Myanmar’ın ülkemize akredite Kahire Büyükelçiliği vize vermektedir. Kamu görevlileri, iş adamları ve Myanmar’a tur düzenleyen seyahat acentelerinin isimlerini bildireceği turistler, Yangoon’da iş ilişkisinde bulundukları kurum ve firmalar aracılığıyla, ilgili makamlardan önceden izin almak kaydıyla Yangoon Havaalanında vize alabilirler.

Anılan ülkenin Mısır’daki Büyükelçiliği’nin irtibat bilgileri aşağıda sunulmaktadır. Ayrıca, Myanmar’ın Ankara’da Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır. Myanmar Kahire Büyükelçiliği (Mısır) Tel : 202-340 41 76, Faks : 202-341 67 93

Myanmar vizesi almanın en iyi yolu Bangkok Myanmar Konsolosluğu’na başvurmak. Zaman zaman siyasal olaylar Myanmar vize sürecini olumsuz etkileyebiliyor. Yine de güncel bloglardan detaylı araştırın mutlaka. Aşağıdaki yazılar benim Mayıs 2012 tarihli gezimin ve o zamanki Myanmar gezisi planlama blog yazım:

Myanmar - By exfordy @Flickr
Myanmar – By exfordy @Flickr

Bangkok, KhaoSan Road’tan taksi ile Myanmar Elçiliğine gitmek 35 dakika tutuyor (150-250 Baht). BTS (SkyTrain) ile Surasak durağında inip, 10 dakika yürüyerek elçiliğe ulaşmak daha ekonomik bir seçenek.

Myanmar Online vize sayfasından e-vize almak mümkün. Kredi kartı ile ödeme yapılıp, kendilerine e-mail ile gönderilen Approval Letter print edip, ülkeye girişte pasaportla birlikte vermesi gerekiyor.

Myanmar vize işlemleri

Myanmar vize işlemleri için, beyaz arka plana sahip 2 renkli fotoğraf, pasaport fotokopisi ve myanmar vize başvuru formu gerekiyor. Bunları elçilik yakınlarındaki dükkanlardan edinebiliyorsunuz. Vize başvuru için 09.00-11.30 arası başvuru kabul ediliyor.

Ben 8.30’da gitmiştim, bekleyen 7 kişi vardı. Burma vizesi başvurusu sonrası onaylanmış vizeyle birlikte pasapor teslimi 2 gün sonra 15.30-16.30 arasında yapılıyor. Vize ücreti 900 Thai Baht ($30 USD). Eğer aynı gün içerisinde vize alınmak isteniyorsa 1270 Thai Baht ($43 USD) ödemek gerekiyor. (Güncel bilgi: Aynı gün için vize şu an 70$)

Bangkok turizm acenteleri aracılığıyla 1400 Baht ödeyerek Myanmar vizesi almak ise diğer bir alternatif. 28 gün geçerli olmak üzere vize veriliyor. Süre aşımları durumunda, ülkeden ayrılırken 3$/gün tahsil ediliyor.

Karadan sınır geçişiyle ülkeye giriş hakkında net bir bilgi yok. Tayland’ın kuzeyindeki Chiang Mai’de, bir acenteye sorduğumda Türk vatandaşlarına izin yok cevabını almıştım. Bangkok’tan Myanmar vizesi almış olsaydım giriş için izin vereceklerini zannediyorum. Bazı ülke vatandaşları için ülkeye girişte, sadece vizenin yetmediği ve travel permit belgesinin olması gerektiği bilgisi de geçiyor.

Myanmar vizesi-Myanmar-Airways
Myanmar Vizesi, Myanmar-Airways

Bir zamanlar Asya’nın en zengin ülkelerinden biriyken, cunta ile yönetilmeye başlandıktan sonra fakirleşip kapalı kutuya dönüşen ülkeyi görmeye niyetim vardı. Myanmar vizesi almak için Bangkok’taki Elçiliğe gidişim ve elçiliğin Budistlerin en önemli dini günlerinden biri olan Buddha Günü (Vesak Day-Teacher’s Day) nedeniyle kapalı olması seyahatimde rota karmaşası yaşadığım anlardan biri oldu.

Myanmar Turu

Ülkeye giriş yapmak için yanınızda 300$ ve dönüş uçak bileti olması gerekiyor. Elinizdeki Doların da çok temiz, kusursuz olması atlanmaması gerek bir nokta. Ülkede uluslararası kullanılan VISA veya Master Card ATM makinaları her yerde olmayabileceğini aklınızda bulunudurun.

Rehber kitaplarda geçen konaklama, ulaşım ve yeme-içme fiyatları ise çoktan eskimiş. Her takip ettiğimde, günlük gezi masrafları eskisinin 2 katı artmış olarak görüyorum.

Myanmar -Burma
Myanmar – By exfordy @Flickr

Yangon’da Yapılacak Şeyler

  • Gider gitmez şehir merkezindeki MTT ofisinden haritalar alın. Burada başka şehirlerin de haritalarını bulabilirsiniz. Haritasız yolunuzu bulmanız gerçekten zor.
  • Shwedagon Pagoda’ya gidip en az 2-3 saat geçirin. Halkın huzur bulmaya ve ibadet etmeye gelip tüm günlerini geçirdikleri bu büyük tapınaklar kompleksi adeta şehir içinde şehir gibi.
  • Kandawgyi Gölü’ndeki yüzen tapınağı (Karaweik) yakından görün. Dilerseniz göl çevresinde yürüyüş yapabilirsiniz ancak girişin 2000 Kyat olduğunu belirteyim.
  • Tren istasyonuna gidip Circular Train denen trenlere binin (1$). Bu trenler sık aralıklarla kalkıyor ve 3 saat boyunca şehrin birçok mahallesinden geçip başladığı yere geri dönüyor. Hayatını tren raylarının çevresine kurmuş yerel halkı izlemek için birebir.
  • Nehrin karşı kıyısına geçin. Liman bölgesindeki teknelerden birini kullanabilirsiniz (gidiş-dönüş 2$). Karşı tarafta ise küçük köylerden oluşan apayrı bir dünya bulacaksınız. İskeledeki Trishaw sürücülerinden birini ayarlayıp dilediğinizce gezin.
  • Zamanınız varsa 160km ötedeki Kyaikhtiyo Pagoda’ya giden Mon State otobüslerinden birine binin. Bu pagodanın özelliği tepede olması ve uçurumun hemen kenarında fizik kurallarını aşan şekilde düşecekmiş gibi duran ama sabit kalan Altın bir kaya var. Bu kaya Myanmar’ın simgelerinden biri durumunda.
Myanmar - Budist Rahipler
Budist Rahipler, Myanmar – By exfordy @Flickr

Daha detaylı bilgi için: Myanmar NotlarıBekran Sarsılmaz

Day 642: Tayland:9 Bangkok, 6 Mayıs 2012

Serbia

26 Yorumlar

  1. Herkese merhabalar, ben su an Bangkok tayim, yarin vize almayi planliyorum, fakat merak ettigim birsey var, vizeyi yarin alicam ve yarin mi olucak vizenin baslangic tarihi? Yoksa baslangic tarihini ben belirleyebiliyor muyum? Bir de ucakla degil, otobuale gecmeyi planliyorum, cunku daha ucuz, oyle bir durumda beni iceri almamalari soz konusu mu?
    Kafamda deli sorular, buradan baska bir yerine gidicem Tayland in, fakat isimi halletmeden cok zor gozukuyor, bana sans dileyin 🙂

  2. Kemal bey merhaba,
    Ben su an Tayland’dayim ve onceden gezecek yerleri belirlemedigim icin sagdaki soldaki ulkelerin vize uygulamalarindan dolayi burada sikismis gibi hissediyorum. Sizin sitenizi de takip ediyorum ama simdi baktigim kadariyla 2014 Eylul’de yayinlanan bu haberde Myanmar icin Turk vatandaslari da e-visa basvuru sistemine dahil edilmis gorunuyor:

    http://www.mmtimes.com/index.php/national-news/11566-ministry-to-expand-e-visa-to-more-nations-airports.html

    Bu konuda bir bilginiz varsa ve paylasabilirseniz cok sevinirim. Tesekkurler, sevgiler.

  3. Sanırım kafanızda muhafazakar bir tip olduğumu canlandırdınız,hiç alakası yok 🙂 seyahat seven biri olarak okudum yazınızı aslında ama sonrasında da siz orayı görmüş birisiniz ne olduğunu sizden öğrenme amaçlı sordum. Benim için önemli olan başta çocuklar, din dil ırk asla değil, gördüğüm resimler facia,insan kabul edemiyor… Elbette sizin gittiğiniz bölge o bölge değil ama bilginiz vardır diye düşündüm ve tabi dürüst olayım; son olarak da turizmden bile evet para kazanmasınlar diye düşündüm. Umrumda değil denebilecek görüntüler değil bence görmediğiniz için belki tepkiniz böyle…

    Afrikada durum ayrı facia bilmediğimi, umursamadığımı nerden çıkardınız… Benim için konunun dinle gram alakası yok inanın, ama canlı canlı yakılan çocukları görüp sonra da tapınaklarını hadi bi gezelim diyemiyorum.

  4. Arkadaşlar 5 ocak guncellemesi yapayım. Biraz önce Bangkok Myanmar Konsoloslugundaydim. 2 fotoğraf ve 1 pasaport fotokopisi ile ilgili formu doldurmak yeterli. Kredi karti veya uçak bileti isteyen olmadı.

    • Güncelleme için teşekkür ederiz. Ben otostop ile Tayland’in kuzeyinden karadan ülkeye girmeyi planlıyorum. Hiç çevrenizde yapan ve ya karadan giren gördüğünüz var mı?

      Teşekkür ederim.

  5. Arkadaşlar Kasım 24 Myanmar’da döndüm. Bangkok’tan MYANMAR ve LAOS vizeleri kolaylıkla alınıyor. Pasaport fotokopisi, Kredi Kartlarının fotokopisi, hotel rezarvasyonu ve gidiş dönüş biletlerinin fotokopisi 2 saat sonra vizeler okey.

  6. Selam .benim sorum 10. Ay 2014 te Myanmar gitmek istiyorum. Ankara’dan vize alabilir miyim? vizeyi kaç günlük veriyorlar? 3 aylık mı, 1 aylık mı? Son gelişmelerle ilgili bilgi verirseniz memnun olurum. Türk vatandaşıyım. Teşekkürler.

  7. 14 agustos 2014 tarihi itibariyle Myanmar vizesi almis bulunuyorum. Pasaportdaki resim olan sayfanin 1 fotokopisi, 2 resim. Bangkok gidis donus ebilet fotokopisini ekstradan ekledim. Disarida sirada beklerken zaman kaybetmemek icin 5 Baht’a form satin alabilir yada iceri gecince ucretsiz temin edilebilir. Forma resim yapistirmayi disardaki satici yapiyor. Formu doldurken, din, deri rengi, goz rengi, sac rengi, boy gibi alanlar ve is tecrubeleri doldurulmasi gerekiyor. Ekspress vize 1260 baht.1$ 31 Baht.Bol şanslar.

  8. Merhaba,
    “Haziran 2013 itibariyle Tayland Myanmar elçiliğinden Myanmar vizesi Türklere artık verilmiyor.” bu notunuz hala geçerli mi, bilginiz var mı?

    • Maalesef bu konuda bilgim yok, ancak bildiğim kadarıyla devam ediyor. Geçmişte kolaylıkla vize veren Laos’da aynı uygulamalara geçmiş. Vietnam, Laos ve Myanmar Türk pasaportuna tur almadan maalesef vize vermiyor görünüyor. Türkiye’deyken vize almaya veya tur firmaları ile gitmeye çalışın derim. Güncel bilgi bulursanız, bu sayfaya yazmayı lütfen ihmal etmeyin. Teşekkürler.

  9. Çok yararlı bir yazı olmuş elinize ve fotografçı gözünüze sağlık Kemal bey. En önemlisi de şu yapılması gerekenler listesi yani bunları her zaman bir kenara not alırım yolumuz düştüğünde yapmayı denerim :)) tüm detaylı bilgiler ve açıklayıcı yazınız için çok teşekkürler…

  10. Ben Bangladeş’ten Myanmar’a arkadaşımın yanına giteceğim. Orada bungalow tipi evler çok ucuz oldugunu gördüm internetten, günlük 2-3 dolar. Ben sahil tarafı seviyorum. Orda visa banka atm kartımı kullanabılır mıyım. Emeklıyım, çunku ben orda olursa temellı kalacam bır bılgınız var mı? Bu konuda veya sızler bana orda kalacak yer tavsıye eder mısınız? Ucuz bungalowlar veya ücretsiz tapınaklar?

    • Myanmar gelişmemiş bir ülke, hem ekonomik, hem siyasal hem de demokratik haklar konusunda çok gerilerde bir ülke. yaşam aşrtları konusunda iyi bir seçenek olur mu bilemiyorum.

      Yılalrca dünyaya kapalı olduğundan, uluslararası markaların dda giremediği bir ülkeydi; bunlar arasında Visa ve MasterCard da var tabi. Bu yıl gelişen turizm ile birlikte ATM makinalarının yavaş yavaş kurulduğu söyleniyor, net bir bilgim yok. yangon’da olduğu aban söylenmişti. Nakit dolar ile gitmeniz en iyisi.

      Konaklama konusunda size tavsiye verecek bilgiye sahip değilim.

    • Subat ayinda 2 haftaligina Myanmar’daydim. ATMler cok yaygin olmasa da havaalaninda ve belli basli turistik sehirlerde mevcut. Konaklama acisindan Myanmar diger Guney Dogu Asya ulkelerine kiyasla cok daha pahali. Yogun talep ve arz oldugu ucun fiyatlar yuksek. Ben 30 dolardan asagi oda bulamadim. Yangon disinda hostel de yok.

      Ulasim da ucuz sayilmaz, cunku turist fiyatlari var. Sahil tarafina gitmedigim icin orayla ilgili bilgim yok ama Bagan’a ve Inle Golune kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim.

      • Merhaba,
        Myammar’a Tayland’dan geçmeyi planlıyorum demişsiniz. Böyle mi yaptınız ve vize konusunda bir sorun çıkardılar mı ? Ben de gitmeyi planlıyorum ama Türk vatandaşlarına sorun çıkarttıklarını duydum?

        Teşekkürler

        • Ben her yil Myanmar’a giderim, esim oralidir. Şu an İngiltere’de yasiyorum. Myammar’da gitmedik kose bucak birakmadim. Her tarafi cok iyi bilirim. 28 gun gider Tayland’a doner, tekrardan 28 gun daha kalirim. 3-4 gun gecerse 12 dolar verip cikarim. Eskiden askeri cunta vardi, su an Myanmar gezisi yapmak biraz daha kolay. Tam 12 yildir her sene giderim. Daha fazla yardim icin bana email gonderebilirsiniz. Hurmetler.

  11. 3-4 aylik Güney Dogu Asya gezisindeyim (Şu anda Langkawi Adası’ndayım). Yaklasik 2 hafta sonra Tayland’dan Myanmar’a gecmeyi planliyorum. Kalacak yer konusundaki tavsiyeleriniz olursa cok memnun kalirim.

  12. Couchsurfing’den evimize misafir olan bir Kanadali cift Myanmar hakkinda bize cok bilgi verdi. Onlar cok sevmisler Myanmar’i ve anlata anlata bitiremediler.

    Esimle ben bu yaz Myanmar’a gitmeye karar verdik. Otel fiyatlari korkunc pahali. Bu maliyetler simdiden bizi dusunduruyor. Bir de su vize olaylari da garip yani. Disisleri bakanligi bu ise el atmali.

    • Evet, 2013 yılı popüler destinasyonlar listelerinde Myanmar ilk sırada yer alıyor. Öyle ki bir çok popüler acentanın Mayanmar Turu programları dolu. Tabi bahsettiğim uluslararası acentalar.

      Artan taleple birlikte, var olan konaklama seçenekleri yetersiz kaldığından otel fiyatlar her geçen gün biraz daha yükseliyor. İleride yeni guest house veya hostel gibi seçeneklerin artmasıyla yeni alternatiflerin oluşacağı ve düşük bitçeli seyahat edenelrin daha az bütçe ile Myanmar gezisi yapabileceklerini düşünüyorum.

      • Merhaba, kafama takılan orayla ilgili gelen katliam haberleri, tüm bu görüntüler gerçek değil mi? Sizler inanmıyor olmalısınız takmıyor olamazsınız diye düşünüyorum. Bu konuda bilgi sahibiyseniz lütfen paylaşın. Ben ve çevremde birçok kişi üzüntüden delirmek üzereyiz. Özellikle diri diri yaktıkları çocuklar bebekleri gördükçe şuan burada ne gezisinden bahsettiğinizi anlamakta zorluk çekiyoruz.

        • Orada neler olduğunu bilmiyorum ve beni şu sayfalarda bağlamıyor. Eğer bağlasaydı sadece Maynmar’daki olaylar değil, Afirka’da her saniye ölen öldürülen insanlardan dolayı tüm hayatım zindan olur, 1 saniye bile normal br hayat yaşayamazdım. Ölen Müslüman olunca değerli, olmayınca umrunuzda değil anlıyorum ben cümlenizden. Gazetelerimizin ikinci sayfasını açın ve okuyun.

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz