Muğla‘nın kuzeybatısında yer alan Milas, Söke-Bodrum ve Yatağan-Bodrum karayolunun en önemli kavşak noktası. Karya Uygarlığına ve Menteşe Beyliği’ne başkentlik yapan, tarihi derin ve köklü bir tarihi geçmişe sahip olan ilçe, düzenli kent merkezi, antik kalıntıları, tarihi değeri bulunan eserleri ve evleri, canlı çarşısı, dünyaca ünlü Milas halıları ile tanınıyor.
Muğla’da bulunan iki havalimanından Milas-Bodrum Havalimanı’na da ev sahipliği yapan ilçe yaz aylarında Bodrum’a gelmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin ilk adım attıkları nokta oluyor. Birçok kişi için Bodrum’a giderken yolda verilen mola yeri gözüyle bakılan ilçe, tarihi ve turistik değerleriyle keşfedilmeyi hak ediyor.
Milas hakkında kısa bilgiler 🇹🇷
Muğla’nın 13 ilçesinden biri olan Milas, Muğla’nın ikinci büyük yerleşim bölgesi. Sodra Dağı’nın eteklerinde, kendi ismini taşıyan ovada kurulu olan ilçede ilk yerleşimin MÖ 1000’li yıllarda kurulduğu biliniyor. İsmini rüzgar tanrısı Alios’un soyundan gelen Mylasos ya da Mylasa’dan alan ilçe, Karya Uygarlığı’nın milli tanrısı Zeus Karios Tapınağı’na ev sahipliği yapıyor. Karyalıların hac yeri konumunda olan ilçe Karyalılardan sonra Menteşe Beyliği’ne başkentlik yapmış.
Çevresindeki zengin mermer yatakları nedeniyle ‘Mabetler Şehri’ olarak da anılan Milas, 3 binyıllık kesintisiz kültür birikimine sahip. Sırasıyla Karya, Bizans, Selçuklu, Menteşe Beyliği ve Osmanlı’nın hüküm sürdüğü ilçe çok zengin bir tarihi geçmişe sahip. Günümüzde daha çok Bodrum’a giderken yolda mola verilen bir yerleşim yeri gözüyle bakılan Milas, Bodrum’un popülaritesi karşısında geri planda kalsa da tarihi evleri, düzenli kent planı, çarşısı, halı dokuma geleneği ve antik kentleriyle birkaç saatten daha fazlasını hak ediyor.
Milas’ın yüzölçümü 2 bin 167 km², Milas’ın nüfusu ise 141 bin.
ⓘ Daha uygun bir Milas tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki uygun otel nasıl bulunur, vize/pasaport, hayat kurtaran akıllı telefon uygulamaları blog yazılarım size yol gösterebilir.
Milas nerede 📍
Milas, Muğla il merkezinin kuzeybatısında, Sodra Dağının eteklerinde uzanan verimli Milas Ovası’nda kurulu. Muğla’nın ikinci en büyük yerleşim yeri olan ilçe, Ege Bölgesi’nde yer alıyor.
ⓘ Milas gezinizde, sıklıkla kullandığım, uygun fiyata oda/ev kiralayabileceğiniz Airbnb‘yi deneyin. Burayı tıklayarak Airbnb’ye kaydolunca 160TL kazanırsınız. Otel rezervasyonu için ise Booking her zaman ilk tavsiyem. Buraya tıklayarak rezervasyon yapabilirsiniz ✔️
Milas’a nasıl gidilir ✈️
Milas’a uçakla nasıl gidilir: Milas, hava yolu ulaşımı açısından Türkiye’nin en şanslı ilçelerinden. Muğla’da sınırlarında yer alan iki havalimanından biri olan Milas-Bodrum Havalimanı, Milas ilçesinde bulunuyor. Milas-Bodrum Havalimanı’na hem Türkiye’den hem de Avrupa’nın birçok kentinden direkt uçak seferleri düzenleniyor.
Milas-Bodrum Havalimanı’ndan Milas’a nasıl gidilir: Milas-Bodrum Havalimanı, Milas’ın 17 km güneyinde yer alıyor. Havalimanından Milas’a yalnızca Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin MUTTAŞ firmasının otobüsleri ile toplu ulaşım hizmeti veriliyor. Muğla’nın merkez ilçesi Menteşe ile Yatağan, Milas ve havalimanı arasında sefer yapan otobüslerde ayakta yolcu almak yasak olduğundan Milas’tan havalimanı yönünde yer bulmak zor olsa da havalimanından Milas’a gidişlerde yer bulabilirsiniz. MUTTAŞ otobüsleri uçak iniş saatlerine göre esnek tarife ile çalışıyor.
Milas-Bodrum Havalimanı’ndan Milas’a ulaşım için araç kiralama, taksi, özel transfer aracı seçeneklerini de kullanabilirsiniz. Ayrıca, ilçe merkezine 203 km uzaklıktaki İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan ve 150 km mesafedeki Dalaman Havalimanı’ndan da Milas’a ulaşım mümkün.
✈️ Ucuz Uçak Bileti Nasıl Alınır
✈️ Uçak Bileti Kampanyaları Nasıl Bulunur
✈️ Türkiye’nin En İyi Online Uçak Bileti Satış Siteleri
✈️ En Ucuz Uçak Bileti Ne Zaman Alınır
Milas’a kara yoluyla nasıl gidilir: Milas Muğla’ya 65 km (1 saat), Aydın’a 95 km (1,5 saat), İstanbul’a 740 km (10 saat), Bursa’ya 510 km (6 saat 40 dakika) ve İzmir’e ise 190 km (2,5 saat) uzaklıkta bulunuyor. Kendi aracınızla Milas’a ulaşmak isterseniz İzmir-Aydın otoyolunu ve devamında Söke-Bodrum Karayolu’nu kullanabilirsiniz.
Türkiye’nin birçok büyük şehrinden Bodrum’a gidişte geçilmek zorunda olması nedeniyle tüm Bodrum otobüslerinin güzergahında yer alan Milas’a özellikle yaz aylarında farklı otobüs firmalarının Bodrum ve direkt Milas seferleri ile ulaşabilirsiniz. Ayrıca Milas-Güllük-Bodrum-Yatağan-Muğla arasında dolmuş bağlantısı bulunuyor. Terminale ulaşım ise dolmuş ve servis araçlarıyla sağlanıyor.
Milas gezilecek yerler 📌
Milas sokaklarında görebileceğiniz tarihi evler, tepesinde leylek yuvası bulunan binlerce yıllık Roma sütunu, Turhan Selçuk Karikatür Evi, içerisinde deniz kabuğu koleksiyonerinin yaşadığı Çöllüoğlu Hanı, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesindeki açık hava müzesi Uzunyuva Anıt Mezarı ve Müze Kompleksi Milas’ta görülecek yerler arasında.
İzmir’den Milas’a gidiyorsanız, Ege’nin en büyük gölü olan Bafa Gölü‘nden de geçeceksiniz demek. Bafa’daki Kapkırı Köyü görülmeye değer. Eski Herakleia’nın üzerine kurulu olan köy 300 nüfuslu.
Çok zengin bir tarihi geçmişi bulunan Milas’ta 27 antik kentin kalıntıları bulunuyor. Bu antik kentlerden İasos, Karyalıların hac merkezi Labranda Antik Kenti, Euromos ve Heraklia ziyarete açık. Dünyanın 7 harikasından biri olan Halikarnasos Mozolesinin küçük bir kopyası olduğu düşünülen Gümüşkesen Anıtı da Milas’ta gezilecek yerler arasında. Yine çok uzakta olmayan Yatağan’daki Stratonikeia Antik Kenti ile Lagina Hekate Antik Kenti listenize eklenebilir.
Muğla’nın sahip olduğu zengin kültürel ve tarihi değerlerine rağmen turizm anlamında hakkı yenilen ilçesi Milas, antik kentleri, geleneksel evleri, ilginç bacaları, temiz havası ve huzurlu atmosferi ile keşfedilmeye değer.