Kızıldeniz, Afrika ile Asya’da yer alan Arap Yarımadası arasında uzanan Kızıldeniz, Bab el Mendeb Boğazı ile Hint Okyanusuna, Süveyş Kanalı ile de Akdeniz’e bağlı. Sina Yarımadasının güney ucunda yer alan Şarm El Şeyh’te, 10 yıl önce yaptığım bir tatilde, Kızıldeniz ile ilk defa tanışma fırsatı bulmuştum.
Kızıldeniz’e aşık olduğumu her fırsatta dile getiriyorum. Bana hep ilginç gelen rengi ve kıvamı, deniz altı yaşamının renkliliği, balıklar, yunuslar, mercanlar… Bunu anlamak için dalış yapıyor olmanız da gerekmiyor. Daha önce yarı deniz altı ile Kızıldeniz gezimin videosunu da paylaşmıştım. Sırf bu denizaltı ile bile şahit olunan deniz yaşamı insana scuba dalış sertifikası almaya iter!
Denizin dokusu, rengi, deniz altı yaşamının renkliliği ve zenginliği, o zamana kadar hiç şahit olmadığım bir deneyimdi ve beni büyülemişti. İlkler hep hafızada yer ediyor zaten. İlk amatör dalışımı ve hatta ilk şnorkelle yüzme deneyimini de Kızıldeniz’de yaşamıştım.
Kızıldeniz Dalış Turu
Bu defa, profesyonel bir dalgıç olarak Hurgada, Kızıldeniz’de, hayatımın yine ilklerinden birini yaşadım. 7 gece, 8 gün süren, tekne konaklamalı, profesyonel bir dalış organizasyonu ile Kızıldeniz’deydim. İstanbul’da yer alan ve dalış turları düzenleyen VipScuba ile bu defa Kızıldeniz’e geldim.
Şimdiye kadar dünyanın bir çok yerinde dalış sporu yapma fırsatım olmuştu. Bali, Filipinler, Malezya, Borneo, Tayland… Böylesi kusursuz denebilecek bir organizasyonla ilk defa karşılaştım ve bunu ülkemizden birilerinin yapıyor olmasından da gurur duydum.
Türk Hava Yolları ile gerçekleştirdiğimiz, 2,5 saatlik, konforlu bir direkt uçuş ile, İstanbul’dan Mısır’ın tatil şehri Hurgada’ya uçtuk. Havalimanında pasaport kontrolü geçtikten sonra otobüslerimize bindik. Kısa bir yolculuk sonrası, Hurgada Marina’da demirlemiş teknemizde, olağanüstü bir gün doğumunu seyre dalmıştık.
Dalış teknemiz ECHO II teknesinde, 8 gün tam pansiyon olarak konakladık. ECHO II, modern, yeni ve beklentileri karşılayacak konfora sahip bir tekne. VipScuba’nın havalimanında bize verdiği çantada yok yoktu. Sabun, deodorant, şampuan, diş macunu, diş fırçası, dalış günlüğü, dalış programı, kalem, t-shirt, nefis bir matara ve şimdiye kadar gördüğüm en nefis valiz isimliği…
Geçtiğimiz aylarda Pulmantur Sovereign Gemisi ile Akdeniz Cruise Turu yapmıştım. VipScuba Teknesi ECHO II’deki odalar, cruise gemisindeki odalar kadar iyiydi. Odada banyo ve tuvalet, mini buzdolabı yer alıyor. Dışarıyı gören ufak, yuvarlak bir penceremiz de vardı
Çarşaflar tertemiz, hijyen gayet iyi ve yataklarımızın üzerinde özenle katlanmış havlu ve bornozlar dahi vardı, ki ben bunları hiç beklemiyordum.
Sonraki günlerde gördüğüm ise, çarşaflarımız her gün değiştiriliyor, odamız temizlenip toparlanıyordu. Konaklama açısından tam notu almıştı. Diğer yandan odamda uyumak yerinde çoğunlukla tekne güvertesinde uyumayı tercih ettim.
Bu dalış turu 28 Temmuz-2 Ağustos 2014 arasında, yaz döneminde düzenlendi. Herkesin ilk aklına gelen şey, havanın çok sıcak olacağı, bu mevsimde Mısır’a gidilmemesi gerektiğiydi. Halbuki bu biraz yanıltıcı bir önyargı. Teknede gece ince pike ve bazen de yorganla güvertede uyudum.
Gece yarısına doğru hava üzerinize bazen ince bir şeyler almanızı gerektirecek kadar serinliyor, hem de nefis tatlı bir esintiyle gelen bir serinlik. Kısaca Kızıldeniz 4 mevsim tatil veya dalış yapılacak bir destinasyon.
Dalış Teknesinde yeme-içme
Hep derim; bizim milleti mutlu etmek için önce doyuracaksın. Dünyada nereye gidersek gidelim, genel olarak, yeme-içme konusunda mutlu olmamız zor (ben kolay mutlu olanlardanım bu arada). Damak tadımıza uymayan yemeklerden pek hazzetmeyiz.
Bu tür tekne organizasyonlarında yemek konusuna hep şüphe ve endişe ile yaklaşma önyargımız var. Önyargı diyorum, en azından bizim katıldığımız bu organizasyonda, yemeklerden mutsuz olan bir kişi görmedim. Kilo almamış kimse yoktur herhalde!
Yemek için ayrı şef, tatlı için ayrı şefin olduğu bir tekenden bahsediyorum. Günde 3 ana öğün yemek ve aralarda da ikramlar, ikramlar ve ikramlar… İlk 2 gün yemeği fazla kaçırınca kendimi zorunlu diyete bağladım, ki bunu hayatımda yaptım nadirdir. Kısaca yemekler hoş, içecekler bol ve alternatifli. Yine de aç kaldım diyecek olan olursa da, onu orada denize atmalı, n’apalım.
Çay, kahve, Türk kahvesi, meyve suları (mango, ananas, portakal), cola, fanta… her türlü içecek var. Bolca sıvı almanız konusunda her zaman hatırlatmalar yapılıyor. Bunları niye mi anlattım; yanınıza valizle şişe suyu, kraker, bisküvi vs şeyler almayın, yük etmeyin diye söylüyorum.
Dalış sporu, çoğu dalgıcın tutkuyla bağlı olduğu bir spor dalı. Aktivite su altında gerçekleştiğinden diğer sporlardan veya etkinliklerden farklı tabi. Bu nedenle kendine münhasır temel güvenlik uygulama ve prosedürlerini iyice anlamak veya tekrar anımsamak gerekiyor.
Teknede uyulması gereken kurallar ve dalış ile ilgili bilinmesi gereken şeyler brifing ile sunuluyor. Bilinmesi gereken güvenlik ve tekne kuralları ile ilgili daha önce bize kitapçık verilmişti. Brifing ile bunlar tekrar hatırlatıldı.
Teknede brifing veya bir araya gelmek için çan kullanılıyor. Çan çaldığında kısa sürede sunum yapılacak ana yerde toplanmanız gerekiyor. Her dalış öncesi brifing ile, dalış yapılan yer ile ilgili gerekli teknik bilgiler verilip, dalış gurupları oluşturuluyor.
Brifinglerin temel hatırlatması ise elbette güvenlik. Dalış sporu her ne kadar, yapılması biraz korkulan bir aktivite olsa da, aslında oldukça güvenli ve problem yaşanma riskinin oldukça düşük olduğu bir spor. Dalışta, aslında kazaların bir çoğu su altında değil de teknede gerçekleşiyor.
Bu nedenle güvenlik uyarılarını ve tavsiyelerini çok iyi dinlemek gerekiyor. En basiti, ıslak zeminlerde yürürken dikkatli olmak ve bir yere tutunarak yürümek. Çok basit deyip geçmeyin, her ne kadar teknedeki ıslak alanlar çok kaygan olmasa da, kayıp düşenlere şahit olmak mümkün.
VipScuba organizasyonunun, güvenlik konusundaki titizliği takdir edilmeyi hak ediyor. Bizler kişilik olarak aslında sınırlandırılmaya ve belirlenmiş kuralların sınırında kalmaya uymakta biraz inatçıyız. Çoğu hizmet sunan organizasyon da, müşteri memnuniyetini yükseltmeyi düşünerekten güvenlik konusunda esnek davranmaya meyillidirler.
Zira parayı veren sizseniz, sizi memnun etmek için bazen kurallardan taviz verebiliyorlar. Konaklama, yeme, içme gibi şeyleri aslında ben hiç önemsemem. Önceliğim organizasyonun güvenilirliği ve profesyonelliğidir. Her 3 teknede de, VipScuba ekibinin güvenlik uygulamalarındaki hassasiyeti benim onları sizlere tavsiye etmeme yeterli.
Kızıldeniz Dalış Rotası
Mısır’ın tatil şehri Hurgada’dan başlayarak Kuzeye Şarm El Şeyh’e kadar muhteşem reefler ve batıklarla dolu olan, Kuzey Safari Dalış Turu idi bizimkisi. Tiran Adası ve dünyaca ünlü Blue Hole, Dahab, dünyaca ünlü batık SS Thistlegorm ve diğer reeflere yapılan rotanın her biri diğerinden etkileyiciydi.
Gerek deniz altı yaşamının renkliliği ve gerekse de farklı deniz yaşamlarını görme ve tanıma açısından bana çok faydası oldu. Dalış rotası ile ilgili bilgileri fırsat buldukça tek tek yazacağım. Toplamda yapılan 25 dalış yapma fırsatı sunuluyor, ben bunun 17 tanesini yaptım. Dalışlar ücretsiz Nitrox ile yapıldı.
Teknede bizimle olan ve kendisiyle birlikte dalış yapma keyfini yakaladığım, dünyaca ünlü ve ödüllü su altı fotoğrafçımız Tahsin Ceylan hocamız ile olmak da ayrıca bir keyifti. Akşam saatlerinde hocamızın sunumlarını dinlemek veya sohbetlerinde, deneyimlerinde faydalanmak benim için bulunmayacak bir fırsattı.
Doğa, çevre bilinci, sualtı fauna ve flora bilgilerini; işini tutkuyla yapan, engin bilgilere sahip Tahsin Hoca’dan dinlemek; fotoğraf teknikleri konusunda eğitim almak; onun nefis su altı fotoğraflarına şahit olmak, hatta bazılarında model olmak benim için keyifli bir deneyimdi. Bu vesileyle de kendisine teşekkür ederim.
Kızıldeniz dalış turu etkinliğine Türk Hava Yolları ve VipScuba davetlisi olarak katıldım. Organizasyonun başında, sonuna kadar acaba bir noktada kusur veya geliştirmelerini gerektiren bir şey bulur muyum diye kafa yordum, bulamadım. VipScuba, adını hak eden bir organizasyona imza atmış.
Dalışta benle olan arkadaşlarımın dediği gibi VİP hissettik kendimizi. Burada önemli olan tabi, böylesi bir hizmeti sınır ötesinde, Kızıldeniz’de alabilmek. Tüm dalış ekibi, ve tekne çalışanları şaşırtıcı derece içten, samimi ve profesyoneldiler. Mısır’ı iyi bilen veya Mısırlılarla iş yapanlar ne demek istediğimi iyi anlayacaklardır.
Dalış için uzak destinasyonlara gitmeye işenenler, Kızıldeniz’de Hurgada’dan başlayarak Kuzey Kızıldeniz rotasındaki bu enfes dalış rotasını deneyebilirler. Türk Hava Yolları ile Hurgada’ya direk uçuş, her şeyin dahil olduğu tam pansiyon konaklama, profesyonel güleryüzlü ekip, iyi organizasyon, nefis yemekler ve konforlu konaklama imkanı bu dalış turunu farklılaştırıyor.
Seyahatin amacı dalış ve ek olarak da biraz tatil havası hissetmekse, böylesi tekne organizasyonlu (live on boat) dalış turları gibisi yok. Yorulmadan, dinlenerek, yeni arkadaşlar edinerek, yeni şeylerin öğrenileceği, keyifli bir aktiviteye eşlik etmek gayet eğlenceli.
Ya yazıyı okuduktan sonra gitme isteğim şiddetli derecede arttı. Ben de gidip denizin o maviliginde kaybolmak istiyorum!
Şarm el Şeyh’i çok merak ediyorum kısmetse gideceğim.
Sharm göremeden döndügümüz yer umarim bu güzellikleri görme sansim bu defa olur. Takipteyim.
Kızıldeniz’i çok merak ediyoruz eşimle. Bir çok ülkeyi ayrıntılı anlatıyorsunuz, pratik bilgiler veriyorsunuz çok teşekkür ederiz.
Her dalgıcın hayalidir Şarm El Şeyh dalışı. Ah.
Heyecan verici bir yazı! Ben öğrenciyim ve sınırlı bütçemle olabildiğince gezmeye çalışıyorum. Hurgada ve Şarm El Şeyh ile ilgili yazılarınızdan sonra Kızıldeniz’de dalış deneyimini yaşamayı yapılacaklar listeme büyük bir heyecanla ekledim. Öğrenci halimle çok gerçekçi bir hedef değil ama seyahat hayalleri kurup planlar yapmak bile çok heyecan verici. 🙂
Tüm gezginlere çiçekli ve bol seyahatli günler!
Mısır, Kızıldeniz scuba diving yapanlar için “dream destinasyon” gerçekten 🙂 Yazı da şahane. Ellerinize sağlık 🙂
Kizildeniz’de hep dalmak istedim. Verdigin bilgiler super. Umarim gider ve bu hayalimi gerceklestiririm. 🙂
Mısır, seyahat listemin üstlerinde değildi ama senin Kızıldeniz fotoğraflarından etkilendim önce scuba dersi aldım sonra da gopro :)2015 de gitmeyi ve dalış yapmayı çok istiyorum…
Oya bir gün gidip Kızıldeniz’de senle dalalım. Şahaneydi!
Evet tekne ile dalış turuna çıkılacaksa Temmuz-Ağustos çok uygun bir mevsim. Ancak Kahire, Luxor, Aswan gibi şehirler de gezilmek isteniyorsa biraz soru işareti. Biz Ekim ayında gittiğimizde bile sıcaktan yere yapışmıştık.
Haziran-Temmuz-Ağustosta kahire, Luxor ve Aswan kavurucu olur. Ama eğer teknede kalınacak şekilde dalış turu yapılacaksa ve Temmuz veya Ağustos farketmiyor, gayet güzel bir havası var. Ben Temmuz sonu ve Ağustos başı 1 hafta Kızıldeniz’deydim. Gece teknenin güvertesinde uyudum, üşüyecek derecede serinlik var.
Mısır’daki saklı cennet 🙂 Şahane fotoğraflar. Özellikle selfie’ye bayıldım. 🙂
Kizildeniz bir harika! Gidin dalin, bilmiyorsaniz da ogrenin. Vaktiniz yoksa da fun dalis yapin. O zaman dedigimi anlayabilirsiniz.
Kızıldeniz bağımlılık yapar! 🙂 Dalış için başlanacak en iyi ve en yakın destinasyon. VipScuba da benzersiz organizasyonuyla her şeyi kusursuz yapıyor. Tavsiye ederim.
Kızıldeniz! Benim de hayalim orada dalış yapmak. Kısmet olur inşalla.
Uzak doguya gitmeden de sualti canliligini yasayabileceginiz guzel bir deneyim, harika
Hayalimdeki deniz, bucket listte. Bu kadar yakın olup da gidememiş olmam üzücü. İlk fırsatta Kızıldeniz’in altında olacağım. Hacı olmaya 🙂
Hayalleri süsleyecek kadar güzel bir denizdir Kızıldeniz. Denizin altı ise bambaşka renkli. Hem de yakın bir adres, iki buçuk saatte ulaşılabiliyor. THY direkt uçuyor Hurgada’ya.