Gemiler Adası (Aya Nikola Adası), Muğla‘nın Fethiye ilçesinde yer alıyor. Kayaköy’ün arka sırtlarında, Gemiler Plajının yaklaşık 1 km açığında Ölüdeniz’in batısında yer alıyor. Adaya ulaşım Ölüdeniz’den ve Gemile Plajından kalkan teknelerle sağlanıyor. Ada çevresi günübirlik ve mavi yolculuğa çıkmış olan tur tekneleriyle dolu. Adaya gitmeseniz bile Kayaköy tarafından gittiğinizde, tepeden baktığınızda şahane bir manzarası var.

Bizans döneminin önemli dinî merkezleri arasında gösterilen Aya Nikola Adası (St. Nicholas Adası) MS 5. yüzyıldan itibaren önemli konuma sahip olmuş. Hristiyanların hac için Kudüs’e giderken Anadolu’da uğradıkları yerlerden biri. Eskiden denizciler bu adadaki kiliselere uğrayıp, sefere çıkmadan dua ederlermiş.

Gemile Adası, Fethiye

Fethiye Gezi Rehberi blog yazımda tüm noktalar hakkında daha detaylı bilgiler paylaştım
Fethiye Merkezde Gezilecek Yerler blog yazım merkezdeki önemli yerleri listeliyor
Fethiye Çevresinde Gezilecek Yerler arabası olup da bölgeye geniş vakit ayıranlar ve sık sık bölgeyi ziyaret edenler için geniş bir liste içeriyor
Göcek Gezilecek Yerler blog yazımda ise Fethiye’nin nefis mahallesi Göcek hakkında bilgiler paylaştım
Fethiye-Kaş Arası Gezilecek Yerler blog yazım Akdeniz coğrafyasını araba ile gezenler için bir gezi rehberi

Fethiye kalacak yer açısından sayısız alternatifle dolu. Farklı bütçelere uygun çok sayıda beş yıldızlı otel, butik otel ve pansiyon bulabiliyorsunuz. İyi Fethiye otelleri genellikle deniz kenarında ya da denizin biraz gerisinde yer alıyor. Muhteşem deniz ve doğa manzarasına hâkim butik otelleri de var. ✅ Yonca Lodge Hotel, Fethiye’ye 15 km uzaklıktaki Yanıklar Köyünde yer alan, 14 odalı bir küçük otel. ✅ Oyster Residences, bütçesi uygun olanlar için şahane bir butik otel.

Malta

Serbia

Gemiler Adası, Fethiye

Eski adı Aya Nicola olan Gemiler Adası, Fethiye’ye 9 km mesafede bulunuyor. Güzel kumsalı, zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrili yapısıyla dikkat çeken adada freskleri hala bozulmamış, Bizans ve Erken Hristiyanlık Dönemi kilise kalıntıları görülebiliyor. Kayaköy yolu üzerinden, kızılçam ormanları arasında devam eden ince bir yoldan koya inebiliyorsunuz.

Orta çağda, Smybola olarak bilinen Ölüdeniz Havzası içerisinde yer alan adanın en yüksek tepesindeki kilisenin Noel Baba olarak bilinen Hristiyanlığın 11 havarisinden biri olan Aziz Nikolas’a ithaf edildiği düşünülüyor. Adayı yürüyerek gezebiliyorsunuz.

Gemile Adasının da bulunduğu enfes manzaraya sahip bir koy. Bugün ören yeri olarak geçen adada Bizans dönemine ait 11 bazilika tipi kilise, çok sayıda şapel, ev, depo, mezar ve sarnıçlar yer alıyor. Gemiler Adası’nın 7. yüzyılda Arap istilası sonucu terk edildiği düşünülüyor.

Tepedeki doğu-batı uç noktalarında iki kilise yer alıyor. Depremden yıkılmış kiliselerin duvarlarında bulunan freskler ve mozaikle kaplı tabanlar tahribe uğramış.

Dini yapıların dışında adada yaşayan ve çalışan insanların barınakları olan evlerin de kalıntıları görülebilir. Kalıntıların bazısı kıyıyla deniz arasında kalmış. Batık kalıntılar denizin 2 m derininde bulunuyor. Burada yüzmek çok keyifli.

Adanın 150 m batısındaki Karacaören Adasında ise dumanla işaret vermek amacıyla kullanıldığı düşünülen bir bacanın bulunması muhtemel bir saldırı anında hem Gemile Adası halkını hem de Kayaköy halkını tehlikeye karşı uyarma amacıyla yapıldığını düşündürüyor.

Gemiler Koyuna Kayaköy üzerinden ulaşılıyor. Fethiye’ye 9 km uzaklıkta yer alan koya, kızılçam ormanları içinden giden bir yoldan iniyorsunuz. Gemile koyu giriş ücreti 20TL. Aracı olmayanlar Kayaköy’den bisiklet kiralayıp gidebilirler. Koyun 1 km açığında Gemile Adası yer alıyor.

Koyda yer alan Gemiler Plajı taşlık, denizi hafif dalgalı ama tertemiz. Plajda ziyaretçileri pek de memnun edemeyen işletme var.

Gemiler Koyu‘nda 1 saatlik nispeten zorlu bir yürüyüşle terk edilmiş Rum köyü Kayaköy‘e çıkmak mümkün. Kayaköy 1922’deki Türk-Yunan mübadelesinde boşaltılmış 350 ile 400 arasında terkedilmiş ev var. Fethiye gezilecek yerler listesinde bulunan görülmesi gereken bir yer. Merkezden ya da Hisarönü üzerinden varılan Kayaköy’de, mübadeleden önce Türklerle Rumlar birlikte yaşıyorlardı.

Fethiye, turistik sezondaki aşırı kalabalığa rağmen benim en sevdiğim yörelerimizden biri. Sadece yaz döneminde değil her sezon gidilebilir.

Serbia

1 Yorum

Yanıt yaz

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz